خلاصه داستان بنفشه آفریقایی
شکوه ( فاطمه معتمد آریا ) به سراغ خانه سالمندان می رود تا همسر سابقش ( رضا بابک ) که در آنجا حضور دارد را به خانه بیاورد و از او مراقبت کند. این در حالی است که شکوه ازدواج مجدد کرده و..
نکاتی درباره فیلم بنفشه آفریقایی
مونا زندی حقیقی به عنوان کارگردان در فیلم «بنفشه آفریقایی» با دست مایه قراردادن ایده ای ناب و احاطه بر استفاده از تکنیک سینما، فیلمی کاملاً هنری و از لحاظ بصری زیبا و خوش آب و رنگ ارائه داده است.
فیلمی که شاید از هیچ جنبه ای نمیتوان آن را با ساخته قبلی او یعنی فیلم «عصر جمعه» مقایسه کرد. چه از لحاظ موضوع و چه از لحاظ ساخت و البته بیش از همه، نوع پرداخت به قصه ای که می توانست آن هم با کمی لغزش و خارج شدن از اصول، خطوط قرمز قوانین را رد کند و راه توقیف را پیش بگیرد.
شکو (بدون ه) با بازی فاطمه معتمدآریا، فریدون با بازی رضا بابک در نقش همسر سابق و رضا با بازی سعید آقاخانی در نقش همسر شکو همگی در یک خانه، همین دو خط داستان خود نشان از نزدیک شدن به ایجاد آنتریک های توقیفی دارد که مونا زندی حقیقی به سلامت از آن گذشته است.
فیلم «بنفشه آفریقایی» اما علیرغم آن که درباره یکی از مسائل حاد احساسی و خانوادگی دامن زده است، بدون آن که سعی در ارائه یک تحلیل روانشناسانه عمیق داشته باشد، در ایده ناب و میزانسن شاعرانه خود خیلی زود غرق می شود.
مشکل اول فیلم «بنفشه آفریقایی»، به مانند اکثر فیلم های سینمای ایران از فیلمنامه آن سرچشمه می گیرد. فیلمنامه ای که در همان ابتدا و در پرده اول خود به دلیل عدم معرفی جهان شخصیت ها و رابطه بین آنها، مشخصاً نقطه عطف گیرایی در داستان برای جذب مخاطب ندارد، به طوری که احساس می شود قصه خیلی دیر آغاز می شود.
فیلم «بنفشه آفریقایی» در شخصیت پردازی هم برخلاف ظاهر و بیان مدرن در زیبایی شناسی تصویری خود، از سنت فیلم های یکی دو دهه پیش پیروی می کند. شخصیت های یک بعدی و خالی از عمق و بدون ظرافت پرداخت، همچون سنت آشنای این سال های سینمای ایران. اینگونه که در مسیر داستان، به ظاهر شخصیت ها با پاره ای از پیش داستان های اساسی و مهمی به یکباره وارد قصه ای می شوند که در عین حال فیلم هیچ اطلاعات کافی و مهمی از پیشینه آنها به تماشاگر نمی دهد، از این روی شخصیت ها مجهول و ناشناخته باقی می مانند.
مهمترین ایراد فیلم شخصیت پردازی ست. تصمیم ابتدایی شکوه برای آوردن فریدون به منزل همسر دومش تصمیمی غیرمنتظره است که فیلمساز می بایست در طول قصه دلایلی منطقی برای اتخاذ چنین تصمیمی به مخاطب ارائه نماید. اما به شکل عجیبی، فیلم از ارائه جزئیات به مخاطب خودداری می کند و حتی گذشته فریدون و شکوه را به حال خود رها می کند تا ابهام درباره روابط آنها تا انتهای فیلم باقی بماند. اطلاعات قطره چکانی که فیلمساز به تماشاگر درباره گذشته این دو ارائه می کند، کمکی به تماشاگر برای درک بیشتر ارتباط این دو نمی کند. مخاطب در طول فیلم هرگز متوجه نمی شود که عامل جدایی فریدون و شکوه چه بوده و حال چرا باید شکوه چنین حس فداکاری را درباره فریدون تجربه کند که او را از آسایشگاه به منزل همسر دومش ببرد!
ضلع سوم این مثلث شخصیت رضاست. همسر دوم شکوه که فیلم هرگز دلیل محکمی برای موافقت او با تصمیم شکوه ارائه نمی دهد. زمانی که فریدون به منزل رضا و شکوه پا می گذارد، تقابلی ناخواسته میان دو مرد شکل می گیرد اما این برخوردها در حد رقابت بر سر تخته بازی کردن خلاصه می شود. در تمام طول فیلم به طور عجیبی، هیچ دیالوگ مهمی میان رضا و فریدون برقرار نمی شود در صورتی که برای شکل گیری درام نیاز به بسط و گسترش شخصیت ها و ورود به ذهن آنهاست. اما فیلم اعتقادی به چنین رویکردی ندارد و میانه فیلم را به دیالوگ های خسته کننده میان آنها که بخشی از آن درباره اعتراض به حضور فریدون در خانه و بخش دیگرش خاطرات مینی مالیستی از گذشته شکوه و فریدون است، خلاصه می شود. کلید واژه ای که می توانست تقابل این دو شخصیت را جذاب تر نماید، اشاره به گذشته این دو در زمان جدایی شکوه از فریدون است. ارتباطی که آن هم سربسته باقی می ماند!
بازیگران فیلم بنفشه آفریقایی
فاطمه معتمدآریا رضا بابک سعیدآقاخانی مهدی حسینی نیا رویا جاویدنیا ندا جبراییلی مریم شیرازی
دیگر عوامل فیلم بنفشه آفریقایی
کارگردان : مونا زندی حقیقی
فیلمنامه : حمیدرضا بابابیگی
تهیه کننده : علیرضا شجاع نوری
مدیر فیلمبرداری: فرهاد صبا
مشخصات فیلم بنفشه آفریقایی
ژانر : خانوادگی
زبان : فارسی