درباره باروخ اسپینوزا
باروخ اسپینوزا (به انگلیسی: Baruch Spinoza) و بعدها معروف با نام بندیکت دِ اسپینوزا (زاده ۲۴ نوامبر ۱۶۳۲ – درگذشته ۲۱ فوریه ۱۶۷۷) فیلسوف مشهور هلندی با اصالت یهودیِ سفاردیِ پرتغالی بود. وی یکی از بزرگ ترین خردگرایان و جبرگرایان فلسفه قرن هفدهم و زمینه ساز ظهور نقد مذهبی و همچنین عصر روشنگری در قرن هجدهم به شمار می رود. اسپینوزا به واسطهٔ نگارش مهم ترین اثرش، اخلاقیات، که پس از مرگ او به چاپ رسید و در آن دوگانه انگاری دکارتی را به چالش می کشد، یکی از مهم ترین فیلسوفان تاریخ فلسفهٔ غرب به شمار می رود. پیشه وی تراش عدسی بود، او در طول زندگی، جایزه ها، افتخارات و تدریس در مکان های صاحب نام را رد کرد، و سهم ارث خانوادگی اش را به خواهرش بخشید.
درباره کتاب اخلاق
اتیک یا اخلاق (بیشتر در فارسی به اخلاق یا اخلاقیات معروف است) نام کتابی است فلسفی که اسپینوزا، فیلسوف برجستهٔ اهل هلند، به زبان لاتین نوشته است. سبک این کتاب به روش اقلیدسی است. محسن جهانگیری این کتاب را به فارسی ترجمه کرده است. این کتاب، کتاب محبوب فلسفی بسیاری از فیلسوفان بعدی شامل انشتین، هگل، لکان و... بود. این کتاب یکی از آثار مشهور فلسفی جهان است. این کتاب که اندکی پس از مرگ اسپینوزا منتشر شد بدون شک بزرگترین اثر اوست. باروخ اسپینوزا (Benedict de Spinoza) که فیلسوفی یهودی تبار بود با اندیشه های خود انقلابی در دنیای فلسفه ایجاد کرد و تاثیر بسزایی بر فلسفه ی پس از خود به جا گذاشت. فیلسوفانی که بعد از اسپینوزا زیسته اند معمولاً اندیشه های او را با تفاسیر متفاوتی سنجیده اند. او در کتاب اخلاق (Ethics) کلیات نظام فلسفی را با بعضی از نتایج علوم جدید دوران خود ترکیب کرده و برداشت مذهبی و اخلاقی خود را که هدف غایی کتاب است ارائه می دهد. برخی از فلاسفه کتاب اخلاق را عمیق ترین و پر محتواترین اثر اسپینوزا می دانند و معتقدند که این اثر منتخبی از کلیه افکار و آرای فلسفی این فیلسوف بزرگ است. بسیاری از فیلسوفان بزرگ جهان بعد از اسپینوزا مانند اینشتین، هگل و... کتاب اخلاق را کتاب فلسفی مورد توجه خود برمی شماردند. این اثر که یکی از مشهورترین آثار فلسفی جهان است به روش اقلیدسی به نگارش درآمده و در آن به طور تاثیرگذار و موجز از اخلاق سخن گفته می شود و عقاید نویسنده در مورد خدا و جهان هستی را شرح می دهد.
در بخشی از کتاب اخلاق می خوانیم
قضیۀ 15- هرچه هست، در خداست و بدون خدا هیچ چیز نمی تواند باشد، یا تصور شود. برهان- علاوه بر خدا، هیچ ذاتی قابل تصور نیست (توسط قضیۀ 14)، یعنی (توسط تعریف 3) هیچ چیز نیست که از طریق خودش درک شود و اما حالات هم (توسط تعریف 5) بدون جوهر نه می توانند وجود داشته باشند و نه تصور شوند. بنابراین آن ها فقط می توانند در ذات الهی باشند و فقط از طریق آن می توانند به تصور درآیند و اما جواهر و حالات، مجموع وجود را تشکیل می دهند (توسط اصل 1). بنابراین بدون خدا هیچ چیز نمی تواند وجود داشته باشد یا تصور شود، ثابت شد. تبصره - برخی ادعا می کنند که خداوند مانند یک انسان، از جسم و روان تشکیل شده و مستعد احساسات است. اینکه چقدر این افراد از حقیقت فاصله گرفته اند، به اندازۀ کافی از آنچه گفته شد معلوم است. اما من اینها را کنار می گذارم و می گذرم؛ زیرا همۀ کسانی که درهرحال در ذات الهی تأمل کرده اند، جسمانیت خدا را انکار می کنند. از این نظر آن ها روش اثبات بسیار خوبی در این واقعیت دارند که می گویند ما از نظر بدن مقدار مشخص و محدودی را درک می کنیم که دارای عرض و طول و عمق بوده و محدود به یک شکل خاص است و اوج پوچی است که چنین تصویری از خداوند که موجودی کاملاً بی منتها است را ارائه دهند. درعین حال آن ها باز به دلایل دیگری سعی می کنند حرف خود را ثابت کنند و اظهار می کنند که ماده ای طبیعی یا گسترده را کاملاً جدا از ذات الهی می پندارند و می گویند این ماده توسط خداوند خلق شده است.
فهرست مطالب کتاب
- بخش اول: خدا
- تعاریف
- قواعد
- قضایا
- بخش دوم: ماهیت و منشأ ذهن
- پیشگفتار
- تعاریف
- قواعد
- قضایا
- اصول موضوعه
- بخش سوم: منشأ و طبیعت عواطف
- تعاریف
- اصول متعارفه
- قضایا
- تعریف عواطف
- تعاریف عمومی عواطف
- بخش چهارم: بندگی انسان یا قوّت عواطف
- پیشگفتار
- تعاریف
- اصل متعارف
- پیوست
- بخش پنجم: قدرت عقل، یا آزادی انسان
- پیشگفتار
- اصول متعارفه
- قضایا
- فهرست اصطلاحات فارسی، انگلیسی
شناسنامه کتاب اخلاق
- نویسنده: باروخ اسپینوزا
- مترجم: لیلا امانت ملایی
- زبان: فارسی
- ناشر چاپی: نشر ترنگ
- تعداد صفحات: 332
- موضوع کتاب:کتاب فلسفه و منطق
- نسخه الکترونیکی:دارد
- نسخه صوتی : ندارد
بنابراین دوستداران مباحث فلسفی را به خواندن این کتاب بحث برانگیز دعوت می کنیم. امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم