معرفی کتاب نیرنگستان اثر صادق هدایت

  شنبه، 10 اردیبهشت 1401   زمان مطالعه 4 دقیقه
معرفی کتاب نیرنگستان اثر صادق هدایت
کتاب نیرنگستان نوشته صادق هدایت که در واقع یک فرهنگنامه فولکلور است، کنکاش و تفحصی در زمینه آداب و اعتقادات و تشریفات و باورهای کهن و امروزین مردمان ایران می باشد. گفتارهای کتاب چنین است: آداب و تشریفات زناشوئی، تاریخچه، زن آبستن، اعتقادات...نویسنده کتاب چنانکه در این کتاب به بیان بسیاری آداب ناپسند بومی می پردازد.

صادق هدایت

صادق هدایت (۲۸ بهمن ۱۲۸۱ – ۱۹ فروردین ۱۳۳۰) نویسنده، مترجم و روشنفکر ایرانی بود. او را همراهِ محمدعلی جمال زاده، بزرگ علوی و صادق چوبک یکی از پدران داستان نویسی نوین ایرانی می دانند. هدایت از پیشگامان داستان نویسی نوین ایران و نیز، روشنفکری برجسته بود. بسیاری از پژوهشگران، رمانِ بوف کور او را مشهورترین و درخشان ترین اثر ادبیات داستانی معاصر ایران دانسته اند. هرچند آوازهٔ هدایت در داستان نویسی است، امّا آثاری از متون کهن ایرانی مانند زند وهومن یسن و نیز از نویسندگانی مانندِ آنتون چخوف و فرانتس کافکا و آرتور شنیتسلر و ژان پل سارتر را نیز ترجمه کرده است. او همچنین نخستین فرد ایرانی است که متونی از زبان پارسی میانه (پهلوی) به فارسی امروزی ترجمه کرده است. حجم آثار و مقالات نوشته شده دربارهٔ نوشته ها، زندگی و خودکشی صادق هدایت گواهِ تأثیر ژرف او بر جریان روشنفکری ایران است. شمار بسیاری از سخنوران ایرانی نسل های بعدی، از غلامحسین ساعدی و هوشنگ گلشیری و بهرام بیضایی تا رضا قاسمی و عباس معروفی و دیگران، هر یک به نوعی کمتر یا بیشتر تحت تأثیر کار و زندگی هدایت واقع شده و درباره اش سخن گفته اند. صادق هدایت در ۱۹ فروردین سال ۱۳۳۰ در پاریس در ۴۸ سالگی خودکشی کرد و چند روز بعد در قطعهٔ ۸۵ گورستان پر-لاشز به خاک سپرده شد.

پوستر صادق هدایت

معرفی کتاب نیرنگستان

کتاب نیرنگستان کاری پژوهشی از ادیب و نویسنده ی بزرگ ایرانی، صادق هدایت است. موضوع این اثر، باورهای عامیانه ی ایرانیان، از زمان باستان تا امروز است. گفتنی است واژه ی «نیرنگ» که در عنوان کتاب حاضر به کار رفته، کلمه ای پهلوی، مترادف با «آیین» و «نیایش» است، و ربطی به دلالت های امروزین این واژه که مفاهیمی چون حقه و کلک را به ذهن می رساند، ندارد.

درباره کتاب نیرنگستان

موافقان و مخالفان هدایت، جملگی بر سر این نکته متفق القول اند که او از اولین و تأثیرگذارترین فرهیختگان ایرانی بود که شایسته ی «روشنفکر» نامیده شدن است. چه، دامنه ی آثار قلمی او بسیار گسترده و اثرگذاری اش بر حیطه های گوناگون زیست ایرانی، از ادبیات گرفته تا صحنه ی اجتماع، بی اندازه عمیق است. آنچه از صادق هدایت (Sadegh Hedayat)، به عنوان میراث حقیقی اش به جا مانده، آنچه او را بدل به «صادق هدایتی» نموده که همه ی ما می شناسیم (حتی اگر آثارش را نخوانده باشیم)، داستان های کوتاه و بلندی ست که نوشته است؛ به واقع، عظمتِ هدایتِ هنرمند - نویسنده است که هدایت پژوهشگر، هدایتِ کنشگر، هدایتِ منتقد و... را زنده نگاه داشته است. با این حال، این امر موجب نمی شود که تلاش های بی دریغ و در نوع خود ممتاز این ادیب و روشنفکر برجسته در حیطه هایی جز ادبیات داستانی را جدی نگیریم. مطالعه ی یکی از آثار پژوهشی او کافی ست تا نشان دهد که نویسنده ی آن از چه دانش گسترده ای بهره مند بوده است. در همین راستا، ما به شما کتاب بی نظیر نیرنگستان را پیشنهاد می کنیم. در این اثر هدایت پژوهشگر را می بینید، که بی کنار نهادن دید ادبی - هنریِ خود، با دقت نظری که شایسته ی هر کار تحقیقی درخوری ست، به تأمل در آثار به جامانده از ایران باستان و البته فرهنگ عوام نشسته و به غور در باورهای امروز و دیروز ما پرداخته. حاصل این غور و تأمل، کتابی شنیدنی ست که به واقع گزیده ای از اهمِ عناصر موجود در فرهنگ عامه ی ایرانی ست. متدولوژی هدایت در کتاب نیرنگستان، پیرو قواعد جامعه شناسی تاریخی است. در این راستا، او سعی در توضیح و تببین عناصر فرهنگ عامیانه ی ایرانی، با عطف توجه به مسائل تاریخی داشته است. موضوعاتی که در این بررسی مورد توجه هدایت قرار گرفته اند (چنانچه از مطالعه ی فهرست ذیل پیداست) طیف گسترده ای از مسائل مطرح در زندگی آدمی، از تولد و مرگ گرفته، تا تشریفات ازدواج، روش های ارتزاق، باورهای مذهبی و... را شامل می شوند. اثر حاضر را به علاقه مندان به آثار پژوهشی در زمینه ی ادبیات و فرهنگ عامه پیشنهاد می کنیم.

در بخشی از کتاب نیرنگستان می خوانیم:

شب جمعه ها مرده ها آزادند و می آیند بالای سرشان. بنابراین نباید از آنها غیبت کرد و باید به دعای خیر از آنها یاد کرد. هر کسی یک ستاره روی آسمان دارد. وقتی که می میرد، ستاره اش می افتد. هرگاه در خواب مرده ای را ببینند، باید شصت پای او را گرفت تا از آن دنیا حکایت بکند. کسی که شب بدخواب بشود و تا صبح بیدار بماند، نشان این است که یکی از مرده هایش را شکنجه می کنند. صبح زود که سگ ها زوزه می کشند، برای این است که عزرائیل را می بینند، و برای اینکه عزرائیل توی خانه نیاید، باید لنگه کفش را دمر کرد. هفت قدم دنبال تابوت بروند ثواب دارد. برای ثواب، هر مردی که تابوت را می بیند، خوب است زیر آن برود هفت قدم آن را به دوش ببرد. و یا اینکه در صورتی که از جهت مخالف می رود، قدم از راه سیر تابوت بردارد.

شناسنامه کتاب نیرنگستان صاق هدایت

  • نویسنده: صادق هدایت
  • زبان: فارسی
  • ناشر چاپی: ممنوعه
  • تعداد صفحات:202
  • موضوع کتاب:کتاب های داستان و رمان ایرانی
  • نسخه الکتریکی:دارد
  • نسخه صوتی : دارد

امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها   
آخرین تصاویر