ساعدنیوز
ساعدنیوز

مهم ترین راهکارهای ایمن سازی خانه از مواد سمی برای کودکان

  پنجشنبه، 23 تیر 1401   زمان مطالعه 8 دقیقه
مهم ترین راهکارهای ایمن سازی خانه از مواد سمی برای کودکان
کودکان خردسال هر چیزی را که روی زمین، میز، زیر مبل و هر جای دیگر می‌بینند توی دهانشان می‌گذارند و با همین کار است که دنیای اطرافشان را می‌شناسند. به همین خاطر، هر ساله تعداد زیادی کودک دچار مسمومیت‌های مختلف می‌شوند. در این مطلب با روش های پیشگیری از این اتفاق و اقدامات لازم در صورت بروز این اتفاق آشنا می شویم.

محصولات سمی همه جای خانه را یکی یکی بررسی کنید و هر چیزی را که در فضای باز و همچنین داخل کشوها، کمد و کابینت ها قرار دارد، فهرست کنید. سپس مطمئن شوید که همه سموم به وضوح برچسب خورده و از دسترس کودک کاملاً خارج شده اند. کارشناسان توصیه می کنند به آشپزخانه، سرویس بهداشتی و حمام توجه خاصی داشته باشید. اینکه چه چیزی خطرناک است و چه چیزی نیست همیشه روشن و آشکار نیست و ممکن است مواد سمی جلوی چشم نباشند. اگر مطمئن نیستید محصولی مسموم است یا خیر، برچسب آن را بررسی کنید یا با مرکز کنترل مسمومیت تماس بگیرید. برخی از مواد خطرناکی که معمولاً توسط کودکان زیر شش سال خورده می شود در زیر فهرست شده است:

  • آسپرین و مسکن های قوی
  • استامینوفن یا ایبوپروفن در دوزهای بالا
  • روغن و پودر بچه یا محصولات مشابه
  • داروهای ضدسرفه و سرماخوردگی
  • ویتامین ها، به ویژه مکمل های آهن
  • الکل مخصوص درمان های مختلف پوست
  • باتری های دکمه ای ساعت و آهن رباها
  • برخی گیاهان خانگی مثل برگ انجیری
  • محصولات آرایشی و بهداشتی، مانند دهان شویه، محصولات مراقبت از ناخن و محصولات موبر
  • رقیق کننده رنگ، پاک کننده رنگ، نفت سفید، بنزین فندک، ضدیخ و مایع شست وشوی شیشه خودرو
  • سموم دفع آفات و محصولات کنترل آفات مانند سوسک کش و مورچه کش، مرگ موش و اسپری دفع حشرات
  • محصولات پاک کننده ای مثل محلول لوله بازکن، پاک کننده اجاق گاز، پاک کننده های توالت و پولیش چوب و مبلمان
  • شوینده هایی مانند سفیدکننده، مایع دستشویی، مایع ظرفشویی و مایع لباسشویی
  • داروهایی مانند داروهای قلبی و فشار خون، داروهای ضدافسردگی، قرص های خواب آور، داروهای دیابت و داروهای پیوسته رهش

خیلی چیزهای دیگر وجود دارد که خودتان می توانید آنها را به فهرستتان اضافه و در مورد بودن آن در کجای خانه و چگونه نگهداری کردن از آنها تصمیم بگیرید.

کودک در حال دست زدن به مواد شوینده

خانه را ایمن سازی کنید.

برای ایمن سازی خانه از مواد سمی هیچ وقت زود نیست، حتی قبل از تولد کودکتان، چون عجیب است که یک کودک چقدر سریع می تواند رسیدن به کمد و باز کردن قفل ایمنی کودک را یاد بگیرد. برای ایمن کردن خانه از سموم برای کودکان می توانید توصیه های زیر را بخوانید:

