نگاهی به فیلم جذاب مجبوریم
فیلم سینمایی مجبوریم جدیدترین ساخته رضا درمیشیان لقب می گیرد که در نهایت پس از سه سال تحمل کش و قوس های فراوان به مرحله اکران رسیده است. اگرچه این فیلم در سطح و اندازه بهترین ساخته های درمیشیان نیست اما در شرایط فعلی سالن های سینما در ایران که اشتیاق ویژه ای برای اکران بدترین فیلم ها دارند، یک عنوان خوش ساخت و درگیرکننده لقب می گیرد.
- کارگردان : رضا درمیشیان
- تهیه کننده : رضا درمیشیان
- فیلم بردار : آیین ایرانی
- طراح گریم : عبدالله اسکندری
- صدابردار : نظام الدین کیایی
- طراح لباس : گلناز گلشن
- طراح صحنه : امیرحسین حداد
- مدیر تولید : فواد بوربور
- تدوین : هایده صفی یاری
- موسیقی : کیهان کلهر
- طراحی و ترکیب صدا : محمد رضا دلپاک
خلاصه فیلم جذاب مجبوریم
درباره خلاصه فیلم مجبوریم باید بگوییم که این فیلم داستان دختری جوان است که به مرد میانسالی فروخته می شود تا فرزندی برای او بیاورد و از این طریق گذران زندگی کند. مرد پس از مدتی متوجه می شود که دختر بچه دار نمی شود و فکر می کند تا فرد دلالی که او را فروخته به او کلک زده است. با انجام آزمایشات متوجه می شوند که عمل عقیم سازی برای این دختر جوان اتفاق افتاده حال آن که او اصلا از این عمل بی اطلاع است. این اتفاقات و حوادث دخترک بیچاره را در کنار یک وکیل و مددکار اجتماعی قرار می دهد.
فیلم مجبوریم درمیشیان یکی از آثار جنجالی چند سال اخیر است و به همین دلیل از جشنواره فیلم فجر کنار گذاشته شد. این درحالیست که کسانی که فیلم را دیده اند معتقد بودند برخی بازیگران همچون پردیس احمدیه و فاطمه معتمدآریا شانس سیمرغ داشتند و تعداد جوایز فیلم مجبوریم را می توانستند بالا ببرند.
کارگردان فیلم جذاب مجبوریم
رضا درمیشیان را قطعا می توان جزو کارگردانان موفق و تاثیرگذار دهه نود سینمای ایران نامید. کارگردان جوان و به شدت خلاقی که کارش را با دستیاری بزرگانی چون داریوش مهرجویی در سینما آغاز کرد و آنقدر در محضر اساتید بزرگ آموخت تا اینکه خود تبدیل به یکی از بهترین کارگردانان حال حاضر سینمای ایران شد. فیلم مجبوریم دستپخت جدید کارگردان لانتوری و عصبانی نیستم است. در این فیلم هم رضا درمیشیان همچون آثار قبلی اش دغدغه های اجتماعی خود را با زبان سینما به تصویر کشیده و باید دید آیا مورد توجه مخاطبان ایرانی قرار خواهد گرفت یا خیر! درمیشیان در سال 1375 وارد فضای سینما شد و کار خود را با نوشتن برای نشریات سینمایی آغاز کرد. در ادامه این جوان خلاق و جویای نام در خدمت کارگردانان مطرحی همچون داریوش مهرجویی، علیرضا داوودنژاد و فریدون جیرانی سینما را آموخت و به تدریج با ساخت مستند و فیلم کوتاه عزم خود را برای ساخت فیلم بلند جزم کرد.بغض با بازی باران کوثری، مهران احمدی و بابک حمیدیان اولین فیلم رضا رمیشیان در مقام کارگردان است. دومین فیلم این کارگردان با وجود حواشی بسیاری، سکوی پرتابی برای فوق ستاره این روزهای سینمای ایران یعنی نوید محمدزاده بود. درمیشیان در یک دهه اخیر با فیلم های تلخ و اجتماعی خود، خود را به عنوان کارگردانی کاربلد و درجه یک مطرح ساخت. درمیشیان حالا با فیلم مجبوریم درمیشیان به عنوان ساخته خودش و فیلم لامینور ساخته داریوش مهرجویی که تهیه کنندگی آن را برعهده دارد به سینماها برگشته است.
بازیگران فیلم جذاب مجبوریم
- پارسا پیروزفر
- فاطمه معتمدآریا
- پردیس احمدیه
- نگار جواهریان
- بابک کریمی
- رضا بهبودی
- پریوش نظریه
نقد و بررسی فیلم جذاب مجبوریم
جدیدترین ساخته رضا درمیشیان یک فیلم اخلاقی است. تلاش دارد تا به شکلی دغدغه مند و تا جایی که می تواند، بدون پیش داوری، اصالت را از نگاه تیپ های اصلی و فرعی داستانش به چالش بکشاند. جایی میان اختیار و جبر که اجازه نمی دهد تا فرآیند اخلاقی، مسیر مستقیم و ذاتی خود را پیموده و به آن نتیجه مطلوب برسد.
طبیعی است که در تصویرگری این مسیر، بسیاری از ناهنجاری های اجتماعی که ریشه در سیاست مدن دارند، به عنوان اصلی ناسازگار، سر برآورده و اجازه ندهند تا این رهیافت، به هدف نهایی خود برسد. درست در همین نقطه است که اختلاف نظرها شروع می شود. گروهی این نگاه را سیاسی جلوه داده و آن را تا اندازه ژست های اپوزیسیون تنزل می دهند و برخی دیگر نیز القابی چون سیاه نما و غرب زده را نثار فیلم می کنند.
اما پرواضح است که «مجبوریم» یک توصیف از جامعه پر از بزه امروز است. برخلاف آنچه فیلم را به سیاه نمایی متهم می کنند، اتفاقا یک پارادایم حرفه ای برای خط کشی میان سیاه نمایی و تصویرگری صرف نمایش داده می شود. تبحر فیلم در همین است که در دل این سیاهی ها و ناهنجاری هایی که تمام آن را در جامعه دیده ایم، در مقام داور ظهور نکرده و به یک بیانیه سیاسی یا اجتماعی افول نیافته است.
فیلم اگرچه داستانک های هوشمندانه ای را برای خود تعبیه کرده است اما قطب روایی اصلی آن، جدال اخلاقی در زمینی است که بر پایه بزهکاری و ناهنجاری مهندسی شده است. در چنین فضایی است که فیلمساز، دست به چابک سازی می زند و خیلی طبیعی است که برای تصویرگری کاراکتری چون دکتر پندار (فاطمه معتمدآریا)، از متدهای همیشگی و مرسوم شخصیت پردازی بهره نمی گیرد. فیلم تا همین اندازه به شخصیت دکتر پندار نیاز دارد؛ همچنان که برای شناخت دغدغه مندی سارا (نگار جواهریان) در اندازه های چند دیالوگ پدرش که اینقدر خودتو درگیر پرونده های مفتی نکن، برای مخاطب کافی است تا به یک شناخت کلی از این شخصیت ها برسد.
مخاطب در «مجبوریم» با سازه ای اخلاقی مواجه است که فردیت را نقض کرده است. فیلم اگر در چنین چهارچوبی به منشأ این نقض فردیت می پرداخت، قطعا سقوط می کرد و توفیق امروزی را به خود نمی دید، اما چهارچوب های رقم خوردن این شرایط را چنان با جزئیات منبعث از صحنه های دادگاه و دیالوگ هایی که جبر افعال کاراکترها را بیان می کند، مطرح می کند که مخاطب به راحتی متوجه پایه های شکل گیری چنین شرایطی می شود.
این، شیوه صحیح یک نقد اجتماعی هوشمندانه است که فیلمساز در مقام کنشگر اجتماعی، در ابتدا، تصویری از شرایط حاد امروز به تصویر می کشد و سپس با فوکوس روی تاملات کاراکترها و منطقی که آنها را وادار به پذیرش و ارتکاب چنین افعالی می کند، داده هایی را به مخاطب منتقل می کند که وی را در مقام قاضی و تصمیم گیر قرار می دهد.
به همین دلیل «مجبوریم» مشی جدیدی از نقد اجتماعی است که طی آن، فیلمساز نه سخنش را صریح و در قالب یک بیانیه بدون پشتوانه ارائه می دهد و نه قصد دارد تا این باور را به مخاطب تحمیل کند که فیلم و آدم هایش را همان گونه تک قطبی ببینند که وی مدنظر دارد. اتفاقا پس از تماشای فیلم، مخاطبان می توانند رهیافت ها و نتایج متفاوتی از عملکرد کاراکترها برآورد کرده که با همدیگر یکسان نیست و این یعنی آنکه فیلمساز در تصویرگری مستند خود از جامعه روز، توانسته نظرات طیف های مختلف را منعکس کرده و بازتاب های مختلف اخلاقی را نیز به خود ببیند.
«مجبوریم» از همین منظر، پخته ترین فیلم درمیشیان تا امروز است. فیلمساز آگاهانه و عامدانه از هیجان فاصله گرفته. فرم فیلم هم به اندازه محتوایش، پخته شده است. چگالی روایی فیلم به نسبت تمامی فیلم های درمیشیان، غلیظ تر و خط روایی و تدوین فیلم، خطی و همه فهم است.
دیالوگ ها با هوشمندی خاصی طراحی شده است. این هوشمندی درکنار بازی های چشمگیر بازیگران، علی الخصوص فاطمه معتمدآریا که در این فیلم، بازی در سکوت خیره کننده ای را به نمایش گذاشته، بار اجرایی فیلم را حرفه ای تر کرده است.
نکات مثبت و منفی فیلم جذاب مجبوریم
جسارت درمیشیان در پرداخت سوژه ای که انتخاب کرده قابل تحسین است. سوژه ای که کمتر در این سال ها درباره اش صحبت شده و تماشاگر هم در مجموع شاید چندان درباره آن نشنیده باشد. درمیشیان خوشبختانه در جهت تطهیر طرفین ماجرا پیش نمی رود و دو طرف ماجرا را قربانی شرایط معرفی می کند. و اما درباره نکات منفی فیلم باید گفت که فارغ از سوژه بکر، نحوه پرداخت سوژه هم از اهمیت بسزایی برخوردار است که درمیشیان نتوانسته از پس آن برآید. مخصوصاً در بخش پایانی که به نظر می رسد درمیشیان قصد داشته هرچه معضل غیرمرتبط هست را هم به بستن لوله ارتباط دهد! شاید بهتر می بود که فیلم به صورت مستند ساخته می شد چراکه روایت قصه با مشکلات عدیده مواجه است. از نامشخص بودن دلیل وکیل برای سماجت در پیگیری پرونده گرفته تا اقدام دکتر بیمارستان که کارگردان با یک اعتراف قضیه را خاتمه می دهد!علاقه درمیشیان به زوم های متعدد در حالی که کارکرد مناسبی ندارند و شاید هم باعث سردرد تماشاگر شوند، از نکات عجیب فیلم به شمار می رود.
همراهان عزیز ساعدنیوز امیدواریم این مطالب برایتان مفید و لذت بخش بوده باشد. لطفا نظرات خود را درباره فیلم مجبوریم با ساعدنیوز و دیگر همراهان به اشتراک بگذارید.