درباره هارولد لمب
هارولد آلبرت لمب (به انگلیسی: Harold Albert Lamb) (زادهٔ ۱۸۹۲ - درگذشتهٔ ۱۹۶۲)تاریخ دان، رمان نویس، داستان کوتاه نویس و فیلم نامه نویس آمریکایی بود. لمب در آلپاین نیوجرسی به دنیا آمد. وی پس از تحصیلات دانشگاهی، وارد ارتش شد و چند سالی نیز در جریان جنگ جهانی دوم، در ارتش فعالیت کرد. هارولد لمب علاوه بر زبان انگلیسی، به زبان های عربی و چینی نیز مسلط بود و با مسافرت به چین، ایران، روسیه و منطقه خاورمیانه، ماه ها در این ممالک به تحقیق و مطالعه تاریخی و ادبی پرداخت. وی به دانشمندان، شاعران و سخن سرایان ایران علاقه فراوان داشت و قسمتی از عمر خود را به مطالعه دربارهٔ تاریخ ایران و زندگینامه شعرا و نویسندگان ایران صرف کرد. او عضو انجمن روابط آمریکا و آسیا و اتحادیه نویسندگان آمریکایی و عضو انجمن ملی خاورمیانه بود.
درباره کتاب تیمور لنگ
هارولد لمب(۱۸۹۲-۱۹۶۲) تاریخ دان و نویسنده است. این کتاب درباره «تیمور لنگ» یکی از شخصیت های تاثیرگذار بر تاریخ ایران و قاره آسیا است. دربخشی از پیشگفتار کتاب آمده است: «پانصد و پنجاه سال پیش مردی کوشید که خود را فرمانروای جهان بسازد. هر اقدامی که کرد موفق شد. ما او را تیمور لنگ می خوانیم. در آغاز وی چندان مهم نبود - فقط بر قطعه ای از اراضی و عده ای گله دار آسیای مرکزی، فرمانروایی داشت. تیمور مثل اسکندر مقدونی پسر پادشاه نبود و مانند چنگیز ریاست قبیله را از پدر ارث نمی برد. اسکندر و چنگیز هر دو هنگامی که به جهانگیری برخاستند با خود همراهانی داشتند، مردم مقدونیه با اسکندر و مغول ها با چنگیز، ولی تیمور لنگ عده ای را دور خود جمع کرد. تیمور سپاهیان نیمی از جهان آن روز را یکی پس از دیگری شکست داد. او شهرها را در هم کوبید و...» در آغاز تیمور لنگ چندان مهم نبود فقط بر قطعه ای از اراضی و عده ای گله دار آن سرزمین مرد پرور پهلوان خیز یعنی آسیای مرکزی فرمانروایی داشت. تیمور مثل اسکندر مقدونی پسر پادشاه نبود و مانند چنگیز ریاست قبیله را از پدر ارث نمی برد. اسکندر و چنگیز هر دو هنگامی که به جهانگردی برخاستند از خود همراهانی داشتند مردم مقدونیه با اسکندر و مغول ها با چنگیر همراه بودند ولی تیمور لنگ عده ای را دور خود جمع کرد.
در کتاب تیمور لنگ می خوانیم که:
چطور تیمور سپاهیان نیمی از جهان آن روز را یکی پس از دیگری شکست داد. او شهرها را در هم کوبید و مطابق میل خود از سر نو آباد ساخت کاروان های بازگانی دو قاره از وسط راه های او می گذشتند، تیمور ثروت چندین امپراتوری را گرد آورد و به میل خویش مصرف کرد. بر قله کوه های بلند در ظرف یک ماه کاخ ها و عشرتگاه ها بنا کرد. شاید بیش از هر بشر دیگر این مرد عجیب در مدت حیات خویش کوشید تا مجموعه و طرح های غم انگیز را به چنگ خود درآورد و آن را به شکل نیکوتر و دل چسب تر از سر نو قالب بریزد. او آن روز و امروز به نام تیمور لنگ مشهور بوده و هست. در تواریخ عمومی ما نام وی تیمور لنگ است. گرچه اروپایی های پانصد سال پیش او را تاتاری می خواندند. آن ها به طور مبهم تیمور را فرمانروا و جهانگیر بی رحمی می شناختند که تا پشت دروازه اروپا رسیده بود و با چادرهای زربفت حرکت می کرد. از کله کشته ها منار می ساخت و شب ها در موقع حرکت روی تپه ها آتش افروزی می نمود تا راهنمای سپاهیان وی باشد. اما آسیا این مرد را بهتر می شناخت و خوشبختی ها و بدبختی های وی را یکایک می دانست. دشمنان آسیایی وی شهرت داده بودند که او یک گرگ خاکستری رنگ بزرگ زمین خواری می باشد. اما دوستان و پیروانش می گفتند تیمور شیر ژیان و جهانگشای عالی مقدار است.
نقد و بررسی اجمالی تیمور لنگ
در کتاب تیمور لنگ: آخرین فاتح بزرگ جهان از زبان هارولد لمب زندگی مردی را می خوانیم که پانصد و پنجاه سال پیش می کوشید خود را فرمانروای جهان بسازد. او هر اقدامی که در سر داشت، عملی شان کرد و موفقیت های بسیاری کسب کرد. در آغاز تیمور لنگ چندان مهم نبود فقط بر قطعه ای از اراضی و عده ای گله دار آن سرزمین مرد پرور پهلوان خیز یعنی آسیای مرکزی فرمانروایی داشت. تیمور مثل اسکندر مقدونی پسر پادشاه نبود و مانند چنگیز ریاست قبیله را از پدر ارث نمی برد. اسکندر و چنگیز هر دو هنگامی که به جهانگردی برخاستند از خود همراهانی داشتند مردم مقدونیه با اسکندر و مغول ها با چنگیر همراه بودند ولی تیمور لنگ عده ای را دور خود جمع کرد.
فهرست مطالب کتاب
- مقدمه مؤلف
- سعی و کوشش
- بخش یکم
- ماوراءالنهر - آن طرف رود جیحون
- مردان با کلاه خود
- شاه آفرین (تاج بخش) سالی سارای
- بانوی خداوندگار
- تیمور دیپلمات
- سرگردان
- یک شتر و یک اسب
- کنار پل سنگی
- جنگ باران
- دو امیر
- روی پشت بام دنیا
- زین الدین سخن می گوید
- کار صوفیان
- بخش دوم
- سمرقند
- قزل اردو
- در جاده های استپ
- در سرزمین سایه ها
- مسکو
- ساقیان هم پیاله ها
- قلمرو وسیع
- بر پشت زین
- سلطان احمد بغدادی
- بخش سوم
- محروسه ی سمرقند
- خانم بزرگ و خانم کوچک
- مسجد جامع تیمور
- جنگ سه ساله
- یوحنای اسقف به اروپا میرود
- آخرین جنگ صلیبی
- تیمور و ایلدرم به هم می رسند
- پشت دروازه های اروپا
- دنیای سفید
- نتیجه کوشش چه بود؟
- بخش چهارم
- خردمندان در میدان جنگ
- کمان در مشرق و مغرب
- آتشاندازان
- آنقره
- دوک ویتولد و تاتار
- دو خداوند جنگ
- شاعران
- مغول
- تاتار
- ترک
- شیخ الجبل
- شهر قشنگ و زیبای تبریز
- کلاویجو در تبریز
- سراپرده امیر
- گنبد بزرگ
- از کله آدم منار می ساختند
- اخلاق و صفات تیمور
- تیمور و مذهب
- منابع
شناسنامه کتاب تیمور لنگ
- نویسنده: هارولد لمب
- مترجم: علی جواهر کلام
- زبان: فارسی
- ناشر چاپی: نشر پر
- تعداد صفحات: 336
- موضوع کتاب:کتاب تاریخ جهان
- نسخه الکترونیکی:دارد
- نسخه صوتی : دارد
امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.