استیون هاوکینگ
اِستیوِن ویلیام هاوکینگ (انگلیسی: Stephen William Hawking؛ ۸ ژانویهٔ ۱۹۴۲ – ۱۴ مارس ۲۰۱۸) فیزیک دان نظری، کیهان شناس و نویسندهٔ انگلستانی بود. او مدیر تحقیقات مرکز کیهان شناسی نظری در دانشگاه کمبریج بود، که بیش از چهل سال، سابقه فعالیت علمی داشت. کتاب ها و همایش هایش او را به یک چهرهٔ محبوب، تبدیل کرده بود. او عضو جامعهٔ سلطنتی هنر و نیز، عضو ثابت جامعهٔ آکادمی پاپتیکال علوم (Pontifical Academy of Sciences) بود و در سال ۲۰۰۹ مدال آزادی ریاست جمهوری آمریکا را گرفت.
درباره کتاب طرح بزرگ
زمینه ی پژوهشی استیون هاوکینگ، کیهان شناسی و گرایش کوانتومی است و او در این کتاب، عمیق ترین پرسش های کیهان شناسی مدرن را پیش کشیده و با طرح های شناخته شده فیزیک امروز، از (فرضیه M) و نسبیت عام و خاص گرفته تا فرضیه ی پُل دیراک و اصل عدم قطعیت هایزنبرگ و...، کوشش کرده به یک نظریه کامل که بتواند جهان هستی را تعریف و توجیه کند، برسد. استفن هاولینگ (Stephen Hawking) برای سی سال پروفسور ریاضی در دانشگاه کمبریج بود و جوایز و افتخارات بسیاری دریافت کرده است در کتاب طرح بزرگ (The Grand Design) آورده: ما در دنیایی حیرت انگیز و گیج کننده زندگی می کنیم. می خواهیم معنای آنچه را که در پیرامون خویش می یابیم بدانیم و دوست داریم بپرسیم: سرشت جهان چیست؟ جایگاه ما در کجای آن است؟ از کجا آمده ایم و آمدنمان به چه خاطر بوده است؟ منشأ جهان چیست و چرا به صورت کنونی اش در آمده است؟ جهان چگونه به پایان خواهد رسید؟ این روزها بحث درباره اعتقادات استیفن هاوکینگ و هم فکرانش و منتقدان آن ها حول موضوع آفرینش و سرشت جهان بالا گرفته و به یکی از موضوعات داغ در رسانه های علمی جهان تبدیل شده است. راجر پنروز، دکتر لی ریفیلد، دکتر فریزر واتس، دوایت گارنر، کریک چلندر و استاد و ریاضیدان مشهور دانشگاه کمبریج، اریک پریست، و بسیاری دیگر، از منتقدان بزرگ استفن هاوکینگ هستند و کسانی مانند پروفسور ریچارد داوکینز، زیست شناس مشهور بریتانیایی، از موافقان او به شمار می روند. با همه این تفاسیر، کسی نمی تواند استفن هاوکینگ را به کوتاه فکری متهم کند. زندگی او به پرسیدن سؤالات بنیادین درباره طبیعت فضا زمان و سرچشمه جهان هستی اختصاص داده شده است. عدم آگاهی نسبت به رویدادهای طبیعی مسبب اختراع خدایان متعددی از سوی مردم باستان شده همانند خدایان عشق و جنگ، خدایان خورشید، زمین و آسمان و... تا بر جنبه های زندگی آن ها حکمرانی کنند. اما در حدود 2600 سال قبل، با ظهور تالس ملطی این ایده مطرح شد که طبیعت از اصول ثابتی تبعیت نمی کند. تا قبل از این که فیزیک مدرن ظهور کند تصور می شد که تمام دانش های جهان را می توان از طریق مشاهده مستقیم به دست آورد، یعنی همان طور که دیده می شوند از طریق حس ما درک می شوند اما ظهور فیزیک مدرن ثابت کرده که چنین تصوری اشتباه است و نمی تواند با فیزیک مدرن سازگار باشد. برای مقابله با چنین پارادوکس هایی، نظریه هایی از سوی این دو نویسنده ارائه شد که توجه ها را به خود جلب کرد.
در بخشی از کتاب طرح بزرگ می خوانیم
این اندیشه انقلابی که ما ساکنان معمولی جهان هستیم و نه موجودات برتری که در مرکز آن زندگی می کنند، اولین بار توسط آریستارکوس (از 310 تا 230 پیش از میلاد)، یکی از آخرین دانشمندان ایونیا، ارائه شد. تنها یکی از محاسباتش به جای مانده اند، یک تحلیل هندسی پیچیده از مشاهدات دقیقی که او از اندازه سایه زمین بر روی ماه در حین ماه گرفتگی انجام داده است. او از داده هایش به این نتیجه رسید که خورشید باید خیلی بزرگ تر از زمین باشد. شاید با الهام از این ایده که اجسام کوچک تر بایستی حول اجسام بزرگ تر بچرخند، و نه برعکس آن، او اولین کسی بود که استدلال کرد که زمین مرکز سیستم خورشیدی نیست، بلکه زمین و دیگر سیارات حول خورشید بزرگ تری می چرخند. این کشف تنها گام کوچکی بود در رسیدن به این ادراک که زمین تنها یک سیاره مانند سیارات دیگر است، و خورشید ما نیز چیز ویژه ای نیست. آریستارکوس فکر می کرد که موضوع همین طوری باشد و باور داشت که ستاره هایی که ما در آسمان شب می بینیم، درواقع چیزی جز خورشید های دورتر نیستند. ایونیا یکی از چندین مدرسه فلسفه یونان باستان بود، هرکدام با عقاید متفاوت و عمدتاً متناقض. متأسفانه، دیدگاه ایونیایی از طبیعت (که می توان آن را از طریق قوانین کلی توضیح داد و به مجموعه ساده ای از اصول کاهش داد) تنها برای چند قرن تأثیر نیرومندی داشت. یکی از دلایل آن این است که به نظر می رسید که در تئوری های ایونیایی هیچ جایگاهی برای اراده یا نیت آزاد یا این مفهوم که خدایان در کارهای دنیا دخالت می کنند، وجود نداشت. این ها از قلم افتادگی های موحشی بودند که برای بسیاری از متفکرین یونانی، مانند بسیاری از مردم زمان حال، عمیقاً ناراحت کننده بودند.
نقد و بررسی کتاب طرح بزرگ
از زمان فلاسفه یونان باستان که می خواستند تنها به کمک اندیشیدن به پاسخ برسند تا امروز که دانشمندان تمام تکنولوژی و توان بشر را در اختیار گرفته اند، انسان همواره می خواسته به سوالات اساسیش پاسخ داده شود. اینکه جهان هستی از کجا آمده است؟ منشا انسان کجاست؟ آیا خالقی برای جهان وجود دارد؟ و بسیاری سوالات پایه ای دیگر. فلسفه و دانش در طول تاریخ به یاری انسان شتافته اند تا هویت وجودی انسان را درک و طرحی برای تبیین و درک جهان عرضه کنند تا پاسخگوی پیچیدگی های خلقت باشند. استیون هاوکینگ و لئونارد ملودینو در کتاب طرح بزرگ به سوالات اصلی بشر پرداخته اند.
فهرست مطالب کتاب
- مقدمه ی مترجمین
- 1: راز هستی
- 2: فروانروایی قانون
- 3: حقیقت چیست؟
- 4: پیشینه های چندگانه
- 5: فرضیه همه چیز
- 6: انتخاب جهان خودمان
- 7: معجزه آشکار
- 8: طرح بزرگ
- واژه نامه
شناسنامه کتاب طرح بزرگ
- نویسنده: استیون هاوکینگ، لئونارد ملودینو
- مترجم: حسین صداقت، امیر امیرآبادی
- زبان: فارسی
- ناشر چاپی: نشر فلسفه
- تعداد صفحات: 222
- موضوع کتاب:کتاب نجوم
- نسخه الکترونیکی:دارد
- نسخه صوتی : دارد
امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.