ورزش در دوران بارداری مفید است زیرا تناسب اندام خانم های باردار را حفظ کرده و آن ها را برای زایمان آماده می کند. قبل از اینکه ورزش را در بارداری شروع کنید بسیار مهم است که نوع صحیح تمرینات را بدانید. ورزش های سخت می تواند منجر به ترومای شکمی شود. پرش یکی از انواع ورزش هایی بوده که ممکن است در دوران بارداری ایده آل نباشد. بنابراین بهتر است احتیاط کنید.
اثرات مضر پریدن در دوران بارداری
- افزایش احتمال آسیب دیدن رباطها بدن زنان حامله :به دلیل این که در طي دوران بارداری، بدن زنان هورمون ریلاکسین ترشح میکند، رباطهای منطقه لگن اين افراد نرم خواهد شد. در چنین شرایطی، رباطهای نرم مادران باردار بیشتر مستعد صدمه دیدن خواهند بود. بنابراین، اگر یک زن باردار در طول دوران حاملگی خود مدت زمان زيادي را به انجام تمرینات ورزشی سخت مانند پریدن اختصاص دهد، به احتمال زیاد رباطهای بدن او آسیب دیده و یا حتی دچار شکستگی استخوانها و صدمه دیدن مفاصل خواهد شد.
- ابتلا به زایمان زودرس:همانطور که میدانید رحم زنان در طي دوران بارداری بزرگ شده و با رشد خود فشار زیادی بر روی دهانه رحم وارد میکند. در چنین شرایطی، پریدن مادر باردار میتواند تاثیر اصطکاکی بین رحم و گردن رحم ایجاد نموده و منجر به انجام زایمان زودرس در زنان حامله شود.
- افزایش خطر سقط جنین:به عنوان يك خانم جوان و بيتجربه به یاد داشته باشید كه در طول دوران بارداری، مرکز ثقل بدن زنان حامله تغییر مییابد. با توجه به دستاندازی که بر اثر رشد جنین داخل رحم در ناحیه شکم این افراد به وجود میآید، این زنان بیشتر از ساير خانمها در معرض خطر از دست دادن تعادل بدن خود قرار گرفته و سقوط میکنند، که اين حالت در موارد شدیدتر سقط جنین را به دنبال خواهد داشت.
- خونریزی واژینالی:طناب زدن و پریدن حرکت نامطلوبی بوده و انجام آن در طي دوران بارداری زنان میتواند خونریزی واژینالی و حتی انقباضات زودرس رحمی را به دنبال داشته باشد.
چه ورزش هایی در دوران بارداری توصیه می شوند؟
ورزش های سبک یا ورزش های کم تأثیر در بارداری کاملاً بی خطر هستند. این تمرینات باعث ایجاد تکان در بدن نمی شوند و بنابراین در بارداری بی خطر هستند. برخی از این تمرینات سبک عبارتند از شنا، یوگای قبل از تولد، پیاده روی و دوچرخه سواری. می توانید از تمریناتی استفاده کنید که بدن شما را ثابت نگه می دارد.
نکاتی برای راهنمایی زنان حامله جهت انجام حركات ورزشي طي دوران بارداری
میتوانید نکات ایمنی سادهاي را رعایت کرده و از حق خود که لذت بردن از یک دوره بارداری سالم است، استفاده کنید. به عنوان يك خانم باردار به خاطر داشته باشيد كه رعایت نمودن برخی از اقدامات احتیاطی میتواند خطر ابتلا به آسیبهای تصادفی و یا سقط جنین را در طي اين دوران حساس از زندگي به شدت کاهش دهد. نمونه هایی از این اقدامات احتیاطی عبارتند از:
- پوشیدن لباسهای گشاد و راحت توسط زنان حامله، برای انجام تمرینات ورزشی سبک و متناسب
- انتخاب درست کفش ورزشي، برای افزایش انعطافپذیری بدن و قدرت گرفتن دستهای زنان حامله
- انجام تمرینات ورزشی بر روی سطحهای صاف و هموار، جهت جلوگیری از افتادن، آسیب بدن زنان و یا از بين رفتن ناگهانی تعادل بدن در طي دوران حاملگی
- نوشیدن مقدار زیادی آب و مایعات مختلف جهت جلوگیری از ابتلا به کمآبی بدن زنان در دوران بارداری
- همچنین، زنان حامله باید قبل از شروع انجام تمرینات ورزشی جدید به دنبال راهنمایی پزشکی بوده و از پزشک متخصص زنان و زايمان معالج خود برای سلامت بدن خود و جنین داخل رحمشان کمک بگیرند.
در نهايت، يادتان باشد كه اگر شما هم به عنوان یک زن جوان قبل از باردار شدن، برای ورزش كردن و انجام ژیمناستیک در باشگاه حاضر میشدید، بعد از حامله شدن هم میتوانید به دنبال انجام ورزشهای هوازی بوده و تا زمان تولد نوزادتان این ورزشها را ادامه دهید. اشکال مختلفی از ورزشها وجود دارد که زنان حامله میتوانند از آنها برای لذت بردن از یک شیوه درست زندگی در طي دوران بارداری خود استفاده کرده و سلامت جنین داخل رحمشان را تا پایان دوران سخت بارداری تضمین نمایند.