ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی کتاب دکتر جکیل و آقای هاید اثر رابرت لوئیس استیونسون

  سه شنبه، 29 شهریور 1401   زمان مطالعه 9 دقیقه
معرفی کتاب دکتر جکیل و آقای هاید اثر رابرت لوئیس استیونسون
کتاب دکتر جکیل و آقای هاید نوشته رابرت لوئیس استیونسون، کشمکش درونی بد و خوب هر انسان را به تصویر می‌کشد. سبک نوشتاری رمان بسیار جذاب و غنی است و به عنوان مرجعی مهم در مبحث دوگانگی شخصیت از آن یاد می‌شود. در ادامه به توصیف این کتاب می پردازیم با ما همراه باشید.

درباره رابرت لوئیس استیونسون

رابرت لویی بالفور استیونسُن (به انگلیسی: Robert Louis Balfour Stevenson) نویسنده اسکاتلندی قرن نوزدهم بود. شهرت داستان دکتر جکیل و آقای هاید این نویسنده به حدی است که نام آن در زبان انگلیسی به صورت ضرب المثل درآمده است. دیگر رمان معروف او جزیره گنج است.

پوستر رابرت لوئیس استیونسون

درباره ی مترجم کتاب، محسن سلیمانی

محسن سلیمانی از مترجمان نامی کشور است. او آثار ارزشمند بسیاری را به فارسی برگردانده است. علاوه بر کار نویسندگی، محسن سلیمانی در حوزه ی مطبوعات و نقد ادبی نیز فعالیت داشته است. او سردبیر شماره های 1 تا 9 «مجله سوره» بوده است. همچنین به عنوان مترجم و مسئول قسمت ترجمه ادبیات، با «کیهان فرهنگی» نیز همکاری کرده است. کار در روزنامه های «همشهری»، «صبح امروز» و «بهار» نیز در کارنامه ی سلیمانی به چشم می خورد. سلیمانی تاکنون رمان های کلاسیک مشهور را به فارسی برگردانده که بیشتر آن ها را نشر افق منتشر کرده است. از آن جایی که سلیمانی به عنوان پژوهشگر ادبی هم فعالیت می کرد، از او مقالاتی درباره ی ویراستاری، راهنمای نویسندگان و شخصیت پردازی نیز چاپ شده است. «فرانکشتاین»، «اوژنی گرانده»، «بینوایان» و «ویکتور هوگو» از مهم ترین کارهای ترجمه سلیمانی هستند. علاوه بر ترجمه، آثار دیگری از او همچون «شاهکارهای ادبیات جهان (مجموعه ی 6 جلدی)»، «28 اشتباه نویسندگان»، مجموعه نقد «چشم در چشم آینه» و مجموعه داستان «سالیان دور» روانه بازار کتاب ایران شده است.

