ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی رمان قهرمانان و گورها اثر ارنستو ساباتو

  شنبه، 12 تیر 1400   زمان مطالعه 11 دقیقه
معرفی رمان قهرمانان و گورها اثر ارنستو ساباتو
کتاب قهرمانان و گورها اثر ارنستو ساباتو، رمان‌نویس بزرگ آرژانتینی است. ساباتو از جمله مهم‌ترین و برجسته‌ترین رمان‌نویسان آمریکای لاتین و اد‌بیات اسپانیایی‌زبان است که در سال ۲۰۰۷ کاندید جایزه‌ی نوبل بود.

درباره کتاب قهرمانان و گورها

رمان قهرمانان و گورها ترکیبی از عشق، فلسفه و دیوانگی است که آن را یکی از برجسته ترین آثار ادبیات آمریکای لاتین تبدیل می کند. بی شک کتابی که از آن حرف می زنیم قصه ای نیست که پس از یک بار خواندن دور انداخته یا به فراموشی سپرده شود.رمان جذاب ساباتو کتابی است که می تواند چندین بار خوانده شود و هربار بیش تر از بار قبل درک شود. این رمان لایه های زیادی دارد و می توان آن را از منظرهای مختلفی دید، همین ویژگی، رمان قهرمانان و گورها را برای طیف گسترده ای از مخاطب خواندنی می کند.قهرمانان و گورها اولین بار در سال 1961 (1340) در بوینس آیرس به زبان اسپانیایی با عنوانSobre Héroes y Tumbas به چاپ رسید. 20 سال بعد «هلن لین» مترجم آمریکایی و برنده ی جایزه ملی کتاب آمریکا آن را به انگلیسی برگرداند. کتاب قهرمانان وگورها در فضای دهه ی 50 قرن بیستم آرژانتین نوشته شده است. این کتاب با پیش درآمدی آغاز می شود که شما را شوکه خواهد کرد. ساباتو کتاب خود را با گزارشی از پلیس «بوینس آیرس» که در سال 1955 منتشر شد، آغاز کرده است. نا آرامی های سیاسی و اجتماعی این دوره از تاریخ آرژانتین در تار و پود داستان دیده می شود.

شخصیت های داستان قهرمانان و گورها

شخصیت اصلی کتاب دختری بسیار زیبا به نام آله خاندرا است که روحیات عجیب و منحصر به فردی دارد و سرنوشت عجیبی برای خاندان اصیلش رقم می زند. داستان از سه دیدگاه مختلف جریان دارد. سه مرد موثر در زندگی آله خاندرا که زندگیشان به طرز عجیب و غمباری به زندگی او گره خورده است. «مارتین» پسر بسیار جوانی که دنبال مسیر خود در زندگی است و ناگهان به آله خاندرا بر می خورد و عاشق او می شود. «برونو»، دوستی خانوادگی و فیلسوف مسلک که در گذشته شیفته ی مادر آله خاندرا بوده است و سومین مرد پدرش،فرناندو بيدال. «بیدال» مرد اسرارآمیزی است و به مسائل مربوط به افراد نابینا علاقه ی عجیبی دارد. ردپای این علاقه در گزارش های پلیس هم پیدا شده است. افسران پلیس در آپارتمان متعلق به این مرد پیش نویسی با عنوان «گزارش درباره ی نابینایان » یافتند. کسانی که این گزارش راخوانده اند گفته اند که تنها یک آدم پارانویا می تواند چنین چیزهایی بنویسد.

سبک نگارشی ارنستو ساباتو در قهرمانان و گورها

کتاب قهرمانان و گورها چهاربخش دارد که در هر بخش آن یکی از شخصیت ها نقش پررنگ تری ایفا می کند. ارنستو ساباتو تمرکز زیادی روی درونیات شخصیت ها و قهرمانهای کتابش دارد و سعی می کند آن ها را به خوبی توصیف کند. توصیفات او به شکلی است که مخاطب می تواند با حالات روحی شخصیت های کتاب ارتباط برقرار کند، کشمکش های درونی و غم و شادیشان را دریابد و با آن ها همذات پنداری کند.در جایی از کتاب ساباتو احوال «مارتین» را چنین توصیف کرده است: «خیلی سعی کرد نگاهش را دوخته به مجسمه نگه دارد. گفت در آن لحظه احساس می کرد ترسیده یا محسور شده استترس از روبرگرداندن یا اشتیاقی محسور کننده برای همین کار. به یاد آورد که یکبار بر لبه ی تنگدره شیطان در هوماهواکا ایستاده بود و به مغاک زیر پای خود خیره نگاه می کرد. ناگاه نیرویی مقاومت ناپذیر او را وا داشت به طرف دیگر مغاک بپرد. در این لحظه هم احساسی شبیه همان در او پیدا شده بود: انگاری احساس می کرد ناچار است به آن سوی مغاکی ظلمانی بپرد، به طرف دیگر وجود خودش. بعد آن نیروی ناخودآگاه و مقاومت ناپذیر او را واردار کرد رویش را برگرداند.»

خلاصه داستان قهرمانان و گورها

شخصیت اصلی کتاب دختری بسیار زیبا به نام آله خاندرا است که روحیات عجیب و منحصر به فردی دارد و سرنوشت عجیبی برای خاندان اصیلش رقم می زند. داستان از سه دیدگاه مختلف جریان دارد. سه مرد موثر در زندگی آله خاندرا که زندگیشان به طرز عجیب و غمباری به زندگی او گره خورده است. «مارتین» پسر بسیار جوانی که دنبال مسیر خود در زندگی است و ناگهان به آله خاندرا بر می خورد و عاشق او می شود. «برونو»، دوستی خانوادگی و فیلسوف مسلک که در گذشته شیفته ی مادر آله خاندرا بوده است و سومین مرد پدرش،فرناندو بيدال. «بیدال» مرد اسرارآمیزی است و به مسائل مربوط به افراد نابینا علاقه ی عجیبی دارد. ردپای این علاقه در گزارش های پلیس هم پیدا شده است. افسران پلیس در آپارتمان متعلق به این مرد پیش نویسی با عنوان «گزارش درباره ی نابینایان » یافتند. کسانی که این گزارش راخوانده اند گفته اند که تنها یک آدم پارانویا می تواند چنین چیزهایی بنویسد.

درباره نویسنده قهرمانان و گورها

ارنستو ساباتو (زاده ۲۴ ژوئن ۱۹۱۱ - درگذشته ۳۰ آوریل ۲۰۱۱) نویسنده و رمان نویس برجستهٔ آرژانتینی از تبار ایتالیایی بودکه در ادبیات آمریکای لاتین با سه رمان برجسته به نامهای تونل، قهرمانان و گورهاو فرشته ظلمت به شهرت رسیده است.او علاوه بر هنر نویسندگی، به نقاشی هم علاقمند بوده است.
ارنستو دارای مدرک PhD فیزیک بوده است.نویسندگی را از سی سالگی اغاز کرده و نخستین رمانی که از این نویسنده به فارسی ترجمه شده است کتاب قهرمانان و گورها است. یکی از معدود نوسیندگانی است که در عین حال که بسیار آثارش به لحاظ محتوا غنی است ، سبک نگارش بسیار گیرا و جذابی را نیز در آثارش به همراه دارد.آنچه در دل رمان های ساباتو می توان مشاهده کرد ، روایت انسان هایی است که دست تقدیر آنان را از تمامی تمایلات دنیایی محروم کرده است و آنان در یک جنون بی منتتهی درگیر هستند. آثار ساباتو هر چند بسیار محدود است و او به نسبت دیگر نویسندگان آن چنان که باید و شاید اثر های زیادی را خلق نکرده است. اما همین چند اثر از او این آنچنان مستند و قوی و جذاب است که می توان به او لقب یک نویسنده ی تمام عیار را داد. او با همین چند کتاب خود که به تعداد انگشتان دست هم نمی رسد ، برنده ی جایزه ی ادبی نوبل شده است و افتخارات بسیاری را نصیب خود کرده است.اگر بخواهیم به شناختی جامع از ارنستو ساباتو برسیم ، خوانش رمان ” تونل” بر ما واجب است.این رمان یکی از بهترین رمان های ساباتو و جز برترین کتاب هایی است که هر کسی باید در حوزه ی رمان آن را خوانده باشد و از آن علاوه بر لذت های فراوان مطالعه ، درس های فراوانی نیز دریافت کند. مفهوم تونل در تمام رمان ، درون انسان است.

ارنستو ساباتو

ترجمه قهرمانان و گورها به فارسی

مصطفی مفيدی متولد 1320 و دانش آموخته ی دانشکده ی پزشکی دانشگاه تهران است اما به عنوان یک مترجم برجسته شناخته می شود. مصطفی مفيدی اولین بار کتا ب های ارنستو ساباتو را در ایران ترجمه کرد و همچنان تنها مترجم کتاب های ساباتو به فارسی است. «انتشارات نیلوفر» قهرمانان و گورها را با ترجمه مصطفی مفيدی منتشر کرده است.مفیدی کار ترجمه را با برگرداندن متون علمی در سال 1342 آغاز کرد. او مدت ها بعد به ادبیات و به خصوص ادبیات آمریکای لاتین روی آورد. «شوان ها» اثر «اونوره دوبالزاک» اولین ترجمه ی مصطفی مفیدی است که سال 72 به چاپ رسید. او همچنین کتاب های دیگری ترجمه کرده که از میان آن ها می توانیم به «رودهای ژرف»، «امتحان نهایی» و«پژواک برانگیز» اشاره کنیم.

نقدها و نظرها درباره ی قهرمانان و گورها

قهرمانان و گورها ارنستو ساباتو را بیشتر به ما می شناساند. مصطفی مفیدی معتقد است این کتاب شباهت های زیادی با اثر کم نظیر «علی حاتمی»، فیلم «سوته دلان» دارد. او درباره ی این کتاب گفته است:« باز هم قصه ی انسان است كه تضادهايش او را از هم دريده اند. قصه ی مهرباني و پاكدلي است كه بي رحمي ها و ترفندهايش مسخ مي كنند، باز هم قصه ی انسان است، اسير سرنوشت، محكوم جبر واقعيت هاي سرسخت گريزناپذير كه از خود اختياري ندارد، نمي توان او را محكوم كرد، نمي توان بر او حكم كرد، نمی توان در او داوري كرد، بلکه بايد بر او رحمت آورد و گريست.»«استیون گادین»، منتقد فرانسوی نقد مفصلی بر این کتاب نوشته و آن را از جنبه های مختلف بررسی کرده است. او می گوید:«این کتاب را می توان به سادگی یک داستان عاشقانه ی غم انگیز دید یا آن را داستان دیوانگی دانست. اما این داستان بیشتر یک شگفتی فلسفی در تاریخ است. قهرمانان و گورها از بارون ها حرف می زند و به توسعه ی صنعتی، جنگ جهانی و مشکلات سیاسی و اجتماعی می پردازد. لحظاتی در این رمان وجود دارد که تا آرژانتینی نباشید درک کامل آن ها برایتان ممکن نخواهد بود.من نمی خواهم این احساس را ایجاد کنم که این کتاب یک کتاب نمادین از تاریخ آرژانتین است، در واقع خرده داستان های دیگری هم وجود دارند اما می شود از آن ها گذشت. این نوعی از روایت داستانی است که در آن نویسنده از ابهام زدایی از مسائل، حتی مسائلی که برای خودش ابهام دارند، شانه خالی می کند و روشی است که ساباتو در نوشتن از آن استفاده می کند.»

قسمتی از کتاب قهرمانان و گورها

آیا ما این همه نسبت به آدم های دیگر سخت گیر می بودیم اگر به راستی به این فکر می کردیم که آن ها روزی خواهند مرد و آن وقت هیچ کلمه ای از آنچه را ما به آنها گفته ایم نمی توانیم پس بگیریم؟

البته که دوستت دارم احمق جان. ولی آزارت می دهم. دلیلش هم صاف و ساده این است که دوستت دارم. این را می فهمی؟ آدم کسانی را که به آن ها بی تفاوت است آزار نمی دهد.

برای انسان ها زمان هرگز دوباره تکرار نمی شود و هیچ گاه دوباره به آن صورت که یک وقتی بود بر نمی گردد و وقتی احساسات آدم تغییر کرد یا رو به زوال گذاشت دیگر هیچ معجزه ای نمی تواند کیفیت اولیه را به آن برگرداند.

بورده نابه آن قدر باهوش بود یا شمّی چنان قوی داشت که دریابد آله خاندرا برتر از اوست، و آن قدر آرژانتینی بود که از احساس اینکه فقط تن او را می توانست تصاحب کند احساس حقارت کند، چه می فهمید که آله خاندرا در روح خود از موضعی برتر به او نگاه می کند، او را به مسخره می گیرد، سرزنش می کند، و روح او بُعدی از خویشتن اوست که برای مرد دسترس ناپذیر است. این احساس باز هم آزارنده تر و کشنده تر که آله خاندرا از او به عنوان ابزاری ساده استفاده می کرد، همان طور که بی شک از بسیاری افراد دیگر نیز استفاده کرده بود، بیشتر بر جان او سنگینی می کرد و مایۀ احساس حقارت او می شد: ابزاری ظاهراً برای انتقامی بی نهایت پیچیده و منحرف که مارتین به هیچ وجه نمی توانست درکش کند. به همۀ این دلایل بورده نابه میل داشت به مارتین همچون روحی خویشاوند بنگرد، نه فقط به علت احساس برادری در برابر دشمن مشترکشان، بل بدان سبب که آله خاندرا با جریحه دار کردن جوان بی پناهی مثل مارتین، خودش موجودی آسیب پذیرتر می شد، تا حدی که مورد حملۀ آدمی مثل بورده نابه قرار گیرد – چنانکه گویی که کسی که از مردی ثروتمند به علت ثروتمند بودن او نفرت دارد، با پی بردن به اینکه این احساس پست و شرم آور است، در عوض به یکی از نقطه ضعف های زشت او (مثل تنگ نظری و خسّتش) متوسل شود، تا بتواند بدون احساس نوعی عذاب وجدان از او متنفر باشد. ولی مارتین نمی توانست در آن لحظه هیچ یک از این حرف ها را به خوبی حلاجی کند؛ فقط خیلی بعد بود که او توانست چنین کند. گویی آنها قلب او را از سینه درآورده بودند و داشتند با یک سنگ آن را روی زمین تکه تکه می کردند؛ یا انگاری با یک چاقوی ناصاف آن را از سینه درآورده بودند و حالا با ناخن هاشان داشتند آن را پاره پاره می کردند. عواطف آشفتۀ او، احساس بی مقداری کامل، سرگیجه، تأیید بی واسطۀ این حقیقت که آن مرد معشوق آله خاندرا بوده است همه دست به دست هم دادند تا نگذارند او حتی یک کلمه حرف بزند. بورده نابه با حیرت به او چشم دوخته بود.

ولی فراتر از این روزگار بده و بستان و آشفتگی، معجزه به نظر می رسد که این همه جان های انسانی بتوانند در مناطق یکسانی از گیتی پهناور به دنیا بیایند، نشو و نما کنند، و بمیرند بی آنکه با یکدیگر آشنا شوند، بی آنکه به یکدیگر احترام بگذارند یا از هم متنفر باشند؛ مثل پیام های تلفنی پرشماری که، گفته می شود، می توانند از یک کابل یگانه عبور کنند بی آنکه با یکدیگر درآمیزند یا با هم تداخل کنند، و این همه به برکت ساز و کارهای هوشمندانه.

شناسنامه کتاب قهرمانان و گورها

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (124 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (116 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (116 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (82 نظر) (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... (76 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (68 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (67 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (65 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (46 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (40 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (37 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (37 نظر) الهام حمیدی: من مجبورم با سیلی صورتم را سرخ نگه دارم، ترجیح می‌دهم چهره‌ام همان الهام همیشه باشد تا یک چهره عمل شده تغییر یافته (36 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (33 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
مونا بانکی پور همسر سابق امین حیایی: من ترنس نیستم و تغییر جنسیت نداده ام
هشدار! کنجد خوبه ولی نه برای شما دوست عزیز / مبتلایان به این بیماری‌ها لب به کنجد لب نزنند
هشدار! دلایل دیگر را بگذارید کنار، به این دلیل مهم هیچ وقت با موبایل به رخت‌خواب نروید!
تصور بچه‌های حزب‌الله از احمدی‌نژاد فراهم کننده مقدمات ظهور بود / وقتی آه احمدی‌نژاد دامن یک ایرانی در لبنان را گرفت!
فال شمع روزانه امروز چهارشنبه 7 آذر 1403
فال قهوه با نشان روز چهارشنبه 7 آذر ماه 1403
فال روزانه امروز چهارشنبه 7 آذر ماه 1403
باقری: پاسخ به اسرائیل ورای تصورات سران رژیم طرح‌ریزی شده است
فال ابجد روزانه چهارشنبه 7 آذر 1403
فال انبیاء روزانه چهارشنبه 7 آذر 1403
رابعه اسکویی: پشیمانم؛ اگر می دانستم اعدامم نمی کنند زودتر به ایران می آمدم/ باید جنازه‌ام به ایران می‌آمد
قالیباف:قاچاق روزانه 30 میلیون لیتر سوخت سازماندهی شده است
فال حافظ با تفسیر امروز چهارشنبه 7 آذر 1403 + فیلم
تبریک تولد عاشقانه و زیبای امید عالیشاه به همسرش با یک متن احساسی و خاص/ چه اسفندها دود کردیم برای تو...+عکس
جدیدترین خبر از وضعیت سلامتی کاپیتان پرسپولیس بعد ضربه شدید؛ امید عالیشاه باید جراحی شود
منتخب روز   
رابعه اسکویی: پشیمانم؛ اگر می دانستم اعدامم نمی کنند زودتر به ایران می آمدم/ باید جنازه‌ام به ایران می‌آمد نبرد سخت بازیگران زن و مرد ایرانی در لبنان/ الناز حبیبی، علیرام نورایی، لیندا کیانی، لادن مستوفی: سختی های زیادی رو تحمل می کنیم!+فیلم کلیپ سخنان پر مهر و محبت مقام معظم رهبری در مورد بانوان بد حجاب تصاویر دیده نشده عروسی دختر ناصرالدین شاه تا چایی‌خوری در کاخ گلستان + عکس (ویدئو) کُری‌خوانی نعیمه نظام دوست در جوکر برای احسان علیخانی: برا اذیت کردن علیخانی، برنامه ویژه دارم/ مهم‎‌ترین استراتژی و تکنیکم اینه که رها و آزاد باشم ترکیه شعار "زن زندگی آزادی" را ممنوع اعلام کرد جزئیات وضعیت کاپیتان عالیشاه / 24 ساعت باید تحت نظر باشد خبر تاسف برانگیز امروز/ حدس میزنید در جهان تکنولوژی زده‌ی امروز هر ساعت چند زن بدست نزدیکانش به قتل میرسد؟ مفاخر ورزشی ایران/ سعید معروف جادوگر والیبال را بیشتر بشناسیم (فیلم) بیش از 60 درصد ایرانی‌ها تمایل دارند مهاجرت کنند / حس تعلق به ایران به شدت کاهش یافته ... تهران گردی / معرفی 36 پارک تفریحی و جذاب تهران؛ پایتخت را بهتر بشناسید آلبوم تصاویر ورزشی و خصوصی محمدهادی ساروی کُشتی گیر چشم ابرو مشکی ایرانی ؛ از کافه گردی و پاریس گردی تا پُشتک روی تُشک و مدال طلا