ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی مدرسه دارالفنون در تهران + فیلم و آدرس دقیق

  دوشنبه، 23 مرداد 1402   زمان مطالعه 3 دقیقه
معرفی مدرسه دارالفنون در تهران + فیلم و آدرس دقیق
یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های تاریخی استان تهران مدرسه دارالفنون است که اولین مدرسه ساخته شده در ایران می‌باشد. قدمت این بنا به دوره ناصرالدین‌شاه بازمی‌گردد که وزیر او امیرکبیر دستور ساخت این بنا را داده بود. برای آشنایی بیشتر با این بنای تاریخی و فرهنگی با ما همراه شوید.

مدرسه دارالفنون

دارالفنون اولین بنیاد آموزش نوین ایران است که در سال 1230 هجری به همت امیرکبیر وزیر ناصرالدین‌شاه تاسیس شد. از جمله خدمات امیرکبیر می‌توان به انتشار روزنامه وقایع اتفاقیه، رسیدگی به وضع مالیه، جلوگیری از رشوه‌خواری، حذف القاب و عناوین و تاسیس مدرسه دارالفنون اشاره کرد. مدرسه دارالفنون در آن دوران هفت شعبه داشت و در آن اصول مهندسی، پزشکی و علمی به جوانان آموزش داده می‌شد. دارالفنون در نشریات و نامه‌های دولتی زمان خود، با نام‌هایی از جمله مدرسه جدید، مدرسه نظامیه، مکتب‌خانه پادشاهی، تعلیم خانه و معلم خانه ذکر شده است.

مدرسه دارالفنون

مدرسه دارالفنون

ثبت دارلفنون به عنوان اثر ملی

دارالفنون در تاریخ 1367/4/25 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید و در سال 1378 تصمیم گرفته شد تا جایگاه اسناد آموزش‌وپرورش ایران شود. امروزه این بنای تاریخی از جاهای دیدنی تهران به شمار می‌آید. جایگاه این مدرسه گاه حتی فراتر از موضوعات آموزشی رفته و به پیش‌زمینه تاریخی ایرانیان معاصر در حوزه علم‌آموزی و کسب مهارت‌های زندگی نوین اشاره دارد.

مدرسه دارالفنون

تاریخچه ساخت بنای مدرسه دارالفنون

میرزا تقی‌خان در سال 1244 قمری به روسیه سفر کرد. وی در آنجا مدرسه‌های نوین، کارخانه‌ها و بنیادهای علمی و فنی روسیه را دید و تصمیم گرفت ساختمانی برای تدریس علوم جدید در تهران تاسیس کند. او نام دارالفنون را برای این مدرسه جدید در نظر گرفت که معادل اصطلاح فرنگی «پلی‌تکنیک» بود. این مرد وطن‌پرست در اولین سال صدارت خود موافقت ناصرالدین‌شاه را برای تاسیس دارالفنون جلب و شخصا محل ساختمان آن را تعیین کرد و برای بنای مدرسه، میرزا رضای مهندس‌باشی را در نظر گرفت. مهندس‌باشی از نخستین محصلانی بود که توسط عباس میرزا به لندن فرستاده شده و مهندسی را با موفقیت به اتمام رسانده بود. مهندس‌باشی ابتدا نقشه ساختمان را کشید و انجام کار را به محمدتقی خان معمارباشی دولت واگذار کرد. ساختمان دارالفنون در محوطه وسیعی در شمال ساختمان سفارت روس بین خیابان ناصری و الماسیه ساخته شد. درب ورودی این مدرسه ابتدا در خیابان الماسیه بود که بعد‌ها با افزودن تالار نمایشی به مدرسه به خیابان ناصری انتقال یافت.

مدرسه دارالفنون

ویژگی معماری بنای مدرسه دارلفنون

ساخت بنای دارالفنون قریب به یک سال به طول انجامید و در اواخر سال 1267 هجری قمری، به پایان رسید و در سال 1230 خورشیدی افتتاح شد. این ساختمان 50 اتاق داشت که قسمتی از دیوارهای آن به گچ‌بری، نقش‌ها و تذهیبات بدیع آراسته بود. همه اتاق‌ها یک شکل و به یک اندازه و به‌صورت مربع با چهار متر عرض و طول بود و جلوی هر اتاقی یک ایوان قرار داشت. میان حیاط دارالفنون حوض بزرگی بود که در اطراف آن درختان میوه از قبیل زردآلو، توت، گوجه و شاتوت کاشته شده بود. شاگردان برای رفع تشنگی از این حوض استفاده می‌کردند. این حوض از آب قنات معروف به آب شاه سرچشمه می‌گرفت که از زلال‌ترین آب‌های مشروب تهران بود. دروازه ورودی ساختمان به شیوه معماری سنتی دارای طاق بلندی بود که در دو سوی درگاه، دو ستون استوانه‌ای نقره‌ای ‌رنگ، طاق این دروازه را نگه می‌داشت. درب مدرسه دو لنگه چوبی و قهوه‌ای رنگ بود و بالای آن کتیبه‌ای قرار داشت که هنوز نیز وجود دارد و اسم دارالفنون و سال تاسیس روی آن حک شده است. بنای دارالفنون در حال حاضر دارای دو ورودی است که در خیابان ناصرخسرو قرار دارد. ساختمان حیاط مرکزی دارد که اتاق‌ها در چهار طرف حیاط، در دو طبقه قرار گرفته‌اند. در سمت شمال مدرسه یک حیاط نیز واقع شده است که به‌عنوان حیاط بازی از آن استفاده می‌شود. در جبهه جنوبی، سالن آمفی تاتر و نمازخانه و سکوی نمایش تاتر قرار دارد. انبار نیز در جبهه شرقی است که مستقیما به خیابان ناصر خسرو راه دارد. نمای مدرسه توسط آجر پنج سانت تزیین شده است و در بخش جنوبی مدرسه سالن اصلی قرار دارد. در بقیه جهات، اتاق‌ها در دو طبقه ساخته شده‌اند و راه ارتباطی به طبقه‌ بالا از چهار راه‌پله صورت می‌گیرد که در گوشه‌‌های شمال شرقی و جنوب شرقی و جنوب غربی هستند. دیوارهای آجری با اندود گچ و خاک و بعد کاهگل است و روی آن را با ملات گچ پوشانیده‌اند. هر اتاق دارای یک ورودی و یک پستو است. در بعضی اتاق‌ها، پستو تبدیل به ورودی شده است و اتاق‌ها فاقد پستو و دارای دو ورودی هستند. بزرگ‌ترین اتاق فعلی مسجد در بخش غربی حیاط مرکزی واقع شده است.

مدرسه دارالفنون

آدرس دقیق مدرسه دارالفنون

مدرسه دارالفنون در میدان امام خمینی، خیابان ناصرخسرو، پلاک 266 قرار دارد. نزدیک‌ترین ایستگاه مترو، ایستگاه امام خمینی است که با استفاده از خطوط یک و دو مترو می‌توانید خود را به آن برسانید. همچنین می‌توانید از اتوبوس‌هایی استفاده کنید که به مقصد پایانه امام خمینی و پایانه فیاض بخش تردد می‌کنند.

فیلمی از مدرسه دارلفنون

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (114 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (112 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (106 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (80 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (62 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (60 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (46 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (39 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (37 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (32 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (32 نظر) لیلا اوتادی: من ترک هستم، منتها نه تُرک تبریز و اردبیل؛ ترک قشقاییِ شیراز هستم+ویدیو (30 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (29 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم، میتوانستم همه جای دنیا زندگی کنم اما همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم...+عکس (26 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
وزیر نیرو: خاموشی‌ها اعمال نمی‌شود/ در تامین و تولید برق هیچ محدودیتی نداریم
افشاگری سخنگوی دولت حسن روحانی درباره پشت پرده قطعی برق در کشور
دانستنی های پزشکی / آیا پیاز جوانه زده برای بدن مضر است یا مفید؟
علیرضا افتخاری: به‌خاطر احمدی‌نژاد طناب خریدم تا خود‌کشی کنم؛ نوشته‌ای زیر در منزل من گذاشتند که اینجا بمب‌گذاری خواهد شد و هرچه سریع‌تر باید این خانه را تخلیه کنید!
فاجعه ای به نام سرمایه در شرف انفجار؟/ ناترازتر از آینده!
چرا پزشکیان حاضر نشد در منزل شهید رئیسی ساکن شود؟
ایلان ماسک از دولت ترامپ چه انتظاری دارد؟
چرا محمدجواد ظریف به خوار چشم دشمنان دولت مسعود پزشکیان نبدیل شده است؟
کاخ سفید ارائه مجوز به اوکراین برای استفاده از موشک‌های دوربرد علیه روسیه را تایید کرد
پس‌انداز با جیب خالی!؛ راهکارهایی ساده و کاربردی برای پس‌اندازی هوشمندانه حتی با درآمدی کم
شام مرموز دو نفره‌ پسر جوان را به کام مرگ کشید/ قرار دونفره‌ای که عزائیل مهمان ناخوانده‌اش شد
رونمایی از مُعرف معروف و سرشناس علی دایی به دنیای فوتبال/ اسطوره ایرانی روحت شاد+عکس
4 نکته مهم درباره مصاحبه خبرساز علی لاریجانی درباره مذاکرات ایران با غرب/ چرا برجام وحی منزل نیست؟
مقایسه خودرو / مقایسه کامل پژو پارس با سمند LX
جزئیات وضعیت کاپیتان عالیشاه / 24 ساعت باید تحت نظر باشد
منتخب روز   
(ویدئو) کُری‌خوانی نعیمه نظام دوست در جوکر برای احسان علیخانی: برا اذیت کردن علیخانی، برنامه ویژه دارم/ مهم‎‌ترین استراتژی و تکنیکم اینه که رها و آزاد باشم ترکیه شعار "زن زندگی آزادی" را ممنوع اعلام کرد جزئیات وضعیت کاپیتان عالیشاه / 24 ساعت باید تحت نظر باشد خبر تاسف برانگیز امروز/ حدس میزنید در جهان تکنولوژی زده‌ی امروز هر ساعت چند زن بدست نزدیکانش به قتل میرسد؟ مفاخر ورزشی ایران/ سعید معروف را بیشتر بشناسیم (فیلم) بیش از 60 درصد ایرانی‌ها تمایل دارند مهاجرت کنند / حس تعلق به ایران به شدت کاهش یافته ... تهران گردی / معرفی 36 پارک تفریحی و جذاب تهران؛ پایتخت را بهتر بشناسید آلبوم تصاویر ورزشی و خصوصی محمدهادی ساروی کُشتی گیر چشم ابرو مشکی ایرانی ؛ از کافه گردی و پاریس گردی تا پُشتک روی تُشک و مدال طلا مفاخر ورزشی ایران/ غلامرضا تختی از تولد تا مرگ گزارش تصویری دیدار تاریخی بسیجیان با ولی امر مسلمین جهان در سالروز تشکیل بسیج 20 میلیونی استقلال و پرسپولیس روی لبه تیغ/ روی مرز بین صعود و سقوط (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ...