مطبوعات در دنیای بشر قدمت چند هزار ساله دارد به طوری که از دوران رم باستان این ابزار بر زندگی انسان ها رخنه کرده است و امروزه با رشد چشمگیر مطبوعات در زمینه ی اطلاع رسانی فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و... که باعث موفقیت مطبوعات در برقراری یک پیوند عمیق شده است واین موجب استقبال بی نظیر از مطبوعات به ویژه در کشور های توسعه یافته گردیده است. اکنون مطبوعات به یک نیاز اساسی در هر جامعه ای تبدیل گشته که بر رفتار بسیاری از افراد تأثیر می گذارند مطبوعات به صورت وسیعی با زندگی انسان های این عصر پیچ خورده است به طوری که بسیاری معتقد هستند بدون مطبوعات که ارائه دهنده طیف وسیعی از اطلاعات است نمی توان زندگی کرد از مطبوعات بعنوان یک صنعت در دنیای کنونی یاد می شود.
مروری بر سیر مطبوعات
مطبوعات از گذشته تا کنون دچار تغییرات عمده ای گشته است از جمله آنکه در گذشته های بسیار دور به دلیل نبود صنعت چاپ روزنامه ها به صورت دستی نوشته می شدند و با اختراع دستگاه چاپ دچار دگرگونی و پیشرفت بسیاری شدند و پس از اآن با به وجود آمدن اینترنت بسیاری از مطبوعات علاوه بر حالت کاغذی به صورت وب های آنلاین فعالیت گسترده تری انجام می دهند و این پیشرفت موجب گشته تا مطبوعات اطلاعات خود را بتوانند به صورت گسترده تری ارائه دهند. به طوری که اطلاعات را می توان بعد از چند کلیک یا یک دکمه، اعم از درست، غلط، حدس و گمان یا شایعات پخش کرد. این می تواند روابط مختلفی را تحت تأثیر قرار دهد، جامعه را دستکاری، تأثیر، ترغیب و تحت فشار قرار دهند، حتی برخی اوقات با کنترل دنیا به دو روش مثبت و منفی از نظر ذهنی، جسمی و عاطفی بر طیف گسترده ای تاثیر می گذارند و افراد و جوامع را در جهت اهداف خود سازمان دهی می کنند.
تاثیر مطبوعات برجهان
مطبوعات که جزئی از رسانه می باشد در طی سالیان متوالی نقش بسیاری در تحولات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی تمام کشور ها و ملت ها برعهده داشته اند، مطبوعات از طریق تغییر در باور ها و ارزش ها می توانند باعث تغییر نهاد های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی در جامعه باشند. این ابزار قدرتمند که از آن بعنوان رکن چهارم جامعه دموکراسی یاد می شود در پی تلاش های خود در عصر حاضر توانسته است اقشار مختلف را با حقوق خودشان آشنا کند. در بخش های بعدی بر نحوه اثر گذاری مطبوعات به نگرش افراد خواهیم پرداخت.در زندگی روزانه خود تحت تاثیر بسیاری از تبلیغات رسانه ها ومطبوعات قرار می گیریم چرا که ما اغلب کالایی که تبلیغ می شود را خریداری می کنیم و یا به دیدن فیلم سینمایی که در مورد آن در روزنامه ها ویا مجلات مطالبی نوشته اند، می رویم. ما اغلب تحت تاثیر این رسانه ومطبوعات هستیم و ازآنچه که بر جهان هستی می گذرد اطلاع داریم چرا که ما از مطبوعات ورسانه خبرها را پیگیری می کنیم در مورد میزان اثر گذاری رسانه ها بحث های بسیاری وجود دارد چرا که برخی از صاحب نظران معتقد هستند رسانه ها تاثیرات انچنان عمیقی که ما فکر می کنیم را ندارند چرا که مطبوعات ورسانه ها حاوی پیام ها افکار وتصاویری هستند که عمدتا از درون خود جامعه برگرفته شده اند و با ترکیب و کمی بازنگری وزیباسازی به خود جامعه بازپس داده می شوند بنابراین بسیار سخت خواهد بود ما به نمونه ای اشاره کنیم که به صورت مطلق رسانه بر ان تاثیر کذاشته است.
با وجود بحث بسیار بر اندازه ی تاثیر مطبوعات، به دلیل گستردگی این مجموعه و دسترسی آسان به اطلاعات می توان شاهد تاثیر مطبوعات و رسانه بر عقاید، ارزش ها و تغییر عادات زندگی شد که ارائه دهندگان مطبوعات و رسانه با ارائه وتولید محتوا کما بیش سعی در تغییر ارزش ها، باورها، نیازها و...را دارند. این نوع نظریه ها نه بر اساس تحقیقات علمی بلکه طبق مشاهده محبوبیت مطبوعات ورسانه بین افراد جامعه وتاثیر پذیری رفتار های فردی واجتماعی آنان از مطبوعات ورسانه می باشد. در جهان امروزی میزان استقبال مردم از مطبوعات ونشریه ها و مطالعه آنان معیاری برای اندازه گیری پیشرفت وتوسع یافتگی جامعه ی آنان توسط یونسکو وسایر سازمان های جهانی می باشد. هرچه رسانه ها بیشتر رشد می کنند سرعت قدرت گیری انان نیز بیشتر می شود و آنان را تبدیل به یک نهاد بسیار مهم در جوامع کرده است.