ساعدنیوز
ساعدنیوز

خطرات فضای مجازی برای کودکان

  سه شنبه، 14 بهمن 1399   زمان مطالعه 4 دقیقه
خطرات فضای مجازی برای کودکان
 از آنجایی که کودکان سن و سال کمی دارند و بی تجربه و زودباور هستند، طعمه ی خوبی برای زورگویان اینترنتی بوده و از این نظر آسیب پذیر هستند.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، امروزه تحولات سریع در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات منجر به پیدایش بازیگران جدید رسانه ای نظیر پلتفرم های اشتراک گذاری ویدئو و شبکه های اجتماعی شده است. فناوری اطلاعات و ارتباطات علیرغم اینکه فرصت های فراوانی را ایجاد کرده است، ولی تحقیقات ثابت کرده است که اینترنت و پلفترم های فضای مجازی، دارای آسیب ها و مخاطرات فراوان به خصوص برای کودکان و نوجوانان بوده و لازم است به منظور حمایت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی چاره اساسی اندیشیده شود.

یکی از راهکارهای عمده مقابله با آسیب های فضای مجازی، ایجاد فضای امن و پاک در اینترنت است؛ این مساله به خصوص برای کودکان در فضای مجازی تا حد بسیار زیادی می تواند از آثار مخرب اینترنت جلوگیری کند. ولی متاسفانه باید گفت در حال حاضر چنین فضایی وجود ندارد. در فضای مجازی چند نوع چالش برای دسترسی کودکان داریم. کودکان ما یک فضای امن و پاک در اینترنت ندارند. وقتی کودک و نوجوان ما وارد اینترنت می شود، به مطالب بزرگسالان دسترسی دارد. این در حالی است که در دیگر کشورها یا وسیله دستیابی به اینترنت محدود شده یا اینترنت محدود برای کودک وجود دارد.

آسیب های فضای مجازی برای کودکان

در طی سال های گذشته کاربران اینترنت و فضای مجازی رشد چشمگیری داشته است، و امروزه به دلیل محدودیت های ناشی از ویروس کرونا، آموزش کودکان به صورت آنلاین و با استفاده از اینترنت انجام می شود. اما باید توجه داشت که فضای مجازی برای کودکان محیط امنی نیست و باید والدین، به ویژه روی کودکان کم سن و سال، نظارت داشته باشند، زیرا در فضای مجازی هر گونه محتوایی قابل دسترسی است. علاوه بر این، حضور زیاد در فضای مجازی، می تواند باعث ایجاد وابستگی، کم تحرکی، گوشه گیری و رواج پورنوگرافی شود. در ادامه به معرفی آسیب های فضای مجازی بر کودکان پرداخته شده است:

• آسیب های روان شناختی

استفاده زیاد کودکان از فضای مجازی باعث افسردگی و گوشه گیری آن ها می شود، زیرا زمان کم تری را با خانواده و دوستان خود می گذارنند. این فضا برای کودکان نقش محرک مصنوعی را دارد و باعث می شود کودکان هنگام انجام کارهای روزمره خیلی زود احساس خستگی کنند و این اعمال را کسل کننده بدانند و فضای مجازی را ترجیح دهند. از سوی دیگر، کودکان در فضای مجازی می توانند به هر محتوایی دسترسی پیدا کنند که این موضوع باعث رشد شناختی آنها و بروز خستگی و استرس می شود. همچنین استفاده زیاد از فضای مجازی می تواند باعث بروز نشانه های اختلال کم توجهی بیش فعالی شود.

• آسیب های اجتماعی

حضور طولانی مدت کودکان در فضای مجازی باعث می شود که نتوانند بین خیال و واقعیت تمایز قائل شوند، زیرا هر کسی هر محتوایی را به هر صورتی که بخواهد در فضای مجازی منتشر می کند و کودک با دیدن این محتواها نمی تواند متوجه تفاوت بین خیال و واقعیت شود. علاوه بر این، مشاهده فیلم ها و کلیپ های خشونت آمیز یا صحنه های جنسی، می تواند باعث پرخاشگری و بی اعتنایی کودکان نسبت به درد، رنج و ناتوانی دیگران شود.

• آسیب های جسمانی

همان طور که ذکر شد، وابستگی کودکان به فضای مجازی باعث می شود گوشه گیر شوند و تحرک کمی داشته باشند، این موضوع باعث افزایش وزن، بروز چاقی و اختلال در رشد جسمانی این کودکان می شود. از سوی دیگر، اختلال در رشد، کم تحرکی و چاقی احتمال بروز دیابت در این کودکان را افزایش می دهد. علاوه بر این، استفاده زیاد از کیبورد باعث بروز اختلال های حرکتی از جمله سندرم تونل کارپال، خستگی چشم ها و بروز سردرد می شود. همچنین برخی از کودکان دچار اختلالات خواب می شوند و ممکن است به راحتی نتوانند بخوابند، که این مسئله نیز بر سلامت جسمانی کودکان اثر می گذارد.

• سوء استفاده از کودکان و زورگویی اینترنتی

از آنجایی که کودکان سن و سال کمی دارند و بی تجربه و زودباور هستند، طعمه ی خوبی برای زورگویان اینترنتی بوده و از این نظر آسیب پذیر هستند. برای مثال، برخی افراد با ساختن پروفایل های تقلبی و گفتگو با کودکان، بعد از مدتی اعتماد آن ها را جلب کرده و درخواست ملاقات می کنند، اما ممکن است در این ملاقات اتفاقات ناخوشایند زیادی مانند رفتارهای خشونت آمیز و یا سوءاستفاده جنسی و ... رخ دهد که عوارض زیادی برای کودکان به دنبال خواهد داشت و حتی ممکن است منجر به مرگ یا خودکشی آن ها شود. از سوی دیگر، برخی افراد با کسب اعتماد کودکان، اطلاعات شخصی خانواده را از آن ها درخواست می کنند، برای مثال : ممکن است اطلاعات حساب بانکی والدین را درخواست کرده و اقدام به برداشت وجه از حساب آنها کنند.

روش های جلوگیری از آسیب های فضای مجازی

برای حفاظت از کودکان در برابر آسیب های مذکور می توان اقدامات زیر را انجام داد:

• استفاده از نرم افزارهای امنیتی می تواند باعث محدود کردن دسترسی کودکان به وب سایت های نامناسب شود؛ علاوه بر این استفاده از برخی نرم افزارها به والدین اجازه نظارت بر فعالیت کودکان در فضای مجازی را می دهد.

• آموزش استفاده مناسب از فضای مجازی به کودک می تواند از بروز آسیب های مذکور جلوگیری کند.

• نشان کردن سایت های مورد علاقه کودک برای دسترسی راحت او به این سایت ها و قرار نگرفتن او در معرض محتواهای دیگر.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (110 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (103 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (96 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (79 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (63 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (60 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (54 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (49 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (45 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (39 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (36 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (32 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (30 نظر) لیلا اوتادی: من ترک هستم، منتها نه تُرک تبریز و اردبیل؛ ترک قشقاییِ شیراز هستم+ویدیو (30 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
منتخب روز   
تهران گردی / معرفی 36 پارک تفریحی و جذاب تهران؛ پایتخت را بهتر بشناسید آلبوم تصاویر ورزشی و خصوصی محمدهادی ساروی کُشتی گیر چشم ابرو مشکی ایرانی ؛ از کافه گردی و پاریس گردی تا پُشتک روی تُشک و مدال طلا مفاخر ورزشی ایران/ غلامرضا تختی از تولد تا مرگ گزارش تصویری دیدار تاریخی بسیجیان با ولی امر مسلمین جهان در سالروز تشکیل بسیج 20 میلیونی استقلال و پرسپولیس روی لبه تیغ/ روی مرز بین صعود و سقوط (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... کرکره خنده؛ بدل مهران مدیری: مدیری برای همیشه از ایران رفت اونور آب شبکه ای برای خودش تاسیس کرده به نام جوج تی وی من هم بدل مدیری هستم اسمم نعمت برزو کلایه است!+فیلم نگاهی به تیپ و استایل خوشرنگ و پرانرژی بهنوش بختیاری در اتاق گریم جوکر/ میکس زیبای سفید و قرمز👌 حضور بی شرمانه احسان کرمی و برزو ارجمند در عروسی مختلط ساسی مانکن به بهانه پاشیدن نمک روی زخم آبادانی ها+عکس واضح وام 680 میلیارد تومانی آقای مدیرعامل از بانک خودش! نگاهی به چیدمان سنتی و شیک اتاق پذیرایی مسعود کیمیایی، کارگردان خائن‌کشی و برنده تندیس حافظ/ خودنمایی مبلمان چرمی و تابلوهای زیبای نقاشی ایده ست کردن ست چهارخانه‌ پاییزی با این بازیگران مشهور ایرانی / از الناز شاکردوست تا پریناز ایزدیار و سمیرا حسن پور + عکس