درباره کتاب تصرف عدوانی
خیلی وقت ها حواسمان نیست و عاشق می شویم، خیلی وقت ها حواسمان نیست و فکر می کنیم عاشقیم! حواسمان نیست و فکر می کنیم عاشق مان شده اند!خیلی وقت ها متوجه می شویم عاشق نبوده ایم، عاشقمان نبوده اند بلکه احساسی که می پنداشتیم عشق است یک سو تفاهم بوده!"تصرف عدوانی" نوشته "لنا اندرشون" با موضوع عشق و امید حرف های زیادی برای گفتن دارد.
خلاصه کتاب تصرف عدوانی
نام کتاب یعنی "تصرف عدوانی" از یک اصطلاح در علم حقوق گرفته شده است.داستان از آنجا شروع می شود که "استر نیلسون" شاعر و مقاله نویس 31 ساله برای سخنرانی در مورد "هوگو راسک" هنرمندی مشهور دعوت می شود بعد از مدتی عاشق هوگو می شود و می پندارد هیچ کس اندازه او تاکنون درکش نکرده است. بعد از مدتی این عشق رو به یکنواختی و کم فروغی می گذارد و استر متوجه می شود انتظارش از عشق چنان که باید برآورده نشده است.باید به این نکته توجه داشت که "تصرف عدوانی" یک داستان عاشقانه صرف نیست بلکه جنبه های روان شناسی قوی ای نیز دارد و مسائلی چون سیاست، اقتصاد، فلسفه، تروریسم و انقلاب را هم مورد بررسی قرار می دهد.خواندن این کتاب به خواننده کمک می کند تا با دید وسیع تری به رابطه با اطرافیان نگاه کند.یکی از مواردی که نویسنده در این کتاب به خوبی بررسی می کند ذهن و زبان است و ثابت می کند که خیلی وقت ها ما به اشتباه فکر می کنیم عاشق شده ایم چون کلمات را در ذهنمان نه آنطور که هستند بلکه به شکلی که علاقه داریم باشند، در ذهن ترجمه می کنیم و همین باعث برداشت های غلط و احساسات اشتباه می شود!خیلی از کلمات فقط برای نوعی آداب معاشرت اجتماعی است و برای لحظاتی ما را در کنار دیگران قرار می دهد بدون شور و شوقی! اگر به اشتباه در ذهنمان از کلماتِ ساده برداشت های دیگری بسازیم دچار اشتباه و سوتفاهم خواهیم شد!تصرف عدوانی نشان می دهد ذهن انسان تا چه حد درگیر زبان است و خصوصا انسان های عاشق معمولا به دلیل هماهنگ نبودن ذهن و کلماتِ معشوقشان قدرت تجزیه و تحلیل را از دست می دهند و اصطلاحا کور و کر می شوند!این کتاب برنده بهترین رمان سال 2013 در سوئد است و همچنین جایزه ادبی روزنامه های سوئد را از آنِ خود کرده است.تصرف عدوانی فقط راجع به عشق نیست بلکه "امید واهی" و "کلمات توهم زا" را نیز به چالش می کشد از این رو به نظر می رسد طرح جلد کتاب بسیار جالب و با دقت انتخاب شده است.
درباره نویسنده کتاب تصرف عدوانی
لنا اندرسون، زاده ی 18 آپریل سال 1970 در استکهلم، نویسنده و روزنامه نگار سوئدی است. او موفق به کسب جایزه ی آگوست در سال 2013 برای رمان تصرف عدوانی شده است. در همان سال، همین کتاب، جایزه ی ادبی روزنامه ی سوئدی (Svenska Dagbladet) را برای اندرسون به ارمغان آورد.
قسمتی از کتاب تصرف عدوانی
استر گفت: «فکر می کنم مشکلِ اساسی این است که ما کُنش های دیگران را رفتارباورانه تفسیر می کنیم، از بیرون و عینی. اما کنش های خودمان را پدیدارشناسانه، از درونِ آگاهیمان می فهمیم. این معضل بشر است.
وقتی انتظارات کاهش می یابد، کوچک ترین نشانی از امید موجب شادی می شود.
این که آدم در مورد همه چیز صادقانه و شفاف حرف بزند هم خودش فقط نوعی قرارداد است. قراردادی تمامیت خواهانه، مسئولیتی خفه کننده و قید و بندی ست که به هم تحمیل می کنیم. این خواست که آدم به محض تماس با دیگری، باید همه چیز را رها کند هم نوعی استبداد است. این خواست که آدم بعد از تماس، هرگز نباید چیزی را برای خودش نگه دارد، نه تنها خواستی خُرده بورژوایی ست، بلکه نقض احترام به آزادی های فردی هم هست.
آدمیزاد با پاسخِ قطعی آسان تر از پاسخ مبهم کنار می آید. این قضیه به امید و ماهیت آن مربوط می شود. امید انگلی است در بدن انسان که در همزیستی کامل با قلب او زنده است.
امید را باید با گرسنگی کشت تا حیوان میزبانش را گمراه و گیج نکند. امید را فقط به کمک بی رحمی روشن می توان کشت. امید ستمگر است، چون دست و پا را می بندد و زنجیر می کند.
شکنندگی ِ انسان است که عشق را پدید می آورد. امّا شکنندگی کافی نیست. اتکا به خود و با فاصله به خود نگریستن باید آن را تکمیل کند. شکستگی ها موجب نرمی و ملایمت می شوند، اما دیر یا زود، آن چه نرمی را بر می انگیزد، باعثِ پرخاشگری نیز می شود. ضعف مطلق به سبب ناتوانی خود، به اندازه ی نیرویِ فولادین، عشق را غیرممکن می سازد.
شناسنامه کتاب تصرف عدوانی
- نویسنده: لنا آندرشون
- ترجمه: سعید مقدم
- انتشارات: مرکز
- تعداد صفحات: ۱۷۲
- نسخه صوتی:دارد
- نسخه الکترونیکی: دارد