بیل ین (Bill Yenne) نویسندهی آمریکایی است. او به دلیل کتابهای متعدد با محوریت تاریخ شناخته میشود و از فعالیتهای او میتوان به مشارکت در تالیف دانشنامههای دو جنگ جهانی اشاره کرد. بیل ین را میتوان با اغماض یک مورخ دانست. او در مستندهای متعددی از شبکههای History، نشنالجئوگرافیک، NHK Japanese Television و ARD German Television حضور داشته است با این حال مهارت او در داستانسرایی نیز غیرقابل انکار است. والاستریتژورنال درباره او مینویسد: «به شما تضمین میدهم که رمانهای بیل ین از کلمات آغازین تا آخرین صفحات شما را مسحور خود خواهند ساخت.» کتاب «اسکندر کبیر» بیل ین رتبه چهاردهم را در لیست 100 کتاب برتر آمازون به دست آورد. شایان ذکر است که کتاب A Damned Fine War او، رمانی با محوریت زندگی ژنرال جورج پاتون -فرمانده ارتش ایالات متحده در جنگجهانی دوم- افتخار پرفروشترین اثر تاریخی را کسب کرد. فهرست افتخارات این نویسندهی تاریخدان بسیار طولانی است و اینجا مجالی برای پرداختن به تمام آنها نیست، لذا معرفی او را با یکی از مهمترین جوایزش یعنی Gill Robb Wilson Award از طرف لیست مطالعه حرفهای نظامی (Professional Military Reading Lists) به پایان میبریم.
در بحبوحه جنگ جهانی دوم چرچیل، استالین و روزولت تصمیم می گیرند تا در نشستی محرمانه در تهران در مورد نحوه اداره جنگ با هم دیدار داشته باشند. هیتلر با اطلاع از این نشست به طراحی عملیاتی پیچیده با نام «عملیات پرش بلند» برای ترور این رهبران اقدام می کند؛ عملیاتی که در صورت موفقیت می توانست سرنوشت جهان را دگرگون کند. بیل ین، مولف کتاب های فراوان تاریخی که در تدوین دانشنامه های هر دو جنگ جهانی اول و دوم نیز مشارکت داشته است، این واقعه ناگفته تاریخی را با جزئیات کامل شرح می دهد. از آن جا که حوادث مربوط به این ماجرا در ایران و به ویژه تهران رخ می دهد، کتاب حاضر تصویری نسبتا بی طرفانه از اوضاع اجتماعی، اقتصادی و سیاسی ایران در اوایل دهه 1320 و وقایع مهم آن روزگار نیز ارائه می دهد.
جنگ جهانی دوم چه عاقبتی داشت اگر هیتلر مهمترین دشمنانش را به قتل میرساند؟ حتی تصور آن برای بسیاری از ما رعبانگیز خواهد بود، اما اعضای حزب نازی عمیقا به این چشمانداز امیدوار بودند. پس زمانی که جاسوسان خبر گردهمایی استالین، روزولت و چرچیل در تهران را به آلمانیها رساندند این گروه جنایتکار فرصت را برای پیروزی غنیمت شمردند. ترور موفق سران شوروی، آمریکا و انگلیس میتوانست سرنوشت جنگ را به نفع هیلتر تغییر دهد؛ هدفی جاهطلبانه که اساس (گردان حفاظتی حزب نازی) اجرای آن را برعهده گرفت و شرح آن را در کتاب صوتی عملیات پرش بلند (Operation Long Jump) نوشتهی بیل ین میشنوید. همهچیز از تصمیم قدرتمندترین رؤسای متفقین برای ملاقات شروع شد. سران سه کشور قصد داشتند در اکتبر 1943 با همدیگر دیدار کنند و ایران را بهعنوان مکان ملاقات برگزیدند، سرزمینی بیدفاع که نیمی از آن در اختیار شوروی و نیمی دیگر تحت سیطرهی انگلیس قرار داشت. در ممکلتی تا این حد ازهمگسیخته چه خطری ممکن بود آنها را تهدید کند؟ متفقین دو سال قبل -برابر با 1320 شمسی- تمام جاسوسان را از ایران اخراج کرده بودند. شبکهی قدرتمند انکاوده (کمیساریای خلق در امور داخلی) و SIS (سازمان اطلاعات جاسوسی بریتانیا) نیز شرایط را کاملا تحت کنترل داشت و دلیلی برای نگرانی وجود نداشت. با این وجود نازیها را نباید دستکم گرفت. آنها بعد از کشف تاریخ ملاقات مخفی، نقشهای هوشمندانه و پیچیده را طرح ریختند که وقایع کتاب صوتی عملیات پرش بلند را شکل داد. چهرههای مختلفی در اجرای این عملیات خطرناک نقش داشتند که از شاخصترین آنها میتوان به ارنست مرسر، جاسوس دوجانبه آلمان و انگلیس اشاره کرد اما افراد والامرتبه تنها اعضای ماموریت پرش بلند نبودند. زمانی که وقایع آن روزها را بررسی میکنیم ردپای پناهندگان لهستانی، سیاسمتداران ایرانیِ خودفروخته، تیم پزشکی سران متفقین، معشوقههای بیوفا و حتی مجرمان پست را در این ماموریت پنهانی مییابیم؛ مردمی که هر یک بهانهای برای به قتل رساندن سران متفقین داشتند. همکاری گروهی تا این حد متفاوت، اتفاقاتی هیجانانگیز و باورنکردنی را در عملیات پرش بلند رقم زد که دسترسی به آنها از طریق دستنوشتههای افراد درگیر ماجرا برای ما میسر شده است. بیل ین مجموع اسناد به جا مانده از اکتبر 1943 را گردهم آورد و در سال 2015 منتشر کرد که به لطف ترجمهی اکبر بتوئی اکنون در دستان شماست. کتاب جذاب عملیات پرش بلند توسط انتشارات مهر اندیش به چاپ رسیده و نسخهی صوتی آن را نشر صوتی آوانامه تهیه کرده است، یکی از جذابترین آثار تاریخ معاصر و روایتی متفاوت از جنگجهانی دوم که وطن عزیزمان ایران نقشی مهم در وقایع آن ایفا میکند.
هجوم آمریکاییها به ایران که در میانشان مهندسان بیش از دیگران به چشم میآمدند، موجی از مشاوران فنی و اداری را بههمراه داشت که بهسوی دربار محمدرضا پهلوی سرازیر شدند. آرتور چستر میلسپو که در مقام رئیس کل مالیه در دهه 1920 تراز بانکی رضاشاه را موازنه کرده بود، بار دیگر فراخوانده شد. مورخ ویل موتر مینویسد که مجلس «به میلسپو برای تدوین یا اجرای قوانین سفتوسخت در جمعآوری، قیمتگذاری، حملونقل و توزیع غلات و نیز توصیه تصویب یک نظام مالیات بر درآمد بالا و تدریجی بهمنظور توزیع منصفانهتر بار مالیات و مبارزه با تورم و دیگر پیامدهای سوءجنگ اختیار تام داد. مجلس همچنین مجوز استخدام حداکثر شصت متخصص آمریکایی را صادر کرد و اختیار ادارهی کل نظام مالی دولت را به میلسپو سپرد. میلسپو با دریافت عنوان رئیس کل امور مالی ایران این مسئولیت را با ارادهای مستحکم اما توام با گوشهگیری آدمی بدبین برعهده گرفت. او در کتاب خود با عنوان آمریکاییها در پارس در سال 1946 مینویسد که حتی پس از جنگ «پارس را نمیتوان به حال خود واگذاشت، حتی اگر شورویها دست از سر سیاست آن بردارند... پارس هرگز نتوانسته ظرفیت خود را برای دولتی مستقل و خودمختار اثبات کند.»
نویسنده: بیل ین
مترجم: اکبر بتوئی
زبان: فارسی
ناشر چاپی: انتشارات مهر اندیش
تعداد صفحات: 320
موضوع کتاب: کتاب تاریخی، فلسفی و اجتماعی، کتابهای تاریخ جهان
نسخه الکترونیکی: دارد
نسخه صوتی: دارد
ناشر صوتی: آوا نامه
بنابراین اگر به تاریخ جهان، بهویژه وقایع دوران جنگ جهانی دوم علاقهمندید این کتاب مناسب شماست! امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب مرتبط دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.