معرفی جاذبه های گردشگری و باغ های معروف شهر یزد

  دوشنبه، 16 اردیبهشت 1398   زمان مطالعه 4 دقیقه
معرفی جاذبه های گردشگری و باغ های معروف شهر یزد
چند مورد از باغهای معروف یزد را برای شما عزیزان معرفی می کنیم .

باغ دولت آبادیزد

تصویر

باغ دولت آباد یزد توسط "محمد تقی خان زند" معاصر "شاهرخ میرزای افشار" و "کریم خان زند" در سال 1160 هـ. ق ساخته شد. این باغ محل اقامت حاکم وقت (خان یزد) بود. باغ شامل فضاهایی مانند عمارت هشتی و بادگیر، عمارت بهشت آیین، عمارت تالار آیینه، عمارت سردر اصلی، عمارت سردر جنوبی و ... است. در عمارت هشتی و بادگیر باغ، تلفیقی از جریان هوا و آب انجام می پذیرد. این باغ به وسیله قنات "دولت آباد" مشروب می شد و سنگ های مرمر سیاه در عمارت پایین و حوضخانه آن، از معادن مرمر "مراغه" و "تبریز" بود. عمارت میانی- واقع در ضلع شمال غربی- "بهشت آیین" خوانده می شود. ارتفاع بادگیر این باغ از سطح زمین سی و سه متر است. فضای سبز این باغ شامل درختان کاج، سرو، گل سرخ محمدی، درختان میوه به خصوص انگور و انار است.

باغ خان یزد

تصویر

این باغ در جاده یزد- تفت قرار دارد و مانند اکثر باغ های تاریخی، عمارت با شکوهی با آب انبار، ساباط، قهوه خانه و اصطبل در میان آن بنا شده است. بنای این باغ مربوط به قرن سیزدهم هـ. ق و بانی آن "محمدخان والی" است. از ویژگی های این باغ، تالار بزرگ، سقف مرتفع وعرض بنای آن است که می گویند سازنده آن به نام "استاد کریم"، یک روزه این اطاق عجیب را پوشانده است. باغ خان در زمان حکومت "ضیغم الدوله قشقایی" صدمات بسیار دید.

باغ گلشن طبس یزد

 

تصویر

 

اين باغ در شهر کويري شمال شرقي استان يزد و در بستر شهري و در انتهاي شرقي خيابان گلشن طبس و بوسيله ميرحسن خان، سومين حاكم طبس، از سلسله خوانيني که به وسيله نادرشاه به حکومت طبس منصوب شدند، احداث گرديد.

اين باغ با عمارتي در دو طبقه و زيرزمين كوچك، در يك نخلستان(2000 نفر خرما) با ابعادي در حدود 266 متر در 260 متر بنا شده و به شماره 1310 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است. سردر ورودي باغ با نمايي از اندود گچ سفيد، رو به ميدان و سوي ديگر رو به باغ، با ايواني دو ستونه و تزيينات آجري نقش‎دار ساخته شده است.

اين باغ داراي دو خيابان اصلي متقاطع بوده و در مركز آن حوضي است با ابعاد 85/25*5/7 متر و سه فواره، كه محوطه باغ را به چهار مربع بزرگ تقسيم مي کند‎ كه هر كدام از اين مربع‎ها با گذرگاه‎هاي كوچكي به چهار كرت تقسيم شده، كه در داخل آنها 2500 اصله مركبات (درختان نارنج و...) و انار (500 اصله) كاشته شده است.

اين باغ بر روي امتداد جريان آب چشمه‎هاي سرد و گرم كه به جانب طبس مي‎آيد شكل گرفته، آب از انتهاي مجموعه وارد باغ شده و پس از آبياري كرتها و حركت در جويها و فواره‎ها از زير هشتي ساختمان سردر مي‎گذرد و به شهر مي‎رود. طراحی این باغ بر اساس نمونه چهارباغ است که برگرفته از آیات قرآن در مورد بهشت، دو نهر در آن همدیگر را قطع می‌نمایند. درختانی که گفته می‌شود 400 سال عمر دارند سایه دل انگیزی را در کنار دیوارهای کهن این باغ می‌گسترانند.

باغ نمیر (باغ صدری) یزد

تصویر

این باغ که به دستور "صدرالعلماء" از حکام دوران زندیه ساخته شد، در خیابان "ساحلی" شهرستان تفت قرار دارد.

وسعت باغ ده هزار متر مربع است و در قسمت شمال غربی آن، ساختمانی دارای یک تالار بزرگ به ابعاد 12×10 متر دیده می شود. قسمت بالای تالار با طاق نماهای محرابی تزیین شده است. پشت تالار، فضایی وجود دارد که با فضای زیر بادگیر دو طبقه چهار طرفه آن مرتبط است و هوای مطبوعی را به وجود می آورد. در دو طرف تالار بعد از راهروهای پهنی که اتاق ها را به تالار مرتبط می کنند. دو اتاق سه دری قرار دارد و پشت هر سه دری، دو اتاق دیگر ساخته شده که به سه دری ها و فضای پشت تالار راه دارد. یک زیرزمین زیر تالار بارو کار آجر ساخته شده است. کف بنا تماماً آجر فرش است . در جلو ساختمان یک حوض سنگی به وسعت تقریبی پانصد متر مربع و در ضلع جنوب شرقی انتهای باغ، یک آسیاب آبی قرار دارد.

باغ پهلوان پور یزد

تصویر

این باغ در محله "مزویرآباد" شهرستان مهریز قرار دارد. این باغ شامل فضاهای مختلف از قبیل برج حفاظتی، کوشک مرکزی، آشپزخانه، حمام خزینه ای و ... است. ساخت برج حفاظتی و سایر بناهای موجود در ضلع جنوبی باغ به دستور"ملا علی رضا" و هم زمان با اواخر حکومت قاجاریه صورت گرفت.

بخش های دیگر نظیر عمارت کوشک (شربتخانه)، آشپزخانه، حمام خزینه ای وغیره به دستور "علی پهلوان" ساخته شد و قدمت آن به دوران صد ساله معاصر می رسد.

معماری موجود در باغ پهلوان پور را می توان به پنج بخش کلی تقسیم کرد:

1- برج گلین حفاظتی، اصطبل و انبار علوفه وابسته به آن در ضلع جنوب شرقی.

2- آثار معماری که در کاوش های باستان شناسی اخیر به دست آمده، در ضلع جنوب شرقی.

3- عمارت کوشک یا شربتخانه در وسط باغ.

4- عمارت زمستانخانه در ضلع غربی باغ.

5- عمارت سرایداری، طویله، انبار، کارگاه ریسندگی سنتی (شعر بافی) و قالی بافی در ضلع جنوبی باغ.

قنات "حسن آباد" مهریز به طور مداوم در دو مسیر در این باغ جاری است.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها