لیما پایتخت کشور پرو در آمریکای جنوبی است. این شهر ساحلی بوده و رو به اقیانوس آرام می باشد.لیما همچنین بزرگ ترین شهر پرو و مرکز استان لیما نیز هست. برآورد جمعیت برای منطقه شهری لیما ۶٫۹ میلیون (سال ۲۰۰۵) است و برای منطقه کلان شهری لیما ۸٫۲ میلیون.لیما که توسط یک فاتح اسپانیایی به نام فرانچسکو پیزارو بنا نهاده شده تحت عنوان «شهر شاهان» نیز شناخته می شود. این شهر بیش از ۳۰۰ سال، مهم ترین شهر و بزرگ ترین ناحیه پایتختی در آمریکای جنوبی بود.با این که هیچ تعریف رسمی اداری برای شهر لیما وجود ندارد، این شهر کلاً شامل ۳۰بخش مرکزی از ۴۳۰بخش ایالت لیما محسوب می شود، که تقریباً با ناحیه شهری متمرکز در بخش تاریخی بخش لیما| محدوده لیما در ارتباط است. این شهر به عنوان هسته ناحیه پایتختی لیما، یکی از بزرگ ترین نواحی پایتختی در کشورهای آمریکایی است.این شهر در ۱۸ ژانویه ۱۵۳۵، به وسیله فرانچسکو پیزارو فاتح بنیان گذاری گردید، و به عنوان «شهر شاهان که سه بار در آن تاجگذاری شده» در ۶ ژانویه برای مراسم (مسیحی) عید تجلی مسیح| عید تجلی مسیح انتخاب شد. اما نام اصلی لیما برای آن حفظ گردید. معلوم نیست این نام از کجا سرچشمه گرفته، اما تصور می شود که از کلمه «لیما- لیماک» در زبان آیمارا به معنای (گل زرد) یا کلمه «ریماک» (گفتگو) در زبان کوچوآ| کوچوآیی گرفته شده باشد. در قدیمی ترین نقشه های اسپانیولی هم نام لیما و هم عنوان شهر شاهان را به همراه یکدیگر به عنوان اسامی این شهر می توان دید. رودخانه ای که لیما را تغذیه می کند هنوز در این روزها به نام «ریماک» خوانده می شود که تصور می شود ریشه نام این شهر، «دره ریماک» باشد. این رودخانه همچنین لقب «رود پرحرف» را نیز دارد (در اسپانیولی ریوهابلادور گفته می شود).لیما در قلمرو اسپانیایی نیابت سلطنت به مهم ترین شهر تبدیل شد که طی استعمار کشورهای آمریکایی| ناحیه استعماری (از اوسط سال های۱۵۰۰تا اوایل سال های ۱۸۰۰) تقریباً کلاً در محدوده دارایی های اسپانیا در آمریکای جنوبی قرار گرفته بود.در سال۱۷۴۶، بسیاری از ساختمان ها و عمارات مهم در اثر زلزله یا آسیب دیده یا تخریب شدند (که بعداً مرمت گردیدند). "" شهر شاهان "" با میراث فرهنگی و معماری بی بدیل و زیبای خود پر رونق باقی ماند. اهمیت معماری و سیاسی آن در آمریکای لاتین تنها با مکزیکوسیتی برابری می کند.در سال ۱۹۹۶، بحران گروگانگیری در سفارت ژاپن در لیما روی داد، موضوعی که توجه رسانه های جهانی را به خود جلب کرد. بحران در ۲۲آوریل، ۱۹۹۷ زمانی که کماندوهای نیروهای نظامی پرو پس از نقب زدن در زیر زمین سفارتخانه جهت نجات ۷۲گروگان در یک حمله جبهه ای روزانه به داخل ساختمان یورش بردند، پایان یافت. یکی از گروگانها به دلیل اختلالات پزشکی، و نیز دو سرباز در اثر آن جان دادند.
مردم شهر لیما
طبقات پایتختی لیما با جمعیت تخمینی (براساس سال۲۰۰۵) ۹/۶ میلیون در ناحیه شهری، ۴/۷میلیون برای کل استان، و ۲/۸میلیون نفر در منطقه پایتختی، در میان آمریکای لاتین بزرگ ترین و متراکم ترین جمعیتهای شهری را تشکیل می دهند.جمعیت لیما واجد ویژگی یک نوع ترکیب پیچیده از نژادی و قومیتی می باشد. از لحاظ سنتی «دورگه ها»، پرویی هایی مرکب از مردم اسپانیایی| اسپانیولی و اعقاب بومی آمریندی، احتمالاً بزرگ ترین گروهی هستند که بیشتر طبقه متوسط را در این شهر تشکیل می دهند. اما، بی ثباتی سیاسی و اقتصادی در پرو طی نیمه آخر قرن بیستم موجب ایجاد فقر و آشفتگی در شهرهای دامنه کوه ها و سرزمین های مرتفع آندی شد، و صدها هزار نفر از روستاییان با اعقاب خالص و اصیل آمریندی را وادار به مهاجرت به لیما نمود، که نتیجه آن افزایش فزاینده جمعیت لیما بوده است. برخلاف دیگر گروه های نژادی که ساکن در لیما و تنها اسپانیولی صحبت می کنند، بیشتر جمعیت روستایی که به لیما مهاجرت کرده اند پیش از اسپانیایی اصولاً به زبان های کوچوآ و آیمارا تا زبان اسپانیولی تکلم می کنند. با این که تعدادی از آمریندی ها نهایتاً طبقه متوسط اجتماعی را احراز کرده اند، افراد دیگر هنوز در حلبی آبادها زندگی می کنند که «پابلوس جوونس» (شهرهای جوان) نامیده می شوند. اغلب این نواحی فاقد سرویس های اولیه همچون برق و آب لوله کشی می باشد. انتظار می رود که طی ده سال آینده، جمعیت این حلبی آبادها تا ۸٪ از جمعیت لیما کاهش خواهد یافت.اروپایی ها، بخش غالب جمعیت را از لحاظ اقتصادی تشکیل می دهند، که بیشتر از اعقاب اسپانیایی هستند، اما شمار عمده آن ها ایتالیایی، آلمانی و سایر می باشند. پرویی- آفریقایی ها، در ابتدا به عنوان برده به این منطقه آورده شده اند، که هنوز بخش مهم دیگری از قشر نژادی شهر هستند. بالاخره طی قرن بیستم، لیما نیز جوامع مهم آسیایی، علی الخصوص مردم ژاپنی| ژاپنی و نسل چینی هان| آسیایی را پذیرا شد. مورد اول، پس از سائوپائولو، بزرگ ترین جمعیت مردم ژاپنی| ژاپنی را در آمریکای جنوبی شامل می شود.
موقعیت جغرافیای شهر لیما
لیما را می توان معتدل بیان نمود، زیرا علاوه بر خشکی یادشده، با وجود واقع شدن در نواحی گرمسیری و با ارتفاعی نزدیک به سطح دریا، با کمال شگفتی از هوای معتدل آن، درجه حرارت آن از ناحیه حاره فاصله دارد، و بین °۲۷ سلسیوس|c در ماه فوریه تا c°۱۸ در اوت تفاوت می کند، ضمن آن که بالاترین دمای ثبت شده در تمام اوقات (سال) در آن c°32 (F °۹۰) می باشد. در این ارتباط، حداقل دما در ماه اوت (F °58) c°۱۴ و (F °68) c°۲۰ در فوریه، و(F °46) c°۸ پایین ترین دمای ثبت شده می باشند. از سوی دیگر، رطوبت نسبی آن بسیار بالا است، و از ماه دسامبر تا ژوئن مه صبحگاهی و از می تا نوامبر در آن ابرهای پایین دائمی ایجاد می کند. تابستان های آفتابی، مرطوب و گرم (دسامبر-آوریل)، زمستان های مرطوب و سرد (ژوئن- اکتبر) در آن وجود دارد. بارش تقریباً نا مشخص است. متوسط سالانه cm ۷/۰ (in ۳/۰) که در فرودگاه گزارش شده، پایین ترین میزان بارش در هر ناحیه بزرگ پایتختی در جهان می باشد. نقاط داخلی شهر بین ۱ تا ۶ cm بارش را دریافت می کنند که عموماً طی ماه های زمستان انباشته می شود. باران تابستانی در شکل بارش کم و مختصر در بعد از ظهرها یا زمان های عصر واقع می شود، که باقی مانده طوفان های بعد از ظهر می باشد که در کوه های آند تولید می شود. اما اوج ' فصل بارانی' که این نام به طور واقعی و درست انتخاب نشده، طی فصل زمستان زمانی روی می دهد که باران های ملایم (نم نم) اواخر شب/ صبح (که در لهجه محلی به نام های 'گاروآ'، 'لوویزنا ' یا 'کامانچاکا' خوانده می شوند) رایج است. تمام این پدیده های اقلیمی از ترکیب جریان های نیمه دائم بالارونده ساحلی و حضور جریان هومبولدت درست به سمت خارج از ساحل پدید می آیند.
جاذبه های گردشگری شهر لیما
لیما شهری ساحلی و پایتخت کشور پرو در آمریکای جنوبی به شمار می رود. این شهر به دلیل طبیعت بی نظیر و آب و هوای عالی که دارد منطقه خوبی برای گردشگری و طبیعت گردی به شمار می رود. به غیر از طبیعت سرسبز در این شهر جاذبه های تاریخی بسیاری هم وجود دارد که می تواند برای کسانی که اهل سفرهای تاریخی هستد گزینه عالی به شمار بروند به خصوص که بخشی از فرهنگ این شهر اینکاها تشکیل داده اند. اما قبل از سفر به هر نقطه ای از جهان داشتن اطلاعات کافی درباره جاذبه هایی که در آن مقصد وجود دارد و همچنین چشم اندازی نسبت به رستوران ها و هتل ها و امکانات آنها از جمله نیازهایی است که مسافران باید در اختیار داشته باشند.با ما همراه باشید.
ورزشگاه مونومنتال یو
ورزشگاه مونومنتال یو که با نام ورزشگاه مانیومنتال یو نیز شناخته می شود، با ظرفیت ۸۰۰۹۳ نفر، بزرگ ترین استادیوم آمریکای جنوبی است، قاره ای که به علاقه به فوتبال شهرت دارد. این ورزشگاه از سال ۲۰۰۰ که ساخت آن به پایان رسید، میزبان تعدادی از بازی های مقدماتی جام جهانی و برخی از بازی های ملی بوده است.
میدان پلازا د آرماس (Plaza de Armas)
میدان پلازا د آرماس (Plaza de Armas) که با نام میدان شهردار نیز شناخته می شود، محل تولد لیما و همچنین هسته مرکزی شهر است. با قرارگیری در مرکز تاریخی شهر، این میدان با ساختمان های مهم و ارزشمندی مانند کلیسای جامع لیما، کاخ دولت و کاخ شهرداری احاطه می شود. این میدان ۱۴۰ متر مربع مساحت دارد و در مرکز آن فواره ای برنزی جای گرفته است که قدمت آن به سال ۱۶۵۰ میلادی بازمی گردد. پلازا د آرماس از زمان ساخت خود در ۱۵۳۵، مهم ترین نقطه شهر بوده است و امروزه نیز از جاذبه های گردشگری اصلی لیما به شمار می رود. به عنوان بخشی از مرکز تاریخی شهر لیما، این میدان در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
کاخ اسقف اعظم لیما (Archbishop's Palace of Lima)
کاخ اسقف اعظم لیما (Archbishop's Palace of Lima) در میدان پلازا د آرماس، در مرکز تاریخی شهر لیما قرار دارد و اقامتگاه اسقف اعظم لیما و ستاد مرکزی قلمرو اسقف اعظم لیما است. ساخت این کلیسا زمانی کوتاه بعد از پایه گذاری شهر در سال ۱۵۳۵ میلادی، آغاز شد و نشان دهنده نقش پررنگ کلیسا در ناحیه مستعمراتی لیما بوده است. در سال ۱۹۲۴، این بنا را به طور کامل نوسازی کردند. امروزه از کاخ اسقف اعظم به عنوان یکی از نخستین نمونه های معماری پسااستعماری در لیما یاد می شود. از مهم ترین ویژگی های معماری بنا می توان به تزیینات نمای بیرونی، راه پله مرمری فضای داخلی و تزیینات منبت کاری در بخش های مختلف از جمله ایوان ها اشاره کرد.
منطقه میرافلورس (Miraflores)
پارک رزرو (Park of the Reserve)
مجموعه تاریخی هواکا پوکلانا (Huaca Pucllana)
کلیسای جامع لیما (Cathedral of Lima)
کاخ دولت پرو (Government Palace of Peru)
و در پایان...
لیما شهری ساحلی در کشور پرو است و نزدیک به اقیانوس آرام می باشد. این شهر دارای شیب ملایمی است و بین دره ها و دامنه های کوهستانی واقه شده است. طی پدیده شدید النینو یا زمستانهای نامعمول مرطوب، پوشش اندک و پراکنده گیاهی می تواند در برخی از کوهستانهایی که درست در شرق شهر قرار دارند و به عنوان بخشی از اکوسیستم ساحلی شهر «لوماس» محسوب می شوند. جمعیت این شهر مطابق با آمار سرشماری که در سال ۲۰۱۷ انجام شده برابر با ۲ میلیون ۶۰۰ هزار نفر بوده است.امیدواریم از خواندن این مطالب لذت ببرید با ساعد نیوز همراه باشید.