مسجد بایزید از مساجد تاریخی شهر استانبول است که به دستور بایزید دوم سلطان و خلیفه امپراتوری عثمانی ساخته شد. بنای این مسجد از سال ۱۵۰۱ تا سال ۱۵۰۶ میلادی به طول انجامید. معمار این مسجد یعقوب شاه بود.
طاق های بالای مسجد توسط ستون های سنگی نگاه داشته شده است و گنبد روی ستون های سنگی قرار گرفته است. در اطراف سقف گنبد مسجد بایزید نیز به پیروی از شیوه ایاصوفیه؛ نام های الله، محمد ابوبکر، عمر، عثمان، علی، حسن و حسین به خط ترکی عثمانی نگاشته شده است. در اطراف این مسجد مدرسه، حمام، کتابخانه و ساختمان های دیگر نیز احداث شده بود. در باغ پشت این مسجد مقبره بایزید دوم قرار دارد.
نگاهی کلی به مسجد بایزید استانبول
بایزید مسجدی تاریخی در شهر استانبول به دستور سلطان بایزید 2 که در آن دوره خلیفه امپراتوری عثمانی نیز بود ساخته شده است. مسجد بایزید دوم پس از فتح استانبول در منطقه ای شناخته شده در دوران بیزانس به عنوان انجمن فدووشیو در ابتدای قرن 15 توسط معمار عثمانی یعقوب شاه در بزرگترین میدان شهر در دوران بیزانس ساخته شده که با هنر معماری و طراحی بینظیر ستون های سنگی را به طاق ها و گنبد مسجد پیوند داده است. زلزله در سال 1509 به مسجد آسیب رساند و بعدها توسط معمار سینان تعمیر و تقویت شد.معماری نوشتاری آن برگرفته از مسجد ایا صوفیه است که اسامی الله، محمد ابوبکر، عمر، عثمان، علی، حسن و حسین به خط ترکی عثمانی بروی آن نوشته شده است. بایزید 2 در مقبره ای در پشت همین مسجد بخاک سپرده شده است.خانه های قدیمی و کاروانسرا ، کتابخانه و مدرسه موزه خوشنویسی حمامی به نام "Patrona Halil Hamam" در این مکان بازسازی و برای بازدید کنندگان محترم تور استانبول باز است.
معماری مسجد بایزید استانبول
یکی از شیوه هایی که متعلق به معماری دوره اوایل سلطنت ترکان عثمانی است و در ساخت این مسجد از آن نیز استفاده شده در نظر گرفتن فضایی برای غذا دادن به نیازمندان است که البته به اصطلاح به آن تابخانه هم می گویند ، وقتی به این مسجد وارد می شوید شش اتاق که تنها چهار تا از آن ها گنبدی شکل هستند را مشاهده خواهید کرد که در هر کدام از آن ها یک بخاری دیواری و چندین طاقچه گچ بری شده وجود دارد و این شش اتاق در واقع همان تابخانه است و اگر به حیاط مسجد بروید دیوارهای را می بینید که دور تا دور مسجد را محاصره کرده اند که البته در همان زمان های اولیه یک اتاقک کوچک در ما بین آن ها وجود داشت که در آن زمان از آن به عنوان مطبخ یا همان آشپزخانه استفاده می شده است که متاسفانه امروزه اثری از آن در این مسجد نیست و ضمنا نا گفته نماند که این مسجد دارای دو محوطه اصلی بوده است که یکی از آن ها دارای گنبدی با قطر ۷۰ / ۸ متر و حوضخانه ای در وسط می باشد و دارای چهل چراغ است که البته به نظر می رسد این محوطه در واقع محوطه ای سرپوشیده بوده و بعدا به محوطه اصلی اضافه شده است و در ضمن جالب است بدانید که تابخانه ها به این محوطه راه داشته اند و درهای آن ها به روی این محوطه باز می شده است و بعد افراد و گردشگران استانبول می توانند در بین اتاق های تابخانه راه پله ای بسیار باریک اما از جنس سنگی را مشاهده کنند که به بالای مناره راه داشته است اما بعد از گذر از این اتاق ها به محراب بسیار زیبا و تماشایی مسجد بایزید می رسیم ، این محراب با یک گنبد بسیار کوچک تر از سایر گنبدهای مسجد پوشیده شده است اما تنها نکته ای که توانسته تا حدودی از زیبایی این محراب بکاهد استفاده از نقش ها و طراحی های بیش از اندازه در تزئین آن است که تا اندازه ای موجب درهم و آشفتگی این محراب شده است .
تزئینات مسجد بایزید استانبول
مسجد بایزید بسیار زیبا است و به همین سبب نیز توانسته افراد بسیاری را هر ساله به سمت خود بکشاند ، در واقع افراد با ورود به این مسجد می توانند بنای را مشاهده کنند که با مصالح رنگی و سنگبری های بسیار خیره کننده ساخته شده است و البته جالب است بدانید که مسجد بایزید یک شبستان دارد که در امتداد آن رواقی بسیار زیبا با پنج طاق نوک تیز با فاصله از هم که از جنس سنگ مرمر و سنگ سرخ هستند وجود دارد و البته نا گفته نماند که این فاصله ها تمامی با گل های سرخ رنگ پوشانده شده اند و نمای بسیار زیبا به طاق ها داده اند و ضمنا خوب است بدانید که در روی بعضی از این طاق ها اسامی مقدس نیز به خط کوفی نوشته شده اند و اما در قسمت بیرونی رواق از شکل های هندسی برای تزئین استفاده شده است و ضمنا یکی از مواردی که سبب شده تا این مسجد نسبت به سایر مساجد موجود در شهر استانبول متمایز شود وجود دو حوضچه با فواره های بسیار زیبا است که در دو طرف سکوی شبستان قرار گرفته اند و نما و جلوه ای بسیار زیبا و خاص به این مسجد بخشیده اند .