برترین فیلم ها با موضوع موسیقی
در سال های اخیر کم نبوده اند درام هایی که به زندگی پرفراز و نشیب موزیسین ها می پرداختند. از مستند های مطرحی مثل «ایمی» (داستان زندگی ایمی واینهاوس) که بگذریم، فیلم های داستانی درباره موزیسین ها هم طرفدار های زیادی دارند. این مطلب فهرستی از بهترین فیلم های سینمایی درباره موسیقی است.
پیانیست (Pianist )
پیانیست فیلمی با موضوع موسیقی است که در سال 2002 به کارگردانی رومن پولانسکی ساخته شد. فیلم سینمایی پیانیست که یکی از برترین فیلم ها با موضوع موسیقی است، داستان زندگی ولادیسلاو اشپلیمان یکی از بهترین نوازندگان پیانو می باشد. ولادیسلاو که فردی یهودی بود، داستان واقعی زندگی اش را در زمان جنگ جهانی دوم، هنگامی که ورشو پایتخت لهستان به اشغال نازی ها درآمده بود، نوشت. کارگردان این فیلم در سال 2002، برای این فیلم برنده اسکار بهترین کارگردان شد. این فیلم بسیار تاثیر گذار است و علاوه بر این که به جنگ جهانی دوم اشاره دارد، شکوه موسیقی را به تصویر می کشد و نشان می دهد موسیقی چطور با زندگی انسان ها پیوند می خورد. این فیلم یکی از برترین و پرجایزه ترین فیلم ها در زمینه موسیقی است و امتیاز بسیار بالایی دارد.
آمادئوس (Amadeus )
این فیلم یکی از بهترین شاهکارهای سینما و داستانی اغراق گونه از زندگی و مرگ یکی از نوابغ موسیقی، ولفگانگ آمادئوس موتزارت می باشد. فیلم آمادئوس درباره رقابت بین یک آهنگساز ایتالیایی به نام آنتونیو سالیری و موسیقی دان بزرگ موتزارت است. این فیلم در سال 1984 توسط میلوش فورمن که یک فیلم ساز اهل چک بود، ساخته شده است. آمادئوس یکی از شاهکارهای سینما در زمینه موسیقی است و فیلم نامه این فیلم را شخصی به نام پیتر شفر که یکی از نمایشنامه نویس های مشهور است از یکی از نمایشنامه های خودش اقتباس کرده است. این داستان در نیمه دوم قرن هجدهم میلادی در شهر وین اتفاق افتاده است. در این فیلم شخصیت سالیری که در دربار اتریش آهنگسازی می کرد، به جنایتی که در حق آمادئوس موتزارت مرتکب شده، اعتراف می کند.
حماسه کولی ( Bohemian Rhapsody )
حماسه کولی یکی از بهترین فیلم های سینمایی با موضوع موسیقی بوده که مخاطبان آن بیشتر افرادی بودند که به موسیقی علاقه داشتند. حماسه کولی نام یکی از قطعات موسیقی گروه راک انگلیسی است که در سال 1975 منتشر شد. فردی مرکوری یکی از بزرگترین خوانندگان راک و همچنین از موسسان گروه برتانیایی کویین بود و به خاطر صدای بسیار زیبایی که داشت، منتقدان موسیقی همیشه او را تحسین می کردند. این فیلم داستان گروه کویین و همچنین مرکوری را تا قبل از مرگ مرکوری در سال 1985 بیان می کند و همپچنین روایتی از کنسرت خیریه گروه کویین در ومبیلی نیز می باشد. در حقیقت این فیلم یکی از دارم هایی است که که به زندگی پر فراز و نشیب موسیقی دان ها می پردازد.
ستاره ایی متولد شد ( A Star is Born)
این فیلم مشهور سینمایی که به عنوان یکی از برترین فیلم ها با موضوع موسیقی است درباره یک خواننده جوان به نام آلی است که عاشق یک خواننده الکلی و معروف می شود. در سال 2011 نسخه جدیدی از این فیلم توسط بردلی کوپر کارگردانی شد. بردلی کوپر در این فیلم در نقش جک که یک خواننده موفق است، هنر نمایی می کند. جک در مسیر خوانندگی با الی ( لیدی گاگا) دختری که در میخانه کار می کند، آشنا می شود. جک بر این باور است که الی استعداد خوبی برای خوانندگی دارد و بهتر است وارد دنیای موسیقی شده و در این زمینه فعالیت کند. این فیلم به خوبی شخصیت الی را به عنوان یک دختر سر سخت که عاشق موسیقی است و با علاقه آن را دنبال می کند، نشان می دهد. قطعات بسیار زیبایی از موسیقی در این فیلم وجود دارد و لیدی گاگا بارها گفته که از تکرار این قطعات لذت می برد.
سر به راه باش ( Walk The Line )
جانی کش یک خواننده، گیتاریست و بازیگر آمریکایی است و نام او در فهرست پرفروش ترین خوانندگان همه دوره ها ثبت شده است. تا به حال بیش از 90 ملیون نسخه از آلبوم های او در سراسر دنیا به فروش رفته است. فیلم سینمایی سر به راه باش که یکی از فیلم های برتر سینمای جهان با موضوع موسیقی است و در سال 2005 تولید شده است، زندگی این موسیقی دان کانتری را به خوبی روایت می کند. این فیلم داستان زندگی جانی کش را از زمانی که در یک مزرعه پنبه در ارکانزاس زندگی می کرد، تا زمانی که در ممفیس مشهور شد را نشان می دهد. او در آنجا در کنار نام هایی از جمله الویس بریسلی، جری لی لوئیس و کارل پرکینز آلبوم های موسیقی خود را ضبط کرد. این فیلم با توجه به کتاب اتوبیوگرافیک جانی کش ساخته شده است و او با بازی در این فیلم جایزه اسکار دریافت کرد.
کتاب سبز( Green Book )
فیلم کتاب سبز یکی از برترین فیلم ها با موضوع موسیقی است و در سال 2019 سه جایزه اسکار دریافت کرد. این فیلم در سال 2018 به کارگردانی پیتر فارلی ساخته شد. داستان این فیلم درباره یک نگهبان ایتالیایی به نام تونی لیپ ( با بازی ویگو مورتنسن) است که حاضر است برای به دست آوردن پول دست به هر کاری بزند. در این حین تونی با یک پیانیست مشهور آمریکایی- جامائیکایی به نام دان شرلی آشنا می شود و با او در تور نوازندگی اش در کل آمریکای جنوبی همراه می شود. با وجود این که تونی از افراد سیاه پوست نفرت دارد، ولی به خاطر وجدان کاری که دارد، دان شرلی را در این مسیر همراهی می کند. فیلم کتاب سبز، برنده جایزه گلدن گلوب برای بهترین فیلم موزیکال شده است.
من آنجا نیستم ( I Am Not There )
فیلم من آنجا نیستم، یک درام موزیکال است که در سال 2007 با روشی متفاوت ساخته شد. کارگردان این فیلم به نام تاد هینز در یک روایت غیر کلاسیک زندگی باب دیلن را به تصویر کشیده است. باب دیلن شاعر، خواننده -0و آهنگساز آمریکایی است که چند سال پیش با دریافت جایزه نوول توجه افراد زیادی را به خود جلب کرد. این فیلم از زندگی شخصی باب دیلن و همچنین از اشعار و آهنگ های او الهام گرفته است. شش بازیگر در این فیلم، در نقش های مختلفی از باب دیلن هنر نمایی می کنند. این فیلم با بازی مارکوس فارل فراکلین( وودی) نوجوان در نقش یک گیتاریست ماهر که در سال 1959 به سبک گیتاریست های دهه 30 می نوازد، شروع می شود. وودی به خاطر استعداد عجیبی که در نوازندگی دارد، مورد تشویق افراد زیادی قرار می گیرد.
ری (Ray)
دوران جدید درام های بیوگرافیک موزیکال درباره موزیسین ها با فیلم «ری» آغاز شد. فیلمی که در فصل جوایز و میان مخاطبان سینما آنقدر موفق بود که سال بعد از آن سراغ جانی کش رفتند و فیلم «سر به راه باش» را ساختند. فیلم موزیکال «ری» روی ۳۰ سال زندگی سلطان ریتم های جز و بلوز یعنی ری چارلز تمرکز می کند. فیلم هم به زندگی شخصی و هم کارنامه کاری ری چارلز می پردازد. ری چارلز هفت ساله بوده که نابینا می شود. کمی بعد از آنکه شاهد غرق شدن برادرش است. الهام بخش اش مادری مستقل بوده که می خواسته ری راه خودش را در جهان پیدا کند. چارلز پشت کیبورد و پیانوست که مسیرش را می یابد. در دهه ۵۰ و ۶۰ ستاره اقبالش شروع به درخشیدن می کند. ری برای بازیگر اولش جیمی فاکس اسکار بهترین بازیگر مرد را به ارمغان آورد و نامزد دریافت اسکار بهترین فیلم سال هم شد. منتقدان معتقد بودند که فیلم جاه طلبانه هکفورد دقیقا همان حال و هوای موسیقی ری چارلز را دارد و جیمی فاکس هم کاملا در نقش خود فرو رفته است.
