در هنگام خرید لاستیک جدید ممکن است مسئله ی دیگری بروی دیواره لاستیک توجه شما را جلب کرده باشد و آن نقاط قرمز و زرد رنگی است که روی تایر جدید وجود دارد که البته باید گفت که در بسیاری از تایرها نیز این نقاط رنگی وجود ندارد. قطعاً شما نیز تا به امروز با آنها برخورد کرده اید، اگر فکر می کنید آنها لکه هستند، باید گفت که نگران نباشید این کاملا طبیعی است. در ادامه درباره ی این اینکه این علامت های رنگی به چه معنا هستند بیشتر توضیح خواهیم داد.
نقاط رنگی که بر روی دیواره لاستیک وجود دارند و با رنگ زرد و قرمز و یا دایره ی توخالی نشان داده می شوند، به طور خاص توسط سازنده برای هدایت فرآیند نصب و بالانس لاستیک قرار داده شده است. این نقاط در اصل برای راهنمایی و کمک به متخصصان و تکنسین های نصب و بالانس بر روی لاستیک درج شده است که البته گفته می شود که بسیاری از آنها به این علامت ها توجه نمی کنند و لاستیک را فقط با سرب فراوان بالانس می کنند که این امر خود بسیار هزینه بر است.
نقطه زرد رنگ روی دیواره لاستیک نشان دهنده ی : سبک ترین نقطه لاستیک است که توسط سازنده مشخص گردیده و باید والو (والف) روی آن قرار گیرد تا تعادل و بالانس را در تایر ایجاد کند.جایی که والو (والف) روی رینگ قرار دارد سنگین ترین نقطه رینگ است. با تراز کردن سبک ترین نقطه روی تایر با سنگین ترین نقطه روی رینگ، تعادل بین رینگ و لاستیک تا حد ممکن به حالت بهینه نزدیک می شود.
نقطه قرمز رنگ روی دیواره لاستیک نشان دهنده ی : این نقطه زمانی کاربرد خواهد داشت که روی رینگ نیز علامتی وجود داشته باشد. زمانی که علامت روی رینگ وجود داشت، نقطه ی قرمز نسبت به نقطه زرد برای قرار دادن والو دارای الویت است.
طبق بررسی هایی که کارشناسان حوزه تایر انجام داده اند، لاستیک ها کاملاً گرد و متعادل نیستند. آنها به دلیل محل اتصال استیل کورد دارای نقاط بالا و پایین هستند و این نقاط می توانند هنگام چرخش و حرکت لاستیک در جاده باعث ایجاد لرزش شوند. بنابراین سازندگان لاستیک این نقاط رنگی را روی تایر قرار می دهند تا در زمان نصب تایر این تعادل و بالانس اصلاح گردد.
بالانس چرخها با به حداقل رساندن لرزش و پرش لاستیک، سواری نرمتری را فراهم میکند. این امر به بهبود کنترل کشش و فرمان کمک میکند و عمر لاستیک را افزایش میدهد. اما مهم نیست لاستیکها و چرخها چقدر با دقت بالانس میشوند، آنها در نهایت بالانس خود را از دست خواهند داد. مادامی که آج لاستیک ساییده میشود، توزیع وزن روی محیط لاستیک، اصلاح بالانس مجموعهی چرخ و لاستیک را تغییر میدهد. در نهایت لاستیک ممکن است مجبور به بالانس مجدد شود چرا که تنها مقدار هرچند ناچیز نابالانسی میتواند ارتعاش قابل توجهی تولید کند.
به جز لرزش فرمان و خودرو، بالانس نبودن چرخها مشکلات دیگری نیز به بار خواهد آورد. از جمله آنها عبارتند از:
دیرتر عمل کردن ترمز
ریسک بالاتر سرخوردن در مسیرهای لغزنده
افزایش لاستیک سایی
بالا رفتن مصرف سوخت
کاهش عمر مفید قطعات
خرابی کمک فنرهای خودرو
شتاب و ترمزگیری ضعیف
به طور کلی می توان گفت این علائم ، راهنمایی هایی به منظور دستیابی راحتتر به توازن وزنی (بالانس) در هنگام تعویض لاستیک میباشد.البته شایان ذکر است این تطبیق نمیتواند دلیلی برای عدم انجام عملیات بالانس توسط دستگاههای دیجیتالی – کامپیوتری – روکار -و… باشد و برای دستیابی به توازن وزنی (بالانس) دقیق میبایست حتما لاستیک ها توسط دستگاه های دقیق بالانس شوند.