درباره هارولد لمب
هارولد آلبرت لمب (به انگلیسی: Harold Albert Lamb) (زادهٔ ۱۸۹۲ - درگذشتهٔ ۱۹۶۲) تاریخ دان، رمان نویس، داستان کوتاه نویس و فیلم نامه نویس آمریکایی بود. لمب در آلپاین نیوجرسی به دنیا آمد. وی پس از تحصیلات دانشگاهی، وارد ارتش شد و چند سالی نیز در جریان جنگ جهانی دوم، در ارتش فعالیت کرد. هارولد لمب علاوه بر زبان انگلیسی، به زبان های عربی و چینی نیز مسلط بود و با مسافرت به چین، ایران، روسیه و منطقه خاورمیانه، ماه ها در این ممالک به تحقیق و مطالعه تاریخی و ادبی پرداخت. وی به دانشمندان، شاعران و سخن سرایان ایران علاقه فراوان داشت و قسمتی از عمر خود را به مطالعه دربارهٔ تاریخ ایران و زندگینامه شعرا و نویسندگان ایران صرف کرد. او عضو انجمن روابط آمریکا و آسیا و اتحادیه نویسندگان آمریکایی و عضو انجمن ملی خاورمیانه بود.
درباره کتاب کوروش کبیر
کتاب کوروش کبیر، رمانی تاریخی و جذاب است که به قلم توانای هارولد آلبرت لمب و به ترجمه ی گویای دکتر صادق رضازاده ی شفق به نگارش درآمده و در نوع خود شاهکاری است ماندگار و جاودانه برای تمام دوستداران تاریخ که به دنبال کتابی شیوا و خواندنی در این زمینه هستند. سبک مؤلف محترم در تمام این تألیفات شرح مطالب تاریخ به شکل وصف و داستان است که خواندن آن را خوش آیند و شیرین می کند. مسافرت های مؤلف در کشورهای مربوط به داستان ها و معاشرت او با مردم و مطالعات او در باب گذشته و حال آن ها، تألیفات او را از لحاظ حقایق تاریخی و خواص روحی و اوضاع ملل و اقوام خاورمیانه بس سودمند قرار می دهد. آن چه در این داستان شیرین ارزش دارد، همانا تصویر ماهرانه ظهور و پیشرفت عجیب کوروش و دلاوری و سادگی و عدل پروری و دادگستری و سیاست کشورگشایی و کشورداری اوست که بالاخره چکیده اخبار تاریخی باستان خاورمیانه است و از این لحاظ مؤلفِ فاضل در راه روشن کردن تاریخی یکی از بزرگترین شاهان صلح پرور جهاندار ایران و یکی از اولین مدافعین حقوق انسان، در سلک داستان، خدمتی شایسته و کاری سزاوار ستایش و امتنان انجام داده است. این کتاب در نوع خود اثری ست جاودانه، برای همه ی کسانی که دوستدار تاریخ بوده و به دنبال کتابی شیوا و خواندنی در این زمینه هستند. سبک هارولد لمب (Harold Lamb) در نگارش کتاب کوروش کبیر (Cyrus the great) شرح مطالب تاریخ به شکلی داستان گونه است. او به توصیف وقایع می پردازد که همین موضوع خواندن این کتاب را خوش آیند می کند. هارولد لمب به سرزمین های گوناگون سفر کرده و معاشرت او با مردم و همچنین مطالعاتش در مورد گذشته و حال آن ها، نوشته هایش را از لحاظ حقایق تاریخی، خواص روحی و وضع ملت های مختلف بسیار تحت تاثیر قرار داده است. آن چیزی که در این داستان بسیار برجسته و حائز اهمیت است، تصویر ماهرانه ای است که هارولد لمب از ظهور و پیشرفت کوروش، شهامت، عدل پروری، سیاست کشورگشایی و کشورداری او و... ترسیم می کند که در نهایت چکیده اخبار تاریخی باستان خاورمیانه را روایت می کند و نویسنده از این طریق، در راه روشن کردن تاریخ یکی از بزرگترین پادشاهان صلح پرور جهاندار ایران و یکی از اولین مدافعین حقوق انسان، خدمتی شایسته انجام داده است. کتاب کوروش کبیر شامل هفت بخش است که در این بخش ها به شناخت کوروش، آغاز کودکی در کوهستان، سوگند کوروش، گنج کرزوس، در آتش باختری، بابل سقوط می کند، دعوت مغ و پایان کار می پردازد. کوروش (سایرس) نام مشهوری است که در زمان های قدیم از رایج ترین و شایع ترین نام هاى مردانه در امریکا بوده است. با این وجود این نام در ابتدا از پادشاهى که در فجر تاریخ جهان زندگى مى کرد به دیگران رسیده است.
در بخشی از کتاب کوروش کبیر می خوانیم:
کوروش به کاوش غارها مى پرداخت و از رفتن از رودها به قله کوه ها خسته نمى شد. و در این کار به غارهایى تصادف مى کرد که در میان جنگل هاى ارتفاعات پنهان شده بود و شکارچیان جرأت نزدیک شدن به آن ها را نداشتند مگر به عزم شکار بز کوهى. در جوار نهرهایى که از برف ها جارى مى شد پشت خاره سنگ ها گودال هایى در صخره ها باز شده بود. این گودال ها طبیعى به نظر مى آمدند تا این که یکبار کوروش به یکى از آن ها خزید و معلوم شد بیغوله اى است با سنگ بریده شده. کف آن جا در اثر آتش هایى که روشن کرده بودند مانند زغال سیاه شده بود و هنوز خاشاکى در اطراف باقى بود. با خود اندیشید که در گذشته مردم در آن جا مى زیسته اند و مى کوشیده اند مدخل هاى آن جاها را پنهان دارند. در پارساگرد کسى از وجود آن بیغول هاى پنهان خبر نداشت. ولى چون کوروش شرح آن ها را به همسرش مى گفت متوجه شد که کنیزکان کاسپى تا آخر به دقت تمام گوش مى کردند. البته اگر هم آن ها راز آن بیغول ها را مى دانستند حتماً به کوروش فاش نمى کردند. کاسپى ها مردمى نحیف و سیاه چرده و اولین سکنه فلات بودند. کوروش در دوران طفولیت آن ها را به نام مردم باستان یا مردم خاکى مى شناخت که مانند موش خرمایى خاک را گود مى کردند و با دست حبوبات مى کاشتند و محصول درو مى کردند و همچنین کوزه مى ساختند؛ حتى براى خود با خشت خانه مى ساختند. کمبوجیه اهتمام نمود آنان را وادارد خشت را بپزند و آجر سازند تا در برابر سیل و باران دوام داشته باشد و از شسته شدن با آب باران مصون بماند. همچنین آنان را مجبور نمود براى ذخیره آب به موسم تابستان و خشکسالى با سنگ و شاخه سدّ بسازند.
نقد و بررسی کتاب کوروش کبیر
کتاب کوروش کبیر اثر هارولد لمب است که متن انگلیسی آن حدودا در سال ۱۹۶۰ میلادی در نیویورک منتشر شد. نویسنده چندین مرتبه به ایران سفر کرده و مطالعاتی به جا آورده و در تاریخ و ادب و داستان های ایران و بعضی ملل مجاور غور نموده و انتشاراتی سودمند، به شکل مقالات و کتب در آن موضوع ها به وجود آورده که اکثر آنها از انگلیسی به زبان های دیگر از جمله فارسی ترجمه و طبع شده اند. کتاب کوروش کبیر، تاریخی است رمان مانند یا رمانی است تاریخ؛ گرچه هارولد لمب در هیچ یک از این دو نوع ادعایی ندارد. ترجمه کتاب توسط دکتر رضا شفق زاده اولین بار در سال ۱۳۴۰ شمسی منتشر شده است. یک روز کوروش بر خود بالید به طوری که در همه عمر، چنین مباهاتی حس نکرده بود. سپیده دم برخاست و به راه پهناور شمال و بر چمنزارهای نیسیایی ها رفت و چون آخرین ستاره ها از نظر ناپدید شدند، شش هزاران اسواران او جنب اسب های جنگی خود دست بر لگام و رو به مطلع آفتاب ایستاده بودند. کلاه خودها و نقره کاری سپرها و زره های آنان می درخشید و چون شرفه زرین آفتاب طالع را مشاهده نمودند، جملگی دعا کردند که به آنان توانایی اعطا شود تا شّر را از سرزمین خود همان طور بیرون رانند که نور آفتاب تاریکی را از سطح زمین می راند.
فهرست مطالب کتاب
- دیباچۀ مترجم
- دیباچه
- یادداشت مؤلف
- یادداشت مترجم
- بخش اول: نشیمن در کوهستان
- بچه های دروازه
- پرتاب یک تیر
- پیشگویی مغان
- شهر مرگ
- سرود غارت نینوا
- رحم الهة بزرگ
- کوروش از برج عبور می کند
- بخش دوم: سوگند کوروش
- مسیر آریایی ها
- سرزمین گود
- پشم زرین وارتان
- قبر سکایی
- کوروش به پاسارگاد عزیمت می کند
- فرمانی از طرف ازدهاک
- انتقام هارپیک فرمانده سپاه
- سوگند در تالار مادها
- بخش سوم: گنج کرزوس
- پیشگویی کاهن دلفی
- الهام گوبارو
- کلاه خودی که در ساردیس فرو افتاد
- کوروش با اسپارتی ها روبه رو می شود
- حکمای ملطیه
- هارپیک شهربان یونیا
- ظهور تحولات بزرگ
- آشفتگی کوروش
- بخش چهارم: در آتش باختری
- کاوی ویشتاسپه
- کوروش راه زرتشت را پیش می گیرد
- بلایی که در مهمانی رو آورد
- هیبت ریگزار سرخ
- توسعة خط های مرزی
- خطر قله ها
- جایی که زرتشت حکومت می کرد
- قضاوت کوروش درباره باختریان
- بخش پنجم: بابل سقوط می کند
- منظرة شهر
- برای یعقوب اقیبی چه پیش آمد کرد
- آن چه نبونید پنهان می داشت!
- زندان خدایان
- نظرکردة مردوک
- دروازة نامریی
- قضاوت کوروش
- «من مردم را گرد هم آوردم»
- مراجعت مردان سرودخوان
- بخش ششم: دعوت مغ
- جاده ها به سوی دریا می رود
- تاریخ خاموش است
- «هر نوع خدایان دیگر که باشند»
- جنگ در جلگه ها
- بخش هفتم: پایان کار
- دولت جهانی
- کوروش و داریوش
- دین هخامنشیان
- راز کشورگشایی ایران
- روبه رو شدن ایرانی با یونانی
- نیاکان ما و خاور و باختر
- راز پاسارگاد
- راز ابتکارکوروش و اسکندر
- گواهی گزنفن
- منابع
شناسنامه کتاب کوروش کبیر
- نویسنده: هارولد لمب
- مترجم: صادق رضازاده شفق
- زبان: فارسی
- ناشر چاپی: نشر پر
- تعداد صفحات: 320
- موضوع کتاب:کتاب های داستان و رمان ایرانی
- نسخه الکترونیکی:دارد
- نسخه صوتی : ندارد
امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .