به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، دیفرانسیل خودرو وسیله ای است که گشتاور انتقالی از موتور را به دو قسمت تقسیم می کند تا هر قسمت به صورت مجزا چرخی را به گردش در آورد.
دیفرانسیل سه کار را انجام می دهد
- فرستادن قدرت موتور به چرخ ها
- عملکرد به عنوان آخرین مرحله کاهش دنده در خودرو
- تغییر جهت نیرو
چرخ های خودرو با سرعت های متفاوت می چرخند به ویژه هنگام پیچیدن سر پیچ ها چرخ داخلی نسبت به چرخ خارجی مسافت کمتری را می پیماید. از آن جایی که سرعت برابر است با نسبت جابه جایی بر زمان جابه جایی (V مساوی دلتا ایکس تقسیم بر دلتا T) پس چرخ داخلی نسبت به چرخ خارجی مسافت کمتری را می پیماید و چرخی که مسافت کمتری جابه جا می شود سرعتش هم کمتر است. برای چرخ هایی که پیشران نیستند و نیروی موتور به آن ها منتقل نمی شود، مشکلی پیش نمی آید. اما چرخ های پیشران به هم متصل هستند به طوری که یک موتور واحد و یک سیستم انتقال قدرت آن ها را به گردش در می آورد.
اگر ماشین دیفرانسیل نداشته باشد، چرخ ها به همدیگر قفل می شوند و هنگام پیچیدن یکی از چرخ ها روی زمین می لغزد.
تفاوت خودرو دیفرانسیل عقب با خودرو دیفرانسیل جلو
در مقدمه گفته شد که اگر انرژی تولیدی توسط موتور به چرخ های عقب برود خودرو دیفرانسیل عقب و در صورتی که به چرخ های جلو برسد به آن دیفرانسیل جلو می گوییم.
تفاوت ساختاری
در صورتی که مجموعه محرک به همراه پیشرانه، همچنین چرخ های محرک و جعبه دنده در بخش جلویی قرار بگیرند خودرو را دیفرانسیل جلو می گویند. اما خوب در صورتی که ساختار اتومبیل به شکلی دیگر باشد و قدرت تولیدی موتور توسط میل گاردان به چرخ های عقب متقل شود خودرو دیفرانسیل عقب نامیده می شود.
تفاوت مکانیکی
به طور عموم خودروهای دیفرانسیل جلو در بازار جهانی جایگاه به مراتب بهتری دارند. هرچند که خودروهای دیفرانسل عقب از هندلینگ و شتاب بالاتری برخوردار هستند اما معایبی مانند مصرف سوخت بالاتر همچنین استفاده از میل گاردان برای انتقال نیروی موتور به دیفرانسیل عقب باعث کاهش فضا در خودرو می شود. اما با همه این ها برای ساخت خودروهای باری به علت این که وزن بار بر روی چرخ های عقب است استفاده از ماشین دیفرانسیل عقب بهتر است.
به چه علت از دیفرانسیل استفاده می کنند؟
استفاده از دیفرانسل دلایل و مزایای خود را دارد که خودروسازان برای محصولات تولیدی خود دیفرانسیل مورد نیاز را طراحی و استفاده می کنند. در ادامه به بیان دلایل استفاده دیفرانسیل می پردازیم.
کاهش دور گشتاور
برای بالا بردن همچنین کم کردن گشتاور خروجی گیربکس از دیفرانسیل استفاده می کنند. این کار باعث می شود بتوانیم به سرعت و نیروی محرکی که برای اتومبیل نیاز است دست پیدا کنیم.
تغییر زاویه صفحه دوران
خیلی از شرکت های خودرو سازی موتور اتومبیل را در طول آن نصب می کنند که دیفرانسیل می تواند تغییر زاویه ۹۰ درجه ای را در صفحه دوران آن ایجاد کند.
پایداری مناسب در هنگام پیچیدن خودرو
یکی از مسائل مهم، پایداری خودرو در هنگام پیچیدن است. دیفرانسیل با ایجاد یک اختلاف دور مناسب بین دو چرخ جلویی منجر به پایداری مناسب اتومبیل می شود که حرکت متعادل و مطلوب اتومبیل را در پی دارد.
ایجاد دور مناسب بین چرخ های جلو و عقب
برخی از خودروها چهار محرک هستند که به یک دور مناسب بین چرخ های جلو و عقب نیاز دارند. دیفرانسیل سوم یا وسط توانایی ایجاد این دور مناسب را دارد.
مزایای خودرو دیفرانسیل عقب
بدون شک خودرو دیفرانسیل عقب مزایایی دارد که می تواند موجب برتری آن نسبت به خودروهای دیفرانسیل جلو شود.
تقسیم وزن مناسب
یکی از مزیت های بارز در خودرو دیفرانسیل عقب تقسیم شدن مناسب قطعات خودرو در بخش جلویی و عقب آن است که این امر منجر به تقسیم مناسب وزن هم می شود. حال با تقسیم مناسب تر وزن چسبندگی چرخ ها بیشتر شده و شتاب گیری خودرو بهتر خواهد بود. اما خوب است بدانیم نتیجه این تقسیم وزن مناسب فقط هندلینگ و شتاب خوب نیست.
با قرار گرفتن بخش از وزن در عقب خودرو وزنی که بر روی چرخ های عقب قرار می گیرد بالاتر می رود و از قفل شدن زود هنگام ترمزهای آن جلوگیری می شود. این مزیت باعث می شود که در صورت وجود داشتن یک سیستم ترمز خوب و کارآمد اتومبیل در هنگام ترمز کردن زودتر توقف کند.
این موضوع خود را در ماشین های باری به مراتب بهتر نشان می دهد. در اتومبیل های باری به علت وجود وزن زیاد در خودرو، موضوع کنترل آن از اهمیت بالایی برخوردار است. خودروهای دیفرانسیل عقب به علت تقسیم وزن مناسب قابیلت کنترل بالایی را از خود نشان می دهند.
بهره گیری بهتر از موتور اتومبیل
خودروهای دیفرانسیل عقب به مراتب بهره گیری بهتری از قدرت تولیدی موتور دارند دلیل این امر هم قرار گرفتن قطعات کمتری در جلوب خودرو است که باعث سبک شدن این بخش می شود. در این نوع خودروها اطلاعات دقیق تری از سطح مسیر حرکت به راننده می رسد. همچنین در خودروهای دیفرانسیل عقب به علت کمتر بودن قطعات در جلوی اتومبیل استحلاک جلوبندی کاهش یافته است.
فرمان پذیری بهتر
همان طور که گفته شد خودروهای دیفرانسیل عقب در بخش جلویی خود دارای پیچیدگی کمتری هستند همین امر می تواند فرمان پذیری این خودروها را افزایش دهد. فرمان پذیری بالا می تواند قابیلت دور زدن در فضاهای کوچکتر را به این خودروها بدهد. همچنین در خودروهای حمل بار که سنگین هستند این موضوع می تواند کنترل آن ها را به میزان بالایی افزایش دهد.
معایب خودروهای دیفرانسیل عقب
با وجود مزایایی که برای خودرو دیفرانسیل عقب گفته شد باید بدانیم این نوع از اتومبیل ها دارای معایبی هم هستند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.
بیش فرمانی
همان طور که گفته شد در خودروهای دیفرانسیل عقب وزن قطعات به طور مساوی در بخش جلویی و عقب اتومبیل تقسیم شده است. با این شرایط وزن کمتری بر روی محور محرک قرار می گیرد و منجر به بکسوات و بیش فرمانی در اتومبیل می شود. به زبان ساده تر یعنی بخش عقب خودرو در هنگام پیچیدن به سمت بیرون میل می کند البته در چرخیدن های سریع این بیشتر به چشم می خورد. باید دقت داشته باشید که این شرایط می تواند در جاده های لغزنده و اتومبیل های باری به شکل بیشتری خود را نشان دهد.
کاهش فضای داخلی اتومبیل
در خودروهای محور عقب، قدرت پیشرانه توسط میل گاردان به دیفرانسیل عقب منتقل می شود. برای قرار دادن این میل باید یک تونل از جلو به عقب در زیر خودرو ساخته شود. همین موضوع باعث می شود که فضای داخلی اتاق کاهش یابد.
وزن بالاتر
در خودروهای دیفرانسیل عقب به دلیل وجود قطعات اضافه تر مانند میل گاردان وزن اتومبیل بیشتر می شود. همین موضوع باعث می شود تا مصرف سوخت اتومبیل افزایش یابد اما این تنها مشکل پیش آمده نیست. با بالا رفتن وزن خودرو و وجود قطعاتی مانند میل گاردان با ایجاد لرزش در اتومبیل به مرور زمان صدا در خودرو ایجاد شده و به علاوه آن خرابی در بخش های دیگری همچون دیفرانسیل هم را به دنبال دارد.
خودروهای داخلی دیفرانسیل عقب هستند یا دیفرانسیل جلو؟
برای آشنایی بیشتر با خودروها جدول زیر را آماده کردیم تا با نوع دیفرانسیل خودروهای داخل ایران مثل پراید، پژو ، سمند و… آشنا شوید.
پراید | دیفرانسیل جلو |
پژو ۲۰۶ | دیفرانسیل جلو |
زانتیا | دیفرانسیل جلو |
تندر ال ۹۰ | دیفرانسیل جلو |
تیبا | دیفرانسیل جلو |
پژو ۴۰۵ | دیفرانسیل جلو |
رانا | دیفرانسیل جلو |
دنا | دیفرانسیل جلو |
سورن | دیفرانسیل جلو |
سمند | دیفرانسیل جلو |
پژو ۲۰۷ | دیفرانسیل جلو |
کوییک | دیفرانسیل جلو |
برلیانس H330 | دیفرانسیل جلو |
در آخر
با خودرو دیفرانسیل عقب تا حدودی آشنا شدیم و دانستیم که مزایا و معایب آن چیست. اما همانطور که در جدول قبل هم دیدیم متجه شدیم که خودروهای تولید داخل ایران و یا حتی خودروهای لوکس در بازاهای جهانی بیشتر به صورت دیفرانسیل جلو تولید می شوند.