معیار انتخاب رنگ لباس در دین اسلام چیست؟

  شنبه، 13 شهریور 1400   زمان مطالعه 4 دقیقه
معیار انتخاب رنگ لباس در دین اسلام چیست؟
در اسلام از رنگ سبز تعریف و تمجید شده است. برخی از فقیهان در ترتیب درجه رنگ لباس از نظر خوبی گفته اند: بهترین رنگ ها در لباس، سفید و بعد از آن زرد و سپس سبز و بعد از آن سرخ ملایم و کبود و عدسی است. در این بخش از ساعد نیوز در مورد نظر دین اسلام در مورد رنگ لباس توضیحات لازم را ارائه خواهیم کرد.

انتخاب رنگ لباس از منظر اسلام

رنگ لباس یکی از مسائل شخصی و سلیقه ای است که اسلام همگان را در انتخاب و اختیار آن مجاز می داند، اما در عین حال نسبت به بعضی از رنگ ها مطالبی در روایات پیامبر اکرم (ص) و ائمه طاهرین (ع) و به تبع از آن در کتب فقهی، بیان شده است که نیاز به توضیح دارد.

اسلام با رنگ لباس به خودی خود مشکلی ندارد و اگر مکروه و یا احکام دیگری بیان شده است به علت ملاحظه مسائل مختلف دیگری بوده است مثلا:

ترکیب رنگ در لباسی، با شکلی خاص، مخصوص دشمنان خدا بوده است.

بعضیی رنگ ها اثر روحی و روانی دارند و در موقعیت های خاص نباید استفاده کرد.

رنگ لباس نباید انسان را انگشت نما کند.

رعایت شئون ظاهری.

رسول اسلام (ص) ‏فرمود: «الْبَسُوا مِنْ ثِیَابِكُمُ الْبِیضَ فَإِنَّهَا خَیْرُ ثِیَابِكُمْ وَ كَفِّنُوا فِیهَا مَوْتَاكُمْ؛ جامه های سفید بپوشید که آنها از بهترین جامه های شمایند. مُردگان خود را نیز در پارچه سفید، کفن کنید»

رسول اسلام (ص) ‏فرمود: «كَانَ رَسُولُ اللَّهِ ص یَكْرَهُ السَّوَادَ إِلَّا فِی ثَلَاثٍ الْخُفِّ وَ الْعِمَامَةِ وَ الْكِسَاءِ؛ رسول اسلام صلی‏الله‏علیه‏و‏آله سیاه پوشیدن مکروه میدانست، مگر در سه چیز: کفش، کلاه [ عمامه ]، عبا»

در قرآن مجید از رنگ های زرد، سبز، سفید، قرمز و سیاه به صراحت یاد شده است و از رنگ های دیگر به اجمال.

رنگ لباس

معیار انتخاب رنگ لباس

اینکه معیار انتخاب رنگ درست چه باید باشد باید توجه داشت که لباس وسیله پوشش و حفظ بدن از سرما و گرما و آلودگى، و مایه آبرو، زینت و آراستگى انسان است و انتخاب رنگ آن یک امر ذوقی و سلیقه ای است که با توجه به آداب و رسوم، سن، شرایط محیطی و جغرافیایی گوناگون متفاوت است و مردم در انتخاب آن آزاد هستند. اما پیشوایان معصوم ما نسبت به بعضی از رنگ ها عنایت ویژه های داشته اند از جمله:

رنگ سبز

رنگ سبز از جمله رنگ های بود که مورد پسند پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) براى لباس بود.

رنگ سفید

بیشتر جامه هاى پیامبر سفید بود و میِ فرمود: لباس سفید را بر زندگانتان بپوشانید. از آنجا که رسول خدا (صلی الله علیه و آله) نمونه اعلاى تمیزى و آراستگى بود در لباس پوشیدن نیز به این نکته توجه داشت و در مورد نظافت جامه می فرمود: کسی که لباسی می پوشد باید آن را تمیز نگه دارد.
و لباس سفید، خود به خود طورى است که چرک و آلودگى زودتر در آن معلوم می شود، و انسان مقید به سنت نبوى نظافت، به شستن و تمیز کردن آن روى می آورد. به علاوه انبساط خاطر و باز شدن روحیه نیز از فواید پوشیدن لباس روشن و سفید است.

رنگ زرد

پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) ملحفه اى داشت که با زعفران رنگ آمیزى شده بود و گاهى تنها با پوشیدن همان، با مردم نماز می خواند.
بعضی از رنگ ها نظیر رنگ "قرمز"، رنگى بود که پیامبر خدا آن را براى لباس، نمى پسندید. با این حال این دلیل بر حرمت یا کراهت رنگ قرمز در همه موارد نیست.

رنگ لباس خانم ها

پوشش خانم ها الزاماً رنگ خاصّی ندارد، یعنی واجب نیست حتماً از رنگ بخصوصی استفاده شود و الان هم در میان مسلمان‏ هایی که مقید به حجاب هستند در کشورها و حتی فرهنگ های مختلف یک کشور، رنگ‏های مختلفی معمول شده است؛ ولی نکته ای که باید به آن توجه شود این است که پوشش زن باید طوری باشد که رنگ آن مایه تحریک دیگران نشود. برخى از رنگ‏ها چشم ها را خیره مى‏ سازد و باعث جلب توجه نامحرم مى ‏شود که در این صورت پوشیدن چنین رنگ هایی جایز نیست.
مراجع تقلید هر چند نسبت به اصل رنگ لباس‏ها، تأکید چندانى ندارند؛ ولى بر این مسأله پاى مى ‏فشارند که لباس نباید موجب جلب توجه شود. از این رو در طول تاریخ، زنان مسلمان به میل خود، لباس مشکى را براى حجاب برگزیدند و بدین وسیله احساس امنیت و مصونیت بیشترى مى‏ کردند. گفتنى است که عبا و چادر مشکى جزء لباس‏هاى مکروه به شمار نمى‏ رود و از آن مستثنا شده است.

حکم پوشش رنگی برای بانوان

پوشش خانم ها الزاماً رنگ خاصّی ندارد، یعنی واجب نیست حتماً از رنگ بخصوصی استفاده شود، ولی نکته ای که باید به آن توجه شود این است که پوشش زن باید طوری باشد که رنگ آن مایه تحریک دیگران نشود.بانوان این سرزمین از آن جهت که مسلمان هستند، به حجاب پایبندند. اما گویا در بین محجبه ها و خانم های متدین رنگ مشکی از قداست بیشتری برخوردار است. گرچه به نظر می رسد در قدیم الایام زن ها تا این حد از رنگ مشکی استفاده نمی کردند، بلکه رنگ های متنوع در لباس هایشان به کار می رفت. شاید از صد سال گذشته رنگ مشکی جایگاه ویژه ای پیدا کرده است.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها