ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی فیلم شبی که ماه کامل شد

  دوشنبه، 13 اردیبهشت 1400   زمان مطالعه 7 دقیقه
معرفی فیلم شبی که ماه کامل شد
شبی که ماه کامل شد ازهرجهت فیلم مهمی در سینمای ایران است. اول‌ازهمه به دلیل برگزیدن یک موضوع بر گفته از حوادث واقعی که مناقشات زیادی را هم دربرداشته و دیگر اینکه بازماندگان و خانواده‌های قربانیان این حوادث هنوز هستند و زخم‌هایشان تازه است. علاوه بر این‌ها، فیلمی شبیه شبی که ماه کامل شد ، در سینمای ایران انگشت‌شمار است.

خلاصه داستان

داستان این اثر در رابطه با دختری تهرانی است که عاشق یک جوان شهرستانی شده . اما دختر باید بنا بر دلایلی از ایران برود و مهاجرت کند . در این مسیر برادرش هم با او همراه می شود اما اتفاقاتی رخ می دهد که…

نکاتی درباره فیلم

شبی که ماه کامل شد ازهرجهت فیلم مهمی در سینمای ایران است. اول ازهمه به دلیل برگزیدن یک موضوع بر گفته از حوادث واقعی که مناقشات زیادی را هم دربرداشته و دیگر اینکه بازماندگان و خانواده های قربانیان این حوادث هنوز هستند و زخم هایشان تازه است. علاوه بر این ها، فیلمی شبیه شبی که ماه کامل شد ، در سینمای ایران انگشت شمار است. فیلمی که با جسارت محض به سراغ یک موضوع واقعی برود، در قبال آن برداشت و قضاوت شخصی ارائه کند و بیننده را دعوت کند در باب آن موضوع به یک قضاوت شخصی برسد.

آبیار، در شبی که ماه کامل شد ، از عبدالمالک، به عنوان سرکرده این گروه، که اطلاعات زیادی از زندگی شخصی اش در دسترس نیست، دوری می کند و وارد زندگی عبدالحمید می شود. حمید در فیلم آبیار شبیه هیولایی که در ذهن ها نقش بسته نیست. او عاشق همسر وزندگی اش است، شعر می گوید و کمی ترسو است و همیشه کسی باید عنان زندگی اش را در دست بگیرد و در غیاب فائزه به راحتی تحت تأثیر مالک قرار می گیرد. فائزه و برادرش شهاب (پدرام شریفی) هم موجودات معصوم و فرشته گونه ای که در رسانه ها تصویر شده نیستند و در مسیر سرنوشت تلخ خود، اشتباهاتی می کنند و به آن نقطه شوم می رسند. در کنار این ها، آبیار، از عملیات و فعالیت های گروه جندالله تا جایی که قصه اش اجازه می دهد دوری می کند و بار اصلی درام را پیرامون شخصیت فائزه و برزخی که در آن گرفتار است می چیند. شبی که ماه کامل شد یک برهه مشخص از زندگی کاراکترهایش را به تصویر می کشد؛ از آشنایی حمید و فائزه تا فرجام تلخ این کاراکترها. در این میان، از پرش زمانی خودداری می کند و به سراغ رویدادهای مهم زندگی این دو می رود و وارد جزئیاتی می شود که بیننده را با زندگی و شخصیت دو کاراکتر اصلی آشنا می کند.

درنتیجه، شبی که ماه کامل شد آن طور که بیشتر ماجراهای واقعی در سینمای ایران بازنمایی می شوند، گزیده ای از اتفاقات نیست، بلکه دقیقاً مسیری است که اتفاقات مشخص را رقم زده است و این تمرکز بر موضوع بیش از هر چیزی در درام پر افت وخیز آبیار، باعث درگیر شدن مخاطب در سیر حوادث می شود.
شبی که ماه کامل شد نه تنها موضوع حساسی را به تصویر می کشد که اساساً نیازمند جسارت و دقت خاصی است و از فیلم ساز می خواهد که یا باجرئت تمام وارد شود یا شکست را بپذیرد و اینجا، آبیار به عنوان یک فیلم ساز زن، با جسارت محض وارد می شود. او از نظربازی حمید و فائزه قصه اش را شروع می کند، سکانس های عاشقانه بی نظیر و بکری به بیننده عرضه می کند و در ادامه و با پیشرفت روایت ابایی ندارد که صحنه های اکشن و تعقیب و گریز در بیابان های پاکستان را هم به تصویر بکشد. آبیار به جای آنکه با چند هلی شات و چند برداشت دم دستی، این صحنه ها را به تصویر بکشد، چالش را قبول می کند و به دل این صحنه ها می رود. دوربینش را به داخل ماشین هایی که با سرعت روی ماسه ها می لغزند می برد، تیراندازی ها و کشتار را با بی رحمی به تصویر می کشد و نتیجه می شود چیزی که از همپای هالیوودی چیزی کم ندارد.

متاسفانه از ابتدای فیلم تا انتهای آن کمتر قاب منطقی و درستی را می توان در دوربین سامان لطفیان پیدا کرد، از دوربین پر تنش، روی دست و سرسام آور ابتدای فیلم گرفته تا عملکرد آن در میانه و انتهای اثر و همراه بودن با طرف جنایت.

در واقع ضعف فیلمنامه و نداشتن شخصیت پردازی درست و حساب شده بر پایه منطق بعلاوه فیلمبرداری پر نقص، ضربه های اساسی به فیلم و سوژه مناسب اثر زده است، اما واقعاً چه عاملی باعث موفقیت فیلم در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر شده است؟ بنظر میرسد انتخاب همین سوژه ناب و تفاوت آن با بسیاری از فیلم های سینمای آپارتمانی و داستان های مشابه به هم، تنها دلیلی است که داوران جشنواره به آن رو کرده و معطوف آن شده اند.

اما اگر از همه این ضعف ها و کاستی ها بگذریم و به نیمه پر لیوان هم نگاهی بیندازیم میتوان به جسارت کارگردان برای ورود به یک موضوع حساس تروریستی، سیاسی و اجتماعی اشاره کرد که در نوع خود قابل تقدیر است، البته نباید از بازی خوب هوتن شکیبا و بازی متفاوت النازشاکردوست نسبت بازی های قبلی او غافل شد، و از همه مهمتر نشان دادن مستند گونه خطه بلوچستان و خون گرمی مردم آن دیار (هر چند که آبیار نتوانسته آنطور که شایسته بود عمل کند) به خودی خود قابل تحسین و ستودنی است.

شخصیت های فیلم

بازیگران شبی که ماه کامل شد هم به اندازه خود فیلم، شمارا شگفت زده می کنند. از هوتن شکیبا که از کاراکترش در لیسانسه ها، فرسخ ها دور شده تا الناز شاکردوست که بی شک ستاره بی چون وچرای شبی که ماه کامل شد است. شاکردوست، سال گذشته با «خفگی» جیرانی، سعی کرد وارد فضای جدی تری از بازیگری شود و گرچه برای این نقش نقدهای مثبتی را هم دریافت کرد، اما همچنان آن نخوت معمول خودش را همراه می کشید. اما شاکردوست در نقش فائزه، تماماً قامت یک قربانی را می گیرد.
تلاش فائزه برای بهبود اوضاع، مبارزه خاموشش با همسر، و امتناعش از فرار بدون فرزندانش، همه نقاطی هستند که کاراکتر فائزه را دوست داشتنی و باورپذیر می کند و شاکردوست با تمام وجود در این نقش حل می شود تا این مهم برآورده شود.
اما در کنار دو زوج اصلی شبی که ماه کامل شد، فرشته صدرعرفایی قرار دارد؛ با همان کارکشتگی و فروتنی اش. صدرعرفایی، در نقش غمناز، مادر برادران ریگی، با چهره ای آفتاب سوخته و چشمانی مصیبت زده که سعی می کند به عروس هشدار دهد، اصلاً قابل شناسایی نیست.

صدر عرفایی در جهت هرچه باورپذیرتر شدن کاراکترش، گویش بی نظیری را تقلید کرده و گریم هم به او کمک کرده تا هرچه بیشتر در نقش فرورود. غمناز، که چقدر نامش پرمعنی است، می تواند آینده فائزه باشد. او در سیاست های طایفه نقشی ندارد، در نظر مردان، با کارگر فرقی ندارد و در سکوت بار مصیبت خاندانش را به دوش می کشد و صدرعرفایی آن قدر خموش و بی صدا در غمناز حلول می کند که باور نمی کنید این کاراکتر را یک بازیگر بومی ایفا نکرده است.
باری، شبی که ماه کامل شد از اولین پلانش قصه گویی می کند و با بسط قصه اش، در لحظات حساس و مهم فیلم نامه، بی آنکه از بیننده اش اشک بگیرد و او را احساساتی کند، او را به عمق رابطه میان فائزه و حمید می برد. قصه اش را به موقع به سرانجام می رساند و از اضافه گویی دور می ماند. شبی که ماه کامل شد استاندارد جدیدی برای سینمای ایران تعریف می کند و نرگس آبیار را به یک فیلم ساز درجه اول تبدیل می کند.

بازیگران

الناز شاکردوست، پدرام شریفی، آرمین رحیمیان، فرشته صدرعرفایی، فرید سجادی حسینی و…

دیگر عوامل

نویسنده : نرگس آبیار- مرتضی اصفهانی / مدیر فیلمبرداری : سامان لطفیان / طراح صحنه : محمد رضا شجاعی / طراح لباس : محمد رضا شجاعی / طراح چهره پردازی : ایمان امیدواری / تدوین : حمید نجفی راد / موسیقی متن : مسعود سخاوت دوست / صدابردار : مهدی صالح کرمانی / صداگذار : آرش قاسمی / جلوه های ویژه بصری : فرید ناظر فصیحی / جلوه های ویژه میدانی : آرش آقا بیگ / مدیر تولید : بهزاد هاشمی / سرپرست گروه کارگردانی و برنامه ریز : روزبه سجادی حسینی / دستیار اول کارگردان : امین خنکال / عکاس : امید صالحی / مدیر تدارکات : سعید اکبری

مشخصات فیلم

نوع فیلم: اجتماعی

سال تولید: 1397

کارگردان: نرگس آبیار

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (506 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (203 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (68 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (58 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (52 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (46 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (40 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی!
فال قهوه با نشان روز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 3 آذر 1403
فال روزانه امروز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز شنبه 3 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 3 آذر 1403+فیلم
فال ابجد روزانه شنبه 3 آذر 1403
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
منتخب روز   
دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