ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی کتاب هر چه باداباد اثر استیو تولتز

  سه شنبه، 18 بهمن 1401   زمان مطالعه 8 دقیقه
معرفی کتاب هر چه باداباد اثر استیو تولتز
جهان به تازگی بحران کرونا را پشت سر گذاشته، که زمزمه‌ی همه‌گیری ویروسی جدید، بار دیگر سایه‌ی وحشت را بر سر جوامع می‌گستراند... استیو تولتز در کتاب هر چه باداباد، که یک کمدی سیاهِ چندژانری‌ست، به روایت داستانی پرکشش و مهیج پرداخته است، که در بداعت و تکان‌دهندگی، دست‌کمی از شاهکارش، جزء از کل، ندارد. در ادامه ساعدنیوز به معرفی کتاب فوق پرداخته است.

درباره استیو تولتز

استیو تولتز (به انگلیسی: Steve Toltz) (زادهٔ ۱۹۷۲ در سیدنی)، رمان نویس استرالیایی و نویسندهٔ رمان های «جزء از کُل» و «ریگ روان» و «هر چه باداباد» است. وی در دبیرستان کیلارا مشغول تحصیل شد و از دانشگاه نیوکاسل به سال ۱۹۹۴ فارغ تحصیل گردید، پیش از اشتغالش به ادبیات در منترال، ونکور، نیویورک سیتی، بارسلونا و پاریس طیف وسیعی از مشاغل همچون فیلمبردار، بازاریاب، نگهبان، گارآگاه خصوصی، معلم انگلیسی و فیلم نامه نویسی را تجربه کرد. وی در سال ۲۰۰۵ با زنی نقاش و استرالیایی فرانسوی ازدواج کرد و در سال ۲۰۱۲ اولین فرزندش که یک پسر بود متولد شد.

پوستر استیو تولتز

درباره کتاب هرچه بادا باد

نویسنده ای که نوشته هایش را بر ترس ها و فقدان ها بنا کرده است، در روزهایی که همه ی ساکنان زمین، آرام آرام درحال گذار از پاندومی دستوپیایی کرونا هستند، تریلوژی اش را با «هرچه باداباد» تکمیل کرده است. استیو تولتز، نویسنده ی یکی از بحث برانگیزترین رمان های هزاره ی سوم، چهارده سال پس از «جزء از کل»، این بار بودن و نبودن را به کناری نهاده و جهانش را بر سیر و سلوک حضور در میان فاصله ی آغاز و انجام استوار کرده است. اگر زیستن اجباری ست که بر ما مستولی ست و نبودشدن نیز حتمیّتی بی بازگشت است، جهانی ورای این دو چگونه خواهد بود؟ آن گاه که هراس و هول از بودن و نبودن، به هول و هراس از زندگی و مرگ مدام مبدل شود، این جهان چه گونه خواهد بود و انسان گیر افتاده و زنجیرشده در آن، چه خواهد کرد؟ آدمی که همه ی زیستنش در ازدست شده ها و به دست نیامدنی ها خلاصه شده و درعین حال این همه افسوسی تمام نشدنی ست که نمی شود بر آن فائق آمد؛ مسئله ی کتاب هرچه باداباد این است ! و البته انبوهی پرسش اساسی که در گیرودار چنین مسئله ای برابر ما قرار خواهد گرفت و در این داستان عجیب باید به دنبال پاسخ هایشان بود.

کتاب هر چه باداباد (Here Goes Nothing) سومین رمانِ استیو تولتز، داستان نویس پرآوازه ی اهل استرالیاست. اغلب ما این نویسنده را با شاهکارش، جزء از کل (A Fraction of the Whole)، می شناسیم؛ رمانی که اگرچه مدت زمان زیادی از انتشارش نمی گذرد، در میان دوست داران ادبیات داستانی به اثری با شأنی کلاسیک بدل شده است. اگر کتاب جزء از کل را خوانده باشید، می دانید که تولتز استادِ بی بدیل ژانر دارک کمدی است. دارک کمدی گونه ای ادبی است که در آن، موضوعات عمیق و حیاتی همچون معنای زندگی، مرگ، تراژدی های انسانی از قبیل بحران های زیست محیطی و...، دستمایه ی شوخی هایی تلخ و گزنده قرار می گیرند. کتاب هر چه باداباد نیز یک دارک کمدی است؛ منتها دارک کمدی ای با مایه هایی از عناصر آخرالزمانی! در این داستان سه شخصیت اصلی داریم. راوی اثر، مردی جوان است که ایام کودکی را بی حضور پدر و مادر، در پروشگاهی دلگیر و غم افزا سپری کرده است. او، تحت تأثیر شرایط دشوار زندگی، بدل به یک خلافکار تمام عیار شده؛ خلافکاری که عمده ی درآمدش از راه فروش مواد مخدر تأمین می شود. در سویی دیگر، کاراکتری به نام گریس را داریم، که کارش برگزاری مراسم ازدواج است. در ابتدای داستان، شاهد ازدواج راوی و گریس هستیم. دو شخصیتی که علی رغم تفاوت های جزئی ای که با هم دارند، زبان یکدیگر را خوب می فهمند، و به قول معروف، آبشان توی یک جو می رود! پیچش داستانی زمانی رخ می دهد که روزی، مردی جاافتاده، درِ خانه ی گریس و همسرش را می زند، و با ادعایی عجیب، دود از سر آن ها بلند می کند! این ادعا که این خانه -یعنی خانه ای که گریس و راوی در آن اقامت دارند- خانه ی دوران کودکی او بوده، و حالا که او به مردی میانسال تبدیل شده و یک پای خودش را لب گور می بیند، مایل است در همین خانه غزل خداحافظی را بخواند! آقای جاافتاده، آنقدر برای تملک خانه ی مذکور بی تاب است که سخاوتمندانه به گریس و راوی پیشنهاد می کند که تمام اموالش را در اختیارشان بگذارد. القصه، معامله جوش می خورد. در این گیرودار، به ناگهان شایعه ای هولناک پخش می شود؛ شایعه ی همه گیری ویروسی جدید و کشنده، که از بزاقِ سگ ها منتقل می شود... کتاب هر چه باداباد رمانی به شدت قصه گو و هیجان انگیز است. ارجاعات پرشمار به آثار و آرای فلسفی، در این رمان نیز، به سیاق کتاب جزء از کل، فراوان است. استیو تولتز در بخشیدن درونمایه ای فلسفی به کتابش، تا آنجا پیش رفته که کل اثر را بر پایه ی ایده ای از فریدریش نیچه، فیلسوف پرآوازه ی اهل آلمان، به نگارش درآورده است. این ایده همانا ایده ی «بازگشت جاودانه» است، که ناظر به امکانِ تجدیدِ حیات، پس از مرگ جسمانی است. البته نه تجدید حیات در معنای مذهبی آن؛ بلکه تکرار دقیقِ زندگیِ پیش زیسته. کتاب هر چه باداباد به قلم پیمان خاکسار به زبان فارسی ترجمه شده و از سوی نشر چشمه در اختیار مخاطبین علاقه مند قرار گرفته است.

در بخشی از کتاب هر چه باداباد می خوانیم

تابستانی که شانزده ساله شدم من و اِرنی در خانه ی یکی از همسایه ها دستگیر شدیم. وقتی سر کار بودند، وارد خانه شان شدیم تا به مشروب شان دست بُرد بزنیم و ویدیوگِیم بازی کنیم، ولی مرتکب اشتباهی مهلک شدیم و یادمان رفت که نباید در خانه ی مردم مست از هوش برویم. جفت مان محکوم شدیم به خدمات اجتماعی در یک خانه ی سالمندان فکسنی در راید، جایی که شاهد تراژدی روزمره ی کسانی بودیم که رسیده بودند به انتهای سفری به یادماندنی که هیچ چیز از آن به یادشان نمانده بود. این سال خوردگان با پریشانی لاعلاج شان حرف های زشت و ناراحت کننده ای درباره ی سرنوشت می زدند، اما مشکل فقط این نبود؛ اکثرشان فکر می کردند مُردگان زنده اند و گذشته اکنون است. عزیزان شان را درست روبه رویت زنده می کردند، یا حتی درونت، و از این که با آن ها همراهی نمی کردی حیرت زده می شدند. این حقیقتِ دردآور کاملاً آشکار بود که علت این باورهای غلط، آسیب دیدن یا زوال مغز است. این هم درسی دیگر بود برای فهم این که تجربه ی سوبژکتیو محلی از اعراب ندارد. خیلی زود دوران اتکا به مهربانیِ بقیه به پایان رسید. اِرنی رفت به یک خانه ی اشتراکی در دالویچ هیل. من هم کمی بعد بالاخره به هجده سالگی رسیدم و با اِرنی هم خانه شدم؛ البته یک جورهایی خانه ی من یک آلونکِ ساخته شده از ورق آهن موج دار بود در حیاط پشتی اش. توالت نداشت، ولی اجازه داشتم لای بوته ها بشاشم، با شیلنگ حمام کنم و در مک دونالد ته خیابان برینم. باورش سخت است، ولی تا نزدیک سی سالگی همان جا زندگی کردم.

افتخارات کتاب هر چه باداباد

  • نامزد دریافت جایزه ی ادبی نیب (The Nib Literary Award)
  • بهترین کتابِ داستانی سال 2022 از نگاه نشریه ی تایمز

نکوداشت های کتاب هر چه باداباد

  • یک دارک کمدیِ دیوانه وار و جذاب... سطرهای هوشمندانه ی این کتاب را می توان به گل هایی تشبیه کرد که بر روی تابوت ها پرتاب می شوند! (The Washington Post)

  • استیو تولتز نویسنده ای باهوش، بامزه و جسور است، که ابایی از پرتاب نارنجک های ادبی به سمت باورهای عمومی انسان ها ندارد. کتاب هر چه بادابادِ او را می توان به عنوان یک کمدی الهی مدرن در نظر گرفت. (The Star Tribune)

  • کتاب هر چه باداباد یک نقد اجتماعی گزنده، کاوشی فلسفی در معنای مرگ و زندگی، و سیاحتی جذاب در فرهنگ عامه پسند است. خواندن این رمان تجربه ای سرشار از لذت و غنا را برای مخاطب به ارمغان خواهد آورد. (The Pittsburgh Post-Gazette)

  • سورئال، به شدت خنده دار، و تاریک همچون یک گور! (Shelf Awareness)

  • استیو تولتز در کتاب هر چه باداباد با شوخ طبعی خاص خود، استدلال می کند که بشریت، با تمام پیشرفت هایی که تاکنون داشته، به جز راه هایی جدید برای پرت کردن حواس خود، به چیز چندانی دست نیافته است. (Locus Magazine)

  • این کتاب ممکن است شما را بخنداند یا به گریه بیندازد؛ شوکه و یا عصبانی تان کند. اما بی تردید حوصله تان را سر نخواهد برد! (The Washington Independent Review of Books)

جوایز و افتخارات استیو تولتز

  • برنده ی جایزه ی راسل
  • برنده ی جایزه ی نیوساوث ولز
  • نامزد دریافت جایزه ی من بوکر
  • نامزد دریافت جایزه ی ادبی نیب
  • نامزد دریافت جایزه ی مایلز فرانکلین

شناسنامه کتاب هر چه باداباد

  • نویسنده: استیو تولتز
  • مترجم: پیمان خاکسار
  • زبان: فارسی
  • ناشر چاپی: نشر چشمه
  • تعداد صفحات: 400
  • موضوع کتاب: کتاب های داستان و رمان خارجی، کتاب های طنز
  • نسخه الکترونیکی: دارد
  • نسخه صوتی دارد

بنابراین طرفداران ژانر دارک کمدی (کمدی سیاه) و دوست داران رمان های فلسفی مخاطبین اصلی کتاب هر چه باداباد از استیو تولتز به شمار می روند. امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
مازیار لرستانی: من خودم گیج ام توی مسیر یابی ولی مجبورم در اسنپ کار کنم! می‌گفتند شناسنامه بیار بعد که شناسنامه آمد گفتند ریش ات کامل نیست! (221 نظر) بهاره رهنما: به من میگید پیرزن ناراحت نمیشم چون من پیرزن جذابی هستم/ هر چی پیرتر هم بشم دوست داشتنی تر میشم+ویدئو (121 نظر) قباد ایرانی یا قباد ترکیه‌ای؛ نگاهی به استایل و چهره اسماعیل حاجی اوغلو بازیگر نقش شهاب حسینی در سریال شهرزاد+عکس/ بنظرتون کدوم یکی خوشتیپ‌ترن؟ (117 نظر) خلاقیت خنده دار اوستا بنا با طراحی توالت در سقف حمام حماسه آفرید / هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (104 نظر) ستاره سادات قطبی؛ 27 سال داشتم که با شهرام شکیبا آشنا شدم، به پسر شهرام گفتم علی ،من مامانت نیستم،اما همه جوره هواتو دارم، تمام سعیمو میکنم تا راضی باشی (96 نظر) علی دایی: من پنت هاوس ندارم یه خونه 418 متری دارم؛ اگر می‌خواستم جور دیگری زندگی کنم 20 برج 20 طبقه داشتم+ویدیو (94 نظر) حدیث فولادوند بازیگر نقش فوزیه: من خیلی شبیه فوزیه هستم همین باعث شد گریم سنگینی نداشته باشم/ رسیدن به نقش خیلی مشکل بود (87 نظر) رهبر معظم انقلاب:هم پدرم، هم مادرم و هم خود من می‌خواستم طلبه بشم؛ از کلاس پنجم دبستان، عملاً درس طلبگی را در داخل مدرسه شروع کردم (79 نظر) دارا حیایی: به پول امین حیایی احتیاجی ندارم؛خونه 50متری خودمو به خونه 300متری بابام ترجیح میدم؛ کمک خانواده خیانته، فردا همسرم چه فکری در مورد من میکنه+ ویدئو (77 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز میوه فروش تهرانی با نوشته جالب در مغازه حماسه آفرین شد/ نمونه واقعی یک فرشته زمینی+عکس (75 نظر) مهران مدیری: رفته بودم مراسم ختم برگشتم دیدم یه خانوم زده به ماشین من داره گریه میکنه خواستم جنتلمن باشم گفتم اشکالی نداره اما بعدش که رفت نشستم گریه کردم🤣+ویدیو (68 نظر) نعیمه نظام دوست: کورتن مصرف کردم پناه بردم به غذا در حال حاضر نعیمه نظام دوست هستم یک چاق بی پول! فکر میکردم پف کردم نگو چاق شدم😂 (67 نظر) جشن تولد ساده و بدون تجملات نتیجه امام خمینی (ره) با خلاقیت قناد خوش ذوق تهرانی/ انتخاب زیبای شاخه های گل رز همرنگ با کیک+عکس (63 نظر) مهران مدیری: دختر که هیچ، گربه هم به هنرمند نمی دهم! شهرزاد رو میخوام ترشی بندازم پسرمو هم زن نمیدم +فیلم (57 نظر) شاهرخ استخری: همسرم از 16 سالگی کف کارخونه کار کرده ، خانواده خانمم اصلا پولدار نیستن ، من متاسفم که تو جامعه ما سوئیچ ماشین از هنر و تحصیلات بیشتر اعتبار داره (53 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال شمع روزانه امروز جمعه 25 آبان 1403
فال روزانه امروز جمعه 25 آبان ماه 1403
درخواست تصویب قانون برای حجاب خانم‌های بلاگر
فال ابجد روزانه جمعه 25 آبان 1403
کامل ترین تعبیر خواب سگ و معنای انواع مختلف خواب این حیوان / تعبیر دیدن سگ در خواب از نظر حضرت یوسف و ابن سیرین
آیا می دانستید مردم در جوکرتایم به صورت وحشیانه ای به گریه افتادند؟ لبخندی که به قیمت ریخته شدن خون مردم شهر تمام شد!
روایت شیرین رهبر معظم انقلاب از نقش دخترشان در بهبود یافتن دست ایشان بعد از ماجرای ترور: خدا فرزند دختری به ما داد که به من خیلی اُنس داشت و...
سایت رهگیری مرسولات پستی؛ روش های پیگیری مرسوله پستی از طریق کد رهگیری
فال قهوه با نشان روز جمعه 25 آبان ماه 1403
فال حافظ با تفسیر روز جمعه 25 آبان 1403 + فیلم
مراحل مهم آماده کردن خودرو برای سفر / اگر قصد سفر داری حتما این 6 تا نکته رو چک کن تا وسط جاده نمونید
ایده های جذاب و ترند برای تزیین سینی چای خواستگاری/با این ترفند ها دل خانواده آقا داماد رو ببرید😉
در جواب کم سعادتیم چی بگیم؟ / 36 جمله مناسب در پاسخ به "کم سعادتیم"
فال انبیاء روزانه جمعه 25 آبان 1403
داستان های هزار و یک شب / شب هشتم : شاهزاده جادوشده و ماهیان (بخش دوم)
منتخب روز   
وقوع زمین‌لرزه‌ 4.3 چند شهر خراسان رضوی را لرزاند انگشتر رهبر معظم انقلاب برای روز خواستگاری +ویدیو/ انگشتری که عشق را جاودانه می‌کند کشف جسد مرد میاندوآبی در زرینه‌ رود / او 14 روز گم شده بود! اتهام آدم‌ربایی برای زنی که می‌خواست شوهرش را سورپرایز کند! قرار شرم آور سیامک برای رسوایی دختر 22 ساله / اعتراف سیاه در کلانتری 4 کشته و 14 مجروح در واژگونی اتوبوس زائران حسینی در مسیر قروه به زنجان با 45 سرنشین قتل ناموسی دختر با شلیک گلوله در جنوب تهران توسط پدرش / از دامادم حرفی شنیدم که خونم را به جوش آورد پشیمان نیستم سگ هار جان کودک 9 ساله را در خوزستان گرفت/بیشتر مراقب کودکان باشید ننه لیلا، مادر جیب‌برهای ایران بود | جزئیات گفت و گو با دختر جیب‌بری که مدعی است نزد حرفه‌ای ترین جیب‌بر ایران آموزش دیده است! مردی سر همسرش را با کلنگ شکافت/ «10 روز بود به خاطر اختلاف خانوادگی با من روابط عاطفی نداشت» قتل دختر 19 ساله در باشگاه زیر زمینی بوکس/پسر رزمی کار از قصاص نجات یافت جزئیات دقیق پرونده قتل دوست صمیمی بر سر معامله / اولیای دم چرا بعد از 7 سال قاتل را بخشیدند؟