به فرآیندی كه در آن سعی می گردد كه نقاط یا قطعات آسیب دیده به فرم اولیه و صحیح برگرداننده شوند، صافكاری می گویند. صافكاری هم مانند خیلی از امور دیگر نیاز به دانش و تجربه دارد و به طور كلی به دو صورت صافكاری بی رنگ و صافكاری با رنگ، انجام می شود. نوع و شدت ضربه و همینطور فرم خود قسمت آسیب دیده، در تصمیم صافكار بسیار تاثیرگذار می باشد؛ كه قطعه را تعویض كرده یا بر اساس دانش خود ناحیه آسیب دیده را صافكاری بدون یا صافكاری با رنگ كند.
امروزه تصادف و آسیب دیدگی بدنه خودرو، مخصوصاً در شهرهای بزرگ و پرترافیک، امری اجتناب ناپذیر است. بدنه خودرو از قسمت های بسیار مهم هر اتومبیل است که پوششی زیبا برای اجزا و قسمت های درونی اتومبیل محسوب می شود. اگر بدنه اتومبیل شما در اثر تصادف دچار مشکل شده است، یکی از روش های درست کردن بدنه اتومبیل، صافکاری با رنگ است.
طراحی های متفاوت و قوس ها و شکستگی هایی که در روی بدنه خودرو وجود دارد باعث بهبود عملکرد اتومبیل خواهد شد ولی در اثر تصادف و برخورد با اتومبیل ها و یا جاهای مختلف دچار صدمه شده و نیاز به تعمیر و ترمیم و صافکاری پیدا خواهد کرد.
صافکاری با رنگ چگونه انجام می گیرد؟
در برخی از تصادفات، شدت ضربه وارده به اتومبیل به حدی است که صافکاری بدون رنگ نتیجه دلخواه را برای شما به وجود نخواهد آورد.
پس صافکار، بعد از فرم دادن و صاف کردن قطعه مورد نظر، نیاز به نقاشی و رنگ پیدا می کند. در این نوع از صافکاری، همان مراحل صافکاری بدون رنگ انجام می شود با این تفاوت که وسایل مورد استفاده در صافکاری با رنگ محکم تر و زمخت تر از صافکاری بدون رنگ است.
مثلا قالب تنه ای که در صافکاری با رنگ استفاده می شود سطحی دانه دانه و زمخت دارد تا ورق خودرو راحت تر بالا آمده و صاف شود. در صورتی که قالب تنه صافکاری بدون رنگ حالتی آیینه ای و کاملاً صیقلی دارد.
بعد از فرم دادن و صاف کردن قسمت مورد نظر، رنگ آن قسمت که قرار است نقاشی شود توسط شخص صافکار تراشیده می شود.
صافکاری با رنگ خود به سه بخش تقسیم می شود:
- بدون تراش رنگ (با استفاده از کمی بتونه)
- با تراش کامل رنگ (که به بتونه سنگی و فوری نیاز است)
- روش بادگیری (که هم نیاز به سنباده و هم بتونه کشی دارد)
بتونه چیست؟
بتونه لایه ای برای اصلاح برخی محدودیت ها در صافکاری با رنگ و ارائه سطحی صاف و یکدست برای نقاشی است.
بادگیری چیست؟
اگر در اثر ضربه و تصادف، خودرو به حدی آسیب دیده باشد که پس از صافکاری نیز به حالت اصلی خود برنگردد و به اصطلاح صافکاران، آهن خودرو تخت نشود، صافکار از بادگیری قطعه استفاده می کند و با روش های مختلفی که برای این کار وجود دارد ورق بدنه را منبسط می کند.
به طور مثال در یکی از این روشها ورق را با کاربیت گرم می کند و با وارد کردن ضربات اقدام به باد گیری ورق می نمایند، که این روش اصطلاحاً به بادگیری افغانی موسوم است.
یا در روشی دیگر، با حرارت خیلی کم و فاصله، ورق را گرم و بعد اقدام به بادگیری می کنند که این روش به بادگیری رشتی معروف است.
نحوه ی تعیین افت قیمت قسمت های رنگ شده ی بدنه ی خودرو
تاثیر رنگ شدگی بر قیمت خودرو بستگی به این دارد که میزان رنگ شدگی چقدر باشد.همچنین بستگی به این دارد که رنگ شدگی کدام قسمت باشد. بطور مثال رنگ شدگی قسمت هایی از قبیل شاسی ها و ستون ها می تواند به منزله ی تصادف شدید و سنگین باشد.
اگر خودرو تصادف سنگین داشته باشد و یا واژگون شده باشد قسمت های مهم آن مثل شاسی،ستون و سقف دچار ضربه گردیده است.رنگ شدگی این قسمت ها معمولا خریدار را منصرف می کند.ایجاد ایراد در این قسمت ها می تواند بر تعادل و فرمان پذیری خودرو تاثیر گذار باشد.
اگر رنگ شدگی در قسمت هایی مانند رکاب خودرو،سپر و یا لبه های گلگیرها باشد افت قیمت زیادی ندارد.
افت قیمت رنگ شدگی قسمت هایی مثل کاپوت خودرو می تواند در حدود ۵% قیمت کل خودرو و افت قیمت رنگ شدگی قسمت هایی مانند درب و گلگیرهای خودرو می تواند در حدود ۲٫۵% قیمت کل خودرو باشد.رنگ شدگی ستون ها،سقف و شاسی خودرو نیاز به کارشناسی دقیق دارد.