دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

مجله خانواده / سلامت خانواده / خواص خوراکی ها /

خواصی از پیاز که شگفت زده میشوید 

شنبه، 16 مرداد 1400
یکی از پر مصرف ترین مواد غذایی در سراسر دنیا به ویژه در ایران پیاز است ، این سبزی را بیشتر در غذا ها به عنوان چاشنی استفاده می کنند. خوردن پیاز فواید باورنکردنی بسیاری دارد که در طب سنتی نیز خوردن آن توصیه شده است.

آشنایی با تاریخچه ی پیاز

منشا باستانی پیاز نواحی غربی و شرقی آسیا است. گونه های مختلف پیاز که در سراسر دنیا یافت می شود به این معنی است که پیاز از آسیا به قاره های دیگر برده شده و کشت آن توسط کشاورزان مختلف آغاز شده است. چین از ۵۰۰۰ سال قبل کشت و مصرف پیاز را آغاز کرده و آن را صادر می کرده است. پیاز در مصر باستان میوه ای مقدس و قابل احترام بوده است و دلیل آن شکل دایره ای، لایه لایه و متحدالمرکز آن بوده است. این سبزی آن قدر مقدس و محبوب بوده است که همیشه چندتایی پیاز همراه با مردگان دفن می کردند. در اسناد پزشکی Charaka Samhita، مربوط به قرن ششم قبل از میلاد، از پیاز به عنوان یک گیاه دارویی یاد شده است. یک پزشک یونانی به نام دیوسکوریدس در قرن اول میلادی روش ها و مزایای مصرف پیاز را مستند کرده است. همچنین ابن سینا، طبیب ایرانی، هم به خواص دارویی و سلامتی پیاز اشاره کرده است.

انواع پیاز

پیاز تنها گیاهی است که در تمام دنیا برای تهیه ی بیشتر غذاها از آن استفاده می شود. هر جایی که باشید به ندرت غذایی را پیدا می کنید که در آن پیاز وجود نداشته باشد. پیاز انواع مختلفی دارد و امروز قرار است با رایج ترین انواع آن آشنا شویم.

  • پیاز زرد: این نوع از پیاز بافت سفید عاجی دارد، پوست آن قهوه ای است و عطری قوی، شبیه به گوگرد دارد.
  • پیاز شیرین: این پیاز پپوستی نازک و کمی مات دارد و اندازه ی آن بزرگتر از پیازهای دیگر است.
  • پیاز قرمز: اگر دوست دارید پیاز شیرین و ملایم بخورید، پیاز قرمز انتخاب مناسبی است. پوست این پیاز سرخابی پررنگ است و می توانید به راحتی آن را به صورت خام بخورید.
  • موسیر: اندازه ی موسیر خیلی کوچکتر از پیاز است، پوست قهوه ای دارد و گوشت آن بنفش است.
  • پیاز سبز: این نوع از پیاز درواقع نارس است و هنوز شروع به رشد نکرده است.
  • تره فرنگی: شکل ظاهری آن شبیه به پیازچه است، البته در اندازه ی بسیار بزرگتر. از این سبزی در تهیه ی سس و سوپ استفاده می شود.

خواص پیاز

  1. پیاز به علّت داشتن فسفر، کار های فکری را آسان می کند.
  2. برای افرادی که دچار بی خوابی هستند، مفید است و در صورت مصرف زودتر خواب به سراغ آن ها خواهد آمد.
  3. پیاز، برای کودکان کم رشد و پیرمردان ضعیف مفید است.
  4. برای جلوگیری از خون دماغ می توانید چند قطره سرکه را روی پیاز رنده شده بریزید و آب آن را در بینی بچکانید، تا از خونریزی جلوگیری نماید.
  5. پیاز لثه ها را تقویت می کند و رنگ چهره را روشن می سازد.
  6. پیاز سرشار از ویتامین های A و B و C می باشد ونیزدارای آهن، آهک، فسفر، پتاسیم، سدیم، گوگرد، ید، سلنیوم، سیلیس و قند است که به طور مستقیم جذب بدن می شود.
  7. پیاز به علت داشتن گوگرد ضد عفونت خون است. وقتی گوگرد وارد خون و ریه ها گردد با عفونت های مجاری تنفسی، مانند آسم، برونشیت و گریپ و ... مبارزه می کند.
  8. یک پزشک هندی به نام مِنون در پی تحقیقات دو ساله ی خود در دانشکده ی پزشکی، دانشگاه نیوکاسل انگلستان، اعلام نمود که: پیاز خام، پخته و یا سرخ کرده از تشکیل لخته های خون در رگ ها جلوگیری نموده و مانع از بروز سکته ی قلبی و مغزی می شود.
  9. پیاز قادر است که کلسترول و چربی های خون را کاهش داده و از انعقاد خون داخل رگ ها جلوگیری نماید.
  10. پیاز قادر است خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش دهد.
  11. خوردن پیاز همراه با غذا های چرب، مخصوصاً در مهمانی ها یا مسافرت ها، سبب هضم چربی ها می شود.
  12. در استعمال خارجی، پیاز پخته، تسکین دهنده ی سوختگی ها و بواسیر است.
  13. مرهمی که از پیاز خام رنده شده درست می کنند اگر به پایین شکم بگذارند، خروج ادرار را آسان می سازد و اگر بر روی پیشانی گذاشته شود سردرد های شدید نیمه ی سر و سردرد های عصبی را آرام می کند.
  14. تحریکی که در هنگام پوست کندن پیاز حاصل می شود، درد های شدید نیمه ی سر (میگرن) را بر طرف کرده و زکامی را که تازه شروع شده است از بین می برد.
  15. برگ های سبز پیازچه که بیش تر هنگام بهار یافت می شود، دارای مقدار زیادی ویتامین C است.
  16. پیاز، تقریبا تمام خواص سیر را در معالجه ی فشارخون، مرض قند، درمان بیماری کرمک و ... را دارد.
  17. مصرف پیاز پخته، باعث لینت یا نرمی مزاج می شود.
  18. پیاز پخته، حبس البول و کم شدن ادرار را شفا می دهد و ادرار آور خوبی است.
  19. مصرف پیاز پخته به هر شکل که باشد برای رفع ناراحتی های روحی مفید است.
  20. مصرف پیاز پخته شده در سرکه، برای تقویت هاضمه، زردی (یرقان)، ورم طحال و استفراغ صفراوی مفید است.
  21. اگر با آب پیاز چیزی روی کاغذ بنویسید، دیده نمی شود، ولی همین که آن را گرم کنید و حرارت دهید، کلمات ظاهر می گردد.
  22. وجود ترکیبات گوگردی در پیاز، موجب جلوگیری از تجمع پلاکت ها شده، از لخته شدن خون داخل رگ ها پیشگیری می نمایند.
  23. آب پیاز برای دندان درد مفید است. برای تسکین درد باید آب پیاز را روی دندان ریخت و کمی نگاه داشت، این عمل را می توان با پنبه انجام داد.
  24. برای برطرف ساختن صدای داخل گوش می توان پنیه ای را به پیاز آغشته کرد و در گوش قرار داد. به زودی صدای گوش شما برطرف می شود
  25. خوردن پیاز خام در روز خستگی شما را برطرف می نماید و اعصاب را تسکین می بخشد.
  26. برای معالجه ی ترک خوردگی دست، یک پیاز تازه را رنده کنید و آب آن را به مدت ۱۲ دقیقه روی دست خود بمالید. اگر هر روز دو بار این کار انجام شود، ترک های دست شما بهبود خواهد یافت.
  27. برای معالجه ی ورم و آماس بدن می توان ۲عدد پیاز را رنده نمود و یک لیتر شیر که به جوش آمده است را داخل آن ریخت و پس از ۲۴ ساعت که دم کشیده و سرد شد، آن را صاف نمود و هر روز سه لیوان کوچک از آن را نوشید.
  28. برای درمان نیش زنبور و مگس می توانید یک پیاز تازه را رنده کنید و آب آن را به صورت پماد و مرهم روی محل نیش زدگی بگذارید. پس از مدتی ورم کم شده و درد تسکین پیدا می کند.
  29. برای معالجه ی کورک و دمل نیز می توان از روش بالا سود جست.
  30. پیاز به دلیل داشتن موادی از جمله پروستاگلاندین ها، رگ های خونی را گشاد می کند و موجب کم شدن فشار خون می شود.
  31. پیاز دارای مخمر است که برای آسان نمودن هضم نشاسته مفید است. باید توجه داشت هضم پوست های نازکی که ورق پیاز را پوشانده خیلی دشوار است و باید هنگام مصرف آن را جدا نمود.
  32. پیاز اشتها آور و کاهش دهنده ی ناراحتی های مربوط به نفخ شکم و ... است.
  33. پیاز برای پیش گیری از ابتلا به تصلب شرایین هم به کار می رود. سازمان بهداشت جهانی مصرف پیاز را برای درمان نارسایی های رگ های خونی سالمندان توصیه نموده است.
  34. پیاز به واسطه ی داشتن انسولین گیاهی، موجب شفای بیماری دیابت می گردد، پس برای اشخاص مبتلا به بیماری قند مضر نیست.
  35. پیاز دارای هورمون دیاستازی است که غدد اشک و آمیزشی و گوارشی را تقویت می کند. این مواد در اثر حرارت از بین می روند؛ بنابراین پیاز پخته در هاضمه تأثیری ندارد و اشک آور هم نیست.
  36. بو کردن آب پیاز به ویژه زمان پوست گرفتن آن، برای به هوش آمدن فردی که سست یا بی هوش شده و همچنین برای رفع تشنج، بسیار مفید است.

چگونه پیاز را انتخاب و نگهداری کنیم

هر دو پیاز خشک و سبز در سراسر سال در دسترس هستند. هنگام خریدن پیاز، آنهایی را انتخاب کنید که تمیز باشند، و شکل خوبی داشته باشند. باید سفید باشد و از خرید آن هایی که نرم و کپک زده هستند اجتناب کنید چون این نشانه کیفیت پایین است. از پیاز ریشه دار اجتناب باید کرد چون این نشان دهنده سن و محل نگهداری نا مناسب است. اما اگر پیاز شیرین ریشه دار در آشپزخانه دارید می توانید از جوانه سبز به عنوان جایگزین استفاده کنید. نباید لکه های سیاه رنگی زیر پوست داشته باشد چون این نشانه کپک است که ممکن است پوست را خراب کند. آن ها باید بوی ملایم داشته باشند.

نگهداری صحیح پیاز

پیاز خشک را می توان چند ماه نگهداری کرد. کل پیاز باید در یک مکان خنک، خشک و تهویه مناسب نگهداری شود، جایی که حدود 4 هفته طول می کشد. از گذاشتن آن ها در یخچال اجتناب کنید چون این کار آن ها را نرم خواهد کرد. چون رطوبت را جذب می کنند، نباید در زیر سینک نگهداری شوند. اغلب، پیاز بعد از تهیه غذا باقی می ماند. این پیاز می تواند برای استفاده مجدد ذخیره شود. آن ها باید در پلاستیک بسته بندی شوند و یا در ظرف در بسته قرار داده شوند و برای استفاده 2 تا 3 روز در یخچال نگهداری شوند. علاوه بر ذخیره مناسب، پیاز باید به طور منظم بررسی شود. پیاز لزج و بی رنگ باید دور انداخته شود. پیاز بهاره می تواند تا یک هفته در یخچال نگهداری شود.

روش مصرف پیاز

البته که نمی شود مثلا یک قابلمه پیاز بار بگذارید و میل کنید. همیشه پیاز برای طعم دار کردن خوراکی ها استفاده می شود. بهتر است بدانید که پیاز سفید در مقایسه با پیاز قرمز یا زرد حاوی آنتی اکسیدان های کمتری است. پیاز را با مواد غذایی دیگری که سرشار از آنتی اکسیدان است مصرف کنید مثل سبزی های رنگی. پیاز را به صورت خام یا پخته وارد برنامه غذایی تان بکنید؛ اما توجه داشته باشید که در پخت آن از روغن بیش از اندازه استفاده نکنید. استفاده یک تا دو پیاز روزانه خوب است.

آیا خوب است پیاز را خام یا پخته بخورید ؟

پیاز چه خام باشد یا پخته عالی است. با این حال، پیاز خام دارای سطوح بالاتری از ترکیبات آلی است که مزایای متعددی دارد. یک مطالعه نشان داده است که لایه های خارجی پیاز دارای بیش ترین تراکم فلاونوئید هستند در نتیجه در حد امکان کمی از این قسمت را پوست کنید. پیاز جوشیده نیز فوایدی دارد، آن ها منبع خوبی از فیبر و مس هستند. فیبر به حفظ از مشکلات گوارشی کمک می کند در حالی که مس به ارتباط مغز کمک می کند. حتی پیاز ترشی نیز مزایای دارد.

عوارض جانبی پیاز و چه کسانی نباید پیاز بخورند

  • پیاز میزان قند خون را کاهش می دهد بنابراین بیماران دیابتی قبل از مصرف قند خون خود را چک کنند چون ممکن است سطح قند خون آن ها را کاهش دهد.
  • اگرچه پیاز در درمان بیماری های معده و روده مورد استفاده قرار می گیرد اما مصرف بیش از حد ممکن است موجب سوزش معده، استفراغ، تهوع و سوختن شود. اگر شما چنین شرایطی را به طور منظم از مصرف پیاز تجربه می کنید، توصیه می شود که با ارائه خدمات درمانی تان مشورت کنید.
  • برخی افراد ممکن است با استفاده از آب پیاز روی پوست احساس خارش کنند. بنابراین توصیه می شود که آن را در یک ناحیه کوچک از پوست خود قبل از استفاده امتحان کنید.
  • زنان باردار باید میزان مصرف پیاز را محدود کنند چون اغلب باعث سوزش معده در طول این مراحل می شود.
  • مصرف بدون کنترل پیاز می تواند منجر به سوزش معده شود. این کار می تواند باعث ایجاد اثرات مضر برای افراد با بیماری های قلبی شود. در چنین شرایطی، توجه سریع پزشکی مورد نیاز است.
  • پیاز اغلب پس از مصرف به خاطر بوی قوی اش، تنفس بدبو ایجاد می کند که می تواند به مقدار بالای گوگرد نسبت داده شود.
  • پیازممکن است فشار خون حداکثری و حداقلی را کاهش دهد. بنابراین، آن هایی که دارو مصرف می کنند باید در مصرف آن احتیاط کنند.
  • استفاده از پیاز می تواند مانع لخته شدن خون شود بدلیل خاصیت ضد انعقادی که دارد. مکمل قرار دادن پیاز با سایر داروها ممکن است خطر خونریزی و کبودی را افزایش دهد.
  • افرادی که نسبت به پیاز حساسیت دارند نباید آسپرین و پیاز را با هم مصرف کنند چون حساسیت را افزایش می دهد.
  • پیاز می تواند توانایی بدن برای خلاص شدن از لیتیوم را کاهش دهد. بنابراین توصیه می شود قبل از مصرف پیاز با پزشک مشورت کنید.

کلام آخر

پیاز پر از فایده است؛ فرقی هم ندارد خام خورده شود یا پخته، روز خورده شود یا شب، به هر حال تمام اعضای خانواده ی پیازها برای سلامتی مفید هستند. پیاز منبعی عالی از ویتامین های C و B6، فولات، آهن و پتاسیم است. سرشار از منگنز است و از شما در برابر سرماخوردگی و آنفولانزا محافظت می کند.


پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز سه شنبه 18 اردیبهشت
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
اکسپت فوری مقاله علمی پژوهشی
هزینه استخراج مقاله ISI از پایان نامه
ترجمه رسمی انگلیسی اسناد و مدارک
چگونه پایان نامه را به کتاب تبدیل کنیم؟
استخراج فوری مقاله از پایان نامه برای مجلات ISI
پذیرش و چاپ مقاله در مجلات علمی پژوهشی داخلی
تعرفه نگارش مقاله از پایان نامه
مراحل سابمیت مقاله
تبدیل پایان نامه به مقاله آی اس آی
هندی حرف زدن محمدرضا گلزار در آنتن تلویزیون/ آیسان خانوم باید به این همه استعداد افتخار کنه +فیلم