ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی کتاب هر چه باداباد اثر استیو تولتز

  سه شنبه، 18 بهمن 1401   زمان مطالعه 8 دقیقه
معرفی کتاب هر چه باداباد اثر استیو تولتز
جهان به تازگی بحران کرونا را پشت سر گذاشته، که زمزمه‌ی همه‌گیری ویروسی جدید، بار دیگر سایه‌ی وحشت را بر سر جوامع می‌گستراند... استیو تولتز در کتاب هر چه باداباد، که یک کمدی سیاهِ چندژانری‌ست، به روایت داستانی پرکشش و مهیج پرداخته است، که در بداعت و تکان‌دهندگی، دست‌کمی از شاهکارش، جزء از کل، ندارد. در ادامه ساعدنیوز به معرفی کتاب فوق پرداخته است.

درباره استیو تولتز

استیو تولتز (به انگلیسی: Steve Toltz) (زادهٔ ۱۹۷۲ در سیدنی)، رمان نویس استرالیایی و نویسندهٔ رمان های «جزء از کُل» و «ریگ روان» و «هر چه باداباد» است. وی در دبیرستان کیلارا مشغول تحصیل شد و از دانشگاه نیوکاسل به سال ۱۹۹۴ فارغ تحصیل گردید، پیش از اشتغالش به ادبیات در منترال، ونکور، نیویورک سیتی، بارسلونا و پاریس طیف وسیعی از مشاغل همچون فیلمبردار، بازاریاب، نگهبان، گارآگاه خصوصی، معلم انگلیسی و فیلم نامه نویسی را تجربه کرد. وی در سال ۲۰۰۵ با زنی نقاش و استرالیایی فرانسوی ازدواج کرد و در سال ۲۰۱۲ اولین فرزندش که یک پسر بود متولد شد.

پوستر استیو تولتز

درباره کتاب هرچه بادا باد

نویسنده ای که نوشته هایش را بر ترس ها و فقدان ها بنا کرده است، در روزهایی که همه ی ساکنان زمین، آرام آرام درحال گذار از پاندومی دستوپیایی کرونا هستند، تریلوژی اش را با «هرچه باداباد» تکمیل کرده است. استیو تولتز، نویسنده ی یکی از بحث برانگیزترین رمان های هزاره ی سوم، چهارده سال پس از «جزء از کل»، این بار بودن و نبودن را به کناری نهاده و جهانش را بر سیر و سلوک حضور در میان فاصله ی آغاز و انجام استوار کرده است. اگر زیستن اجباری ست که بر ما مستولی ست و نبودشدن نیز حتمیّتی بی بازگشت است، جهانی ورای این دو چگونه خواهد بود؟ آن گاه که هراس و هول از بودن و نبودن، به هول و هراس از زندگی و مرگ مدام مبدل شود، این جهان چه گونه خواهد بود و انسان گیر افتاده و زنجیرشده در آن، چه خواهد کرد؟ آدمی که همه ی زیستنش در ازدست شده ها و به دست نیامدنی ها خلاصه شده و درعین حال این همه افسوسی تمام نشدنی ست که نمی شود بر آن فائق آمد؛ مسئله ی کتاب هرچه باداباد این است ! و البته انبوهی پرسش اساسی که در گیرودار چنین مسئله ای برابر ما قرار خواهد گرفت و در این داستان عجیب باید به دنبال پاسخ هایشان بود.

کتاب هر چه باداباد (Here Goes Nothing) سومین رمانِ استیو تولتز، داستان نویس پرآوازه ی اهل استرالیاست. اغلب ما این نویسنده را با شاهکارش، جزء از کل (A Fraction of the Whole)، می شناسیم؛ رمانی که اگرچه مدت زمان زیادی از انتشارش نمی گذرد، در میان دوست داران ادبیات داستانی به اثری با شأنی کلاسیک بدل شده است. اگر کتاب جزء از کل را خوانده باشید، می دانید که تولتز استادِ بی بدیل ژانر دارک کمدی است. دارک کمدی گونه ای ادبی است که در آن، موضوعات عمیق و حیاتی همچون معنای زندگی، مرگ، تراژدی های انسانی از قبیل بحران های زیست محیطی و...، دستمایه ی شوخی هایی تلخ و گزنده قرار می گیرند. کتاب هر چه باداباد نیز یک دارک کمدی است؛ منتها دارک کمدی ای با مایه هایی از عناصر آخرالزمانی! در این داستان سه شخصیت اصلی داریم. راوی اثر، مردی جوان است که ایام کودکی را بی حضور پدر و مادر، در پروشگاهی دلگیر و غم افزا سپری کرده است. او، تحت تأثیر شرایط دشوار زندگی، بدل به یک خلافکار تمام عیار شده؛ خلافکاری که عمده ی درآمدش از راه فروش مواد مخدر تأمین می شود. در سویی دیگر، کاراکتری به نام گریس را داریم، که کارش برگزاری مراسم ازدواج است. در ابتدای داستان، شاهد ازدواج راوی و گریس هستیم. دو شخصیتی که علی رغم تفاوت های جزئی ای که با هم دارند، زبان یکدیگر را خوب می فهمند، و به قول معروف، آبشان توی یک جو می رود! پیچش داستانی زمانی رخ می دهد که روزی، مردی جاافتاده، درِ خانه ی گریس و همسرش را می زند، و با ادعایی عجیب، دود از سر آن ها بلند می کند! این ادعا که این خانه -یعنی خانه ای که گریس و راوی در آن اقامت دارند- خانه ی دوران کودکی او بوده، و حالا که او به مردی میانسال تبدیل شده و یک پای خودش را لب گور می بیند، مایل است در همین خانه غزل خداحافظی را بخواند! آقای جاافتاده، آنقدر برای تملک خانه ی مذکور بی تاب است که سخاوتمندانه به گریس و راوی پیشنهاد می کند که تمام اموالش را در اختیارشان بگذارد. القصه، معامله جوش می خورد. در این گیرودار، به ناگهان شایعه ای هولناک پخش می شود؛ شایعه ی همه گیری ویروسی جدید و کشنده، که از بزاقِ سگ ها منتقل می شود... کتاب هر چه باداباد رمانی به شدت قصه گو و هیجان انگیز است. ارجاعات پرشمار به آثار و آرای فلسفی، در این رمان نیز، به سیاق کتاب جزء از کل، فراوان است. استیو تولتز در بخشیدن درونمایه ای فلسفی به کتابش، تا آنجا پیش رفته که کل اثر را بر پایه ی ایده ای از فریدریش نیچه، فیلسوف پرآوازه ی اهل آلمان، به نگارش درآورده است. این ایده همانا ایده ی «بازگشت جاودانه» است، که ناظر به امکانِ تجدیدِ حیات، پس از مرگ جسمانی است. البته نه تجدید حیات در معنای مذهبی آن؛ بلکه تکرار دقیقِ زندگیِ پیش زیسته. کتاب هر چه باداباد به قلم پیمان خاکسار به زبان فارسی ترجمه شده و از سوی نشر چشمه در اختیار مخاطبین علاقه مند قرار گرفته است.

در بخشی از کتاب هر چه باداباد می خوانیم

تابستانی که شانزده ساله شدم من و اِرنی در خانه ی یکی از همسایه ها دستگیر شدیم. وقتی سر کار بودند، وارد خانه شان شدیم تا به مشروب شان دست بُرد بزنیم و ویدیوگِیم بازی کنیم، ولی مرتکب اشتباهی مهلک شدیم و یادمان رفت که نباید در خانه ی مردم مست از هوش برویم. جفت مان محکوم شدیم به خدمات اجتماعی در یک خانه ی سالمندان فکسنی در راید، جایی که شاهد تراژدی روزمره ی کسانی بودیم که رسیده بودند به انتهای سفری به یادماندنی که هیچ چیز از آن به یادشان نمانده بود. این سال خوردگان با پریشانی لاعلاج شان حرف های زشت و ناراحت کننده ای درباره ی سرنوشت می زدند، اما مشکل فقط این نبود؛ اکثرشان فکر می کردند مُردگان زنده اند و گذشته اکنون است. عزیزان شان را درست روبه رویت زنده می کردند، یا حتی درونت، و از این که با آن ها همراهی نمی کردی حیرت زده می شدند. این حقیقتِ دردآور کاملاً آشکار بود که علت این باورهای غلط، آسیب دیدن یا زوال مغز است. این هم درسی دیگر بود برای فهم این که تجربه ی سوبژکتیو محلی از اعراب ندارد. خیلی زود دوران اتکا به مهربانیِ بقیه به پایان رسید. اِرنی رفت به یک خانه ی اشتراکی در دالویچ هیل. من هم کمی بعد بالاخره به هجده سالگی رسیدم و با اِرنی هم خانه شدم؛ البته یک جورهایی خانه ی من یک آلونکِ ساخته شده از ورق آهن موج دار بود در حیاط پشتی اش. توالت نداشت، ولی اجازه داشتم لای بوته ها بشاشم، با شیلنگ حمام کنم و در مک دونالد ته خیابان برینم. باورش سخت است، ولی تا نزدیک سی سالگی همان جا زندگی کردم.

افتخارات کتاب هر چه باداباد

  • نامزد دریافت جایزه ی ادبی نیب (The Nib Literary Award)
  • بهترین کتابِ داستانی سال 2022 از نگاه نشریه ی تایمز

نکوداشت های کتاب هر چه باداباد

  • یک دارک کمدیِ دیوانه وار و جذاب... سطرهای هوشمندانه ی این کتاب را می توان به گل هایی تشبیه کرد که بر روی تابوت ها پرتاب می شوند! (The Washington Post)

  • استیو تولتز نویسنده ای باهوش، بامزه و جسور است، که ابایی از پرتاب نارنجک های ادبی به سمت باورهای عمومی انسان ها ندارد. کتاب هر چه بادابادِ او را می توان به عنوان یک کمدی الهی مدرن در نظر گرفت. (The Star Tribune)

  • کتاب هر چه باداباد یک نقد اجتماعی گزنده، کاوشی فلسفی در معنای مرگ و زندگی، و سیاحتی جذاب در فرهنگ عامه پسند است. خواندن این رمان تجربه ای سرشار از لذت و غنا را برای مخاطب به ارمغان خواهد آورد. (The Pittsburgh Post-Gazette)

  • سورئال، به شدت خنده دار، و تاریک همچون یک گور! (Shelf Awareness)

  • استیو تولتز در کتاب هر چه باداباد با شوخ طبعی خاص خود، استدلال می کند که بشریت، با تمام پیشرفت هایی که تاکنون داشته، به جز راه هایی جدید برای پرت کردن حواس خود، به چیز چندانی دست نیافته است. (Locus Magazine)

  • این کتاب ممکن است شما را بخنداند یا به گریه بیندازد؛ شوکه و یا عصبانی تان کند. اما بی تردید حوصله تان را سر نخواهد برد! (The Washington Independent Review of Books)

جوایز و افتخارات استیو تولتز

  • برنده ی جایزه ی راسل
  • برنده ی جایزه ی نیوساوث ولز
  • نامزد دریافت جایزه ی من بوکر
  • نامزد دریافت جایزه ی ادبی نیب
  • نامزد دریافت جایزه ی مایلز فرانکلین

شناسنامه کتاب هر چه باداباد

  • نویسنده: استیو تولتز
  • مترجم: پیمان خاکسار
  • زبان: فارسی
  • ناشر چاپی: نشر چشمه
  • تعداد صفحات: 400
  • موضوع کتاب: کتاب های داستان و رمان خارجی، کتاب های طنز
  • نسخه الکترونیکی: دارد
  • نسخه صوتی دارد

بنابراین طرفداران ژانر دارک کمدی (کمدی سیاه) و دوست داران رمان های فلسفی مخاطبین اصلی کتاب هر چه باداباد از استیو تولتز به شمار می روند. امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
صحبت های عادل فردوسی پور در مورد قطعی برق:درسته که مردم باید رعایت کنند و کمتر مصرف کنند ولی به خدا هیچ جای دنیا سال 2025 مردم اینجوری زجر نمیکشند از این اتفاقات و... (54 نظر) (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: آقای علیخانی میای پایین یا من میاما/ احسان علیخانی: تو صورت خانوم سعادت نگاه کن یکم خجالت بکش😁/ خنده‌های از ته دل نعیمه رو از دست ندید (51 نظر) نعیمه نظام دوست: پول اجاره خانه ام را نداشتم که پرداخت کنم و مجبور شدم از این طرف و آن طرف برای پرداخت اجاره خانه ام قرض بگیرم! (42 نظر) الهام چرخنده:وقتی حضرت آقا می فرمایند اغلب هنرمندان ما خوبند حجت تمام است/ من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (36 نظر) علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (34 نظر) سکانس خنده دار نعیمه نظام دوست: یه مشت تُرشیده دور هم جمع شدیم+ویدیو/برنامه رفت رو هوا از خنده... (30 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (29 نظر) نماینده مجلس: یک دانشجوی پسر به من گفت شما وضعیت اقتصادی من را کمی خوب کن من چادر سر می‌کنم (28 نظر) (ویدئو) بازگشت باشکوه و پرسروصدای مهران مدیری به تلوزیون/ هم‌خوانی گوش‌نواز وشنیدنی آهنگ یلدایی با علی زندوکیلی به سبک سنتی (26 نظر) خلاقیت مشاغل: ترفند خنده‌دار و هوشمندانه اوستای سیمانکار برای گرم نگهداشتن بدنش هنگام کار کردن در هوای سرد با حلبی روغن+ ویدیو/ همه با هم هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (25 نظر) شهربانو منصوریان: یکی از شب های یلدا پدرم پرتقال خریده بود اما به همه نرسید ما هم یک پَر از پرتقال مان را به آن‌ها دادیم تا همه خورده باشند! (25 نظر) از ایران تا قطر؛ مقایسه رشد اقتصادی کشورهای منطقه در 50 سال گذشته (21 نظر) یارانه هر لیتر بنزین در ایران؛ 40 هزار تومان/ فعلا قرار نیست بنزین گران شود (19 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / عقرب سیاه، موش، قورباغه (19 نظر) ساغر عزیزی بازیگر سریال سوجان: برخی بر این باروند که من واقعاً فرح دیبا هستم ولی من اصلاً با سیاست کاری ندارم (18 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
مقایسه خلاصه و مفید گوشی‌های میان رده سامسونگ / بخش سوم: مقایسه سه گزینه محبوب A14 ، A34 و A54 +ویدیو
20 تا از بهترین انیمیشن های کریسمسی دنیا + IMBD / از کارتون های جدید، "کلاوس" تا کلاسیک "گوزن بینی قرمز"
معرفی کتاب / رمان عاشقانه "بر باد رفته" اثر مارگارت میچل
معرفی کتاب / 8 کتاب‌ عالی که به بهبود روابط عاطفی و تحکیم خانواده شما کمک می کند
ترکیه و هیئت تحریرالشام: بازی خطرناک اردوغان در سوریه و تهدیدات آن برای منطقه
سرلشکر سلامی: هیچ قدرتی در عالم، یارای غلبه بر سپاه را ندارد
گازگرفتگی 113 نفر در تهران طی هفته گذشته
دستگیری نتانیاهو در محل جنایات هیتلر در لهستان
ترامپ: با کسی سر جنگ نداریم / با پوتین دیدار می کنم
حمله فرهیختگان به موسویان بعد از پیشنهاد توافق با ترامپ: شما به مذاکره اعتیاد دارید!
ایران خودرو این محصول جذابش را بدون نوبت و قرعه کشی می فروشد
از شایعه تا واقعیت / ماده کشنده در قوطی‌های کنسرو؛ مصرف کنسروها را به حداقل برسانید
مشاور امنیت ملی آمریکا: خطر تغییر موضع ایران و رفتن به سمت سلاح اتمی، جدی است
جلایی پور: مقامات عالی نظام در سخنان‌شان به ترمزبریده‌های خالص‌گرا انذار دهند
قانون حجاب و عفاف استخوانی در گلوی قالیباف؟
منتخب روز   
نگاهی به گریم سنگین و وحشتناک محبوب ترین بازیگران زن ایرانی؛ نعیمه نظام دوست، مریم سعادت، آزاده صمدی، آزیتا حاجیان, لیلا اوتادی، لیلا حاتمی و... عکس روز/ تغییر چهره چشم‌نواز و بهت‌آور حمید گودرزی و الناز شاکردوست بازیگران اولین سریال شبکه خانگی «قلب یخی» بعد از 14 سال در 47 سالگی و 40 سالگی (عکس) نگاهی به خودروی 6 چرخ غول‌آسای محمدرضا گلزار با رنگ سفارشی نئون متالیک؛ آفرود سوار حرفه‌ای با استایل بی‌نظیر! قاب ایران قدیم/ 4 عکس‌ خاطره انگیز از روز برفی کاخ ناصرالدین شاه قاجار تا سرسره بازی روی برف جوانان دهه پنجاهی با شلوار خمره ای در آبعلی؛ سال 1371 (ویدئو) رضا رشیدپور و اجرای غافلگیرکننده آهنگ نوستالژیک در شب یلدای به‌یادماندنی! از شایعه تا واقعیت / ماده کشنده در قوطی‌های کنسرو؛ مصرف کنسروها را به حداقل برسانید انگشتر فیروزه‌ای رهبر معظم انقلاب، یادگاری ماندگار برای پسر شهید سیدحسن نصرالله+ویدیو (ویدئو) محاله این ویدئو از علی ضیا و مادرش رو ببینی و اشک تو چشمات جمع نشه/ امروز، همه آرزوم این بود که مامانمو ببینم آلبوم امروز/ حضور بازیگران در جشن یلدای مدرسه دخترانشان با استایل یلدایی/ یکتا ناصر، آرزو افشار و همسر مهران غفوریان شباهت حیرت‌انگیز و باورنکردنی بهنوش بختیاری و خواهرش در استایل قاجاری یلدایی/ به نظرتون کدوم بهنوشه؛ کدوم بهناز؟🤔 صحبتهای جالب و اشکبار مهران مدیری درباره عشق عمیق مادرانه/ خودش چه بغضی هم کرد! استوری احساسی احسان علیخانی به مناسبت روز مادر/ خدا به حضرت مادر نه نمیگه+ عکس