به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، سایپا ۱۳۱ EX ( پراید ۱۳۱ ) به عنوان مدل فیس لیفت شده ی پراید صبا ( صندوقدار ) در سال ۱۳۸۹ به بازار عرضه شد. ۱۳۱ بر روی پلتفرم X100 ساخته شده است. ۱۳۱ نیز مانند بقیه پراید ها از همان موتور ۴ سیلندر ۱۳۲۳ سی سی استفاده می کند که بعد از بهینه سازی های انجام شده بر روی آن در سال ۱۳۹۳ و یورو ۴ شدن آن، قادر است ۶۹ اسب بخار تولید کند.از امکانات برتر ۱۳۱ نسبت به پراید صبا می توان به ۲ کیسه هوا، ترمز ضد قفل، فرمان هیدرولیک، تنظیم ارتفاع چراغ جلو و کریستالی شدن چراغ ها اشاره کرد. سایپا ۱۳۱ را می توان ارزان ترین خودرو بازار نام برد. ارزان سازی هایی که بر روی این خودرو انجام شده است ( حذف سیستم صوتی، حذف زه های روی در، حذفلچکی روی ستون های عقب ) کمی عجیب به نظر می رسد و موج اعتراض مشتریان و رسانه ها را در پی داشته است.
ساینا دارای موتور ۱.۵ لیتری منطبق با استاندارد یورو ۴ اروپا و نیز قابل ارتقا به یورو ۵ می باشد و در دو نوع گیربکس دستی و اتوماتیک تولید می گردد. ترمز ABS مجهز به سیستم EBD از ویژگی های دیگر این محصول می باشد. تمامی این ویژگی های عنوان شده می تواند لذت صفر تا صد رانندگی را برای سرنشینان این محصول به ارمغان آورد.
مقایسه ساینا و پراید در سه پرده؛ اختلاف قیمت دو خودرو کمتر از 10 میلیون تومان است
رایج ترین ملاک خریداران برای انتخاب یک ماشین چه در پرداخت نقدی یا خرید خودرو اقساطی بودجه و هزینه ای است که می خواهند انجام دهند. بنابراین ما هم به عنوان اولین فاکتور به سراغ قیمت ساینا و پراید می رویم. در زمان نگارش این مقاله اختلاف قیمت ساینا با پراید کمتر از 10 میلیون تومان است و بعید است در ماه ها و سال های آینده هم تغییر عمده ای را در اختلاف قیمت شاهد باشیم. در ادامه مقاله قصد داریم ساینا و پراید را از نظر طراحی ظاهری و داخلی، قدرت موتور و تجهیزات رفاهی بررسی کنیم.
ظاهر مدرن و جذاب ساینا، اولین دلیل خرید ساینا
یکی از رایج ترین اعتراضات به سایپا چهره قدیمی محصولاتش است. تیبا اولین گام برای به روز رسانی و مدرن کردن محصولات دومین خودروساز بزرگ کشور بود اما ساینا را می توان برگ جدیدی دانست که سایپا با رو کردن آن قصد دارد طراحی اتومبیل های خود را مدرن کند.
مقایسه طراحی خارجی ساینا و پراید
ساینا بر روی همان پلتفرمی طراحی شده است که تیبا از آن استفاده می کند. ساینا را می توان تلفیق تیبا با ال 90 دانست. در حقیقت تیبا اولین تلاش سایپا برای جایگزینی با پراید بود. پس از موفقیت نسبتاً خوب تیبا جرقه های خودرو ساینا به عنوان یک فیس لیفت جدید در ذهن مهندسان زده شد.
در جلو خودرو فرم کاپوت تغییر پیدا کرده است و چراغ های جلویی نیز کاملاً کشیده طراحی شده اند. در پایین سپر نیز یک ورودی هوای عضلانی مشاهده می شود که برخلاف تیبا چهره ای خشن به ساینا داده است. در قسمت کناری خودرو همه چیز شبیه تیبا است البته خطوط کناری گلگیرها تغییر کرده و کمی جذاب تر شده است. در قسمت عقبی ساینا کمی از تویوتا پاریس سندان الگو گرفته که این الگوبرداری بیشتر در طراحی چراغ ها و صندوق عقب مشهود است.
طبعیتا ازآنجاکه بارها و بارها پراید را از نزدیک دیده ایم بررسی ظاهر پراید ساده تر از ساینا است. زمانی که به پراید نگاه می کنید متوجه می شوید که مهندسان طراح همه چیز را فدای قیمت آن کرده اند. ازآنجاکه در زندگی روزمره و در طی سالیان دراز به نوعی با پراید بزرگ شده ایم این اتومبیل اگر جذابیتی هم داشته دیگر هیچ چیز ندارد.
