ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی کتاب لطیفه‌های ریاض الحکایات؛ مجموعه حکایت‌های شیرین و خواندنی اثر ملا حبیب الله شریف کاشانی

  جمعه، 25 آذر 1401   زمان مطالعه 6 دقیقه
معرفی کتاب لطیفه‌های ریاض الحکایات؛ مجموعه حکایت‌های شیرین و خواندنی اثر ملا حبیب الله شریف کاشانی
ملا حبیب الله شریف کاشانی از فقهای سرشناس و فقید در کتاب لطیفه‌های ریاض الحکایات حکایت‌هایی شیرین و خواندنی را از کتب مختلف اقتباس و گردآوری کرده است. این اثر به جهت گردآورنده‌ی آن و همچنین موضوع و مضمون آن کتابی مهم در حوزه‌ی فرهنگ عامه است. در ادامه ساعدنیوز به معرفی کتاب فوق پرداخته است.

درباره ملا حبیب الله شریف کاشانی

ملا حبیب الله شریف کاشانی (۱۳۳۸–۱۲۶۲ قمری) از علما و مجتهدان معاصر شیعه بود. ملا حبیب الله شریف کاشانی در سال ۱۲۶۲ قمری (۱۲۲۴ خورشیدی) در شهر کاشان دیده به جهان گشود. پدرش ملا علی مدد ساوجی (درگذشته ۱۲۷۰ قمری) فرزند رمضان ساوجی نیز از علمای شیعه و مادرش فرزند مرحوم میرزا حبیب الله معروف به میرزابابا حسینی نطنزی فرزند میرزا رفیع الدین از شاگردان ملا احمد نراقی بوده است. مرحوم ملا حبیب الله می گوید: «جد مادریم میرزا رفیع الدین حسینی نطنزی نام داشت که از علما افاضل بوده و از تألیفات او فقط به کتابی در علم منطق اطلاع یافته ام.» و نیز گفته است: «با میرزا ابوالحسن کاشانی معروف به مجتهد که از شاگردان ملا احمد نراقی و میرزای قمی است و رساله ای در حجیت مظنه دارد از طرف مادر قرابت دارم.» در سن ۸ یا ۹ سالگی پدرش در ساوه درگذشت و او در کاشان تحت سرپرستی یکی از شاگردان پدر با نام سید حسین کاشانی قرار گرفت.

ملا حبیب‌الله شریف کاشانی 

درباره کتاب لطیفه های ریاض الحکایات

ریاض الحکایات به اعتبار موضوع و مضمون، کتابی مهم در حوزه فرهنگ عامه است و چون فقیه و عالمی دینی آن را تألیف کرده است؛ از این دیدگاه نیز اهمیت دارد. آنچه ریاض الحکایت را از دیگر کتب مشابه متمایز می کند؛ هدف آموزشی مولف است که خود مولف نیز در مقدمه بر آن تأکید کرده است: « غرض اصلی تصحیح و تسهیل امر برای واعظان است تاهر حکایتی را در مناسبتی ذکر نمایند تا سامعان از استماع مواعظ ایشان ملول نگردند» کتاب حاضر از آثار مشهور ملا حبیب الله شریف کاشانی است که حکایات و لطیفه هایی طنزآمیز و خواندنی را دربردارد. این کتاب در میان آثار کاشانی یک استثنا به شمار می آید چرا که به تمثیل و حکایات طنز اختصاص دارد. این عالم بزرگوار کتاب لطیفه های ریاض الحکایات را به مرور و در طی سال های متوالی و آنگونه که خود بیان داشته در ایام تعطیل و دلتنگی تهیه کرده است. ملا حبیب الله شریف کاشانی کتاب لطیفه های ریاض الحکایات را با هدفی آموزشی تالیف کرده و این موضوع نکته ای ست که این کتاب را از دیگر کتاب های مشابه پیش از خود متمایز می کند. از دیگر ویژگی های مهم کتاب می توان توجه به فرهنگ عامه و ادبیات شفاهی آن اشاره کرد؛ به این دلیل که بخش هایی از این حکایات و لطیفه ها مستقیماً از زبان مردم ثبت شده اند. طبقه بندی حکایات در میان واعظان بسیار رواج داشته و این کتاب نیز این قاعده مستثنی نیست. ملا حبیب الله شریف کاشانی از این طبقه بندی برای ابراز آراء و عقاید خود استفاده کرده و این طبقه بندی جزیی از سبک بیان وی به شمار می آید. زبان این اثر بسیار ساده و روان است و گویی که نویسنده خود لطیفه های کتاب را به صورت شفاهی نقل می کند. لغات و اصطلاحات بسیاری که در زبان عامه رواج دارند، از دیگر نکات نثر کتاب لطیفه های ریاض الحکایات است.

در بخشی از کتاب لطیفه های ریاض الحکایات می خوانیم:

جوانی در اصفهان بود بسیار بی عار، همیشه با الواط و اوباش رفاقت می کرد و پی هیچ کاری نمی رفت و هر زنی می گرفت دو سه روز نگذشته او را طلاق می داد، تا آن که زنی اهل اصفهان گفت: اگر من زن او شوم دیگر نمی گذارم بی عاری کند و زن طلاق دهد. پس جمعی همت کرده آن زن را برای او عقد بستند. چون شب زفاف گذشت زن گفت: من این طریق نتوانم زندگی کرد برخیز تا تو را به شغلی دهم. مرد تعلل کرد، زن چماقی به دست گرفت و چند چماق بر وی بزد، مرد ناچار همراه آن زن بیرون آمد او را آورد به بازار حمال ها، به بزرگ آن ها گفت: روزی چند به این حمال ها می دهی؟ گفت: مثلاً یک قران. گفت: این جوان را به شغل حمال بگمار و روزی پانزده شاهی به او بده. قبول کرد، پس شب آن مبلغ را گرفت و نان و گوشتی خرید، خسته و نالان به خانه آمد. چون از غذا خوردن فارغ شدند، جوان خواست بخوابد زن گفت: نمی شود برخیز. مرد از ترس چماق برخاست، زن او را به نزد داروغه شهر آورد گفت: شبی چند به این گشتی ها می دهی که در ولایت می گردند؟ گفت: شبی مثلاً ده شاهی. گفت: این جوان به دست تو سپرده هر شبی نه شاهی به او بده. قبول کرد، پس تا آخر شب در کوچه ها می گشت چون نزدیک صبح شد به خانه آمد تا استراحتی کند، زن گفت: این طور درست نمی آید برخیز همراه من بیا. مرد از ترس چماق برخاست پس او را به نزد استاد حمامی آورد گفت: به تون تاب چند می دهی؟ گفت: مثلاً پنج شاهی. گفت: این مرد به دست تو سپرده تون بتابد تا آفتاب و او را چهار شاهی بده. استاد حمامی قبول کرد و اول آفتاب به خانه آمد گفت: ای مرد زود به بازار حمالان شتاب تا بیکار نباشی. پس آن بیچاره چند روز به همین منوال ماند، نه شب آرام داشت و نه روز.

فهرست مطالب کتاب

  • سخن ناشر
  • شرح زندگانی مرحوم آیت الله العظمی آقای ملاحبیب الله شریف کاشانی (رحمة الله علیه)
  • مقدمه مؤلف
  • باب اول: در جمله ای از حکایات متعلقه به ابلیس است
  • باب دوم: در جمله ای از حکایات متعلقه به زنان است
  • باب سوم: در جمله ای از حکایات متعلقه به دیوانگان است
  • باب چهارم: در جمله ای از حکایات متعلقه به حاسدان بیایمان است
  • باب پنجم: در جمله ای از حکایات متعلقه به لئیمان و بخیلان بی ایمان است
  • باب ششم: در جمله ای از حکایات متعلقه به احمقان است
  • باب هفتم: در جمله ای از حکایات متعلقه به غلامان سیاه است
  • باب هشتم: در جمله ای از حکایات متعلقه به دزدان است
  • باب نهم: در جمله ای از حکایات متعلقه به طبیبان است
  • باب دهم: در حکایت سائلان است
  • باب یازدهم: در جمله ای از حکایات متعلقه به کسانی که به ناحق دعوی پیغمبری کرده اند.
  • باب دوازدهم: در جمله ای از حکایات متعلقه به زشت رویان و کریه منظران است
  • باب سیزدهم: در جمله ای از حکایات متعلقه به قاضیان است
  • باب چهاردهم: در جمله ای از حکایات متعلقه به آن کسی که نام او جوجی بوده است
  • باب پانزدهم: در جمله ای از حکایات متعلقه به سگان است
  • باب شانزدهم: در جمله ای از حکایات متعلقه به گربه است
  • باب هفدهم: در جمله ای از حکایات متعلقه به بوزینه است

شناسنامه کتاب لطیفه های ریاض الحکایات

  • نویسنده: ملا حبیب الله شریف کاشانی
  • زبان: فارسی
  • ناشر چاپی: نشر مرسل
  • تعداد صفحات: 222
  • موضوع کتاب:کتاب طنز
  • نسخه الکترونیکی:دارد
  • نسخه صوتی : ندارد

بنابراین اگر به حکایات پندآموز و مذهبی که خنده بر لب ها می نشانند، علاقه دارید، این کتاب گزینه ی مناسبی برای شما خواهد بود. امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.

1 دیدگاه

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (516 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (255 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (216 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (84 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (62 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (60 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (50 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (42 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
جریمه سنگین قهرمان سرشناس به خاطر دست درازی به یک زن
فال ابجد روزانه یکشنبه 4 آذر 1403
فال انبیاء روزانه یکشنبه 4 آذر 1403
دارندگان سهام عدالت بخوانند؛ وراث منتظر واریزی سود باشند
فال حافظ با تفسیر امروز یکشنبه 4 آذر 1403 + فیلم
عبور از این 7 مرحله برای تبدیل شدن به یک تریدر حرفه‌ای؛ نقشه راه تریدر شدن
بنزین هواپیما 10 برابر گران می شود: لاکچری سوارها کیسه ها را شل خواهند کرد
این شغل دوم بین چهره های مشهور فوتبالی اپیدمی شد/ دستمزدهای میلیاردی فوتبالیست ها در تجارت رستوران از علی دایی تا بیرانوند و...+عکس
تنش زدایی با قدرت های هسته ای در دستور کار دولت جدید آمریکا: ترامپ مذاکره‌کننده پیشین اتمی با کره‌شمالی را در دستگاه امنیتی آمریکا جایگاه داد
18 ترفند طلایی برای درمان فوری سرما خوردگی شدید
آش نخورده و دهان سوخته با یک تماس تلفنی
آغاز فروش سایپا با قیمت‌های جدید در هفته دوم آذر
راهکارهای جلوگیری از خالی شدن باتری ماشین در زمان پارک طولانی
با بانوان کارآفرین ایران آشنا شوید؛ زنانی با اراده آهنین+عکس
در جواب چه عجب پیدات شد چه بگوییم؟ 33 پاسخ‌ مناسب در مقابل "چه عجب پیدات شد"
منتخب روز   
جریمه سنگین قهرمان سرشناس به خاطر دست درازی به یک زن 5 منطقه گردشگری پاییزی اطراف تبریز/ جون میدن واسه گرفتن عکسهای جذاب پاییزی قتل در پارک قیطریه بخاطر متلک انداختن به نامزد مقتول مهران مدیری: بدترین 4 سال زندگیم حتی پول نان و پنیر نداشتم! پسرم فرهاد از گرسنگی بیهوش شد/عین جنازه شده بودم عوضش الان بادیگارد دارم+فیلم حضور پرانرژی قهرمانان جوکر، ناهید مسلمی و عمو رشید در وی‌آی‌پی کنسرت سهراب پاکزاد/ یویو گفتن ناهید مسلمی رو وسط کنسرت از دست ندید👌 می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند...