درباره تی. ال واسوانی
تی ال واسوانی Sadhu Thanwardas Lilaram Vaswani Sindhi (25 نوامبر 1879 - 16 ژانویه 1966) Sadhu TL Vaswani یک آموزش دهنده هندی بود که جنبش میرا را در آموزش و پرورش ایجاد کرد و مدرسه سنت میرا را در حیدرآباد، سند راه اندازی کرد و بعد از سال 1949 به پونا نقل مکان کرد. موزه دارشان که به زندگی و تدریس وی اختصاص دارد، در سال 2011 در پونا افتتاح شد.
درباره کتاب زایری در راه
تی. ال. واسوانی، مؤلف کتاب زایری در راه (Pilgrimage To God)، یکی از برجسته ترین حکما و عرفای معاصر است؛ اندیشمندی وارسته که با آموزه های عرفانی خود، شمار کثیری از انسان ها را در سراسر جهان مفتون و شیدای خویش نموده است. مفهوم خدا، هسته ی مرکزی تمامی تأملات واسوانی است. به زعم او، تمام جهان، از کوچک ترین ذره گرفته تا بزرگ ترین اجزای عالم، همه و همه آکنده از حضور الهی است. او در این زمینه پیرو تالس، فیلسوف بزرگ پیشاسقراطی است، که در نقل قولی مشهور، چنین بیان داشته: «همه چیز آکنده از خدایان است.» البته تی. ال. واسوانی هرگز از «خدایان» سخن نمی گوید. در نظام فکری او جایی برای اندیشه های مشرکانه نیست. این متفکر تنها یک خدا می شناسد؛ خدایی حقیقی که نه تنها خالق تمامی موجودات، بلکه خالقِ نفْسِ وجود است. تی. ال. واسوانی در کتاب زایری در راه، چکیده ی باورهای الهیاتی خویش را به شکلی موجز و زیبا بیان کرده است. او برای این کار، از فن تمثیل پردازی و قصه گویی بهره گرفته. کتاب زایری در راه، همچون اغلب آثار مشابه، بر پایه ی تمایل والای نگارنده به یافتن حقیقت زندگی به رشته ی تحریر درآمده است. این تمایل حقیقت جویانه از همان بندهای آغازین اثر برای ما آشکار می شود: «در طلب بودم. دانش و ایمان، فلسفه و دین، ادبیات و هنر، زمان و مکان، همه را در جست وجوی حقیقت به کنکاش گرفته بودم. اما پرسش همچنان برجا بود: حقیقت چیست؟» چنان که از همین چند سطر پیداست، حقیقت، به زعم تی. ال. واسوانی، خارج از حیطه ی معارف مرسوم بشری است. به عبارتی، حقیقت از طریق دانش اندوزی به کف نمی آید. اما در این صورت، این پرسشِ به جا در ذهن نقش می بندد که پس نشان حقیقت را در کجا باید جُست؟ اگر علوم و معارف بشری به ما در یافتن حقیقت یاری نمی رسانند، طلب حقیقت را باید در چه حیطه ی دیگری پی بگیریم؟ پاسخ واسوانی به این پرسش، یک کلمه است: در «زندگی»! به زعم واسوانی، انسان تنها از طریق تأمل در زندگی شخصی خویش می تواند ندای حقیقت الهی را دریابد. به عبارتی، خداشناسی تنها از مجرای خودشناسی میسر می گردد. این گفته البته چندان تازه نیست. اما شیوه ی بیانی که واسوانی برای انتقال این آموزه در کتاب پیش رو به کار گرفته، الحق که بدیع و بی نظیر است. کتاب زایری در راه، چنان که پیشتر به اشاره گفتیم، ساختاری داستانی دارد. در این اثر با قصه ی زندگی جوانی طالب حقیقت همراه خواهید شد که در مسیر سلوک و مکاشفه ی خویش، با «حکیم و پیام آوری» بزرگ آشنا می شود. این حکیم و پیام آور بزرگ، به تعبیری، قهرمان قصه ی واسوانی به شمار می رود؛ قهرمانی که او قلب اندیشه ی عرفانی خویش را از قول او بیان می کند. سخن کوتاه: کتاب زایری در راه، علی رغم حجم اندکی که دارد، آکنده از غنای فکری و زیباییِ ادبی است. به نحوی که مطالعه ی آن، چنان که به دقت صورت گیرد، می تواند تحولاتی سازنده و شگرف را در عمق جان خواننده رقم زند.
در بخشی از کتاب زایری در راه می خوانیم
ناقوس ها به صدا درآمده بودند. مردم راهپیمایی می کردند و سرود می خواندند. آن ها در میدان بزرگ شهر جمع شده بودند تا در گردهمایی سالروز استقلال هند شرکت کنند. حکیم پرسید: «امروز چرا تمام شهر در هیاهو و شادی ست؟ این جمع انبوه مردم به کجا می روند؟» یکی از شاگردان پاسخ داد: «استاد! امروز سالروز استقلال هند است، مردم به میدان شهر می روند تا در گردهمایی شرکت کنند. آیا شما نمی آیید؟» حکیم پذیرفت که به آن جا برود. او به سخنرانی کسانی که آن روز به آن مکان آمده و از استقلال کشور خود شاد بودند، گوش داد. پس از آن که از گردهمایی بازگشت، یک نفر به او گفت: «استاد، از آزادی برای ما بگویید.» حکیم گفت: «شما امروز عصر مرا به میدان شهر بردید. من مردم را دیدم که از برابر رهبرانشان رژه می رفتند. جوان ها فریاد می زدند و آزادی را جشن گرفته بودند. به خود گفتم: «افسوس که فرشتگان ناامید شدند، زیرا آن ها در زمین پی یافتن نور هستند اما فقط ظلمت را می بینند!» برادران! ببینید که چگونه در دوران آزادی شما، هنوز مردم اسیر فریب و ریا هستند، چگونه شهوت ثروت دارند و چگونه عده ای می کوشند با تملق دیگران را در چنگ خود نگاه دارند. و قلب من از دیدن این ها به درد می آید. سروران من! دنیا دیوانه شده است. ببینید چه بندهایی به دست و پای شما بسته شده است و قوی ترین آن ها همان چیزی ست که آن را آزادی می خوانید. تا زمانی که به یاری فقرا و افراد مطرود برنیامده اید، به راستی آزاد نیستید. تا زمانی که ثروت خود را مایملک خود دانسته و آن را امانت ندانید، آزاد نیستید. تا زمانی که به افراد بی پناه، پناه نداده اید، گرسنگان را سیر نکرده اید، برهنگان را تنپوش نبخشیده اید و در میان ظلمت نوری نیفروخته اید آزاد نیستید. اگر قلبتان را پاک نکرده اید، رها نیستید. اگر استبداد و ثروت اندوزی را از قلب خود نرانده اید، آزاد نیستید.
فهرست مطالب کتاب
- آشنایی با نویسنده
- پیش گفتار
- در طلب
- قلب پاک
- چرخ زندگی
- بمیرید و زنده شوید
- زندگی متعادل
- سه مرحلۀ مراقبه
- عابد فرزانه
- آزادی
- آیا قطره می تواند دریا را انکار کند؟
- خاموش باش، آگاه خواهی شد
- راز سرگشوده
- پرسش و پاسخ
- معبد نور
- پاسداران شب
- فردا می روم
- قلمروی بی آرزویی
- رقص شیوا
- به فرزندان خود عشق بورزید
- خود را بشناس
- ترانۀ خدا
- راه کوچک
- در درگاه نیلوفرین
- روح کودک
- متبرکند آنان که...
- زایرانی در راه
شناسنامه کتاب زایری در راه
-
نویسنده: تی. ال. واسوانی
-
مترجم: فریبا مقدم
- زبان: فارسی
- ناشر چاپی: کلک آزادگان
- تعداد صفحات: 80
- موضوع کتاب:کتاب ادیان و تصوف
- نسخه الکترونیکی:دارد
- نسخه صوتی : ندارد
علاقه مندان به آموزه های برآمده از ادیان شرقی مخاطبین خاص این کتاب، و دوست داران مباحث عرفانی، مخاطبین عام آن اند. امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.