به گزارش سایت خبری ساعدنیوز به نقل از فرارو، دختر ۱۵ ساله که از جدایی پدر و مادرش دچار افسردگی شدید شده بود، دوبار دست به خودکشی زد، اما با کمک کادر درمان از مرگ نجات یافت.
چند روز قبل دختر نوجوانی هراسان با اورژانس تماس گرفت و از آن ها برای نجات جان دوستش کمک خواست. او گفت: دوستم شقایق ساعتی قبل به خانه مان آمد و به بهانه استراحت به اتاق خواب رفت. بعد از چند دقیقه به سراغش رفتم، اما بی هوش روی زمین افتاده بود. چندین بار صدایش کردم که ناگهان چشمم به چند ورقه قرصی افتاد که روی زمین افتاده بود.
با تماس دختر نوجوان، امدادگران راهی محل شده و بدن نیمه جان دختر ۱۵ ساله را به بیمارستان رساندند. باتوجه به مشکوک بودن ماجرا، بلافاصله موضوع به بازپرس محمد وهابی اعلام شد. ساعتی بعد نیز با تلاش کادر درمان دختر نوجوان از مرگ نجات یافت.
در ادامه تحقیقات مشخص شد شقایق چندی قبل نیز دست به خودکشی دیگری زده بود. او در تحقیقات گفت: پدر و مادرم که از هم جدا شدند، من نزد مادرم رفتم. جدایی آنها، آسیب خیلی زیادی به من زد و دچار افسردگی شدید شدم. آنقدر حالم بد بود که تصمیم گرفتم به زندگی ام پایان دهم. به همین دلیل دو هفته قبل، با تهیه قرص تصمیم به خودکشی گرفتم. اما از شانس بدم، مادرم مرا به بیمارستان برد. با اینکه از مرگ برگشته بودم، اما نمی توانستم با این شرایط کنار بیایم و به همین دلیل تصمیم گرفتم که بار دیگر به زندگی ام پایان دهم. به بهانه دیدن دوستم به خانه اش رفتم و در فرصتی مناسب مقدار زیادی قرص خوردم تا این بار زندگی ام تمام شود.
باتوجه به وضعیت روحی دختر جوان و آسیب روحی شدید او، به دستور بازپرس جنایی در مرکز روانی بستری شد و تحت درمان قرار گرفت.
به سلامت روان فرزندان اهمیت دهیم
فرشاد شیبانی، روانشناس بالینی در رابطه با این پرونده به «ایران» می گوید: به دلیل اینکه خودکشی تبعات زیادی در خانواده و جامعه دارد، یکی از مسائل مهم در حوزه روانپزشکی و روانشناسی محسوب می شود. خودکشی ها به چند شکل ممکن است انجام شود. گاهی افراد ممکن است افکار منفعل خودکشی داشته باشند. بدین صورت که دوست نداشته باشند زنده بمانند. اما خودشان برای پایان دادن به زندگی کاری انجام نمی دهند و تنها آرزوی مرگ دارند. مثل اینکه فرد دلش می خواهد صبح از خواب بیدار نشود یا هنگام عبور از خیابان با خودرویی تصادف کند.
گاهی افکار فعال خودکشی وجود دارد و افراد برای پایان دادن به زندگی شان برنامه ریزی می کنند. آن ها به روش هایی برای از بین بردن خودشان فکر می کنند و ممکن است اقداماتی هم انجام دهند.
این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد می افزاید: تحقیقات نشان می دهد که اختلال افسردگی یکی از مواردی است که همبستگی خیلی زیادی با خودکشی دارد. یا بعضی از مواقع مسائلی مانند مصرف مواد مخدر، می تواند هذیان و توهماتی را ایجاد کند که باعث خودکشی شود.
او بیان کرد: گاهی اوقات خودکشی به صورت تکانشی صورت می گیرد و به این صورت است که فرد ناگهان تصمیم می گیرد به زندگی اش پایان دهد. یکی از مواردی که باعث این تصمیم می شود احساس درماندگی است. این احساس می تواند برای همه افراد به وجود بیاید، اما بعضی از افراد مهارت های مقابله ای خوبی برای کنار آمدن با سختی های زندگی دارند. اما بعضی ها، چون این مهارت ها را ندارند دچار احساس افسردگی و درماندگی می شوند و دست به خودکشی می زنند. جدایی پدر و مادر، بیکاری، فقر، تبعیض طبقاتی، اختلالات روانپزشکی عواملی است که با خودکشی مرتبط است. یکی دیگر از موارد، تعارضات شدید درون خانواده ای است. فرزند نیاز به امنیت و آرامش و محبت و صمیمیت بین اعضای خانواده دارد و وقتی نیاز ها را دریافت نمی کند مستعد انواع و اقسام مشکلات روانشناختی می شود که جدایی و طلاق والدین بدون بررسی همه جانبه و بدون مشورت با متخصص می تواند این شرایط آسیب پذیری را ایجاد کند.
فرشاد شیبانی ادامه می دهد: گاهی اوقات جدایی والدین تمام اعضای خانواده را درگیر می کند و آن ها نیاز دارند که برای زندگی پس از طلاق آماده شوند. بعضی از زوجین نیز مدام در خانه از تنش ها و جدایی صحبت می کنند و محیط ناامنی برای فرزندان به وجود می آورند. این اختلافات می تواند کودک را مستعد افسردگی، مصرف مواد مخدر، بزهکاری و حتی فرار از خانه کند. به این دلیل آن ها دنبال راه حلی در بیرون از خانه می گردند. مثلاً در آرزوی ازدواج هستند که هر چه زودتر از آن خانه بروند و از تنش ها جدا شوند و به همین دلیل است که با اولین پیشنهاد و بدون تحقیق تن به هر ازدواجی می دهند و عواقب ناخوشایندی به همراه دارد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان می گوید: اینجاست که مسئولیت پدر و مادر اهمیت پیدا می کند، اهمیت دادن به فرزند تنها تهیه غذا و رفاه مادی او نیست، بلکه سلامت روانی نقش مهمی در شکل دهی شخصیت کارآمد و مؤثر بازی می کند. مهمترین وظیفه والدین در چنین شرایطی این است که از یک متخصص در این حوزه مشورت بگیرند. در عین حال حفظ خونسردی و مقصر ندانستن همدیگر خیلی مهم است. علاوه بر اینکه فرزند را در یک پروسه روان درمانی یا دارو درمانی قرار دهند و پدر و مادر هم نیاز دارند برای کاهش تنش زوج درمانی شوند.