استایل (cowboy)
استایلی که درآن از جلیقه های جیر با ریش ریش هایچرمی،بوت های وسترنی چرم،کلاه و پانجو استفاده می شود. از این استایل برای ساخت فیلم ها و سریال معروف بسیاری استفاده شده است. همین موضوع باعث شده است تا این سبک را به یکی از تاثیرگذارترین سبک های دنیای هنر تا به امروز تبدیل کند که علاوه بر سینما و ادبیات،در دنیای مد و فشن هم رد پای آن امروزه به وضوح دیده میشود. اما به این معنا نیست که شما مانند یک کابوی دهه 1980 لباس بپوشید. بلکه ما در این مطلب به معرفی اجزای استایل وسترن خواهیم پرداخت تا بتوانید با ترکیب کردن جزییات وسترن، از آن به عنوان یک استایل جذاب برای خود استفاده کنید.
تاریخچه کابوی
سرآغاز سبک و استایل کابوی را می توان به قدرت، کشور اسپانیا نامید. کابوی یا وسترن تنها یک استایل پوشاک نمی باشد، بلکه از لحاظ فرهنگی در کشور اسپانیا، نوعی زندگی و رفتار به حساب می آید که مثال راحت تر آن را می توان ، لوتی های قدیم تهران مثال زد. با توجه به این که منشا اولیه این استایل از کشور اسپانیا شکل گرفته است اما بعد از مدتی در آمریکا رواج پیدا کرد. به طوری که تعداد پیش از قرن نوزدهم میلادی بزرگتین جمعیت گاوچران ها در اسپانیا مستقر بودند. تا اینکه در سال های پایانی دهه 1800 میلادی، گاوچران های مکزیکی به غرب مهاجرت کردند. این کابوهای مکزیکی جمعیت گسترده ای را در غرب تشکیل دادند و استایل متفاوتی نیز نسبت به کابوهای اسپانیایی داشتند. به همین تدریج و پس از صرف مدتی، سبک و استایل های کابوی به سرعت در آمریکا گسترش یافت.
اکسسوری های استایل کابویی
استایل کابوی، گاوچرانی یا وسترن نیز مانند دیگر استایل ها از اکسسوری های بسیار خاصی برخوردار هستند که به نوعی هویت این استایل ها را نشان می دهد. همانطور که شاید متوجه نیز شده باشید، کلاهای کابوی یا اسب سواری از مهم ترین اکسسوری های این سبک شناخته می شود.اما با توجه به استایل کابوی کلاه نه تنها یک اکسسوری نیست بلکه شناسنامه و جز جدانشدنی این استایل است. تفاوت زیادی بین کلاه زنانه و مردانه این استایل وجود ندارد و در واقع یک کلاه لبه دار است که علت ایجاد این لبه های پهن جلوگیری از آفتاب سوختگی است. چرا که کابوی ها بیشتر اوقات در دشت ها و زمین های کشاورزی و دامداری مشغول کار و چرای دام های خود بودند از این رو برای این کلاه ها لباس های پهنی درنظر گرفتند تا از آفتاب سوختگی ناشی از نور شدید خورشید جلوگیری کند.کلاه کابوی دارای رنگ های مشکی،قهوه ای،کرم،شتری و تناژ های متفاوت از این رنگ ها و سفید نیز میباشد و گاها برای خانم ها دارای گلدوزی نیز میباشد.
دستمال گردن های طرح دار با رنگ های معمولا شاد از دیگر اکسسوری های این استایل به حساب می آید که در دور گردن به صورت طرح دار بسته می شود. این دستمال های گردن در گرمای بیابان ها هنگام اسب سواری به عنون عرق گیر نیز استفاده می شود. تنوع اکسسوری در این استایل محدود است و به دستمال گردن،کمربند با سگک های بزرگ و همان مهمیز ها خلاصه میشود.
چکمه های استایل کابویی
با شنیدن اسم و استایل کابوی اولین چیزی که به ذهن میرسد استفاده از چرم طبیعی،کلاه های لبه دار و پهن اسپانیایی که منشا آن گاوچران های اسپانیایی هستند و چکمه های چرم مهمیز دار معروفی که در تمام فیلم های وسترن و گاوچران ها حداقل یکبار دیده شده.منظور از مهمیز همان تکه فلزی ستاره شکلی است که در پشت این چکمه ها معمولا استفاده میشود. درواقع شناسنامه و جز اصلی استایل کابوی کلاه و چکمه های چرمی آن است. تفاوت زیادی بین این دو برای گروه خانم ها و آقایان وجود ندارد و گاها ممکن است تزئینات روی چکمه ها برای خانم ها بیشتر باشد که این تزئینات شامل گلدوزی و برش های روی چکمه میباشد.
از خصوصیات دیگر این چکمه ها همانطور که گفته شد چرمی هستند و اغلب به رنگ قهوه ای برش دار،نوک تیز یا پنجه مربعی و پاشنه دار،ساق بلند و آزاد هستند که پاشنه بین ۳ تا ۵ سانتی متر متغییر است. بوت و چکمه های کابوی نیز همچنین محافظی وجود دارد که ساق چکمه را می پوشاند. اما هدف استفاده از این محافظ ها مقاومت بیشتر چرم به نسبت کتان به هنگام سوارکاری،کارهای سنگین کشاورزی و دام داری و همچنین محافظت در برابر خار و خاشاک است. همچنین چکمه های کابویی با تلفیق مد روز و با تزیینات و طرح های خاص بین عموم مردم مورد استفاده قرار می گیرد.
شلوار های استایل کابویی
جز مهم دیگر از استایل کابوی را میتوان شلوار های دمپا گشاد آن دانست.این شلوار ها شباهت زیادی به شلوار های دمپا گشاد دهه ۵۰ و ۴۰ مردان ایرانی دارد. شلوار کابوی ها از آنجا که اکثرا دام دار بودند با استفاده از پشم دام های خود شلوار هایی با جنس پشمی داشتند.اما با کشف کتان شلوار های آنها به جنس کتان یا جین تغییر داده شد چرا که به نسبت جنس پشمی سبک و خنک تر بودند.
شلوار های کابویی معمولا راسته یا از قسمت زانو تا دمپا دارای گشادی ملموسی میشود و رنگ آنها از کتان هایی با انواع تناژ رنگی قهوه ای و کرم و حتی جین آبی و سنگ شور شده متغییر بود. شلوار های زنانه با مردانه تفاوت خاصی نداشتند مگر تزئینات گلدوزی که باز هم روی شلوار های زنانه باعث تفاوت آنها از شلوار میشد. استایل کابوی یک مدل شلوار دیگر هم دارد که به نوعی محافظ است.به این صورت که آن را روی شلوار اصلی خود می پوشند. این شلوار فاق یا خشتک ندارد و در واقع قسمت پاها را محافظت میکند و اکثرا جنس چرمی دارد.
پیراهن کابویی
جز اصلی هر استایل پیراهن است اما پیراهنی که سبک کابوی باشد چه ویژگی هایی دارد؟ پارچه های مورد استفاده در این پیراهن معمولا کتان و جین بودند.رنگ ها همانند رنگ کلاه کابوی ها بود و گاها از پارچه های چهار خانه نیز استفاده میشد. اما امروزه تنوع پارچه ها بسیار بالا رفته و با رعایت تزئینات پیراهن کابوی آن را به یک استایل امروزه تبدیل کرده اند.اما این تزئینات و ویژگی ها شامل چه مواردی هستند؟ پیراهن ها دارای آستین بلند هستند و دکمه خور، در قسمت سینه لباس دارای برش و تزئینات است و این برش در قسمت بالا و پشت لباس هم نیز وجود دارد. امروزه این پیراهن ها دارای تزئینات گلدوزی شده،ترکیب پارچه های دورنگ،تکه دوزی های چرم و جیر و ریش ریش های تزئینی است که این ریشه ها در کت و شلوار ها هم نیز دیده میشود.
کت های وسترنی
همه ما حداقل یکبار کت هایی را دیده ایم که در قسمت درز آستین یا وسط پشت آستین و در قسمت سینه و گاها سرشانه دارای ریش ریش هایی هستند و معمولا جنس جیر یا چرم با قد متوسط دارند. شاید بتوان گفت نمادی دیگر از این استایل همین کت ها باشد. جلیقه نیز در این استایل پرطرفدار و مورد استفاده بود.این جلیقه ها کوتاه،معمولا با جنس چرم و جیر، تزئینات که شامل برش در قسمت سینه و ریشه ها بود میشد. دنیای امروزه مد و فشن کت های کابوی را با همان شمایل اصلی یک کت اما با تغییرات و تزئینات در قسمت سرشانه تا سینه کت در دل خود جا داده.