قطعا یکی از چالش برانگیزترین موردهای ازدواج، ازدواج افراد درونگرا و برونگرا است. در واقع این ازدواج را باید اتحاد دو قطب مخالف هم نامید. دو انسان از دو دنیای مختلف با علائق وسلیقه های کاملا متفاوت. آیا می توان برای چنین ازدواجی آینده روشنی تصور کرد و به آن امیدوار بود؟ متاسفانه وقتی افراد تصمیم به ازدواج می گیرند، کمتر به لایه های درونی شخصیتی یکدیگر دقت دارند. یا شاید بهتر است بپذیریم تا زمانی که افراد زیر یک سقف زندگی نکرده اند، شناخت کامل از یکدیگر امکانپذیر نیست. اما مسلم است که در مورد ازدواج نمی توان آزمون و خطا کرد و مانند گذشتگان همه چیز را نصیب و قسمت دانست. خوشبختانه امروزه با وجود مراکز مشاوره های قبل از ازدواج و کمک گرفتن از متخصصین، می توان یک شناخت کافی از خود و فرد مقابل پیدا کرد و با آگاهی کامل برای تشکیل زندگی اقدام نمود.
ازدواج افراد درونگرا با برونگرا
ازدواج دو تیپ شخصیتی متفاوت در صورتی می تواند درست باشد که این دو نفر به خوبی به ویژگی های شخصیتی فرد مقابلشان آگاه باشند و آن را بپذیرند. بی تردید مهم ترین مشکلی که در بین زوج ها می تواند موجب تخریب یک رابطه باشد همین عدم شناخت کافی است که موجب می شود تا با نداشتن درک صحیح از یکدیگر به اختلاف بخورند.ابتدا بهتر است توضیح مختصری از تیپ های شخصیتی مختلف داشته باشیم تا به درک بهتری در رابطه با این دسته بندی شخصیتی برسید. در تیپ های شخصیتی برونگرا ما با افرادی رو به رو هستیم که دارای هیجانات و روابط اجتماعی بالا هستند و به خوبی می توانند احساسات خود را منتقل کنند و در مقابل نیز تیپ های شخصیتی درونگرا نمی توانند به خوبی احساساتشان را بروز دهند و درونگرایی دارند. در زیر با ویژگی های هر دو گروه بیشتر آشنا می شوید
ویژگی های افراد درونگرا
- این قبیل افراد از تنهایی لذت می برند.
- زمانی که با دیگران وقت می گذرانند، احساس کم شدن انرژی دارند.
- آنها دوستان صمیمی کمتری دارند.
- از دیدگاه دیگران، فردی ساکت معرفی می شوند.
- شناخت دنیای این قبیل افراد بسیار دشوار است.
- در محیط های شلوغ احساس عدم تمرکز دارند.
- دوست داند از طریق مشاهده، یاد بگیرند.
- آنها به مشاغل مستقل علاقه بیشتری دارند؛ مثلا شغل نویسندگی، حسابداری، نقاشی، برنامه نویسی، دارو سازی و طراحی گرافیک را بیشتر می پسندند.
- برای پاسخ به پیام ها صبر می کنند.
- حضور در جمع برای آنها خسته کننده و دشوار است.
- آنها افرادی خلاق هستند.
- قلب آنها تنها به روی افرادی خاص باز است.
- نسبت به اتفاقات پیرامون خود از هوشیاری بیشتری برخوردارند.
- برای گوش دادن، ارزش زیادی قائل هستند.
- پیش از شروع بحث فکر می کنند.
- از حرف های بیهوده و پوچ لذتی نمی برند.
- با تلفن صحبت کردن را اغلب دوست ندارند، آنها پیام نوشتاری را بیشتر ترجیح می دهند.
- این افراد از اجتماع گریزان بوده و بیشتر تمایل دارند تنها در مواقعی که خودشان می خواهند، در جمع حضور پیدا کنند.
- آنها از تفریح گروهی در زمان های کوتاه لذت می برند.
- خویشتن نگر می باشند.
- افراد درونگرا تصمیم گیرنده های خوبی هستند.
ویژگی اشخاص برونگرا
- علایق بسیاری دارند.
- ارتباطات و تعاملات اجتماعی آنها بسیار زیاد است.
- از کار کردن گروهی لذت می برند.
- در صورتی که زیاد تنها بمانند، احساس منزوی بودن خواهند کرد.
- به راحتی ابراز احساسات خواهند کرد.
- برای خلاقیت و انگیزه از منابع بیرون انگیزه می گیرند.
- از اینکه در مرکز توجه دیگران باشند، لذت زیادی می برند.
- به صحبت کردن علاقه زیادی دارند.
- دوست دارند از طریق مباحثه، مشکلات خود را حل کرده و پشت سر بگذارند.
- داشتن تعاملات اجتماعی به آنها انرژی می دهد.
- این افراد از دیدگاه دیگران پر صحبت شناخته می شوند.
- آنها بسیار گشاده رو بوده و شناخت دنیای درون آنها کار آسانی است.
مشکلات ازدواج افراد درونگرا و برونگرا
چند درصد از ازدواج افراد درونگرا و برونگرا موفق بوده و چند درصد با شکست مواجه شده است؟ به طور قطع آمار دقیقی وجود ندارد. اما با نگاهی به زندگی مشترک اطرافیان خود می توانیم یک آمار غیر رسمی مبنی بر مشاهدات خود داشته باشیم. حتی اگر زندگی این افراد سالیان سال پابرجا بوده باشد، باز هم شاهد مشکلات فراوانی خواهیم بود. وقتی پای صحبت هایشان بنشینید، بی شک گلایه ها و حرف های زیادی از دعواها و مشاجرات خود دارند و این کاملا طبیعی است. مانند برخورد امواج خروشان و پرتلاطم اقیانوس با صخره های سخت و سنگی!
با دقت درتفاوت های فردی افراد درونگرا و برونگرا می توان حدس زد که چه مشکلاتی در زندگی این افراد به وجود می آید. یک نمونه کوچک این است که فرد درونگرا دارای حس قوی رازداری است و اصلا دوست ندارد دیگران از مسائل شخصی و خصوصی زندگی او مطلع شوند. در مقابل این فرد، همسری را تصور کنید که یک برونگرای کامل است. از اینکه مشکلات زندگی خود را برای اطرافیانش بازگو کند حس خوبی پیدا می کند و با مشورت و مشارکت دیگران سعی می کند مشکلاتش را حل کند. مسلما این کار همسر برونگرا، دلخوری و عدم رضایت فرد درونگرا را در پی خواهد داشت.
مزایای ازدواج درونگرا با برونگرا
هر ازدواجی با چالش ها و مشکلات خاص خود همراه است، نوع این مشکلات به خصوصیات همسران بستگی دارد. ازدواج افراد درونگرا با برونگرا، برای مثال ازدواج کردن یک زن درونگرا با یک مرد برونگرا به طور قطع بدون مشکل نخواهد بود، اگرچه روش های مختلفی برای غلبه بر این دشواری ها وجود دارد. البته ازدواج درونگرا و برونگرا با مزایای متعددی همراه است که شاید همه از آنها آگاهی نداشته باشند.
تسهیل رشد
اگرچه ازدواج درونگرا با برونگرا با معایب مختلفی همراه است، مزایای متعددی نیز دارد که نمی توان آنها را نادیده گرفت. درونگراها و برونگراها می توانند در زندگی مشترک باعث رشد یکدیگر شوند و به نسخه بهتری از خودشان تبدیل شوند. این تفاوت ها موجب می شود که زوجین از ناحیه امن خود بیرون بیایند و بر مشکلاتی که همواره با آنها دست و پنجه نرم می کردند، غلبه کنند. فرد درونگرایی که در حالت عادی از روابط اجتماعی فراری است، مجبور می شود که معاشرتی تر شود. افراد درونگرا به لطف همسر برونگرایشان مجبور می شوند، در موقعیت هایی قرار بگیرند که قبلاً از آنها اجتناب می کردند. تجارب جدید به درونگراها کمک می کند که مهارت ها و قابلیت هایشان را کشف کنند و در مسیر رشد خود گام بردارند.
برونگراها نیز یاد می گیرند که بیشتر به خودشان توجه کنند و بر نیازها و احساسات خود بیشتر متمرکز شوند. افراد برونگرا با کمک همسر درونگرایشان بهتر می توانند افکار خود را تجزیه و تحلیل کنند و با خودشان از در صلح و آشتی وارد شوند. این رابطه فرصت مناسبی برای رشد افراد برونگرا است و موجب می شود که از روی آوردن به تعاملات اجتماعی به عنوان روشی برای پوشش نیازها و احساسات خود دست بردارند. اشخاص برونگرا به کمک همسران درونگرایشان بهتر می توانند، خودشان را درک کنند و در سایه این آرامش اندکی استراحت کنند.
وجود داشتن بده بستان
بده بستان ارزشمندی در رابطه برونگرا با درونگرا وجود دارد، این دو غالباً در امور مختلف به یکدیگر تکیه می کنند و یکدیگر را به فعالیت وامی دارند. زمانی که همسر درونگرا کلافه می شود و نمی خواهد در تعاملات و فعالیت های اجتماعی شرکت کند، همسر برونگرایش می تواند رهبری امور را به دست بگیرد. به این ترتیب زندگی برای فرد درونگرا آسان تر می شود، به ویژه در زمان هایی که احساس می کند دارد از خستگی از پا درمی آید. فرد برونگرا مشکلی برای سفارش تلفنی غذا ندارد و به راحتی می تواند شرایط را در موقعیت های اجتماعی ناخوشایند کنترل کند. این تفویض اختیار به ویژه در زمان هایی مفید واقع می شود که همسر برونگرا به توجه بیشتر نیاز دارد، در این حالت همسر درونگرا با طیب خاطر اجازه می دهد که همسر فعالش در اجتماع بدرخشد. در واقع افراد درونگرا از این که همسرشان مورد توجه قرار بگیرد، لذت می برند و به داشتن چنین همسر پرانرژی و فعالی افتخار می کنند.
ازدواج درونگرا با برونگرا به روش های مختلف و شگفت انگیزی می تواند برای زوجین سودمند باشد. زندگی کردن با فردی با روحیات متفاوت هیجان انگیزتر از زندگی با فردی با روحیات مشابه است. همسران درونگرا به شرکای برونگرایشان کمک می کنند که بیشتر به خودشان اعتماد کنند و در عین حال از حمایتی برخوردار می شوند که هیچگاه تصورش را نمی کردند.
جذب قطب های مخالف
دو قطب مخالف، برای مثال درونگرا و برونگرا، جذابیت بالایی برای یکدیگر دارند. هر یک از همسران دارای خصوصیاتی است که دیگری فاقد آن است، این تفاوت ها می تواند مهیج و فربینده باشد. هر یک از همسران دیگری را تحسین می کند و از مشاهده این خصوصیات بی سابقه در همسرش به هیجان می آید. همسر درونگرا توانایی همسرش را برای معاشرت با دیگران و قبول کردن مسئولیت های مختلف ستایش می کند و درخشش همسر پرشور و شوقش را در اجتماع با احترام نظاره می کند. همسر برونگرا نیز از تمرکز و نیروی ذهنی همسر متفکرش به وجد می آید. غرق شدن فرد درونگرا در افکارش همسر برونگرا را اندکی مبهوت و حیران می کند، اما در عین حال این خلوت متفکرانه برایشان جالب است. همسر برونگرا در آتش اشتیاق وارد شدن به این دنیای کوچک منحصر به فرد می سوزد.
ازدواج درونگرا با برونگرا می تواند به بهتر شدن هر دو طرف کمک کند و زمینه را برای رشد هر دو فراهم سازد. شکی نیست که چنین ازدواجی مشکلات خاص خود را در پی دارد، اما اگر هر دو طرف برای غلبه بر این مشکلات با هم متحد شوند، می توانند رابطه شان را تقویت کنند. سعی و تلاش برای دوام و موفقیت هر رابطه ای لازم است، در این میان به جرات می توان گفت که درک یکدیگر نخستین گام برای مستحکم کردن بنیان رابطه است.
نکاتی درباره ازدواج شخصیت برونگرا و درونگرا
هر ازدواجی با چالش ها و مشکلات خاص خود همراه است، نوع این مشکلات و نحوه برخورد با آن ها به صبر و خصوصیات شخصتی هر دو نفر بستگی دارد. زمانی که دو فردی که از لحاظ شخصیت برونگرا و درونگرا هستند، باهم ازدواج کنند، ازدواج این دو که از این لحاظ هیچ وجه تشابهی با هم ندارند، بی مشکل نیست. همه ما ویژگی های شخصیتی داریم که به راحتی تغییر نمی کند و متاسفانه اگر نتوانیم با هم کنار بیاییم، عرصه بر ما تنگ می شود و تنش های زیادی را در زندگی تجربه خواهیم کرد؛ اگرچه روش های مختلفی برای غلبه بر این دشواری ها وجود دارد. البته ازدواج درونگرا و برونگرا با مزایای متعددی نیز همراه است، زیرا همه ما می دانیم که گاهی تفاوت های بین ادم ها زندگی را جذاب تر می کند و انسان ها با تفاوتشان می توانند مکمل هم باشند.وقتی دو انسان درونگرا و برونگرا ازدواج می کنند، باید بدانند ممکن است هرگز به توافق نرسند اما باید سعی کنند که برای انجام امور مختلف به تعامل برسند، چند نکته اساسی که زوجین برونگرا و درونگرا باید رعایت کنند:
- یکدیگر را آزاد بگذارند: باید به شرایط شخصیتی یکدیگر واقف باشند و در بروز احساسات از فشار آوردن بیش ازحد بر یکدیگر خودداری نمایند.
- برنامه ریزی دقیق داشته باشند: این زوجین باید از قبل برای تمامی برنامه های خود برنامه ریزی کنند و به برنامه پایبند باشند. به طور مثال باید بدانند که چند بار در ماه به مهمانی می روند و چند روز در ماه مهمان دارند.
- به یکدیگر فرصت دهند: ممکن است همسر درونگرا بخواهد ساعت زیادی تنها باشد. در این صورت همسر برونگرا هم باید فرصت به او بدهد اما در عین حال به تلاشش برای برقراری ارتباط با همسرش ادامه دهد.
- متعادل باشند: درونگراها حتما باید قبل از انجام هر کاری تامل کنند، بحث را به تعویق بیندازند و آن را به زمان دیگری موکول کنند. درونگراها نیز عادت به تامل زیاد ندارند و اهل عمل هستند. در نتیجه هردو طرف باید سعی کنند یکدیگر را درک کنند؛ درونگراها باید بدانند که همسر برونگرا تحمل اینکه مدت ها در انتظار بماند تا مساله حل شود، ندارد. در واقع برونگرایی و درونگرایی دقیقا یک حالت افراط و تفریط است، بهتر است بعد از ازدواج هر دو طرف سعی کنند متعادل باشند.
نتیجه گیری
در زندگی شتابزده و پرسرعت امروز، افراد جامعه عموما خیلی احساسی تصمیم می گیرند. نمی توان انتظار داشت که انسان ها همیشه خط کش به دست باشند یا درحال اندازه گیری پارامترهای خوب و بد و درست و غلط پیشامدهای زندگی باشند. در بسیاری از مواقع بدون اینکه خود افراد متوجه باشند درگیر مسائل و مشکلات زندگی مشترک می شوند. زندگی همواره در حال سورپرایز کردن آدم ها است. بر این اساس تعداد زوج هایی که با وجود تیپ شخصیتی متفاوت همچنان کنارهم زندگی می کنند و دچارمشکلات فراوانی می شوند، کم نیستند. اما برای حل مشکل باید راه حلی جستجو کرد.بیشتر افراد هیچ آگاهی و تخصصی در این زمینه ندارند. علیرغم میل شدید به ایجاد تغییر در خود و رسیدن به یک زندگی ایده آل در کنار کسی که دوستش دارند، صرفا به دلیل تضاد تیپ شخصیتیشان، با شکست مواجه می شوند. در چنین مواقعی است که حضور یک متخصص بهداشت روان و روانشناس می تواند نجات دهنده باشد.