د دورز (The Doors)
سال ۱۹۹۱ کارگردان جنجالی هالیوود، الیور استون سراغ یکی از مشهورترین گروه های راک تاریخ در دهه ۷۰ و ۸۰ رفت. «د دورز» گروه راک آمریکایی بود که اواسط دهه ۶۰ شکل گرفت. اسم گروه به پیشنهاد جیم موریسون از روی کتاب «درهای ادراک» آلدوس هاکسلی برداشته شده بود. فیلم الیور استون هم مثل فیلم جدید برایان سینگر با تمرکز روی رهبر گروه یعنی جیم موریسون ساخته شده بود. جیم موریسون از آن کاراکترهایی بود که در دهه ۶۰ تبدیل به شمایلی شد که از زندگی خودش فراتر بود. هیپی بود و درنهایت هم بر اثر اووردوز در ۲۶ سالگی درگذشت و به آن باشگاه معروف هنرمندانی پیوست که در ۲۷ سالگی از دنیا رفتند. فیلم با ضبط یکی از آلبوم های گروه شروع می شود اما فلاش بک هایی هم به دوران کودکی جیم موریسون دارد. از لحاظ صحت منابع تقریبا تمام اطلاعات فیلم موثق است البته که استون برخی از اتفاقات را با دیدگاه شخصی خودش دراماتیزه کرده است. فیلمی هیجان انگیز و تماشایی است. فیلمی که هوشمندانه تر از یک اثر بیوگرافیک صرف ساخته شده است.
مستقیم خارج از کامپتون (Straight Outta Compton)
سال ۲۰۱۵ یک فیلم مستقل جمع و جور توانست راه خودش را میان خوره های سینما باز کند. N.W.A اسم یک گروه رپ و هیپ هاپ آمریکایی بود که فیلم داستان آنها را روایت می کرد. ایزی، آیس کیوب و دکتر دری (اسامی مستعار اعضای گروه) در همه مراحل تولید آلبوم ها با هم مشارکت داشتند و «مستقیم خارج از کامپتون» هم اسم یکی از قطعات شان بود. گری کارگردان جوان سیاهپوست فیلم های کوتاه ویدیویی به علاوه ویدیوکلیپ می ساخت و از همین جا هم با گروه N.W.A آشنا شد. این گروه از خیابان های پایین شهر کامپتون لس آنجلس می آمدند. آنها اواسط دهه ۸۰ به مردم و در فرهنگ هیپ هاپ انقلابی به پا کردند. ترانه های این گروه البته بحث برانگیز شد. جریان های فمینیستی معتقد بودند که برخی ترانه های آنها توهین به زنان است. گروه های محافظه کار هم به شدت با آنها مخالفت می کردند. منتقد ورایتی درباره فیلم نوشت: «این فیلمی بی زمان است که نشان می دهد چطور هنرمندان و نویسندگان جهان اطراف شان را با بیان احساسات شخصی شان از خشم گرفته تا حتی بدزبانی تغییر می دهند.»
کنترل (Control)
ایان کرتیس موزیسین و ترانه سرا و خواننده انگلیسی بود که سال ۱۹۸۵ درگذشت. او بنیانگذار یک گروه پست پانک و گوتیک راک بود. سال ۲۰۰۷ آنتون کوربین تصمیم گرفت پرتره ای از این هنرمند را روی پرده سینما به تصویر بکشد. کرتیس از آن کارکترهای مبهم تاریخ موسیقی است. زندگی شخصی، حرفه ای و مشکلات عاطفی اش باعث شدند که در ۲۳ سالگی دست به خودکشی بزند. منتقد نیویورک تایمز درباره فیلم گفته بود: «لازم نیست درباره گروه موسیقی کرتیس چیزی بدانید تا اندوه مبهمی را که فیلم در دل خودش دارد، لمس کنید. کوربین با نگاهی شاعرانه توانسته با تصاویر سیاه و سفید مبهوت کننده به روح زندگی ایان کرتیس دست پیدا کند.»
برخیز (Get on Up)
فیلم محصول سال ۲۰۱۴ است اما کمتر کسی آن را به یاد می آورد با اینکه جزو فیلم های خوب سال بود. این درام بیوگرافیک زندگی جیمز براون را به تصویر می کشید. براون خواننده، آهنگساز و تولیدکننده موسیقی آمریکایی بود. یکی از پیشروهای موسیقی فانک (شیوه ای از موسیقی آفریقایی-آمریکایی) و شمایل محبوب موسیقی در قرن بیستم. او کارش را با آوازخواندن در کلیسا شروع کرد. کارنامه موسیقی اش قدمتی به طول نیم قرن دارد و در طول این پنجاه سال روی ژانرهای موسیقی گوناگون تاثیر گذاشت. «برخیز» در یک روایت غیرخطی که در حقیقت جریان ذهن ناخودآگاه جیمز براون است اتفاقات زندگی او را روایت می کند. جیمز براون کاراکتر جذابی داشته است. دهه ۶۰ او به همراه گروهش به ویتنام سفر می کنند تا از گروه های سیاهپوست ویتنامی حمایت کنند. ریچارد کورلیس معتقد بود که چدویک بوسمن برای ایفای نقش براون به اندازه جیمی فاکس که برای نقش ری چارلز اسکار برد، حق داشت که مورد توجه قرار بگیرد. به عقیده او بوسمن حتی استانداردها را از فاکس هم فراتر برد. جیمز براون شخصیتی منحصربه فرد بود که همزمان استحقاق بردن نوبل، پولیتزر و ثبت نامش در تالار مشاهیر راک اند رول را داشت.
افسانه 1900 (The Legend of 1900)
افسانه 1900 فیلمی دراماتیک در مورد شخصی است که به طور غریزی نواختن پیانو را آغاز می کند. این فیلم درباره کودکی است که در کشتی پیدا می شود و چون خدمه کشتی او را آغاز سال 1900 پیدا می کنند، همین نام را روی او می گذارند. او پس از آن که یک شب نواختن پیانو را شروع می کند، به سرعت معروف می شود به طوری که آوازه اش به خارج از کشتی هم راه پیدا می کند. او به طور خدادادی موسیقی را می شناسد و می تواند موسیقی درونی هر انسانی را بنوازد. 1900 هیچگاه از کشتی پیاده نشد؛ حتی زمانی که عاشق دختری شد و حتی زمانی که پس از گذشت سال ها قصد تخریب کشتی را داشتند.این فیلم برنده جایزه گلدن گلوب برای بهترین موسیقی متن شد. فیلم افسانه 1900 از رمانتیک ترین فیلم های درباره موسیقی تاریخ است.
فیلم شلاق (Whiplash)
فیلم ویپلش یا شلاق به کارگردانی دیمین شزل، سال 2014 اکران شد. این فیلم درمورد دانش آموز نوجوانی به نام اندرو با بازی مایلز تلر است. او نوازنده درام بوده و سعی می کند در گروه یکی از بهترین استادان موسیقی، ترنس فلچر (با بازی جی. کی. سیمونز) پذیرفته شود. پس از یک مصاحبه افتضاح، در کمال ناامیدی او در این گروه پذیرفته می شود. راهی که با ناامیدی، شکنجه روحی و تحقیر همراه است. فلچر نمونه تمام عیار یک استاد بی رحم و خشن است و از طرفی کارش را خوب بلد است.
شلاق فیلمی معمولی نیست. روایتی است از رنج و عذابی که برای رسیدن به رویاها طی می کنیم. رنجی که تمامی ندارد و تنها زمانی می توان بر آن فائق آمد که با کوشش بسیار بتوانی ضربات شلاق حرف ها و تحقیرها را تحمل کنی.
این فیلم توانست امتیاز 8.5 از سایت IMDB دریافت کند. به گفته کاربران این سایت، فیلم Whiplash جزو 100 فیلمی است که قبل از مرگ باید دید. سیمونز با بازی در نقش ترنس فلچر توانست جایزه بهترین بازیگر مکمل مرد را از جشنواره اسکار دریافت کند. مطمئنا بازی او را در این فیلم و در این نقش از یاد نخواهید برد.
فیلم 8 مایل (8 Mile)
8 مایل درمورد زندگی امینم، رپر معروف آمریکایی است. این فیلم به کارگردانی کرتیس هنسن در سال 2002 اکران شد. امینم با نام واقعی مارشال ماترز سوم، خود در این فیلم بازی کرده است. 8 مایل راجع به زندگی سخت و بدبختی هایی است که او در مسیر رشدش تحمل می کند. این فیلم درباره زندگی او به همراه مادر الکلی و دوست پسرش در یک تریلر در جاده مایل 8 است.
8 Mile فروش خوبی داشت و نظرات مثبت بسیاری دریافت کرده است. هرچند خود امینم می گوید این فیلم به خوبی شروع خوانندگی او را نشان نمی دهد. این فیلم توانست جایزه بهترین موسیقی فیلم را از مراسم اسکار دریافت کند.