به جز اعراب و بربرها، ایرانیان یکی از اقوامی بوده اند که نقش عمده ای در شکل گیری فرهنگ اسلامی تونس داشته اند و آثار فرهنگ ایرانی در بخش های گوناگون فرهنگ تونس نمود داشته است. در بسیاری از عنصرهای فرهنگی کشور تونس هم چون معماری، موسیقی، آداب مردمی، خوردنی ها و نوشیدنی ها و زینت آلات می توان نمودی از فرهنگ ایرانی را یافت. در گویش عربی کاربردی در تونس، بیش از ۲۰۰ واژه با ریشهٔ فارسی دیده می شود که برخی از آن ها عبارتند از: گلیم، نارنج، مرزبان، میخانه، دهقان و بسیاری واژه های دیگر.
فستیوال صحرای بزرگ آفریقا
اگر در زمان برگزاری این فستیوال در دوز (Douz) باشید، خیلی خوش شانس هستید. این فستیوال معمولا اوایل ماه نوامبر برگزار می شود، هرچند تاریخ دقیق آن خیلی مشخص نیست. این فستیوال یکی از معدود فستیوال های اصیل تونس است و بومیان و گردشگرها را به یک اندازه به خود جذب می کند. فستیوال صحرای بزرگ آفریقا شامل مسابقه شترسواری، موسیقی و رژه های رنگارنگ در مرکز شهر است. رویدادهای بعد از ظهر روز فستیوال هم رویدادهایی مانند شعرخوانی و اجرای کنسرت در مرکز فرهنگی شهر هستند.
فستیوال های موسیقی
- فستیوال بین المللی موسیقی سمفونیک ال جم: فستیوال بین المللی موسیقی سمفونیک ال جم یکی از جذاب ترین فستیوال های موسیقی جهان است. در فستیوال موسیقی سمفونیک ال جم، کلوسئوم این شهر به صحنه ای نورانی و باشکوه برای اجرای موسیقی تبدیل می شود. برای شرکت در این فستیوال، می توانید بلیت بخرید و در دفتر مربوط به گردشگرها در شهر های تونس، سوسه (Sousse)، المهدیه (Mahdia)، صفاقس (Sfax) و مناستیر (Monastir)، برنامه مورد نظرتان را انتخاب کنید. دفتر برنامه های گردشگران بر حسب درخواست ها اتوبوسی هم مخصوص رفت و آمد به کلوسئوم تدارک می بیند.
- فستیوال بین المللی موسیقی جاز و نمایش طبرقه: طبرقه به خاطر فستیوال دست اول موسیقی جازش در اوایل ماه جولای شهرت دارد. این فستیوال در اواخر ماه جولای و اوایل ماه آگوست با شروع فستیوال نمایش واریته (Variétés) ادامه پیدا می کند. این فستیوال ترکیبی است از موسیقی جهانی الکترونیک. هر کدام از این فستیوال ها دو هفته طول می کشد. رویدادهای اصلی در آمفی تئاتر خارج از باسیلیکای اصلی برگزار می شوند. اما قرار است محل فستیوال به آمفی تئاتر بزرگ تری در شمال غربی شهر منتقل شود.
- فستیوال بین المللی حمامت: ستاره های مشهور دنیا، از ایرلند تا مالی، و موسیقیدان های تونسی و الجزایری، در ماه های جولای و آگوست در این فستیوال روی صحنه می آیند. کنسرت های این فستیوال در آمفی تئاتر ساحلی مرکز فرهنگی بین المللی تونس برگزار می شوند و فیلم ها در سالن های مختلف به نمایش در می آیند.
فستیوال نابلی تونسیا
این فستیوال از روز 16 تا 23 ماه دسامبر میلادی برابر با 26 آذر تا 3 دی ماه، در شهر نابل تونس برگزار می شود. این فستیوال از مهمترین فستیوال های نمایشی قاره آفریقا بشمار می آید و در آن گروه های نمایشی مختلفی از سراسر جهان، آثار ویژه گروه سنی کودکان و نوجوانان را به روی صحنه می برند. در این فستیوال گروه هایی از کشورهای ایتالیا، فرانسه، برزیل، روسیه، پرتغال، رومانی، شیلی، اسلوونی، مصر، تونس و ایران شرکت می کنند. " گل" یکی از نمایش هایی است که در مرکز تولید تئاتر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به روی صحنه رفت و تاکنون در جشنواره های "کی تی اُ" لهستان، "ترمسو دیالوگ" نروژ و "بورسا" ترکیه اجرا شده است. نمایش "گل" روایت گر داستان دختری است که با عشق فراوان از گل های که کاشته مراقبت می کند اما شیطنت چند کودک اتفاق دیگری را رقم می زند.
سخن آخر
در آغاز دورهٔ اسلامی نفوذ فرهنگ ایرانی در تونس با حضور گروهی از سپاهیان ایرانی اهل خراسان در میان لشکر عقبة بن نافع آغاز می شود و در زمان ضعف حکومت صنهاجه به اوج خود می رسد. در این دوره، امیران ایرانی از دودمان بنو خراسان مدتی بر شهر تونس فرمان می رانند.