درباره دیوید اوبرن
دیوید اوبرن (انگلیسی: David Auburn؛ (زادهٔ ۳۰ نوامبر ۱۹۶۹) یک فیلم نامه نویس و نویسنده اهل ایالات متحده آمریکا است. نمایشنامه اثبات نوشته اوبرن، در سال ۲۰۰۱ برنده جایزه پولیتزر و جایزه تونی برای بهترین نمایش نامه شد. وی همچنین برنده جوایزی همچون کمک هزینه گوگنهایم شده است.ابرن چندین نمایشنامه کوتاه نوشت که در مجموع به عنوان سیاره پنجم و نمایشنامه های دیگر دسته بندی می شوند. این نمایشنامه ها به نام «کمدی های تک پرده کوچولو و جذاب» در ژانویه و فوریه 2008 در شرکت تئاتر Beowulf Alley، توسان، آریزونا ارائه شدند.
درباره کتاب اثبات
دیوید اوبرن یکی از بهترین درام نویسان امروزِ آمریکاست. اغلب آثار نمایشی او به دلیل برخورداری از غنای زبانی، موفقیت در خلق شخصیت های ماندگار و باورپذیر، و البته، اتخاذ نگاه انتقادی به مسائلی جاری در جامعه ی نویسنده، مورد تحسین منتقدین و مخاطبین عام قرار گرفته، و طی اجراهای گوناگون، بارها و بارها بر روی صحنه رفته اند. در میان آثار اوبرن، کتاب اثبات (Proof) جایگاهی یکّه و بی همتا دارد. اوبرن با نگارش این درام دوپرده ای درخشان در سال 2000، اغلب جوایز مهم نمایشنامه نویسی، از جمله جایزه ی معتبر تونی، را از آن خویش نمود. او در نمایشنامه اثبات با خلق روایتی معماگونه و رازآلود، به واکاوی معضلات طبقه ی روشنفکر آمریکایی نشسته، و تناقضات درونی این طبقه را به شکلی هنرمندانه به تصویر کشیده است. شخصیت اصلی نمایشنامه ی اثبات دختری جوان به نام کاترین است. در آغاز نمایشنامه او را در حالی می بینیم که با تنی خسته و نزار، بر صندلی خانه نشسته و با پدر خود، رابرت، سرگرم گفتگویی تنش زاست. اندکی بعد، در کمال شگفتی، متوجه این واقعیت می شویم که رابرت مدت هاست از دنیا رفته! آیا کاترین، چنان که خواهرش کلر می پندارد، گرفتار وهم و جنون شده است؟ شاید. اما هرچه پیشتر می رویم، درمی یابیم که ظاهراً کاترین، صرف نظر از اوهامی که گاه دستخوش آن ها می گردد، مشکل روانی حادی ندارد. چه بسا که حتی برخی از ما وسوسه شویم و او را نابغه بخوانیم. قدر مسلم این که در رفتار او، به نشانه های جنون و زوال عقل برنمی خوریم! باری، اندکی بعد، با ورود شخصیت هل، ماجرا جالب تر هم می شود. هلِ بیست و هشت ساله یکی از شاگردان پدر کاترین در رشته ی ریاضی بوده است. او، بنا بر آنچه هنگام حیات رابرت از زبان شخص او شنیده، بر این باور است که اگر در میان دست نوشته های استاد فقید خویش بگردد، می تواند به برهان های ریاضیاتی شگفت انگیزی دست پیدا کند. کاترین اما در برابر او مقاومت می کند و به ضرس قاطع، فرضیه ی او را باطل می انگارد. البته کاترین در نبوغ پدر خویش ذره ای شک ندارد، اما بنا به دلایلی مبهم، مصرانه باقی ماندن هر دست نوشته ی مهمی از او را منکر می شود. هل که به گفته های استاد متوفی خویش، بیش از ادعاهای دختر دمدمی مزاج او باور دارد، ابداً زیر بار حرف های کاترین نمی رود و مصرانه خواهان جستجوی اتاق کار رابرت در راستای یافتن دست نوشته های به جامانده از او می شود. تا اینکه سرانجام، حوصله ی کاترین از سماجت و لجبازی این جوان سر می رود و راز دیوانه کننده ی خویش را آشکار می کند: اثبات های ریاضی ای که هل متعلق به رابرت می داند، در واقع محصول تلاش های بی وقفه و نبوغ آمیز کاترین بوده اند!...
افتخارات کتاب اثبات
- برنده ی جایزه ی تونی
- برنده ی جایزه ی پولیتزر
- برنده ی جایزه ی لوسیل لورتر
نکوداشت های کتاب اثبات
- نمایشنامه ای درخشان که در عین برخورداری از ظرافت و شوخ طبعی، مسائلی حیاتی و عمیق را در بطن خود مورد بحث قرار می دهد. (Library Journal)
- اثبات نمایشنامه ای جذاب با شخصیت هایی ملموس و واقعی است. (The NewYorker)
- داستان زندگی انسان هایی پیچیده، سرزنده، و البته، بسیار بامزه! (John Simon)
- یکی از تحسین شده ترین نمایشنامه های سال 2000. (Amazon)
در بخشی از کتاب اثبات می خوانیم
[صبح روز بعد. کِلر ظاهرى جذاب و مُدِ روز دارد. سینى شیرینی اى با خودش به تراس می آورد و آن ها را در دو بشقاب تقسیم می کند. از قهوه اش می نوشد و توجه اش به شیشه اى که روى زمین افتاده، جلب می شود. آن را برمی دارد و روى میز می گذارد. کاترین وارد می شود. موهایش خیس است.]
کلر: [بعد از برداشتن شیشه از روى زمین] اینجورى بهتره.
کاترین: مرسى.
کلر: بهترى؟
کاترین: آره.
کلر: هزار بار بهتر به نظر می رسى. یک کم قهوه بخور.
کاترین: خب.
کلر: قهوه ات رو چه جورى می خورى؟
کاترین: تلخ.
کلر: یه کم شیر بخور [ برایش شیر می ریزد.] موز می خواى؟ خوب شد با خودم غذا آوردم. هیچى توى خونه نیست.
کاترین: می خواستم برم خرید.
کلر: کیک بخور.
کاترین: من از صبحانه متنفرم.
خلاصه کتاب اثبات
نمایشنامه اثبات بیش از هر چیز حول کاراکتر «کاترین» و بازتاب وجوه مختلف شخصیتی وی است. دختر 25 ساله دانشمند نابغه ی ریاضی «رابرت» که به تازگی فوت کرده.نمایشنامه با گفتگوی خیالیِ پدر با کاترین آغاز می شود. صحنه ای که وی جشن تولد ۲۵ سالگی دخترش را به او تبریک می گوید. نویسنده از همان آغاز متن ذهن مخاطب را به نظام دوگانه ی «مرگ و زندگی» و جهانی در حال تحول ارجاء می دهد. کاترین اینک در مرحله ی گذار است،در آستانه ی ورود به مرحله ای جدید که «زندگی بدون پدر» نام دارد. چندی است که یاس، هراس و تنهایی تمام وجود کاترین را فرا گرفته. حسی که با گفتارهای خیالی کاترین با پدرش بر مخاطب آشکار می شود:گذراندن لحظات و روزها در بطالت محض،تا دیر وقت در تخت خواب ماندن و مهمتر از همه هراس از موروثی بودن بیماری جنون. بلایی که پدرش را در واپسین سالهای عمر دچار خود کرد. در واقع وحشت از دچار شدن به چنین مرضی است که کاترین را از انجام هر تلاشی در طی نمایشنامه باز می دارد. او اینک در نخستین دقایق اولین روز 25 سالگی اش بسیاری از موقعیت هایش را به خاطر پرستاری از پدر در واپسین سالهای عمر وی از دست یافته می بیند.
نقد نمایشنامه اثبات
در نمایشنامه اثبات شخصیت کلر رویکرد یک «والد مستبد» را دارا است. برخوردش با کاترین همواره از جایگاه فرادستی است و علی رغم برخورد به ظاهر خیرخواهانه خود، کوچکترین جایگاه و حقی را برای وی قائل نیست.او همواره بدون جویا شدن نظرات کاترین و اطلاع دادن مسائل مرتبط درباره زندگی خانوادگیشان تصمیم می گیرد زیرا فکر می کند تصمیمی که اتخاذ می کند به صلاح خانواده است. مهمترینِ این رفتارها زمانی آشکار می شود که کلر اعلام می کند خانه ی پدری را به فروش گذاشته و با توجه به شرایط روحی کاترین بهتر است که به نیویورک آمده و در کنار او و همسرش زندگی کند .
شناسنامه کتاب اثبات
-
نویسنده: دیوید اوبرن
-
مترجم: شهاب الدین عادل
- زبان: فارسی
- ناشر چاپی: نشر بیدگل
- تعداد صفحات: 116
- موضوع کتاب:کتاب نمایشنامه
- نسخه الکترونیکی:دارد
- نسخه صوتی : ندارد
علاقه مندان به درام های روان شناختی بیش از همه مجذوب کتاب اثبات، اثر دیوید اوبرن، خواهند شد.امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.