به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، سوپاپ یکی از اصلی ترین قطعات انواع موتورهای احتراق داخلی است و البته در موتورهای دیگری مانند پمپ های آب به کار می رود. در واقع سوپاپ به هر چیزی که ورود و خروج چیزی را کنترل کنند اطلاق می شود. سوپاپ در خودرو روی سرسیلندر قرار می گیرد و ورود و خروج هوا را کنترل می کند. به بیان دقیق تر این قطعه قارچی شکل وظیفه کنترل ورود هوا به درون محفظه احتراق و خروج دود از دریچه های سر سیلندر را بر عهده دارد. این هوای ورودی لازمه تشکیل مخلوط سوخت و هوا و صورت گرفتن انفجار است و هوای خروجی یا دود نیز مازاد احتراق که خروجش لازمه ادامه روند فعالیت موتور است.
با توجه به اینکه صورت گرفتن احتراق درون سیلندرها نیاز به فضای ایزوله و غیر قابل نفوذ دارد باید گفت وظیفه دیگر سوپاپ ماشین تامین این فضا به کمک سرسیلندر و واشر سرسیلندر است. بنابراین سوپاپ ها با زمان بندی مناسب در حرکت و باز و بسته کردن به موقع دریچه های بلوک سیلندر یا سرسیلندر هم دود و هوا را به سمتی که باید هدایت می کنند و هم محفظه غیرقابل نفوذ احتراق را تشکیل می دهند.
سوپاپ اتومبیل در کجا قرار می گیرد؟
سوپاپ اتومبیل بر روی سر سیلندر قرار می گیرد و همانطور که گفتیم وظیفه آن ها کنترل ورود هوا و سوخت و همچنین خروج دود است؛ به عبارت دیگر در بازه زمانی مناسبی مخلوط سوخت و هوا وارد محفظه احتراق می شود و در زمان انفجار سوخت، به کمک سوپاپ است که محفظه بسته می ماند.
این قطعه در مرحله تخلیه دود مجدداً باز می شود تا گازهای ناشی از احتراق در خودرو را از محفظه خارج نماید؛ که این عملکرد در تمام خودرو ها یکسان است و تنها تفاوت آنها در شکل و اندازه سوپاپ است.
هر موتور دارای یک یا چند سوپاپ هستند که شکلی قارچ مانند دارند.
چگونگی کارکرد سوپاپ خودرو
باز و بسته شدن سوپاپ ها دارای زمان بندی مشخصی است و از نظم خاصی پیروی می کند.
باز و بسته شدن سوپاپ را قطعه ای به نام میل بادامک یا میل سوپاپ انجام می دهد و با توجه به شکل بادامک های روی آن، زمان باز و بسته شدن و همچنین میزان بسته ماندن سوپاپ ها تنظیم می شود.
باز و بسته شدن سوپاپ ها با حرکت پیستون ها در خودرو هم هماهنگ است.
این میله با توجه به ساختار و شکل و برجستگی های روی آن تعیین می کند که سوپاپ ها می باید در چه زمانی باز شده و یا در چه زمانی بسته شوند.
همچنین تعیین می کند که بسته ماندن سوپاپ ها تا کی باید ادامه داشته باشد زیرا حرکات باز و بسته شدن سوپاپ ها می بایست با حرکت بالا و پایین رفتن پیستون در سیلندر کاملاً هماهنگ باشد.
این هماهنگی بین سوپاپ و پیستون هم، از طریق ارتباط میل بادامک با میل لنگ به صورت دائم و به شکل ثابتی انجام می گیرد.
در باز و بسته شدن سوپاپ ها، قطعات مختلف دیگری هم مشارکت دارند که برخی از آنها عبارتند از:
- میل بادامک
- فنرهای سوپاپ
- میله ی فشارنده
- اسپک سوپاپ
انگشتی بالابر و…. که جا و مکان و ترتیب قرار گیری سوپاپ ها در استفاده از این قطعات تاثیرگذار هستند.
انواع سوپاپ های خودرو
سوپاپ ها کلا بر دو نوع هستند:
سوپاپ سوخت یا هوا:
اینگونه سوپاپ ها وظیفه دارند تا هوا و سوخت را به داخل محفظه احتراق وارد کنند و نسبت به سوپاپ دود در دمای پایین تری کار می کنند و این سوپاپ، سوپاپی برای ورود هوا و تنفس است.
سوپاپ دود:
وظیفه این سوپاپ خارج کردن دود از محفظه ی احتراق است و به دلیل در تماس بودن با گازهای داغ، دمای بیشتری نسبت به سوپاپ هوا دارند و کوچکتر از سوپاپ هوا نیز هستند.
سوپاپ ها را معمولاً در داخل قالب های مخصوص و با روش آهنگری می سازند و با عملیات مخصوصی که روی آن انجام می دهند سختی آنها را آنقدر بالا می برند تا در برابر فشار و حرارت مقاومت زیادی از خود نشان دهند و در آخر هم به کمک فرزکاری و پرداخت شکل نهایی را در آنها ایجاد می کنند.