به گزارش سایت خبری ساعدنیوز، یکی از مهم ترین نتایج جانبی پروژه ارتقاء پلت فرم پراید در سال 1388، خلق محصول جدیدی بود که ابتدا «مینیاتور» و سپس «تیبا» نام گرفت. هم پراید و هم تیبا با پلت فرم مشترکی شکل گرفته اند که البته به سبب طراحی متفاوت بدنه، تیبا ایمن تر به نظر می رسد هرچند که دلیل و سندی برای این ادعا نیست. تیبا در سال های نخست عرضه اش، چهار تیپ مختلف داشت؛ تیپ SL بدون ایربگ، تیپ LX با ایربگ راننده، تیپ SX با دو ایربگ و نهایتا تیپ EX که برخلاف سه تیپ دیگر به تهویه اتومات، شیشه بالابر برقی عقب، تنظیم برقی آینه، ریموت کنترل و رینگ آلومینیومی مجهز است. از سال 1396 به بعد نیز فقط تیپ SX تیبا قابل خریداری بود.
تاریخچه تولید خودرو تیبا صندوق دار
در ابتدای مقاله «مزایای تیبا صندوقدار» به تاریخچه این خودرو کم حاشیه خواهیم پرداخت. خودرو تیبا، دومین خودروی ملی شرکت سایپا است که در سال ۱۳۸۷ با نام مینیاتور به بازار داخلی معرفی شد، اما پس از مدتی نام این سدان کوچک شهری به تیبا (Tiba) تغییر پیدا کرد. طراحی تیبا با تلفیقی از طراحی های خودروهای پراید، ریو و تا حدودی تندر ۹۰ انجام شده و بر روی پلتفرمی موسوم به X200 که نمونه ارتقایافته پلتفرم X100 پراید است شکل گرفت.
در ابتدا تیبا صندوقدار یا تیبا 1 در چهار تیپ EX، SX ،LX ،SL تولید و عرضه می شد، اما از سال 1396 به بعد فقط تیپ SX بر روی خط تولید باقی ماند. البته ناگفته نماند که ویژگی های فنی تمام این مدل ها یکسان است و شاید در چند مورد از تجهیزات و آپشن ها با یکدیگر تفاوت داشته باشند. لازم به ذکر است که تیپ EX نمونه فول آپشن این خودرو محسوب می شود. در آغاز تولید تیبا شرکت سایپا ادعا کرد که علاوه بر طراحی مهندسان داخلی، از مهندسان آلمانی، کره ای و ایتالیایی نیز در طراحی خودرو کمک گرفته است؛ بنابراین ظاهر تیبا ماحصل همکاری مهندسان ایرانی با چند تیم خارجی است.
طراحی خودروی تیبا توسط شرکت ایتال دیزاین (IET) صورت گرفته است که درواقع نمونه به روز شده و ارتقایافته پراید است. از طراحی و تولید تیبا حدود سه دهه گذشته است، به همین دلیل طراحی آن قدیمی، ساده و کسل کننده به نظر می آید، اما اگر این خودرو را با خودروهای سی سال پیش بسنجیم از طراحی قابل قبولی در آن زمان برخوردار بود.
شرکت سایپا معتقد بود که با بهره گیری از تجربیات گذشته در تولید خودروهایی همچون پراید و ریو می تواند با کاهش هزینه های طراحی و مونتاژ یک خودروی ارزان قیمت و مناسبی را به بازار عرضه کند؛ بنابراین در ابتدا خودرو تیبا برای سطح میانه و دهک های پایین تولید شد، اما امروزه با توجه به نوسان های قیمتی خودروها، تیبا توانسته جایگاه پایداری را در میان مردم کسب کند و فروش نسبتا خوبی را به دست آورد.
ویژگی های ظاهری تیبا صندوق دار
تیبا صندوقدار در نمای جلویی با چراغ های مثلثی، سپرهای یکپارچه و خطوط منحنی جانبی، مه شکن های دایره ای، جلو پنجره کوچک و… از طراحی ساده ای بهره می برد. خطوط برجسته بر روی کاپوت تیبا باعث شده تا نمای ناموزون این خودرو اندکی قابل تحمل تر به نظر برسد.
همچنین در نمای جانبی نیز طراحی خطوط برجسته ای بر روی گلگیرهای خودرو نتوانسته جذابیت خاصی برای این سدان کوچک شهری ایجاد کند. نمای پشت تیبا در کمال سادگی صورت گرفته و تنها نقطه قوت آن چراغ های یک تکه ساده و سپر نسبتا حجیم آن به نظر می رسد.
طراحی داخلی تیبا نیز قدیمی و بسیار ساده به نظر می رسد. ادوات و داشبورد تیبا صندوقدار از پلاستیک خشک ساخته شده اند، اما در مجموع اندکی بهتر از پراید جلوه می کند. داشبورد از تریم 2 رنگ طوسی و مشکی تشکیل شده و غربیلک فرمان نیز خوش فرم است. همچنین رو دری های پارچه ای این خودرو اندکی بهتر از پراید به نظر می رسد. تیبا صندوق دار از فضای کابین و فضای بار مناسبی برخوردار است و به راحتی نیازهای یک خانواده کم جمعیت، به خصوص در زمان مسافرت را فراهم می کند.
ویژگی های فنی خودرو تیبا صندوق دار
در این بخش از مقاله «مزایای تیبا صندوق دار» به بررسی نکات فنی تیبا صندوق دار خواهیم پرداخت. همان طور که قبلاً نیز به آن اشاره کردیم تیبا صندوقدار شباهت های زیادی با پراید دارد. این شباهت در موتور خودرو نیز دیده می شود. موتور تیبا همان پیشرانه پراید بوده که توسط شرکت آلمانی FEV تقویت شده است. این شرکت آلمانی حجم موتور 1.3 لیتری پراید را برای تیبا به 1.5 لیتر ارتقا داده است. تیبا صندوقدار به پیشرانه 1.5 لیتری 4 سیلندر خطی ۸ سوپاپ مجهز است که توان تولید 87 اسب بخار قدرت در 5300 دور در دقیقه و 128 نیوتن متر گشتاور در 4000 دور در دقیقه را دارد. پیشرانه تیبا نیروی تولید شده را توسط یک گیربکس 5 دنده دستی به چرخ های جلو منتقل می کند. ناگفته نماند که تیبا از گیربکس پراید بهره می برد، فقط با تغییراتی که در ضریب دنده ها و تقویت فنر کلاچ ایجاد کرده اند این گیربکس تقویت شده و ارتقا یافته است. عملا پیشرانه این خودرو را می توان مزیت این خودرو نسبت به خانواده پراید دانست؛ زیرا قدرت و توان بیشتری را در اختیار خریداران قرار خواهد داد.
در حدود 13 ثانیه زمان لازم است تا این خودرو 1000 کیلوگرمی به سرعت 100 کیلومتر بر ساعت دست پیدا کند. همچنین حداکثر سرعت تیبا صندوقدار 170 کیلومتر بر ساعت عنوان شده است.
ابعاد مناسب خودرو تیبا، مزیت دیگر انتخاب این خودرو برای فضاهای شهری شلوغ و پرترافیک است. به طوری که تیبا با ابعادی برابر با 4105 میلی متر طول، 1641 میلی متر عرض، و 1484 میلی متر ارتفاع و 2410 میلی متر فاصله بین دو محور یک سدان کوچک شهری قلمداد می شود.
با مشاهده افزایش قیمت حامل های انرژی، میزان مصرف سوخت نیز جزو اولویت های خریداران برای انتخاب خودرو قرار گرفته است. در مورد مصرف سوخت تیبا صندوقدار باید بگوییم که این خودرو با حجم باک 41 لیتری، مسافتی در حدود 595 کیلومتر را طی می کند. سیکل ترکیبی مصرف سوخت این خودرو حدود 6.9 لیتر در هر 100 کیلومتر عنوان شده است. به همین دلیل باید گفت که اگر به دنبال خرید یک خودرو کم مصرف داخلی هستید توصیه ما خودرو تیبا است.
قابل ذکر است که تیبا توانسته استاندارد یورو 4 را در استاندارد آلایندگی دریافت کند؛ به همین دلیل توانسته طرفداران حفظ محیط زیست را نیز متقاعد کند. از دیگر مزایای مهم خودرو تیبا، استهلاک کم و هزینه های نگهداری پایین آن است. البته این موضوع به دلیل پایه و اساس مونتاژ تیبا است که به پراید، خودروی معروف کم خرج ایران، بازمی گردد. کشش مناسب پیشرانه، توانایی بهتر ترمزها و فضای داخلی بزرگ و مناسب باعث شده است که این خودرو در مقایسه با خودروهای دیگر و به خصوص پراید فروش بالاتری را تجربه کند.
تجهیزات و امکانات رفاهی تیبا صندوق دار
در ادامه مزایای تیبا صندوقدار می توان به آپشن های بیشتر این خودرو نسبت به پراید اشاره کرد. هر چهار تیپ تیبا از مشخصات فنی یکسانی بهره می برند، اما از لحاظ تنوع آپشن با یکدیگر متفاوت هستند. تیپ EX که تنها بین سال های 88 تا 95 بر روی خط تولید قرار داشت، نمونه فول آپشن این خودرو محسوب می شود و از آپشن های بیشتری نسبت به بقیه مدل ها برخوردار است.
البته در حال حاضر تنها نمونه تیبا یک که به صورت صفر کیلومتر می توان آن را خریداری کرد، تیپ SX این خودرو است. گرچه تنوع آپشن های SX به پای تیپ EX نمی رسد اما با این حال امکانات و تجهیزات ایمنی تیبا صندوقدار نسبت به پراید بهتر و بیشتر است. آپشن های تیبا صندوقدار شامل موارد است:
- CD Player با قابلیت پخش MP3 با 4 بلندگو
- وجود 2 ایربگ
- سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک (تنها در تیپ EX)
- قابلیت تنظیم ارتفاع صندلی راننده
- فرمان هیدرولیک
- ریموت کنترل
- سیستم ضد سرقت (ایموبیلایزر)
- تنظیم برقی شیشه های بالابر جلو
- آینه های جانبی تاشو با تنظیم برقی
- برف پاک کن جلو با دور قابل تنظیم
- گرم کن شیشه عقب
- ایزوفیکس صندلی عقب
- چراغ هشداردهنده عیب یاب موتور
- جالیوانی بر روی کنسول جلو و ساعت دیجیتال
- درب بازکن صندوق عقب و باک از داخل
- کیت گازسوز
- رینگ آلومینیومی
- چراغ جلو با قابلیت تنظیم زاویه نور یا همان Levelling Switcg
- چراغ خطر سوم
- چراغ مه شکن جلو و عقب
ایمنی خودرو تیبا صندوق دار
ازجمله امکانات ایمنی تیبا صندوق دار می توان به ترمز ABS، سیستم ترمز دیسکی در چرخ های جلو و کاسه ای در چرخ های عقب، 2 عدد کیسه هوای راننده و سرنشین جلو، سیستم ضد سرقت با کد متغیر (Immobilizer)، سیستم قفل مرکزی و… اشاره کرد.
درمجموع باید بگوییم که در بحث ایمنی نیز تیبا توانسته تا حدی امنیت راننده و سرنشینان را حفظ کند. ایمنی تیبا صندوقدار نسبت به محصولات خانواده پراید بیشتر است که می تواند به دلیل بدنه تقویت شده این خودرو نسبت به پراید باشد.