  1. داروها و مواد خطرناک را در کابینت قفل شده بگذارید: تمام کمدهای حاوی سموم، حتی آنهایی را که دور از دسترس کودک به نظر می رسند، با چفت ایمنی کودک یا قفل کودک ببندید. داروها و مکمل ها را پس از استفاده سر جایشان بگذارید و دوباره قفل کنید، چون کودکان خردسال به راحتی یک صندلی را تا محل مخفی شما می کشند، با آن روی کانتر و سپس حتی یخچال می روند و در نهایت یک کمد یا کابینت را نزدیک سقف آشپزخانه را باز می کنند؛ تا چشم به هم بزنید فرزندتان ممکن است قادر به انجام چنین کاری باشد.
  2. دارو و مکمل را جلوی بچه ها نخورید: جلوی کودکان قرص و دارو نخورید یا آنها را از کابینت درنیاورید. کودکان با تقلید همه چیز را یاد می گیرند، بنابراین داروهایتان را زمانی بخورید که کودک نمی بیند. محض احتیاط، به کودک خود بیاموزید قبل از آنکه از یک بزرگسال سؤال کند، چیزی نخورد.
  3. به کودک نگویید دارو آب نبات یا شکلات است: هرگز به دارو با عنوان آب نبات اشاره نکنید، حتی اگر می خواهید کودک بی میل به خوردن استامینوفن بچه ها یا یک شربت آنتی بیوتیک طعم دار تشویق کنید؛ این فکر را به کودک خود القا نکنید که دارو خوردنی خوشمزه است.
  4. دارو و سم را از ظرف خودش خارج نکنید: داروها، سموم دفع آفات و مواد شوینده را در ظروف اصلی خود نگه دارید. هرگز محصولات مسموم کننده یا سمی را در ظروف بدون برچسب یا درون ظروفی که قبلاً برای مواد غذایی یا هر چیز دیگری استفاده شده اند نریزید. موارد مسمومیت بسیار زیادی وجود داشته که یک مایع سمی مثل ضدیخ با شیر یا آب میوه اشتباه گرفته شده است.
  5. داروها را توی سطل زباله رها نکنید: در سطل زباله را برندارید و شیشه دارو یا قوطی قرص تاریخ مصرف گذشته را توی آن بیندازید و فکر کنید کار تمام شده است! کودک کنجکاو شما اینها را می بیند و به راحتی می تواند آنها را بردارد. شما می توانید یک کیسه یا پاکت بردارید، قرص ها را دور از چشم کودک توی آن بریزید و چند بار گره بزنید و در ته کیسه زباله های بازیافتی قرار دهید و خیلی زود آن را از خانه بیرون ببرید. یا حتی خودتان داروهای منقضی شده را شخصاً بیرون ببرید و توی سطل زباله کوچه بیندازید؛ ولی باز هم توی یک پاکت یا کیسه تا پرنده ها یا دیگر حیوانات آنها را نخورند.
  6. به ظروف مقاوم و ایمن برای کودک اعتماد نکنید: مقاوم در برابر کودک به معنای این نیست که کودک اصلاً نمی تواند آنها را باز کند. درپوش های این ظروف قرار است که باز کردن آن برای کودک را به اندازه کافی به تأخیر بیندازد تا یک فرد بزرگسال سر برسد و مداخله کند. پس به یاد داشته باشید که هیچ در قوطی، بطری یا شیشه ای هرگز آن قدر محکم نیست که کودک نتواند راهی برای باز کردن آن پیدا کند. غیرمعمول نیست که اگر یک کودک دو ساله فقط ۲۰ دقیقه تنها بماند، بتواند بهترین ابزارهای ایمن برای کودکان را باز کند.
  7. کیسه های خریدتان را رها نکنید: پاکت و کیسه های خرید می تواند بیشتر از آنچه فکر می کنید خطرساز شود. پس قبل از انجام هر کار دیگری، کیفتان را سر جای امنش بگذارید و مواد خطرناکی مثل شوینده ها را از کیسه خریدتان بردارید و در جای مخصوصش قرار دهید.
  8. لوازم آرایشتان را جلوی دست کودک نگذارید: یک رژلب خوش رنگ یا شیشه قرص های رنگی توی کیف دستی یا روی میز توالت شما می تواند به چشم کودک خردسالتان شبیه یک آب نبات باشد، پس بهتر است آنها هم به راحتی در دسترس بچه ها نباشند.
  9. باتری ها را دور از دسترس نگه دارید: اجازه ندهید کودکان با باتری یا وسایل الکترونیکی مانند ریموت کنترل ها بازی کنند. باتری های دکمه ای ریموت یا ساعت ها می توانند در گلو یا روده کودک گیر کند و مواد شیمیایی خطرناکی را آزاد کنند و باعث صدمات شدید و حتی مرگ شوند.
  10. برچسب ها را بخوانید: قبل از خرید محصولات شوینده خانگی، برچسب ها را بخوانید و از محصولاتی استفاده کنید که کمترین میزان سمی بودن را دارند. از جمله شوینده های خانگی که معمولاً کمتر خطرناک به حساب می آید سفیدکننده های بدون کلر است.
  11. همیشه یک چشمتان به کودک باشد: حتی کامل ترین ایمن سازی برای حضور کودک نیز جایگزینی برای نظارت بزرگسالان نیست. هنگامی که مهمان دارید یا به خانه یکی از دوستان یا اقوام خود می روید، هوشیارانه حواستان به کودک باشد، به خصوص اگر آنجا برای کودکان ایمن سازی نشده است.
  12. از مسمومیت با مونوکسید کربن پیشگیری کنید: در تمام خانه خود سنسور هشدار نشت مونوکسید کربن نصب کنید. گاز مونوکسید کربن بی رنگ، بی بو و مزه است. هر ساله هزاران نفر به وسیله مونوکسید کربنی که از اجاق گاز، هیترها، فر، دریچه های گاز، کوره ها و شومینه نشت می کند مسموم می شوند. اطمینان حاصل کنید که همه وسایل گازسوز خانه در وضعیت ایمن کار می کنند و سنسور هشدار نشت مونوکسید کربن را در خارج از تمام محل های خواب و هر طبقه از خانه خود نصب کنید.
  13. مراقب آلودگی سرب باشید: اگر خانه شما لوله کشی خیلی قدیمی دارد یا در نزدیکی یک بزرگراه واقع شده است، فرزند شما احتمالاً ریسک قرار گرفتن در معرض سرب را دارد؛ البته اگر آلودگی هوایی که هر روز در آن نفس می کشیم از مسمومیت با سرب پیشی نگیرد! برای بررسی شاید بتوانید خانه را برای آلودگی به سرب آزمایش کنید.
زنی در حال خواندن برچسب شوینده

اگر کودک ماده ای خطرناکی بلعید چه کار کنید؟

اگر مشاهده کردید که فرزندتان ناگهان بیهوش شد، تشنج کرد یا نفس نمی کشد، توصیه های زیر را در خاطر داشته باشید:

  • سریع با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرید.
  • یا با مرکز کنترل مسمومیت به شماره ۱۴۹۰ تماس بگیرید.
  • حتی اگر فرزندتان پس از بلعیدن چیزی که بالقوه مسموم کننده است، حالش خوب به نظر می رسد، باز هم با اورژانس تماس بگیرید یا او را نزد یک پزشک ببرید.
  • مرکز کنترل مسمومیت می تواند به شما در شناسایی سمی که کودک از آن خورده است کمک کند و به شما بگوید چه کارهایی انجام دهید.
  • اگر فرزندتان هنوز مقداری از مواد سمی را در دهانش دارد، آن را خارج کنید یا او را به بیرون ریختن آن از دهانش تشویق کنید.
  • اما هرگز سعی نکنید کودک خود را به استفراغ بیندازید.

همچنین شربت های مختلف را که برای استفاده در صورت مسمومیت در داروخانه ها وجود دارد نخرید. شواهدی وجود ندراد که این شربت ها در جلوگیری از مسمومیت مؤثر باشند و به طور بالقوه ممکن است مورد استفاده نادرستی قرار بگیرد و خودشان خطرساز شوند.

آموزش و یادگیری احیای قلبی تنفسی کودکان زیر یک سال و CPR کودکان بالای یک سال، برای تمام والدینی که کودک نوپایی دارند لازم است.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (515 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (245 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (208 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (73 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (59 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (59 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (47 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
روزنامه کیهان وزیر اقتصاد پزشکیان را به خاطر حسن روحانی مجازات کرد
آموزش شطرنج ؛ شناخت مهره های شطرنج
چرا شوهرم به من خیانت می کند؟ / علل عمده خیانت + راه های فهمیدن خیانت همسر
علاقه غیرعادی بن سلمان به بازی‌های رایانه‌ای؛ پرداخت 175 هزار دلار و صرف 9046 ساعت برای یک بازی!
قتل یک پزشک متخصص قلب و عروق/ ادامه خشونت‌های بی‌سابقه علیه کادر درمان
آسیب های برگشت ناپذیر گوشی بر رابطه زوجین / تاثیرات منفی موبایل از دید متخصصان روابط زناشویی
خرید خانه در تهران از خرید خانه در نیویورک سخت‌تر است! + اینفوگرافی
قطعنامه شورای حکام و پیشبینی بازار دلار در هفته اول آذر ماه 1403: بخریم یا بفروشیم؟
آیا می دانید چقدر در نگاه دیگران جذاب به نظر می رسید؟
فیلترینگ دشمن مردم است، می‌فهمید؟ / ماهواره استرلینک همین الان روی بام شماست
از ارزهای دیجیتال چه خبر؟ | قیمت بیت کوین، اتریوم و ارزهای پرطرفدار امروز شنبه 3 آذر 1403 + جدول
خبر شوکه کننده امروز/ همکاری برادر با خواهرزاده برای قتل خواهر
فرماندار جنجالی بندر انزلی عزل شد: استاندار گیلان بالاخواه رسانه ها درآمد
راز زندگی لاکچری علیرضا بیرانوند لو رفت!/علیرضا بیرانوند فقط یک دروازه بان نیست!/شغل های پولساز بیرانوند در کنار فوتبال کدام اند؟!
همه چیز درباره پادشاه رمزارزها بیت کوین: پیشبینی یک میلیون دلاری کیوساکی به حقیقت می پیوندد؟
منتخب روز   
رونمایی از تیزر شاد و پرانرژی جوکر بانوان با حضور نعیمه نظام‌دوست و بهنوش بختیاری با صدای محمدرضا علیمردانی/ خوشبختی جمعی، نه که فردی، الهی روزی بیاد که نباشه دردی👌 حضور پرانرژی قهرمانان جوکر، ناهید مسلمی و عمو رشید در وی‌آی‌پی کنسرت سهراب پاکزاد/ یویو گفتن ناهید مسلمی رو وسط کنسرت از دست ندید👌 می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