ما خانم ها بیشتر از آقایان به خرید کفش های نامناسب روی می آوریم؛ باور نمی کنید؟ کافی است روی ورقی کاغذ بایستید و طرح کلی دورتادور پای راست یا چپ تان را بکشید؛ حالا، کفش هایی را که دم دست دارید، با الگوی روی کاغذ مطابقت دهید. کفش های راحتی احتمالا بر الگویی که از پای محترم ترسیم کرده اید، تا حد زیادی منطبق اند، اما نازنین کفش های پاشنه بلندی که برای مجالس و مهمانی ها می پوشید و بعدش هم پادرد می گیرید، چطور؟ کفش های پادردزا، در به خصوص خانم ها، باریک تر از عرض واقعی پاها و گاهی حتی از طول پاها کوتاه ترند. مدل های تنگ و پاشنه بلند را می توان متهم ردیف اول عوارض ناشی از پوشیدن کفش نامناسب در خانم ها توصیف کرد. ارتفاع پاشنه در کفش های زنانه مسئله خیلی مهمی است؛ به طورکلی، هرچه ارتفاع پاشنه بلندتر باشد، پاها بیشتر صدمه می بینند، چون فشار زیادی به نقاط مختلف پا، ازجمله پنجه ها، وارد می شود.
در اصل، هرگز نباید کفش خیلی تنگ یا پاشنه بلند بپوشیم، اما اگر هم می پوشیم، نباید تاحدامکان مداوم و طولانی مدت باشد، چراکه با این کار، درنهایت، به پادرد و عوارض ناشی از پوشیدن کفش نامناسب دچار خواهیم شد. پس، هرچه کمتر با کفش های تنگ و ناراحت تیپ بزنیم، بهتر! کفش مناسب باید دارای پاشنه کوتاه، پنجه پهن و زیره ضربه گیر باشد و از پاها در برابر حرکات و فشارهای نابجا محافظت کند.
بررسی عوارض انواع کفش های غیراستاندارد
کفش های نوک تیز و تنگ:
به خصوص زنان بیشتر دوست دارند تا کفش هایی بخرند که بسیار کوچک و تنگ و نوک تیز باشد.این نوع کفش می تواند به ساق پا, قوزک پا و سایر ناهنجاری های انگشت پا مانند پنجه پا, پنجه پا, ناخن های پنجه که نیاز به جراحی دارند, منجر شود.
پاشنه بلند:
انجمن پزشکی می گوید پاشنه بلند می تواد باعث رگ به رگ شدن قوزک پا و درد مزمن در پاشنه ها, زانوها, کمر و شانه ها شوند. مطالعه حاضر نشان داد زنانی که به مدت دو سال, پنج بار در هفته کفش پاشنه بلند می پوشیدند, عضلات ساق پایی داشتند که 13% کوتاه تر است و تاندون های دردناکی دارند که سفت و محکم شده است.
گره ای دردناک:
گره دردناک یا متورم پشت پاشنه. موقعیت غیر طبیعی پا بر روی پاشنه پا یا روی مفاصل انگشتان کوچک تر فشار وارد می کند و باعث ایجاد کرنش و درد پا می شود.
آسیب های ناشی از پیچ خوردگی مچ پا:
همه با پوشیدن کفش های پاشنه بلند خطر رگ به رگ شدن و پیچ خوردگی قوزک پا یا شکستگی قوزک پا را افزایش می دهند. پیچ خوردگی شدید ممکن است موجب پارگی رباط ها شود. خطر ابتلا به آرتروز زانو با رگ به رگ شدن مکرر و یا شکستگی قوزک پا افزایش می یابد.هنگامی که به طور معمول بدون کفش ایستاده ایم، وزن بدن از طریق مفاصل و ستون فقرات از طریق محور ثابت به نام محور حمل بار عبور می کند.این محور به طور چشمگیری در یک فرد با پاشنه های بلند تغییر می کند و وزن بدن از یک محور تغییر یافته عبور می کند و باعث می شود ستون فقرات به جلو خم شود تا مرکز ثقل را حفظ کند، در نتیجه باعث کمر درد و بدشکلی می شود. درد زیر پاشنه به خاطر بیماری که التهاب کف پا نامیده می شود، در زنان دارای کفش هایی با پاشنه های بلند رایج تر است.
پنج نكته در خرید كفش
1) خرید كفش باید در بعد از ظهر باشد. به طور طبیعی پاهای افراد صبح ها حدود نیم سایز،كوچك تر از بعد از ظهرها است. چون پاها در بعد از ظهر متورم تر می شوند و به تبع آن سایزشان نیز بزرگ تر می شود.
2) درباره سایز كفش دو نکته حائز اهمیت است:
اول اینكه: در انتخاب كفش حتماً باید آن را پوشید و اینکه به شماره ی درج شده روی آن بسنده کنیم، برای اطمینان از اندازه بودن آن كافی نیست.
دوم اینكه: باید به این نكته توجه كرد كه اندازه پاهای افراد با افزایش سن، كم و زیاد شدن وزن و حتی بارداری تغییر می كند. پس ملاك قرار دادن سایزهای قبلی، در انتخاب آن كار صحیحی نیست.
3) در هنگام خرید، پوشیدن هر دو لنگه كفش ضروری است. در بیشتر افراد، سایز یكی از پاها، بزرگ تر از دیگری است. اینگونه افراد لازم است كه در انتخاب كفش ، پای بزرگ تر را ملاك قرار دهند، نه پای كوچك تر را.
4) راه رفتن با كفش در زمان خرید، بسیار مهم است. برای این كار اگر كفش، بند دار است، باید بندهای آن را بست و با آن چند قدم راه رفت. كفش مناسب، سبك و راحت بوده و پایتان را اذیت نخواهد كرد.
5) كفش مناسب كفشی است كه انگشت شست پا، به راحتی در آن حركت كند و بین نوك انگشت شست و لبه جلویی كفش، حدود نیم تا یك سانتی متر فاصله وجود داشته باشد.