درباره کتاب دکتر جکیل و آقای هاید

رابرت لوییس استیونسن کتاب را در اواخر سده ی نوزدهم میلادی درباره ی نیمه تاریک شخصیت هر انسان نوشت و از ناکامل بودن آن ها سخن گفت که در نوع خود انتخاب چنین مضمونی قابل توجه است. نثر کتاب بسیار شیوا است و شخصیت ها به خوبی به خواننده معرفی می شوند. نویسنده در روایت داستان، تناقض های دو شخصیت دکتر جکیل و آقای هاید را به زیبایی به تصویر کشیده است تا خواننده ی کتاب در انتهای داستان به راحتی بتواند نتیجه ی داستان را درک کند. دو ایده ی اصلی در طرح داستان کتاب دنبال می شود. مسئله ی اول، تقابل خیر و شر است. در طول داستان، رفتارهای دکتر جکیل و آقای هاید به تصویر کشیده می شود تا نمایان شود که دکتر جکیل چه دشواری هایی برای متعادل نگه داشتن دو وجه شخصیتش، متحمل می شود. ایده ی دیگر داستان، استفاده از آزمایش های تجربی برای دست بردن در ویژگی های شخصیتی انسان هاست. این موضوع در آثار ادبی دیگر همچون «هالک شگفت انگیز» و «جنگ ستارگان» نیز دیده می شود. به مانند دو اثر ذکر شده، استیونسن هم بر این نظر است که همچنان راه بسیار درازی برای استفاده از علم تجربی در کنترل رفتارهای بد انسانی در پیش است. داستان دکتر جکیل و آقای هاید در ژانر هیجانی روایت شده است و به مانند آثار دیگر لويي استيونسن ابهام و پیچیدگی در آن دیده می شود. خواننده تا انتهای داستان هیجان زده باقی می ماند و در قسمت های مختلف داستان شوکه می شود. نوع روایت داستان، کتاب را اثری خواندنی و لذت بخش کرده است. کتاب به عنوان مرجعی در دوگانگی شخصیت شناخته می شود. می گویند رابرت لوئیس استیونسون، پس از دیدن خوابی هولناک به فکر نوشتن کتاب دکتر جکیل و آقای هاید (Dr. Jekyll and Mr. Hyde) افتاد. در سرتاسر رمان با تصاویری از شهری مه آلود شخصیت های مرموز و رخدادهای کابوس وار رو به روییم که تا پایان خواننده را رها نمی کنند. دکتر جکیل مردی 50 ساله است با بعضی از خصوصیات موذیانه و شیطنت آمیز، که گاهی اوقات او را در جدال میان خوب و بد قرار می دهد، و او را به سمت چالش میان شخصیت های دوگانه خود یعنی هنری جکیل و ادوارد هاید، سوق می دهد. او بخش بزرگی از زندگی اش را در تلاش برای سرکوب کردن شیطان درونش می گذارند. جکیل در طول داستان به مردی ستمگر، شیطانی و قدرتمندتر از خودش به نام آقای هاید، تبدیل می شود. دکتر جکیل در وصیت نامه ای اموالش را به شخصی به نام هاید می بخشد. وکیل اترسون، دوستش، تصادفی به رازی وحشتناک پی می برد، هاید که چهره نفرت انگیزی دارد مرتکب جرمی شده و چک بی محلی با امضای دکتر جکیل کشیده است. وکیل اترسون مطمئن است که هاید برای تصرف اموالش دوستش را خواهد کشت. داستان دکتر جکیل و آقای هاید، برگرفته از یکی از رمان های مشهور جهان است. دکتر هنری جکیل، یکی از پزشکان معروف لندن، بین دوستان فراوان و همکارانش شخصی محبوب و محترم بود. یک روز، او آقای اوترسون را که وکیل و بهترین دوستش بود فراخواند تا وصیت نامه اش را تنظیم کند. این رویداد به ظاهر غیر مهم و اداری، بیش از آنچه به نظر می رسید اهمیت داشت. این اتفاق شروع یکی از عجیب ترین داستان هایی شد که تا کنون شنیده اید. نوع نگاه استیونسون به این تقابل، متفاوت و خاص است.

در بخشی از کتاب دکتر جکیل و آقای هاید می خوانید...

از تختم بیرون پریدم و به سوى آینه رفتم. با دیدن آن شکل و شمایل خون در رگ هایم منجمد شد. وقتی به رختخواب رفتم هنرى جکیل بودم ولى به شکل ادوارد هاید از خواب بیدار شده بودم! می بایست فکرى به حال خودم می کردم. صبح شده بود. خدمتکارها بیدار شده بودند. تمام داروها در آزمایشگاه بودند. و برای رسیدن به آزمایشگاه باید از دو ردیف پلکان پایین مى رفتم و از راهروِ پشتى وارد حیاط مى شدم. شاید مى توانستم صورتم را بپوشانم ولى در مورد اندامم چه می کردم؟ اما بلافاصله خیالم راحت شد، چون یادم آمد که خدمتکارها به رفت وآمد هاید عادت کرده اند. لباس هایى را که به اندازۀ ادوارد هاید نزدیک بود تنم کردم و در خانه به راه افتادم. یکی از خدمتکاران با دیدن آقاى هاید در آن ساعتِ صبح و با آن لباس ها چشم هایش گرد شده بود. ده دقیقه بعد دکتر جکیل سر میز غذا خوری نشسته بود و وانمود مى کرد که با اشتها در حال خوردن صبحانه است! باید اعتراف کنم که این واقعه مرا خیلی ترساند و باعث شد که جدى تر به عواقب، مشکلات و نتایج احتمالى وجود دوگانه ام فکر کنم. در چند ماه گذشته نیمۀ پنهان شخصیتم را که قدرت ظاهر کردنش را داشتم بسیار مورد استفاده قرار داده بودم. اکنون به نظرم مى رسید که قامت ادواد هاید رشد کرده و قوى تر شده است. در آن زمان بود که خطر را احساس کردم: اگر ادوارد هاید را بیش از حد آزاد مى گذاشتم تعادل شخصیتم برهم مى خورد و او به شخصیت غالب تبدیل مى شد. دارو همیشه یکسان نبود. یک بار دارو کاملا بى تأثیر بود. از آن زمان به بعد مجبور شده بودم مقدار آن را دو برابر کنم و چندین بار، با پذیرفتن خطر مرگ، میزان آن را سه برابر کردم.

خلاصه ای از داستان کتاب

دکتر جکیل به عنوان شخصیت اصلی داستان متوجه می شود که روزهایی انسانی خیرخواه است که می خواهد به دیگران کمک کند. اما شب ها میل زیادی به بی بند و باری و هرزگی دارد و به انسانی با افکار منفی تبدیل می شود. او شدیدا به دلیل کشمکش های درونی اش بین خیر و شر، تحت فشار است. به همین دلیل در انتهای خانه اش، آزمایشگاهی تاسیس نموده و تلاش می کند تا معجونی را تولید کند که بتواند وجوه مثبت و منفی شخصیتش را جدا سازد. سرانجام او موفق می شود تا محلولی را اختراع کند که قسمت های مثبت و منفی افکارش را جدا نماید. او به دو شخصیت کاملا مجزا تبدیل می شود. دکتر جکیل و آقای هاید شخصیت های دوگانه او هستند. آقای هاید شخصیتی است کاملا منفی که میل به شرارت دارد و دکتر جکیل را کاملا به دردسر می اندازد. کنترل آقای هاید برای دکتر جکیل دشوار می شود و پس از مدتی دیگر آقای هاید قابل کنترل نیست. فاجعه ای در انتظار دکتر جکیل به دلیل رفتارهای اقای هاید خواهد بود...

اقتباس از کتاب دکتر جکیل و آقای هاید

تعداد آثاری که بر اساس رمان دکتر جکیل و آقای هاید ساخته شده اند، بسیار زیاد است و تعداد آن ها از 120 اثر نمایشی و صحنه ای تجاوز می کند. همچنین نسخه ی صوتی کتاب بارها و بارها توسط صداپیشگان مطرحی همچون «راجر ریز» و «کریستوفر لی» منتشر شده است. در سال 1941 نیز فیلم «دکتر جکیل و آقای هاید» به کارگردانی «ویکتور فلمینگ» بر اساس داستان رابرت استیونسن ساخته شد. فیلم به موفقیت چشمگیری دست پیدا کرد و توانست کاندیدای سه جایزه اسکار در بخش های بهترین موسیقی، بهترین تدوین و بهترین فیلمبرداری شود. در فیلم بازیگران به نام هالیوود همچون «اسپنسر تریسی»، «اینگرید برگمن» و «لانا ترنر» ایفای نقش کرده اند. در خلاصه ی داستان فیلم آمده است: «دکتر جکیل، پس از نوشیدن معجونی که او را تبدیل به آقای هاید شیطان صفت می کند، اجازه می دهد نیمه ی دیگرش آزادانه تصمیم بگیرد...»

نقد و بررسی کتاب دکتر جکیل و آقای هاید

انسان تکامل یافته و مدرن به مرور دریافت که هیچ کسی در دنیا کاملا خوب یا بد نیست. شخصیت های سفید و سیاه فقط در داستان های کلاسیک هستند و غالب افراد شخصیتی خاکستری، متشکل از خوبی و بدی دارند. این دو جنبه ی متفاوت شخصیتی، باعث به وجود آمدن کشمکش های درونی فراوانی در هر لحظه از زندگی می شوند، که اگر انسان نتواند این تناقض های فکری را مدیریت کند فاجعه ای رخ می دهد. رابرت لويی استیونسن در کتاب دکتر جکیل و آقای هاید با روایت داستانی جذاب، نیمه ی تاریک وجود انسان را مورد بررسی قرار داده است.

فهرست مطالب کتاب

  • درباره نویسنده
  • شبی در شهر
  • امضا
  • خانۀ حق السکوت
  • در جست وجوی آقای هاید
  • دکتر جکیل
  • پروندۀ قتلِ «کاور»
  • نامه
  • وحشت دکتر لانیون
  • چهره ای پشت پنجره
  • آخرین شب
  • ناپدید شدن
  • اعترافات دکتر لانیون
  • اعترافات هنری جکیل

شناسنامه کتاب دکتر جیکل و آقای هاید

  • نویسنده: رابرت لوئیس استیونسون
  • مترجم: آرمین هدایتی
  • زبان: فارسی
  • ناشر چاپی: نشر بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه
  • تعداد صفحات: 216
  • موضوع کتاب:کتاب های داستان و رمان خارجی
  • نسخه الکترونیکی:دارد
  • نسخه صوتی : دارد

اگر شما کاربران محترم علاقمند به رمان هایی با سبک بررسی تاریکی شخصیت هر انسانی علاقمند هستید پیشنهاد ما به شما کتاب فوق میباشد. امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (110 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (107 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (104 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (79 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (62 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (54 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (39 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (36 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (35 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (32 نظر) لیلا اوتادی: من ترک هستم، منتها نه تُرک تبریز و اردبیل؛ ترک قشقاییِ شیراز هستم+ویدیو (30 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (27 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (27 نظر) پژمان جمشیدی: من رفتم بانک یه چک برگشتی داشتم متصدی منو نشناخت گفت کارت شناسایی لطف کن یا میرفتم سوپرمارکت...+فیلم (24 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
منتخب روز   
تهران گردی / معرفی 36 پارک تفریحی و جذاب تهران؛ پایتخت را بهتر بشناسید آلبوم تصاویر ورزشی و خصوصی محمدهادی ساروی کُشتی گیر چشم ابرو مشکی ایرانی ؛ از کافه گردی و پاریس گردی تا پُشتک روی تُشک و مدال طلا مفاخر ورزشی ایران/ غلامرضا تختی از تولد تا مرگ گزارش تصویری دیدار تاریخی بسیجیان با ولی امر مسلمین جهان در سالروز تشکیل بسیج 20 میلیونی استقلال و پرسپولیس روی لبه تیغ/ روی مرز بین صعود و سقوط (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... کرکره خنده؛ بدل مهران مدیری: مدیری برای همیشه از ایران رفت اونور آب شبکه ای برای خودش تاسیس کرده به نام جوج تی وی من هم بدل مدیری هستم اسمم نعمت برزو کلایه است!+فیلم نگاهی به تیپ و استایل خوشرنگ و پرانرژی بهنوش بختیاری در اتاق گریم جوکر/ میکس زیبای سفید و قرمز👌 حضور بی شرمانه احسان کرمی و برزو ارجمند در عروسی مختلط ساسی مانکن به بهانه پاشیدن نمک روی زخم آبادانی ها+عکس واضح وام 680 میلیارد تومانی آقای مدیرعامل از بانک خودش! نگاهی به چیدمان سنتی و شیک اتاق پذیرایی مسعود کیمیایی، کارگردان خائن‌کشی و برنده تندیس حافظ/ خودنمایی مبلمان چرمی و تابلوهای زیبای نقاشی ایده ست کردن ست چهارخانه‌ پاییزی با این بازیگران مشهور ایرانی / از الناز شاکردوست تا پریناز ایزدیار و سمیرا حسن پور + عکس