درباره کتاب
تونل (The Tunnel) اولين رمان ارنستو ساباتو است. رماني كه با چاپ آن راه صد ساله را يك شبه رفت و اسم مؤلفش را در كنار بزرگ ترين نويسندگان ادبي قرن بيستم قرار داد. ساباتو در کتاب تونل داستان مردي به نام «كاستل» را از زبان خود روایت می کند كه به دنبال مفهومی دست نيافتني به نام عشق حقيقي است. «خوآن پابلو کاستل» نام شخصيت اصلي رمان ساباتو است. مردي كه نويسنده او را با دقت یک نقاش و وسواس یک روانشناس به تصوير كيشده و به شكلي موشكافانه به بررسی درون او و محیط اطرافش می پردازد. کاستل به دنبال عشق حقیقی است و مدام با خود در اين کشمکش است که آيا رابطه ای که با ديگران برقرار می كند را مي تواند عشقی حقیقی بنامد يا نه؟
خواننده در نخستين جملات کتاب شاهد اعترافات كاستل است. او به صراحت بیان می کند همان کسی است که یکی دیگر از شخصیت های رمان به نام ماریا ایریبارنه را کشته است. با این شروع، هر خواننده ای برای خواندن ادامه ي داستان كنج كاو مي شود و کتاب را تا انتها زمين نمي گذارد. اما در ادامه خواننده شاهد روندی آرام در پيش رفت داستان است. روندی که هرگز کلافه کننده نمی شود و او را تا پايان داستان همراه خود مي كشد. احساسات شخصيت هاي داستان در رمان ساباتو جایگاه اول را دارد. خرد و منطق ناتوان از کنترل احساس ها، تنها وظیفه دارند احتمالات را بررسی کنند و ساباتو به آن ها اجازه نمي دهد به قلمرو احساس وارد شوند.
آشنایی با شخصیت های تونل و سبک نوشتاری ارنستو ساباتو
ارنستو ساباتو در بعضی از قسمت هاي داستان از يك لحن گزنده و در بخش هايي دیگر از لحنی آرام استفاده كرده است. البته این تغییر لحن كاملا درست و به جا استفاده شده، باعث سردرگمي خواننده نمي شود و یکپارچگی داستان را به هم نمي ريزد. وسواس فكري کاستل به رمان تونل جان مي دهد و خواننده را همراه اين شخصیت مي كند. در واقع نویسنده به جای خواننده فکر می کند، فكرهايش را عملي مي كند و عواقب كارهايش را هم مي پذيرد. افکار كاستل به شكل حیرت انگیزی مورد قبول خواننده ي كتاب قرار می گیرد و گمان می كند که این اتفاق ها بهترین احتمال و فکر ممکن است.
کاستل عشق حقيقي خود را درنهايت در ماریا ایریبارنه پيدا مي كند و او را تمام و کمال می خواهد. او نمی پذیرد ذره ای از کسی که دوستش دارد، متعلق به شخص دیگری باشد. ماریا برای او انساني خاص و ويژه است؛ زني دست نیافتنی و متفاوت كه كاستل به هر دري مي زند تا او را از آن خود كند. کاستل فكر مي كند ماریا هم مانند او فكر مي كند و اشتباه كاستل هم دقيقا همين است. تماميت خواهي بزرگ ترين و نابخشودني ترين اشتباه كاستل است. ماريا همان عشق حقيقي است كه كاستل منتظرش بود و وقتي به آن مي رسد، حاضر نيست تحت هيچ شرايطي آن را رها كند. از طرفی ماريا هم زني نیست که بخواهد او را رها کند. رابطه ي آن ها بيمارگونه است و در هر ديدار آن ها چنان ضربه و آسيبي به هم مي زنند كه انگار مي خواهند يكديگر را براي عشقي كه در بين شان وجود دارد، مجازات كنند. ساباتو همه ي تلاشش را كرده تا کوچک ترین و در ظاهر بي اهميت ترين افکار انسان ها را هم جست وجو کند. افکاری که ممكن است فقط لحظه ای از ذهن بگذرند و ناپديد شوند اما تاثيرشان را بر روان انسان مي گذارند.
خلاصه داستان
داستان کتاب در مورد اعترافات نقاشی معروف به نام خوان پابلو کاستل در مورد قتل زنی به نام ماریا ایریبارنه است. در حقیقت کتاب با این جمله آغاز می شود: کافی است بگویم من خوآن پابلو کاستل هستم. نقاشی که ماریا ایربیارنه را کشت. آغازی شدیدا تکان دهنده. از جمله آغازهایی که واقعا زیبا بود و همیشه یاد انسان می ماند. ماریا به دیدن یکی از نمایشگاه های کاستل می رود و در آنجا به موضوعی توجه خاصی نشان می دهد که هیچ شخص دیگری متوجه دلیل احساسی آن نشده است. همین امر باعث شیفتگی کاستل و عشق آنها می شود. کاستل تا حد مازوخیستی خودآزار است و دائما در مورد ماریا شک می کند. فرضیه می دهد. حسادت می کند و ماریا نیز هیچ عمل معقولی برای کاهش این حالات نمی کند و .......
به صورت فوق العاده ای در باب روان شناسی حالات کاستل شک و ظن او سناریو بافی اش تخیلاتش عشقش پشیمانی اش و ..... وارد شده است.
ساباتو اهل آرژانتین هست. کتاب تونل او توجه زیادی را به خود جلب نمود و مثلا کامو درباره کتاب گفته : تلخی و تندی شور و حرارت آن را می ستایم و گراهام گیرین نیز گفته که به خاطر تحلیل روان شناختی اش عمیقا آن را ستایش می کنم. فلسفه کتاب را نیز مبتنی بر فلسفه اگزيستانسياليسم می دانند.
درباره نویسنده
ارنستو ساباتو (زاده ۲۴ ژوئن ۱۹۱۱ - درگذشته ۳۰ آوریل ۲۰۱۱) نویسنده و رمان نویس برجستهٔ آرژانتینی از تبار ایتالیایی بودکه در ادبیات آمریکای لاتین با سه رمان برجسته به نامهای تونل، قهرمانان و گورهاو فرشته ظلمت به شهرت رسیده است.او علاوه بر هنر نویسندگی، به نقاشی هم علاقمند بوده است.
ارنستو دارای مدرک PhD فیزیک بوده است.نویسندگی را از سی سالگی اغاز کرده و نخستین رمانی که از این نویسنده به فارسی ترجمه شده است کتاب قهرمانان و گورها است.
یکی از معدود نوسیندگانی است که در عین حال که بسیار آثارش به لحاظ محتوا غنی است ، سبک نگارش بسیار گیرا و جذابی را نیز در آثارش به همراه دارد.آنچه در دل رمان های ساباتو می توان مشاهده کرد ، روایت انسان هایی است که دست تقدیر آنان را از تمامی تمایلات دنیایی محروم کرده است و آنان در یک جنون بی منتتهی درگیر هستند. آثار ساباتو هر چند بسیار محدود است و او به نسبت دیگر نویسندگان آن چنان که باید و شاید اثر های زیادی را خلق نکرده است. اما همین چند اثر از او این آنچنان مستند و قوی و جذاب است که می توان به او لقب یک نویسنده ی تمام عیار را داد. او با همین چند کتاب خود که به تعداد انگشتان دست هم نمی رسد ، برنده ی جایزه ی ادبی نوبل شده است و افتخارات بسیاری را نصیب خود کرده است.اگر بخواهیم به شناختی جامع از ارنستو ساباتو برسیم ، خوانش رمان ” تونل” بر ما واجب است.این رمان یکی از بهترین رمان های ساباتو و جز برترین کتاب هایی است که هر کسی باید در حوزه ی رمان آن را خوانده باشد و از آن علاوه بر لذت های فراوان مطالعه ، درس های فراوانی نیز دریافت کند. مفهوم تونل در تمام رمان ، درون انسان است.
قسمتی از کتاب
رای ما بسیار موجه تر است که از چیزهایی که به آنها آشنایی کامل داریم بیزار باشیم. (کتاب تونل – صفحه۲۵)
“بعضی وقت ها احساس می کنم که هیچ چیز معنی ندارد. در سیاره ای که میلیون ها سال است با شتاب به سوی فراموشی می رود، ما در میان غم زاده شده ایم، بزرگ می،شویم، تلاش و تقلا می کنیم، بیمار می شویم، رنج می بریم، سبب رنج دیگران می شویم، گریه و مویه می کنیم، می میریم، دیگران هم می میرند و موجودات دیگری به دنیا می آیند تا این کمدی بی معنی را از سر گیرند.
واقعا اینطور بود؟ همانطور که نشسته بودم درباره مساله بی مفهوم بودن همه چیز تعمق می کردم. آیا زندگی ما چیزی جز یک سلسه زوزه های بی معنی در بیابانی از ستارگان بی اعتنا نبود؟” (کتاب تونل – صفحه۵۱)من از خودم می پرسم چرا حقیقت باید ساده باشد. تجربه من کاملا خلاف این را به من یاد داده است، حقیقت تقریبا هیچ وقت ساده نیست، و اگر چیزی بیش از حد واضح و آشکار به نظر می رسد، اگر عملی به ظاهر از منطق ساده ای پیروی می کند، معمولا انگیزه های پیچیده ای پشت سر آن هست. (کتاب تونل – صفحه ۶۹)
شناسنامه کتاب
نویسنده: ارنستو ساباتو
ناشر: نیلوفر
تعداد صفحات: 174