در آخرین نقطه استان فارس و در جوار استان کهگیلویه، تنگ سرخ قرار دارد که خاک سرخ منطقه موجب نامگذاری آن شده است. شهرستان یاسوج نیز در این نقطه بنا شده است. در این منطقه چندین دره زیبا با نامهای تنگخشک، تنگسرخ و تنگخرمناز خودنمایی میکند. تنگخرمناز همچون قطعهای از بهشت در این منطقه میدرخشد. این منطقه از نظر وضعیت توپوگرافی بیش از هفتاد درصد آن تیپ کوهستانی و سی درصد آن تپه ماهوری است و دامنه ارتفاعی آن بین 1876 تا 3200 متر میباشد. این منطقه با وسعتی حدود 35 کیلومتر مربع در شهرستان بویراحمد قرار گرفته است.
به علت زیبایی و پر آبی این منطقه هر عشایری که به منطقه میآمد وسایل خود را میگستراند و به مرور زمان منطقه خرانداز نام گرفت اما ترکهای عشایر نام این دره زیبا را خرمناز میدانند.
در ورودی تنگ، رودخانهای زلال و خروشان به رنگ آبی فیروزهای و گلها و پوشش گیاهی سرسبز کنار رودخانه، نظر گردشگران را به خود جذب میکند. دشت وسیع پر از درختان و طبیعت زیبا و سرسبز از دیگر مشخصات این جاذبه گردشگری است. عبور از رودخانه خروشان خاطره یک گردش هیجانانگیز را برای بازدیدکنندگان رقم میزند. بعد از تپههای مرتفع و سرسبز، چشمه و سایهای برای استراحت وجود دارد. بلندیهای مشرف به مناظر اطراف، زیبا و خیره کننده است و از بالا دو طرف تنگه را صخرههای سر به فلک کشیده محاصره کرده است. پس از حدود دو ساعت راهپیمایی به سه راهی میرسیم که همه کوهنوردان آب آشامیدنی خود را از چشمه گوارا در این منطقه تامین میکنند. البته میتوانید مانند بسیاری از کوهنوردان و طبیعتگردان در این استخر طبیعی و زیبا شنا نیز بکنید.
رودخانه زیبای خرمناز که از کوههای کمهر و کاکان سرچشمه میگیرد، پس از طی مسافتی در منطقهای به نام دورود به رودخانه بشار وصل میشود که در تمامی فصول سال آب فراوان دارد. تنگ تیزاب، تنگبراق و تنگسرخ نیز در مسیر این رود شکل گرفتهاند. رودخانه این تنگ که با انبوه درختان از نعمت تابش آفتاب چندان بهرهای نمیتواند ببرد، دارای آبی سرد است و در آن تنها ماهی قزلآلا و آبزیان سرد آبی به زیست خود ادامه میدهند. اطراف رودخانه در فصل بهار پوشش گیاهی بسیار زیبایی دارد. رودخانه بشار یکی از سرشاخههای اصلی رودخانه کارون است که از دامنههای جنوبی رشته کوههای زاگرس سرچشمه میگیرد و پس از طی مسیر جنوب به شمال غرب با گذر از مجاورت شهر یاسوج و پیوستن به رودخانههای دیگر، نام کارون به خود گرفته و به دشتهای خوزستان جاری میشود. سنگهای این منطقه مربوط به دوران سوم زمینشناسی است و دو گسل خاص نیز در منطقه وجود دارد. گسل اسلام آباد باعث جلوگیری از نفوذ آب و انتقال آن شده است.
منطقه شکار ممنوع خرم ناز پوشش گیاهی بسیار زیبایی دارد که خوشبختانه به علت جلوگیری از چرای بیرویه دامها حفظ شده و گسترش یافته است. خارهای کوتاه، کنگر، کاهوی وحشی و گیاهان مرتعی پوشش گیاهی این منطقه را تشکیل دادهاند. همچنین درختان بادام وحشی، بلوط، بنه، بید، گلابی و گردوی وحشی، زالزالک و سنجد از درختان این منطقه هستند. در این منطقه جنگلهای انبوه، نیمه انبوه، تنک و مرتع خوب و متوسط مشاهده میگردد.
پوشش گیاهی متنوع موجب جلب پرندگان و جانوران زیادی به منطقه میشود. بسیاری از عشایر در این تنگ زیبا و پرآب حیوانات وحشی مانند گراز، گرگ و حتی خرس نیز مشاهده کردهاند. همچنین انواع سهره، دم جنبانک، جغد، دارکوب، گنجشکسانان، خرس، گراز، گرگ، شغال، کفتار، روباه، سنجاب، خرگوش و انواع پستانداران کوچک از جانداران حیات وحش منطقه شکار ممنوع خرمناز هستند. در سال 75 در این منطقه پلنگ نیز مشاهده شده است.
تنگ زیبای «خرم ناز» در ابتدای استان کهکیلویه و بویر احمد در سمت راست گردنه ماه پرویز واقع شده است. از سه مسیر مختلف میتوان به تنگ خرمناز رسید. برای دیدن آن باید از روستاهای وزک و قلات عبور کرد. مسیر دیگر آن از سمت کمر و کاکان و مسیر سوم که بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد از تنگ سرخ و روستای گردو کنک است.