مفهموم حقوقی ضمان ضم ذمه به ذمه چیست؟

  شنبه، 10 اردیبهشت 1401   زمان مطالعه 4 دقیقه
مفهموم حقوقی ضمان ضم ذمه به ذمه چیست؟
ضمان ضم ذمه یکی از انواع عقد ضمان در قانون است. ضمان ضم ذمه مسئولیتی برای ضامن در نظر می گیرد که در فرضی که بدهکار نتواند دین خود را اداء کند، طلبکار یا دائن به ضامن مراجعه می کند و طلبش را دریافت می کند. برای درک بهتر ضمان ضم ذمه محتوا زیر را بخوانید. همراه ساعد نیوز باشید.

ضمانت

ضمانت از ضامن شدن برگرفته شده و یکی از مواردی است که در قانون مدنی و حقوق ایران از آن نام برده شده است. با مراجعه به قانون مدنی می توان ضمانت و ارکان آن را و شرایط ضمانت را پیدا کرد. ضمانت یکی از انواع عقود است، عقد به عمل حقوقی ای می گویند که در آن دو فرد درگیر هستند و تمام شرایط، اوضاع احوال و موضوع عقد باید به رضایت و اختیار و توافق نوشته شود. اگر عقدی به اکراه نوشته شود باطل است، اگر در عقد حیله و فریب در موضوع و ذات عقد باشد عقد باطل می شود. ضمانت و ارکان آن نیز یکی از انواع عقود هستند، که در اصطلاح حقوقی به آن ضمان می گویند. در برخی از موارد برای اطمینان به بدهکار عقد ضمان نوشته می شود.

بررسی ضمان ضم ذمه به ذمه در قانون

واژه ضمان در مفاهیمی چون تعهد، التزام، خسارت ناشی از عقد و التزام قهری، قبول کردن، پذیرفتن، بر عهده گرفتن وام دیگری و مسئولیت استعمال گردیده. در لغت عرب در معانی دربرگرفتن، در چیزی جای دادن، کفیل شدن، غرامت یا تاوان چیزی را برعهده گرفتن به کار رفته است. در فقه امامیه و اهل سنت عمدتاً در مفهوم درک و جبران خسارت، اشتغال ذمه، التزام به تأدیه مال و یا احضار مدیون دیده می شود. در فقه و حقوق موجبات ضمان اعم از التزامات قهری یا عقدی است. التزامات قهری در ماده (۳۰۷) قانون مدنی احصاء گردیده است. عقد ضمان در عداد موارد ضمان ناشی از عقد است. در فقه اهل سنت از عقد ضمان به عنوان کفالت یاد شده است و از ضامن به عنوان کفیل، ضمین، حمیل، زعیم، غریم، قبیل و صبیر، نام برده اند. فقهای امامیه و اهل سنت در باب ماهیت این عقد با هم اختلاف نظر دارند. قول مشهور فقهای امامیه از جمله شهیدین، علامه حلی، محقق حلی، صاحب عروه و حضرت امام (ره) در باب ماهیت ضمان مبتنی بر عقدی بودن آن است؛ هر چند در این بین برخی دیگر برخلاف قول مشهور، ضمان را ایقاع پنداشته اند. در بین فقهای اهل سنت نیز این اختلافات مشهود است. اما آنچه که مورد بررسی در این مقال است دیدگاه علماء و قانونگذار در باب اثر ضمان است که به نحو اجمال ارائه می گردد.ضمان به چه معنا است؟ ضمان در لغت به معنای تعهد و مسئولیت و در اصطلاح حقوقی عبارت از این است که شخصی مالی را بر ذمه و عهده دیگری است را بر عهده بگیرد. ضم به چه معنا است؟ ضم در لغت به معنای پیوست کردن و اضافه کردن و در اصطلاح حقوقی به معنای اضافه کردن ذمه ضامن به ذمه بدهکار است. ضمان ضم ذمه چیست ذمه به چه معنا است؟ ذمه در لغت به معنای عهده و در اصطلاح حقوقی است حقی است که بر عهده دیگری قرار دارد. ضمان ضم ذمه چیست منظور از عقد ضمانت در قانون چیست؟ عقد ضمانت یکی از عقود معین و لازم در قانون مدنی است. به موجب ماده 684 قانون مدنی عقد ضمان چنین تعریف شده است: ارکان عقد ضمانت چیست؟ ارکان عقد ضمانت به 3 دسته تقسیم می شود: ضمان ضم ذمه چیست 1- ضامن: کسی که پرداخت مال بر ذمه دیگری را بر عهده می گیرد.2- مضمون عنه: به مدیون اصلی در عقد ضمان، مضمون عنه میگویند.

تصویر نمادین مسائل حقوقی

3- مضمون له: به طلبکار یا دائن عقد ضمان، مضمون له می گویند. آیا ضمان ضم ذمه در قانون مدنی وجود دارد؟ ضمان ضم ذمه چیست عقد ضمان در یک تقسیم بندی کلی به ضمان نقل ذمه و ضمان ضم ذمه تقسیم می شود. در ضمان نقل ذمه، ذمه مضمون عنه کاملاً بری می شود و ذمه ضامن مشغول می شود. اما در ضمان ضم ذمه، ذمه ضامن و مضمون عنه هر دو با هم مشغول باشد. در قانون مدنی، ضمان نقل ذمه پذیرفته شده است نه ضمان ضم ذمه. ضمان ضم ذمه به چند دسته تقسیم می شود؟ ضمان ضم ذمه در یک تقسیم بندی به دو دسته تقسیم می شود: 1- ضمان ضم ذمه وثیقه ای: در این نوع ضمان ضم ذمه، طلبکار یا دائن (داین) ابتدا به بدهکار اصلی (مضمون عنه) رجوع می کند. اگر بدهکار اصلی بدهی را پرداخت نکرد، سپس به ضامن مراجعه می کند. 2- ضمان ضم ذمه تضامنی: در این نوع ضمان، طلبکار یا داین مخیر است به هر کدام از ضامن یا بدهکار که می خواهد مراجعه کند. آیا ضمان ضم ذمه در قانون تجارت وجود دارد؟ ضمان ضم ذمه چیست به موجب قانون تجارت، ضمان ضم ذمه از نوع تضامنی پذیرفته شده است. ماده 403 قانون تجارت مقرر کرده است.

امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
از سراسر وب   
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها