معرفی هنر نقالی؛ میراث ناملموس ایران در یونسکو

  سه شنبه، 16 فروردین 1401   زمان مطالعه 12 دقیقه
معرفی هنر نقالی؛ میراث ناملموس ایران در یونسکو
هنر نقالی و نقالی‌خوانی تا نیم قرن پیش از رونق و جذابیت خاصی برخوردار بوده است. نقالی شاهنامه فردوسی یکی از پرطرفدارترین و جذاب‌ترین نقل‌ها از گذشته تا به امروز به شمار می‌رفت. در ادامه با معرفی هنر نقالی شما را با آن بیشتر آشنا خواهیم کرد؛ پس تا انتها همراه ما باشید.

هنر داستان سرایی کما بیش در همه فرهنگ ها وجود دارد اما چیزی که هنر نقالی و داستان سرایی نمایشی ایران را در دسته میراث فرهنگی ناملموس یونسکو قرار داده است؛ قدمت و سبک خاص آن می باشد. نقالی یا حماسه گویی از زمان اشکانیان در ایران رواج داشته و غالبا همراه با موسیقی اجرا می شده. نقالی خوانی با اعتقادات مذهبی و اسلامی ایرانیان گره خورده و به همین علت جایگاه خود را در فرهنگ ایرانی تا کنون حفظ نموده است. البته سبک های مختلف داستان خوانی، از جمله شاهنامه خوانی، روضه خوانی و… نیز موجب شده تا ادبیات غنی کشور بیش از پیش حفظ شود. ناگفته نماند که روضه خوانی از زمان آغاز حکومت صفویه در ایران رواج بیشتری پیدا کرد و موجب شد تا هنر نقاشی هم رونق بیشتری پیدا کند.

نقالی

داستان هایی که از گذشته تا امروز به شکل مکتوب به ما رسیده پیش از این از زبان نقالان بازگو شده اند. نقالی را جریانی فرهنگی می دانندکه از زمان های دور در جامعه ایران رواج داشته است و یکی از قدیمی ترین روش های روایت داستان و اجرای نمایش در کشورمان محسوب می شود. در این هنر ارزشمند ایران زمین راوی همان نقال است که با مهارت و تبحر خود به نقل آهنگین داستان های حماسی نظیر روایت های شاهنامه، اسکندرنامه یا وقایع مذهبی با بیان گرم و رسایش می پردازد. قدمت این هنر به دوران پیش از اسلام باز می گردد اما اوج آن در دوران صفویه بوده است. در ایران باستان نقالی که همراه با موسیقی باشد را خنیاگری یا رامشگری می نامیدند. این هنر در ماه های مبارک رمضان و محرم بیشتر اجرا می شود که در آن واقعه عاشورا و شهادت امامان را نقل می کنند. ثبت جهانی نقالی با همکاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، خانه تئاتر و مرکز هنرهای نمایشی و بنیاد فردوسی انجام گرفته است. این هنر در ششمین اجلاس میراث معنوی ناملموس یونسکو در تاریخ ۲۷ نوامبر ۲۰۱۱ ثبت جهانی شد.

تاریخچه نقالی

تاریخ دقیق ظهور هنر نقالی به درستی مشخص نیست؛ در برخی از نوشته های تاریخی تعدادی از نویسندگان از آن یاد کرده اند و در شاهنامه نیز به آن اشاره شده است. عده ای ورود هنر نقالی را پس از اسلام می دانند. بعد از ورود قوم آریایی به فلات ایران این هنر بیش از گذشته رونق گرفت؛ داستان هایی همچون میترا، آناهیتا و سیاوش نشان دهنده عمر این هنر است. نقالی با گذر زمان دستخوش تغییر و تحول شد و علاوه بر نقل داستان هایی از شاهنامه، حکایت های اخلاقی مولانا و داستان هایی از خسرو وشیرین نیز به آن اضافه گردید.

تاریخچه نقالی، پیش از اسلام

در ایران باستان خنیاگران (موسیقی دانان) دوره گردانی بودند که با ساز و آواز قصه خوانی می کردند؛ در دوران اشکانی این خنیاگران به نقل داستا ن های حماسی و رزمی می پرداختند که آن ها را گوسان می نامیدند. در دوره ساسانی هم این خنیاگران حماسه ها و داستان های قومی و ملی را با آواز برای مردم نقل می کردند؛ آن ها با رفتن به سرزمین هایی دیگر داستان های حماسی و پهلوانی ایرانیان را برای مردم بیان می کردند.

تاریخچه نقالی، پس از اسلام

در دوران اسلامی دهقانان و راویان، داستان های پهلوانی و کهن را بازگو می کردند، برخی از آن ها روایت گر داستان های شاهنامه بودند و عده ای نوای ساز را با قصه همراه می کردند. دوران صفویه اوج شکوفایی این هنر بود و داستان های شبه تاریخی ملی، شبه تاریخی مذهبی، داستان اسطوره ها، حماسه ها و داستان های شاهنامه روایت می شد. معرکه گیران در میدان ها، سرگذرها، چهارسوهای بازار، سراها، کاروانسراها و مکان های دیگر به قصه گویی می پرداختند و قصه گویان هم در مساجد قصه های انبیا و پادشاهان قدیم را برای مردم بیان می کردند. با رونق قهوه خانه ها، آنجا به مکانی مناسب برای نقالی و شاهنامه خوانی تبدیل شد. در قهوه خانه ها مردم با سطح سواد پایین با آداب و منش پهلوانی آشنا می شدند و قهوه خانه ها نهاد فعالی در انتقال فرهنگ و ادب کهن ملی و مذهبی ایران بودند.

نقالی در لغت

واژه های نقال و نقالی تا پیش از دوران قاجار در متون و لغت نامه ها دیده نشده و پس از آن در زبان و ادبیات فارسی رایج شده است. این اصطلاح در دوران صفویه رایج شد و در گذشته با اصطلاحاتی مانند واقعه خوانی، قصه سرایی موزون، نقالی آوازی، خنیاگری، رامشگری، روضه خوانی، صورت خوانی، مناقب خوانی، سخنوَری، ذاکری، پرده خوانی، قوالی، معرکه گیری و واگویه نیز شناخته می شد. نقالی در لغت به معنای کار و پیشه ای است که فرد نقال در آن کالایی را از جایی به جای دیگر می برد. در اصطلاح نقال افسانه گو و قصه خوانی است که داستان ها و واقعه های هیجان انگیز را برای مردم روایت می کند.

نقال کیست؟

نقال ها کسانی هستند که به پیشه نقالی مشغول اند و روایت کننده داستان هایی از حماسه های قومی، ملی، دینی و واقعه های تاریخی و مذهبی با کلامی سنجیده و آهنگین و بیانی گرم و رسا در میان جمع مردم و در فضاهای عمومی یا محفل های خصوصی اند. وقتی افراد در این هنر به درجه استادی می رسند به آن ها عنوان مرشد داده می شود.

نقال

ویژگی های نقال

نقال ها، نگهبانان داستان های فولکلور و حماسی و موسیقی فولکلوریک بوده اند. آن ها پیراهنی به رنگ سفید یا آبی تیره، لباس خاص بلند، کت، کفش های سنتی (چاروق) و یک شال به سبک درویشان (رشمه) می پوشیدند و در قهوه خانه ها حضور می یافتند. گاهی نیز کلاهی قدیمی و کتی زره شکل می پوشیدند تا صحنه های نبرد و دیگر داستان ها را تعریف کنند. مقایسه داستان های قهرمانان با زندگی مردم کنونی، اسطوره ها و افسانه ها را زنده نگه داشت. قصه گوها تلاش می کردند تا با اجرای هنرهایی که با حوادث قصه هایشان تناسب داشت، مخاطبان بیشتری برای اجراهای خود جذب کنند. در مورد ویژگی های اجرا کنندگان هنر نقالی ایرانی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • داستان هایی را از نسل های قبل به نسل امروز یاد می دادند
  • طوماری خاص از داستان های منثور همراه خود داشتند،
  • در میان مردم به عنوان هنرمندی با جایگاه اجتماعی بالا شناخته می شدند،صدا و استعداد فصاحت و بداهه گویی بالایی داشتند،
  • مشهور به توانایی خاص تصویرسازی بودند،
  • توانایی اجرای سریع و حرکات اغراق آمیز را داشتند،
  • از عصای سلطنتی استفاده می کردند تا صحنه هایی مانند استفاده از کمان یا شمشیر را تقلید کنند،
  • در مکان هایی مسقف و به ویژه در قهوه خانه ها اجرا می کردند،
  • به نقل طومارهای داستان و به خاطر سپردن انواع داستان ها مسلط بودند.

پوشش و ابزار نقالی

نقال معمولا لباسی ساده بر تن می کند که گاهی این لباس با کلاه یا کت های زرهی در طول اجرای برنامه برای بازگو کردن صحنه های نبرد همراه می شود. برخی از نقال ها لباس های اصیل و سنتی ایرانی که به اقوام مختلف تعلق دارد می پوشند و در انتخاب نوع پوشش خود به داستان نیز توجه می کنند. در این میان نیز عده ای ترجیح می دهند با لباس های معمول خود نقالی کنند. هر نقال یک چوب تعلیمی در دست دارد که با توجه به داستان و در قسمت های مختلف آن به شمشیر یا شلاق تبدیل می شود؛ گاهی نیز از این چوب به عنوان گرز یا نیزه استفاده می کند. اگر نقال در حین روایت به پرده خوانی یا پرده گردانی نیز مشغول باشد با کمک این چوب تصاویر و سوژه ها را نشان می دهد.

مکان های نقالی

از مکان های نقالی می توان به سر گذرها، میادین، چهارسوهای بازار، سراها و کاروانسراها، صحن مساجد، زیارتگاه ها، تکیه ها و قهوه خانه ها اشاره کرد. قهوه خانه ها در گذشته مکانی فرهنگی به شمار می رفتند که مردم برای یادگیری آداب زندگی گذشتگان، اخلاق و منش پهلوانان و جوانمردی آن ها به قهوه خانه ها می رفتند. برای مثال کاهر علیشاه، از نقالان دوران شاه عباس اول، عصرها زیر گذر بازار مسجد جامع عقیق اصفهان برزونامه می خواند. بر اساس متون تاریخی اسدالله حجاز هم در صحن مسجد شاه به نقل داستان های مذهبی می پرداخت. در گذشته هر نقال مکان و زمان مشخصی برای اجرا داشت؛ هرکدام داستان ها و تومارهای مختص به خود را داشتند. نقالان امروزه با از بین رفتن کاروانسراها و کم شدن قهوه خانه ها بیشتر در سالن های فرهنگی و در صحنه های نمایش به نقالی می پردازند.

هنر نقالی ایرانی برای زنان

قصه گویی هنر و رویدادی است که برای زنان ساخته شده است. داستان های دوران کودکی ما با صدای مادرمان در هم آمیخته است. به بیان دیگر، ما اولین قصه های زندگیمان را از مادرانمان شنیده اید. بر اساس شواهد فرهنگی و تاریخی، اولین بانوی نقال ایرانی، شهرزاد بوده است. دومین بانوی نقال، همسر فردوسی، بت مهربان، بوده است. زنان اولین اجراکنندگان هنر نقالی بودند اما به دلیل برخی مسائل اجتماعی، این هنر را به مردان دادند. نقالی به قهوه خانه برده شد، جایی که از نظر فرهنگی برای زنان مناسب شمرده نمی شد. چون زنان مکان های دیگر را برای اجرا مناسب یافتند، امروز در میان آن ها هنرمندان شاهنامه خوان برجسته ایرانی وجود دارد. در نتیجه، آن ها سهم بسیار زیادی در زنده نگه داشتن این هنر قدیمی ایفا کردند. چنین رویداد زیبایی، جاذبه ای مهم است که طرفداران هنر و فرهنگ را در ایران در کنار هم قرار داده است.

نقالی یک زن

برترین اجراهای بانوان به دعوت رسمی بنیاد فردوسی در کشورهای اروپایی

  • اجرای سارا عباسپور در جشن هزاره شاهنامه در تالار کنفرانس عمومی یونسکو (۱۱ فروردین ۱۳۸۹) در پاریس.
  • مرجان صادقی نایینی در پنجمین کنگره جهانی فردوسی (۸ خرداد ۱۳۸۹) در مرکز کنسرت هاوس شهر برلین آلمان.

نخستین زنان نقال ایران فعال در ایران و جهان در سال های اخیر

  • مینا صارمی، نخستین بانوی نقال ایران که در جشنواره آیینی سنتی به اجرای نقالی پرداخت.
  • ساقی عقیلی، شقایق رهبری، شیرین امامی و زیبا عابدی، نخستین بانوان نقال ایران که به طور هم زمان در جشنواره استان تهران، نقالی کردند.
  • ساقی عقیلی، نخستین بانوی نقال مقیم ایران بوده که به دعوت اروپاییان در می ۲۰۰۸ در کشور ایتالیا نقالی کرد.
  • آرام قاسمی نخستین نقال ایران که از ویدئو پروجکشن در نقالی خود استفاده کرد.

برجسته ترین نقالان مرد ایرانی

  • مرشد ولی الله ترابی
  • مرشد خوشحالپور (مرشد بستور)
  • مرشد ابوالفضل ورمزیار
  • مرشد مهدی چایانی

شاهنامه و هنر نقالی

شیوه نقالی که امروزه ارائه می شود به دوران فردوسی باز می گردد. عده ای فردوسی و همسرش را در زمره اولین نقالان می دانند که داستان های آن را برای دیگران نقل می کردند. مردم در چای خانه ها و قهوه خانه ها جمع می شدند تا داستان های جذاب را بشنوند. به جز شاهنامه آثار ادبی دیگر شاعران همچون رومی، نظامی، جامی، سعدی و سایرین، با کمک تلاش های بی وقفه نقال ها ابدی شدند. در این میان به شاهنامه توجه بیشتری شد و جایگاه بسیار چشمگیری را به دست آورد. از آنجا که شاهنامه خوانی نیاز به تبحر داشت معمولا شاهنامه خوانان شاعر یا ادیب بودند. نقال شاهنامه داستان های شعرگونه را به صورت نثر روایت می کرد؛ در برخی قسمت ها نیز همان شعر را می خواند و در ادامه دوباره به نثر باز می گشت. از محبوب ترین نقل های نقالان، داستان های شاهنامه به خصوص قصه رستم و سهراب بود. این داستان تاحدی میان اهالی قهوه خانه ها محبوبیت و شهرت داشت که نقالی را مترادف با داستان سهراب کُشی نیز می دانند.

تصویر قصه های شاهنامه

نقاشی قهوه خانه ای و نقالی

همان طور که پیش تر گفته شد قهوه خانه ها مهمترین مکان برای اجرای نقالی بودند. نقال با عصای مخصوص و چهارپایه که از آن برای نقش آفرینی استفاده می کرد به اجرا می پرداخت. وی وقایع و اتفاقات را موبه مو روایت می کرد و به توصیف جزبه جز عناصر داستان خویش می پرداخت. در این بین نقاشان نیز بر اساس شنیده های خود در قهوه خانه و آنچه که نقالان روایت می کردند نقاشی هایی را خلق کردند که منجر شد تا نقاشی قهوه خانه ای متولد شود. این نقاشی ها را بر دیوارهای قهوه خانه ها آویزان کردند و نقال با اشاره به جزئیات نقاشی و قهرمانان، داستان را روایت می کرد.

پرده خوانی و نقالی

نقاشی قهوه خانه ای بر روی نقالی تاثیر دیگری داشت؛ نقال حالا دیگر می توانست علاوه بر گوش مخاطب، چشمانش را نیز جادو کند. نقاشی قهوه خانه ای موجب شد تا تاثیرگذاری کلام نقال بر مخاطب بیشتر شود. در این میان نقاشان قهوه خانه ای نیز دست به ابتکار و نوآوری زدند و بر روی پرده های بزرگ تصاویر خود را خلق کردند.

چند نکته در مورد نقالی

  • از آنجا که نقالی روایت گر داستان های مذهبی همچون واقع کربلا است، می توان پیوند آن را با گونه ادبی مانند مقتل نویسی برجسته دید. شیوه مقتل نویسی در شکل گیری آئین هایی در رابطه با واقعه کربلا موثر بوده است که در میان آن ها می توان به روضه خوانی، گونه ای از نقالی مذهبی، اشاره کرد. آل بویه، از شیعیان معتقد ایرانی، گام نخست را برای ایجاد پرده های نقاشی مذهبی به خصوص مضامین عاشورایی برداشتند و به ترویج آن پرداختند.
  • امروزه شمار نقالان بسیار کم شده و متأسفانه بسیاری از پیشکسوتان این هنر دیگر در بین ما نیستند و شرایط لازم برای آموزش نسل های بعدی وجود ندارد اما می توان با استفاده از فناوری جدید در این زمان نیز به اشاعه این هنر پرداخت و آن را حفظ کرد.
  • در بین انواع مختلف نقاشی های عامیانه مذهبی و روایی، نقاشی قهوه خانه ای قاجار پیوند تنگاتنگی با آیین نقالی دارد.
  • امروزه با گسترش روابط تجاری و ورود تکنولوژی و تکنیک های مختلف برای ارائه یک اثر در نمایش های صحنه ای، هنر نقالی و نقالان فعال در این حوزه بسیار کم شده اند. بسیاری از پیشکسوتان این از میان ما رفته اند و شرایط لازم برای آموزش نسل های بعدی وجود ندارد.
  • نقالی در معرض فراموشی: می توان گفت نقالان به نوعی حافظان فرهنگ عامیانه، داستان های حماسی و قومی و موسیقی فولکلور ایران به شمار می روند. از آنجا که محل اجرای آن ها بیشتر در قهوه خانه ها و کاروانسراها بوده با از بین رفتن این مکان ها هنر نقالی نیز رو به نابودی است.

دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
همسر رهبر معظم انقلاب: آقای ما اجازه نمی‌دهد که در خانه، غیر از برنج کوپنی استفاده کنیم و آن هم کفاف خوراک ما را بیش از یک بار در هفته نمی‌دهد (637 نظر) نگاهی به سفره مفصل و تمام و کمال حضرت ابوالفضل در منزل شاه نشین علی دایی+عکس/ از گل آرایی و شمع‌دان‌هایی طلایی تا پَک هایی لاکچری و جذاب (109 نظر) نگاهی به ماشین مازراتی هوش پران علی دایی که همه آرزوشو دارن/ شهریار فوتبال ایران سوار بر دلبر مشکی😍 (82 نظر) (فیلم) ورود جالب و معنادار رهبر انقلاب به حسینیه امام خمینی (ره) به همراه مسعود پزشکیان و شعار حیدر حیدر جمعیت (63 نظر) رهبر معظم انقلاب: بعد از فوت پدرم همه‌ی موجودی خانه‌اش 45 هزار تومان شد که نمی‌شد با آن گاز یا یخچال خرید (46 نظر) میز غذای ساده رهبر معظم انقلاب و خوردن غذا در بشقاب استیل/ ساده زیستی ایشان همیشه مثال زدنی است+عکس (41 نظر) رهبر معظم انقلاب: من در کلاس اول ابتدایی چشمانم ضعیف بود و تخته سیاه و چهره معلم رو نمی‌دیدم +ویدیو/ از 13 سالگی عینکی شدم (29 نظر) مات و مبهوت موندن مهران مدیری از دیدن همزاد خودش تو دورهمی/ چقدرم که شبیه همدیگه هستن!+عکس (26 نظر) ریحانه سادات دختر بزرگ شهید رئیسی: سجاده نماز پدرم را در اندونزی تکه تکه کردند و به عنوان تبرّک بین مردم پخش کردند+ویدیو (23 نظر) درخت خرمای بزرگ حیاط باصفای خونه ویلایی زهرا گونش/ نخل های هم قد والیبالیست مشهور ترکیه ای (20 نظر) حضور ساده و بدون تشریفات همسر رهبر معظم انقلاب در یک درمانگاه/ ایشان گفتند من نمی‌خواهم پارتی بازی بکنم+ویدیو (16 نظر) خلاقیت منحصر به فرد آرایشگر خوش ذوق در تغییر چهره داماد حماسه ساز شد+ویدئو/سلطان بی چون و چرای گریم در سطح خاورمیانه😂 (14 نظر) هنرمندان و ورزشکارانی که در مراسم نذری پوریا پورسرخ بازیگر سریال کیمیا حضور داشتند/ علی پروین هم بود+عکس (12 نظر) بازیگرانی که در جوانی فوت شده اند + ویدئو با صدای معتمدی سریال گرگ و میش / روحشان شاد چقدر حیف شدن😥 عسل بدیعی، پوپک گلدره و .. (10 نظر) توصیف زیبایِ مژده لواسانی مجری چادری صدا و سیما از امام حسین(ع) با چشمان گریان و صدایی لرزان +ویدیو/ چه تعابیر نابی (9 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
قولی که رهبر معظم انقلاب برای یک دختر خانم دادند/ کلاه صورتی که رهبری هدیه دادند را قاب کرده‌ام
انتصاب دکتر رضا فلاحت به‌عنوان معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی سهند
فال روزانه امروز جمعه 29 تیر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز جمعه 29 تیر 1403
فال ابجد روزانه جمعه 29 تیر 1403
فال انبیاء روزانه جمعه 29 تیر 1403
فال قهوه با نشان روز جمعه 29 تیر ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز جمعه 29 تیر 1403 + فیلم
دردسر بسته معیشتی دکتر پزشکیان، رئیس جمهور منتخب برای مردم
هیئت معروف بازیگران و هنرمندان سرشناس ایرانی در تهران/ پاتوق رضا گلزار، بهرام رادان و علیرضا واحدی نیکبخت لو رفت+عکس
تغییر چهره باورنکردنی فهیمه سریال پایتخت/ نسرین نصرتی از فهیمه تا حکیمه در انتهای شب
بازیگران و هنرمندان مشهوری که در عروسی شاهانه آمبانی حضور داشتند/ از شاهرخ خان و همسرش تا خواهران کارداشیان با لباس های چشم نواز
قاب زیبایی از فریبا کوثری، عمره سریال "مختارنامه"، در کنار برادر و مادر خوش خنده و پرانرژی اش/ گلدوزی های مانتو مجلسی اش چقدر زیبا و خاصه!
(ویدئو) فوت کوزه گری برای خوشمزه ترین نذری ماه محرم!/فرمول «قیمه نذری» با ادویه های مخصوص آشپز هیئت امام حسین
یادی کنیم از آخرین عکس منتشر شده از بازیگران جوان فوت شده در کنار فرزندان ناز و بانمکشان/ واقعا جگر آدم آتش میگیره واسه بچه‌های دل سوختشون
منتخب روز   
(فیلم) خرید دکتر مسعود پزشکیان از یک سوپرمارکت در تهران به همراه نوه‌ها و عروسش با کارت بانکی شخصی / نوه‌ها پدربزرگ را به خرج انداخته‌اند اقدام منحصربفرد و زیبای طلافروش یزدی به احترام دختر سه ساله امام حسین(ع)+عکس/ این جور تصاویر مخصوص ایران ماست والسلام👌 (فیلم) رهبر معظم انقلاب: به من می‌گویند شما گفتید سوءاستفاده جویان را افشا نکنید / ما حق نداریم افراد را به صرف گمان متهم کنیم سکانس خوشحالی قُباد از بارداری شهرزاد/ قُباد: من تا الان نمیدونستم از این دنیا و از این زندگی چی میخوام اما الان.... (عکس) هدایای ارزشمندی که پزشکیان در پشت صحنه یک هیئت دریافت کرد / خوشا راهی که آغازش با حسین است ... (ویدئو) شعر سوزناک شهریار برای مادر بزرگش که با شنیدنش اشک از چشمانتان سرازیر خواهد شد به یادماندنی ترین سکانس عاشقانه سریال شهرزاد / از بله گفتن شهرزاد تا مرگ مرگ بزرگ آقا نقش دختر رهبر انقلاب در ترمیم دست مجروح ایشان/ فرزند دختری که به پدر اُنس داشت (عکس) شوخی ظریف با آقای ظریف؛ از مقایسه ظریف با مِسی تا انداختن ماسک به شکل آقای رئیس جمهور!! واکنش عضو دفتر رهبر انقلاب به پست اینستاگرامی پسرش با هشتگ برای ایران، پزشکیان