اکنون که باردار هستید، به احتمال زیاد در مورد حساسیت فراوان ماه های اول بارداری مطالبی به گوش ما رسیده است. در این زمان اندام ها و ارگان های بدن جنین شروع به نشکیل شدن و تکامل یافتن خواهند کرد، در این زمان که سلول ها با سرعت فراوانی تقسیم شده و تمایز می یابند، با احتمال بیشتری تحت تاثیر عوامل نامناسب محیطی قرار خواهند گرفت. بنابراین ضرورت دارد که شما در این زمان بیش از هر زمان دیگری مراقب آنچه که در وعده های غذایی خود می خورید، باشید.
مصرف هات داگ در بارداری
گوشت های فرآوری شده مانند هات داگ برای دوران بارداری مساله دار هستند. گوشتهای فرآوری شده برای بسیاری از خانم ها هنگامی که بیرون از خانه هستند، راه خوبی برای دریافت پروتئین است ولی گوشت های فرآوری شده میتوانند باکتری هایی داشته باشکه باعث لیستروز (Listeriosis) شده یا الکل هایی داشته باشند که به شما و کودکتان آسیب برسانند. ما قبلا در مورد گوشت های فرآوری شده گفتیم که بیماریهای غذایی مانند لیستروز میتوانند باعث سقط جنین، زایمان زودرس، عفونت جنین یا حتی مرگ جنین شوند. خوب حرارت دادن هات داگ (تا 60 درجه سانتیگراد) میتواند خطر آلودگی را کاهش دهد ولی باز هم دلایل دیگری برای کنار گذاشتن آن وجود دارد.
هات داگ مانند پای سیب آمریکایی است. به نظر شورای ملی هاتداگ و سوسیس مصرفکنندگان آمریکایی سالانه حدود 675000 کیلو هاتداگ میخرند. آنها تذکر میدهند که در فصل "هاتداگ" سالگرد روز کارگر، آمریکاییها هفت میلیارد هاتداگ میخورند ولی هاتداگ واقعا غذایی سالم نیست چرا که دارای مقدار زیادی از چربیهای اشباع شده و سدیم است به طوری که تا 80 درصد کالری بعضی از هاتداگها از چربی آنها است که بیش از میزان مناسب مصرف است.رژیم غذایی شما نباید بیش از 10درصد چربی اشباع شده داشته باشد. نمک و چربی با خطر زیاد بیماریه ای قلبی همراه هستند. به علاوه، هات دادگ دارای نیترات(یک نگهدارنده) و رنگ دهنده ها است که هردو آنها برای شما و کودکتان مضر هستند. گزارش شده مواد نیترات دار در حیوانات موجب سرطان می شوند.
لیستریوز چیست؟
لیستریوز یک بیماری است که توسط نوعی باکتری به نام لیستریا ایجاد می شود. گاهی اوقات از آن به عنوان میکروب یاد می شود. اصطلاح فنی لیستریا لیستریا مونوسیتوژنز است. افرادی که در یکی از این گروه ها قرار می گیرند بیشتر از سایر افراد به لیستریوز مبتلا می شوند:
- خانم های باردار
- بزرگسالان مسن
- نوزادان
- افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند
به طور معمول سیستم ایمنی بدن ما می تواند به راحتی باکتری ها را از بین ببرد. هنگامی که باردار هستید سیستم ایمنی بدن شما ضعیف تر است. این بدان معناست که احتمال ابتلای شما به لیستریوز بیشتر از قبل از بارداری است.
لیستریوز چه علائمی دارد؟
در حالی که بیشتر مردم فکر می کنند لیستریوز مانند مسمومیت غذایی است اما کاملاً متفاوت است. ممکن است تا چند ماه پس از خوردن غذای آلوده علائمی نداشته باشید. علائم همیشه شامل اسهال نمی شود. علائم لیستریوز بسته به فرد متفاوت است. علائم شایع لیستریوز در دوران بارداری عبارتند از:
- اسهال
- تب
- علائم شبیه آنفولانزا
افرادی که باردار نیستند درد های عضلانی، گیجی و از دست دادن تعادل بیشتری را تجربه می کنند و ممکن است علاوه بر تب و علائم گوارشی و تشنج نیز داشته باشند. در حالی که این ها علائم رایج لیستریوز در زنان باردار نیستند در صورت ابتلا به لیستریوز در دوران بارداری تجربه آن ها غیرممکن نیست.
لیستریوز در دوران بارداری چه عوارضی دارد؟
هنگامی که یک زن باردار به لیستریوز مبتلا می شود می تواند از طریق جفت به جنین متولد نشده سرایت کند. سایر عوارض می تواند شامل موارد زیر باشد:
- زایمان زودرس
- وزن کم هنگام تولد
اگر مادری به لیستریوز مبتلا شود این احتمال وجود دارد که بتواند آن را به نوزاد خود بدهد. احتمال ابتلای نوزاد به لیستریوز پس از تولد بیشتر است. عوارضی ممکن است رخ دهد که عبارتند از:
- مننژیت
- مرگ
- عفونت ها از جمله عفونت های خون
- پنومونی
کودک شما همچنین می تواند برای جلوگیری از عوارض لیستریوز آنتی بیوتیک مصرف کند. اگر این ها در دوران بارداری مصرف شوند می تواند از ابتلای کودک شما به لیستریوز جلوگیری کند.
چگونه لیستریوز را تشخیص می دهند؟
برای تشخیص لیستریوز پزشکان از خون جفت یا در برخی موارد از نادر مایع نخاعی نمونه برداری می کنند. این روشی است که پزشکان مسمومیت با لیستریا را تشخیص می دهند. برخی از پزشکان ترجیح می دهند در صورت عدم وجود علائم کار های آزمایشگاهی را انجام ندهند. اگر نگران این هستید که غذای آلوده خورده اید، با ارائه دهنده مراقبت های اولیه خود تماس بگیرید و دستورالعمل های او را دنبال کنید.
لیستریوز را چطور درمان کنیم؟
درمان رایج مسمومیت با لیستریا یک دوره آنتی بیوتیکی است. مصرف آنتی بیوتیک ها می تواند از ابتلای کودک به این بیماری جلوگیری کند. نوزادانی که با این عارضه متولد می شوند نیز می توانند برای درمان آنتی بیوتیک مصرف کنند. عوارض معمولاً در لیستریوز درمان نشده رخ می دهد و زمانی که این بیماری به درستی درمان شود بعید است اتفاق بیفتد.
خوردن هات داگ در بارداری مشکلی دارد؟
اگرچه لیستریوزیس خطرناک است اما کار هایی وجود دارد که می توانید برای لذت بردن از غذا های مورد علاقه خود مانند هات داگ انجام دهید و در عین حال بارداری سالمی داشته باشید.
باید ها و نباید های خوردن فست فود در بارداری
با دقت به هشدارهای زیر توجه کنید تا ضمن برآوردن تمایل خود سلامتی تان را حفظ کنید.
- همه انواع پیتزاها در بارداری سالم نیستند. پنیر موتزارلا می تواند مصرف شود. اما پنیرهایی مثل کاممبر، پنیر بری، پنیر دانمارکی و پنیر استیلتون به دلیل داشتن مقادیر بالاتر باکتری لیستریا نسبت به سایر پنیرها، ممنوع هستند.
- اگر نمی توانید در مقابل خوردن فست فود های حاوی پنیر مقاومت کنید، قبل از مصرف آن را در مایکرویو و در درجه حرارت بالا گرم کنید تا به این ترتیب باکتری های آن از بین بروند.
- از مصرف فست فودهای حاوی سوسیس و کالباس خودداری کنید زیرا این گوشت های فراوری شده می تواند آلوده به باکتری های لیستریوز یا توکسوپلاسموز باشد که تهدیدی برای سلامتی شما و همچنین جنین شما هستند.
- پپرونی که یکی از مواد تشکیل دهنده اکثر انواع فست فود ها خصوصاً پیتزاهاست، برای مصرف در بارداری مناسب نیست. پیتزاهایی که با گوشت ها از جمله پپرونی تهیه می شوند، باید در دوران بارداری از لیست غذاها حذف شوند. نگهدارنده های نیتریت و نیترات موجود در اینگونه گوشت ها می توانند با اسید آمینه های نامرغوب واکنش دهند و منجر به تشکیل "نیتروزامین" شوند. ترکیبات نیتروزامین ها برای انسان سرطان زا هستند و افزایش سطح این ترکیبات در بدن می تواند برای جنین کشنده و مرگبار باشد؛ همچنین ریسک تومورهای مغزی را افزایش خواهد داد.
- بانوانی که به طور مرتب در بارداری فست فود مصرف می کنند، از سوزش معده، شل شدن عضله اسفنکتر و کاهش عملکرد دستگاه گوارش شکایت می کنند.
- باز هم، اگر ذائقه شما فقط پیتزای پپرونی را می پسندد، از پخته شدن آن در دمای بالا و کشته شدن میکروب ها و باکتری ها مطمئن شوید. فقط پس از پخته شدن در چنین دمای بالایی، پیتزا برای خوردن مطمئن و بی خطر خواهد بود. اجازه ندهید پیتزا سرد شود، چون در این صورت میکروب ها دوباره در آن رشد می کنند.
- فست فود مملو از چربی اشباع است، بنابراین برای سلامتی قلب مضر است و مصرف بیش از حد آن در دوران بارداری می تواند منجر به دیابت بارداری شود.
- از مصرف فست فودهایی که در کنار خیابان یا جاده ها تهیه می شوند خودداری کنید. همیشه در مورد تازگی مواد اولیه تهیه پیتزا در چنین مکان هایی و همچنین بهداشت این محل ها و محیط اطراف آنها مباحث و نگرانی هایی وجود دارد.
- اگر قصد دارید فست فود سفارش دهید، آن را از یک محل معتبر و بهداشتی سفارش دهید. شاید بهتر باشد وضعیت خود را به اطلاع کارکنان پیتزا فروشی برسانید و از آنها بخواهید تا برای تهیه پیتزا از مواد تازه استفاده کنند. اگر شما در رستوران هستید، به آنها بگویید که پیتزا را داغ به شما تحویل دهند. و اگر در خانه هستید و پیتزا سفارش می دهید، قبل از مصرف آن را دوباره در مایکرویو و دمای بالا گرم کنید.