طراحی پراید از چراغ ها و کاپوت تا بدنه و صندوق عقب در عین سادگی و به دوراز هر پیچیدگی صورت گرفته است. در پرایدهای مدل های مختلف مثل سایپا 111 یا سایپا 131 نیز تغییرات بسیار اندکی را شاهد هستیم. تقریباً می توانیم بگوییم چراغ ها، گلگیرها، کاپوت و صندوق عقب هیچ المان ویژه ای ندارند که بخواهیم به آن بپردازیم.
احتملا همین سادگی بیش از حد بوده است که طراحان سایپا را به انداختن طرحی نو در ساینا تشویق کرده است. البته پیشگام این طراحی ایران خودروست که با طراحی سمند و پژو پارس کمی المان ایرانی و شکیل به خودروها اضافه کرد.
مقایسه طراحی داخلی ساینا و پراید؛ ساینا از ارگونومی و مواد با کیفیت تری استفاده می کند
وقتی در ساینا و پراید را باز می کنیم با یک حسرت بزرگ مواجه می شویم که چرا در سال ها سوار اتومبیلی مثل پراید می شدیم. طراحی داخلی ساینا را سرنشینان را به یاد پژو 206 می اندازد. یک مانیتور کوچک در دل داشبورد نصب شده است و در کنسول میانی نیز ضبط، دریچه های کولر و تعدادی دکمه قرارگرفته است. طراحی ارگونومی ساینا از پراید بسیار بهتر است و سازندگان از مواد باکیفیت تری به جای مواد بی کیفیت پراید بهره برده اند.
نشستن در پراید اما حس یک ماشین قدیمی را به شما می دهد و با دست کشیدن بر روی داشبورد می توانید تفاوت ها را احساس کنید. پلاستیک خشک و کم کیفیت در تمام پراید استفاده شده است. ارگونومی بد و فضای محدود برای سرنشین از ایرادات اساسی این اتومبیل است.
دومین دلیل خرید ساینا؛ موتور تغییریافته و قدرت مند است
موتور ساینا در ظاهر همان موتور پراید است اما با تغییراتی که قدرت پیشرانه را افزایش داده است. پراید در بهترین حالت می تواند 69 اسب بخار تولید کند اما پیشرانه تغییریافته ساینا قدرت تولید 87 اسب بخار را دارد که این نیرو شما را در مسیرهای سخت و سربالایی ها اذیت نمی کند.
موتور 8 سوپاپ ساینا 200 سی سی بیش از پراید حجم دارد. مصرف سوخت دو خودرو نیز کمابیش شبیه یکدیگر است و برای طی کردن 100 کیلومتر مسافت به 7 لیتر بنزین نیاز دارند. در حقیقت در مقایسه فنی تنها نقطه قوت ساینا نسبت به پراید قدرت بیشتر موتور است.
سومین دلیل خرید ساینا؛ تجهیزات رفاهی و ایمنی ساینا از پراید کامل تر است
درباره ایمنی و تجهیزات پراید که نمی توان انتظارات چندان بالایی داشت. درواقع همیشه یکی از انتقادات رایج به پراید ایمنی پایین آن بوده اما در ساینا اوضاع به کلی تغییریافته است.
سایپا ساینا را در دو تیپ SX و EX روانه بازار کرده که مدل EX تا دندان مجهز به امکانات رفاهی است. فرمان هیدرولیک، دو ایربگ جلو، گرم کن شیشهٔ عقب، پنجره های برقی جلو، تنظیم ارتفاع کمربندهای ایمنی و نور چراغ های جلو، پروژکتورهای جلو و عقب، نمایش دمای بیرون از امکاناتی است که بر روی این خودرو سوار شده است.
تجربه سواری آخرین آزمون مقایسه ساینا و پراید
حس سوارشدن بر خودرو را نمی توانیم با خواندن مقاله یا نوشته تجربه کنیم اما ما سوار این دو اتومبیل شدیم و باید بگوییم ساینا به مراتب بهتر است. سواری بر پراید با توجه به فضای کم راننده قدرت مانور چندان رضایت بخشی نمی دهد. اما سوارشدن بر ساینا به ما یادآوری کرد که سایپا واقعاً قصد ایجاد تغییراتی را داشته است.
از نظر سرعت و قدرت درحرکت ساینا 2 ثانیه از پراید سریع تر است و 100 کیلومتر سرعت را در 12 ثانیه پر می کند. در انتهای مقایسه ساینا و پراید باید بنویسم که ظاهر جذاب، مواد باکیفیت، قدرت موتور و سواری لذت بخش مهم ترین دلایلی است که می توانید پراید را کنار بگذارید و از ساینا استفاده کنید.