ارسَنجان
ارسَنجان یکی از شهرهای استان فارس است و در فاصله ۱۲۰ کیلومتری شمال شرقی شیراز قرار دارد. این شهر سومین شهر ایمن خاورمیانه و دومین شهر ایمن ایران می باشد که از طرف سازمان جهانی یونسکو تعیین شده است. شهر ارسنجان در بخش مرکزی شهرستان قرار دارد. و فاصله این شهرستان از سعادت شهر و اتوبان تهران شیراز ۳۰ کیلومتر می باشد.
وجه تسمیه اسم اولیه این شهرستان ارسنگان بوده، که از دو بخش ارسن به معنای خوش آب و هوا و گان به معنای جا و مکان تشکیل شده. بعد از یورش اعراب به ایران و تغییر زبان ایرانیان نام این شهر به ارسنجان تغییر یافته است. شهر ارسنجان دارای گذشته ای دیرین است که به همین لحاظ اکثر کتب گذشته همچون فارسنامه ناصری، آثار العجم فرصت الدوله شیرازی، بستان السیاحه زین العابدین صوفی، دایره المعارف علامه دهخدا و دهها کتاب دیگر با تفصیل از آن نام برده اند، اما تاریخ صحیح و دقیقی که بتوان بر آن استناد جست و سال بنای این شهر را دانست در دست نیست ولی بخاطر پیدایش آثار باستانی فراوان بعضی مورخان و باستان شناسان تاریخچه آن را به قبل از ظهور اسلام و تعداد دیگری بنای این شهر را به ۲۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح تخمین زده اند.
پیرامون ارسنجان را جنگلهای سرسبز و کوههای سربلند با مناظر بدیع احاطه کرده است. از مناظر دیدنی ارسنجان می توان به جنگلهای سرسبز طبیعی بناب، فیجان، خلیل بگ، تنگ شکن و چشمه سارها، ارتفاعات دال نشین، قله قلات، دریاچه طشک، غار ضحاک، چشمه شیرخون، پیر باصفا، تک درخت روییده بر سنگ (مروارید سبز) و باغهای سرسبز شمال و غرب جنوب ارسنجان اشاره کرد. با توجه به اینکه آب بناب از وسط جنگل با پوشش کانال در تمام فوصل سال جاری است مکان مناسبی جهت توسعه تفرجگاه می باشد.
پوشش گیاهی و درختان این منطقه شامل درختان کهن بنه، الوک، انجیر کوهی، گز، تنگز و گیاهانی چون جاشیر، آویشن برگ پهن، آویشن برگ نازک، کنگر، قارچ کوهی، بن سرخ، پیازوک، پونه، نعنای وحشی، گل یخ و بسیاری از این قبیل می باشد.
ایوان قدمگاه
مسجد جامع ارسنجان
مسجد جامع ارسنجان در دوران حکومت صفویان ساخته شده و در شهر ارسنجان، بلوار سعیدیه در نزدیکی مدرسه سعیدیه واقع شده است. در تاریخ ۱ مرداد ۱۳۸۶ این مسجد با شماره ثبت ۱۹۳۰۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در این مسجد که یکی از مهم ترين مساجد جامع استان فارس است، از آجر به عنوان مهم ترين عنصر معماري و ساختمانی در ساخت آن استفاده شده است. اصلی ترین تکنیک معماری به کار رفته در معماری این بنا، طاق و تويزه هاي ممتدی می باشد که بر روي ستون هاي محکم استوار شده است. استفاده از آجر به صورت راسته و خفته در يک رديف ستون در وسط شبستان با استفاده از طاق و تويزه ها فضايي بسيار زيبا پديد آورده است. در سال ۱۳۸۷ این بنا مورد تعمیر و مرمت قرار گرفت .
تل تیموران
غار ضحاک
غار ضحاک در فاصله ۲۲ کیلومتری ارسنجان در نزدیکی روستای ولی آباد واقع شده است. دهانه غار ضحاک که در یک دیواره قرار دارد، جلوه ی بسیار زیبایی به کوه بخشیده است. طول این غار در حدود ۶۰ متر است و در درون آن تعداد زیادی کبوتر لانه کرده اند.
طاق پیر باصفا
مدرسه علمیه سعیدیه
مدرسه علمیه سعیدیه ارسنجان که نام خود را از بانی و واقف خود برگفته، در حدود سال ۱۰۸۵ هجری قمری احداث شد و تاکنون نیز به فعالیت خود ادامه داده است از مناطق دیدنی ارسنجان است. تاریخ ساخت این مدرسه با مدرسه خان شیراز همزمان بوده و در زمان احداث، تنها ارسنجان و شیراز از مدرسه علمیه بهره مند بوده اند.
این مدرسه همان گونه که از نام آن بر می آید محل تحصیل علوم دینی بوده و تاکنون طلاب بسیاری در آن به فراگیری علم و دانش پرداخته اند.
معماری مستحکم مدرسه علمیه سعیدیه ارسنجان، به شکل چهار ایوانی و هر ایوان با ۴ حجره ساخته شده است.