احتمالا شما نیز به عنوان والدین متوجه غیبت در کودکتان شده اید. بهتر است بدانید ترک این عادت برای کودک بسیار ضروری است. زیرا در صورتی که کودک به رفتارش ادامه دهد، ممکن است این رفتار در آینده مشکلات زیاد احساسی و عاطفی را به دنبال داشته باشد. در ادامه به علت غیبت در کودکان خواهیم پرداخت، همچنین راهکار هایی را به شما معرفی خواهیم کرد که از این رفتار بد کودکتان جلوگیری کنید. همراه ما باشید.
غیبت در کودکان چیست؟
غیبت کردن یعنی گفتن عادت های بد شخصی در جمع و این کار می تواند در کودکان نیز انجام شود. در واقع غیبت کردن در کودکان 8 تا 9 سال بسیار رایج است. هدف اصلی از این کار در کودکان ، قدرت و احساس غلبه بر دیگران است. هر چند که ممکن است کودک برای شناخته شدن محبوب تر شدن نیز چغلی کند. اما مهم تر از همه ترک این عادت است که بسیار مهم است.اگر عادت بد غیبت در کودکان درمان نشود ، به مرور زمان،این عمل بیشتر تکرار خواهد شد و گسترش آن می تواند باعث تخریب شخصیت کودک شود و مسائل عاطفی و احساسی زیادی برای کودکتان به ارمغان بیاورد.
بدگويي و غيبت کردن کودکان چه نشانه هايي دارد؟
تشخيص غيبت توسط والدين اصلا سخت نيست. پدر و مادر اولين کساني هستند که با کودک ارتباط برقرار مي کنند و مي توانند احساسات آن ها را درک کنند. با اين وجود علائمي وجود دارد که شما را از بدگويي و عادت بد غيبت کردن مطمئن خواهد کرد. اين علائم عبارت اند از :
• لذت بردن از تنبه ديگران و اذيت کردن آن ها
• بدگويي از ديگران با هدف تنبيه کردن آن ها
• ايجاد مزاحمت و دردسر که باعث غيرکنترل شدن رفتارشان مي شود
• همواره از تقلب کردن در کار ها استفاده مي کنند
• خودشيريني با صحبت کردن از ديگران
• عادت کردن به از گوشه چشم زير نظر گرفتن ديگران و..
غیبت در کودکان چه دلایلی دارد؟
اغلب کودکان به این دلایل دچار بدگویی و غیبت می شوند :
تخریب در کنار تعریف
کودکانی که دچار بد گویی می شوند ، دوست دارند از خودشان تعریف کرده و بقیه را تخریب کنند. به طور مثال کودکان فکر می کنند همه چیز را می دانند.این حالت معمولا برای دوستان انجام می شود. در صورتی که با این نوع غیبت مواجه شدید و شایعه پراکنی را نیز در کودکتان دیدید ، سعی کنید با او کمی حرف بزنید. این کار می تواند او را در آینده از مشکلات احساسی که با آن مواجه می شود نجات دهد.از کودکتان بخواهید این رفتار زشت را ترک کنند و علاوه بر این به او بیاموزید برخی مسائل و مشکلات را با کسی به اشتراک نگذارد و در جمع آن ها را بازگو نکند. این مسائل می تواند تقلب ، دروغ گفتن یا حتی مشکلات خانوادگی باشد.
دوستان بد عامل اصلی غیبت در کودکان
می توان گفت اصلی ترین دلیلی که کودکان غیبت کردن را یاد می گیرند ، داشتن دوستان ناباب است. اغلب این مشکل در مدرسه رخ خواهد داد و هرچقد که کودک خود را از آن ها دور نگه دارید باز هم نمی توان آن ها را کاملا از فرزندتان دور کنید. دوستان بد علاوه بر غیبت کردن ، مسخره کردن و گزافه گویی را نیز به دیگران می آموزند.با این وجود سعی کنید به کودکانتان بیاموزید این رفتار بد می تواند عواقب ناخوشایندی در آینده برای او به همراه داشته باشد. برای این کار لازم است زمان بگذارید و ممکن است لازم باشد بار ها و بارها او را از این کار ها منع کنید. با این وجود حس لجاجت را در آن تقویت نکنید!
کمبود اعتماد به نفس و جلب توجه
یک روانشناس می گوید ، غیبت کردن کودکان دلایل مختلفی می تواند داشته باشد که یکی از آن ها که کمتر مورد توجه قرار می گیرد ، کمبود اعتماد به نفس در کودکان است. کودکان برای اینکه جلب توجه کنند نیز گاها به غیبت کردن می پردازند.درواقع برخی از کودکان به دلیل روی حسادت و جلوگیری از اشتباهات آن ها ، به والدینشان گزارش می دهند که این کار می تواند بدگویی و غیبت را در کودکان افزایش دهد. لازم به ذکر است این حالت عموما بین کودکان زیر 7 سال رخ می دهد.
سایر عواملی که منجر به غیبت در کودکان می شود
- کمبود محبت و عدم توجه لازم توسط والدین
- مشکلات عاطفی عمیق
- عدم داشتن آرامش کافی
- مجازات و تنبیه های نادرست
- شکست های زیاد و موفقیت های کم
- سخت گیری بیش از حد بر کودکان
چگونه از غیبت کردن فرزندانمان جلوگیری کنیم؟
نحوه برخورد والدین با کودکانی که بدگویی دیگران را می کنند چندان ساده به نظر نمی رسد، چراکه قصد و نیت اصلی آنها از انجام این کار مشخص نیست، برخی از آنها به دلیل کمبود اعتماد به نفس، برخی از روی حسادت و برخی برای جلوگیری از اشتباه همسالان خود آن رفتار را به والدینشان گزارش می دهند.پرخاشگري نسبت به غيبت کردن کودکان نتيجه ي برعکس بجا مي گذارد.در صورتي که متوجه غيبت کردن و بدگويي در کودکتان شديد ، به هيچ وجه از تنبيه استفاده نکنيد. اين کار مي تواند در اثر لجاجت بدگويي او را تشديد کند.
سعي کنيد کودکتان را با تشويق هدايت کنيد و او را از خطايي که انجام مي دهد اگاه کنيد.لازم است بدانيد در اين حالت بايد بيشتر از قبل به کودکتان توجه داشته باشد و به مقدار کافي براي او زمان صرف کنيد.اگر به کودکتان مسئوليت هاي کوچکي واگذار کنيد هر چقدر هم کوچک ،مسئوليت پذيري در آن ها را تقويت مي کند و اين مي تواند نقش به سزايي در عدم بدگويي فرزندتان داشته باشد.در صورتی که کودک در محیط مدرسه یا خانواده به بدگویی دیگران اقدام کرد، والدین با استفاده از جملات زیر می توانند کودک را آگاه کنند که خبرچینی وظیفه او نیست جملاتی همچون :
ما خیلی خوشحالیم که تو:قوانین و نحوه رفتار صحیح را می دانی,سعی می کنی منضبط باشی حالا که دوستت اشتباه کرده تو متوجه آن شدی اما اینکه رفتار اشتباه دوستت را به ما اطلاع دهی کار اشتباهی است در صورت نیاز من با دوستت برخورد خواهم کرد
با رفتار غیبت کردن کودکان و بدگویی انها چگونه عمل کنیم؟
- رفتارهای مناسب با کودک و تشویق تقویت شود
- به کودکان کارها و مسئولیت هایی واگذار کنید حتی کوچک حتی درمنزل
- تنبیه نکنید استفاده از تنبیه تا جای ممکن ممنوع است
- باید توجه کافی به کودک داشته باشد
- درصورت نیاز مراجعه به روانشناس یا مشاور پیشنهاد میشود