درباره الیف شافاک
الیف شافاک یا الف شفق (به ترکی استانبولی: Elif Şafak؛ تلفظ ترکی: [eˈlif ʃaˈfak]؛ زادهٔ ۲۵ اکتبر ۱۹۷۱، فرانسه) نویسندهٔ ترکی-انگلیسی است. وی در استراسبورگ فرانسه از والدینی ترک و بریتانیایی به دنیا آمد و پس از جدایی والدین به همراه مادرش به ترکیه بازگشت. او از دانشگاه فنی خاورمیانه در آنکارا لیسانس روابط بین الملل و فوق لیسانس مطالعات زنان و دکتری علوم سیاسی گرفت. او در هنگام تحصیل در دوره فوق لیسانس، اولین کتاب داستانش را در سال ۱۹۹۴ و در سال ۱۹۹۷ هم رمان دومش را منتشر کرد. پس از اتمام دوره دکترا به استانبول آمد و آینه های شهر را نوشت. شافاک در سال های ۲۰۰۴–۲۰۰۳ با درجهٔ استادیاری در دانشگاه میشیگان و بعد در بخش مطالعات خاور نزدیک دانشگاه آریزونا مشغول به کار شد و از ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۹ نیز ستون نویس روزنامهٔ زمان بود.
درباره کتاب شرافت
الیف شافاک (Elif Shafak) در این کتاب داستان زندگی خانواده ای ترکیه ای و مهاجر را تعریف می کند که در کشور اروپایی لندن دچار اختلافات و تناقض های فرهنگی شده اند و در مقابل تغییراتی که باید در مقابل فرهنگ و جامعه جدید در خود ایجاد کنند مقابله می کنند. در کتاب شرافت (honor) مهاجرت ترک ها و اختلاف های فرهنگی مردان و زنان ترک با خارجی ها بیان می شوند. یکی دیگر از موضوعات این رمان، مسئله ناموس و غیرت است که بیشتر شخصیت های داستان را درگیر کرده و شافاک آن را در شخصیتی به نام اسکندر به اوج خود رسانده است. ماجرا از اینجا آغاز می شود که، پمبه و آدم توپراک ترکیه را به قصد رفتن به لندن ترک کردند تا آنجا زندگی جدیدی برای خانواده خود بسازند. اما آن ها تمام فرهنگ ها و سنت هایی که در ترکیه وجود داشت با خود به لندن بردند. سنت ها و عقایدی که در خونشان جریان دارد و به فرزندانشان، اسکند رو اسما نیز این عقاید را داده اند. عقایدی که در نهایت اتفاقی جنایت آمیز را برای خانواده رقم می زند و مادر خانواده به دست پسرش به قتل می رسد. بر اساس گفته های شافاک، مهاجرت نمی تواند تربیتی که در جوهره ی یک انسان شرقی ریشه دارد از بین ببرد. یک ترک هرجای دنیا هم مهاجرت کند سنت ها و عقایدش را با خود می برد. او هیچ مسئولیتی در قبال رفتار خویش احساس نمی کند و در پذیرش فرهنگ کشور میزبان مقاومت نشان می دهد. الیف شافاک نویسنده این کتاب در استراسبورگ فرانسه در سال 1971 متولد شد و در کمتر از یک سال پس از تولد او به علت جدایی والدین خود به همراه مادرش به استانبول آمد. وی به علت شغل مادرش سال ها در مهاجرت بوده بنابراین به کشور های زیادی سفر کرده است. او رفتار نژادپرستانه ی انگلیسی ها را لمس کرده و در این رمان به رفتار نژاد پرستانه ی مردم انگلیس نسبت به خارجی ها می پردازد.
در بخشی از کتاب شرافت می خوانیم:
همسرای مدرن. اونا وقت آشپزی کردن ندارن. تمام طول روز کار می کنن. غروب میان چند قوطی تن می خرن با سس سالاد قاطی می کنن بعد اسمش رو می ذارن شام. مرال تعجب کرد که آن ها چه جور زنانی بودند. از چه نوع خانواده هایی بودند؟ حتی زنان روی جلد مجله های مردان او را به اندازه ی این همسران غیر همسر متعجب نمی کردند. دخترهایی که در آن مجله ها بودند حتماً یا اغفال شده بودند یا پول هنگفتی گرفته بودند تا با لباس به دنیا آمدنشان ژست بگیرند. آن ها سقوط کرده بودند؛ کاش خداوند به آن ها کمک می کرد تا راه درست را پیدا کنند. همسران مدرن مطمئناً قربانی نبودند. آن ها درآمد داشتند، ماشین می راندند، مرتب لباس می پوشیدند و حتی بعضی از آن ها بچه داشتند؛ ولی هیچ وقت حتی دلمه فلفل سبز هم برای همسرانشان درست نمی کردند. مرال با خودش فکر می کرد که جاری او هم چنین رفتاری داشت. البته در خفا بود و چیزی مشخص نبود. در پمبه حالت استقلالی وجود داشت که مرال نمی توانست دقیقاً دلیل آن را متوجه شود، جریانی از سرکشی در دریایی از آرامش. ولی همسر پمبه خوب نبود. ده ماه بود که پیدایش نشده بود و قبل از آن هم دقیقاً دور و بر خانواده اش نبود. همسر مرال اصلً این طور نبود.
خلاصه داستان رمان شرافت :
موضوع رمان شرافت داستان مهاجرت خانواده ای ترک به انگلستان است که شاید برای بسیاری از ما آشنا و قابل درک باشد. پایبندی به سنن و اعتقادات ملی و مذهبی، ساختار مردسالاری و داشتن تعهد به خانواده و حفظ ناموس جزء ویژگی های بارز در جوامع شرق است. شافاک با ظرافت، چالش های این خانواده را در جامعه غرب به تصویر می کشد، دغدغه هایی که مهاجرین شرقی در محیط آزاد غرب دارند و همین موضوع زمینه ساز بروز مشکلات جدید و جدی در خانواده هایشان می شود.
شناسنامه کتاب شرافت
- نویسنده: الیف شافاک
- مترجم: مینا کریمی
- زبان: فارسی
- ناشر چاپی: نشر سعید نوین
- تعداد صفحات: 488
- موضوع کتاب:کتاب های داستان و رمان خارجی
- نسخه الکتریکی:دارد
- نسخه صوتی : ندارد
امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .