درباره صمد بهرنگی
صمد بهرنگی (زادهٔ ۲ تیر ۱۳۱۸ در تبریز – درگذشتهٔ ۹ شهریور ۱۳۴۷ در ارسباران) آموزگار، منتقد اجتماعی، داستان نویس، مترجم و محقق فولکلور آذربایجانی بود. کتاب ماهی سیاه کوچولوی بهرنگی مدت ها نقش بیانهٔ غیررسمی سازمان چریک های فدایی خلق ایران را بازی می کرد. با این وصف، صمد افکار چپ داشت اما عضو هیچ دسته و گروهی نبود و به گفته برادرش (اسد) او یک پای مسجد در مجالس ختم و عزا بود. بهرنگی دربارهٔ خودش گفته است: «قارچ زاده نشدم بی پدر و مادر، اما مثل قارچ نمو کردم، ولی نه مثل قارچ زود از پا درآمدم. هر جا نَمی بود، به خود کشیدم؛ کسی نشد مرا آبیاری کند. من نمو کردم… مثل درخت سنجد کج و معوج و قانع به آب کم، و شدم معلم روستاهای آذربایجان. پدرم می گوید: اگر ایران را میان ایرانیان تقسیم کنید، از همین بیش تر نصیب تو نمی شود.»
درباره کتاب کندوکاو در مسائل تربیتی
کتاب «کندو کاو در مسائل تربیتی ایران» از مهم ترین آثار غیر داستانی صمد بهرنگی است. صمد در این کتاب با نقد روش شناسی آموزش و پرورش و «وارداتی» دانستن آن در ایران، به آسیب شناسی روش آموزشی و تحلیل محتوای کتاب های فارسی و کتاب های آموزش زبان انگلیسی در مدارس ایران می پردازد. وی اعتقاد داشت این کتاب ها که بر اساس فرهنگ و شیوه ی زندگی غربی طراحی شده است جواب گوی نیازهای کودکان محروم ایران نیست و با زندگی واقعی آنان بیگانه است. صمد در اینجا بر نکته ا ی مهم و ایرادی اساسی در نظام آموزشی رسمی انگشت می گذارد. عدم انطباق دنیای نظری و حوزه ی مفاهیم و پنداشت هایی که به نام درس و آموزش تدوین شده در اختیار دانش آموزان قرار می گرفت با واقعیت زندگی آنان کمترین نزدیکی را داشت. این مهم هیچ گاه از نگاه تیزبین وی دور نبود. تصویر سازی از دنیای که کمترین شباهت را با واقعیت دانش آموز دارد، نه تنها تخیلات و تصورات وی را بر پایه ی پنداشتی واقعی قرار نمی داد، بلکه عامدا و عالما فرصت نگاه به جهان خویش را از همان ابتدا از دانش آموز می گیرد. در چنین ترسیم مشوشی که نوعی تعلیق آگاهی در دوگانه ای نامرتبط را موجب می شود، می توان بذر هر رشد کنترل شده ای را پاشید. این خط سیر را در آثار خود وی از حوزه ی ادبیات داستانی می توان پیگیری کرد.
مروری بر کتاب
چندی است که ترجمه و چاپ کتابهای روانشناسی و تربیتی ( به ویژه کتابهای آمریکایی ) در ایران رونق یافته است. به ظاهر امر خیری است و جای حرفی ندارد .صدی نود کتابهای ترجمه شده کتابهای مربیان آمریکایی است و اینها خود کتابشان را برای مردم محیط خود نوشته اند و تجربه های تربیتیشان را هم روی همان دانش آموزان و بچه های محیط خود کرده اند ... معلم جوان نخستین تیپا را هنگام استخدام می خورد .گروهی به دورترین نقطه پرتاب می شوند چرا که واسطه ونفوذی در کارگزینی نداشته اند .و اعتراض هم بی فایده است .آنهایی که اعتراض کرده اند تاریخ استخدامشان ماهها به عقب می افتد .اکراه وقتی زیاد می شود که حقوقشان را تا شش ماه یا یک سال نمی پردازند .و آنها مجبورند در ده غریب با دست خالی سر کنند . معلم دلسوز وعلاقمند کم است معلمها کارشان را با یک اجبار به خاطر نان وبه صورت عادت انجام می دهند .عادت دارند هر روز پا شوند نان سنگک وپنیر بخرند بیاورد بخورد معلم پس از ناشتایی بلند می شود سروضعش را مرتب می کندبه مدرسه می رود دفتر حضور وغیاب را امضا می کند دفتر حضور وغیاب را زیر بغلش می زند وبه کلاس می رود .او صبح وقتش را طوری تنظیم می کند که با خوردن زنگ یا یکی دو دقیقه دیرتر به مدرسه برسد مثل یک دستگاه خودکار یا ماشین کوکی .معلم درسش را ماشین وار می گوید . هزار بار نادرشاه را گفته و هزارمین درسش با اولین بار هیچ فرقی ندارد .زمان ومکان وحال و وضع دانش آموز در تدریس او اثری ندارد.هزار بار نادرشاه را به هندوستان برده وهندیان بیچاره را از زیر تیغ بی دریغش گذرانده و دوباره نادرشاه را فاتحانه به ایران بازگردانده است .هزار بار معادله ی 2 مجهول تدریس کرده و دیگر احتیاجی به تفکر ندارد .مغزش خودکار هر چه زبان نیاز دارد در اختیارش قرار می دهد .معلمی یعنی حفظ مطالب درسی وتحویل آن به دانش آموز .درست مثل رادیاتور ماشین ، کمترین تحرکی در مدارس دیده نمی شود. اگر هم باشد سطحی وزودگذر است .خیلی کم معلمی را سراغ دارم که در فکر روش تدریس خود ونتیجه ی آن باشد .تقریباً معلم ها همان کاری را انجام می دهند که مکتبدارها ، میرزاها وملاباجیهای سی چهل سال قبل انجام می دادند .با ادعا وخرج و زرق وبرق کمتر .نخستین شرط پیشرفت کار تعلیم وتربیت فراهم آوردن آسایش مادی وفکری معلم است .چه از نظر گذراندن زندگی وچه از نظر اینکه رئیسی داشته باشد که از تعلیم وتربیت سر دربیاورد وزیر وبم کار را بشناسد.
شناسنامه کتاب کندوکاو در مسائل تربیتی
- نویسنده: صمد بهرنگی
- زبان: فارسی
- ناشر چاپی: نشر صدای معاصر
- تعداد صفحات: 120
- موضوع کتاب: علم اجتماعی
- نسخه الکترونیکی:دارد
- نسخه صوتی : ندارد
امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.