اگر می دانستید که استفاده از ضد آفتاب کودکان از بروز سرطان در سنین بالا جلوگیری می کند، احتمالا هیچوقت در مصرف آن کوتاهی نمی کردید!!
همه ما با شنیدن اسم سرطان، دچار ترس و وحشت می شویم. اما اگر بدانید که این سرطان قرار است در آینده گریبان فرزند شما را بگیرد، مسلما ترس و وحشت بیشتری به جانتان می افتد و برای جلوگیری از این اتفاق وحشتناک، حاضر به انجام هر کاری هستید.
در حال حاضر سرطان پوست یکی از رایج ترین انواع سرطان بوده و روز به روز افراد بیشتری را در سراسر دنیا درگیر خود می کند. به طوریکه در آمریکا از هر ۵ فرد، یک نفر در طول زندگی خود به سرطان پوست مبتلا می شود. از طرفی مهم ترین علت سرطان پوست، پرتوهای فرابنفش خورشید هستند که با آسیب به DNA سلولی، باعث رشد و تقسیم کنترل نشده سلول های پوستی و در نتیجه بروز سرطان می شوند.
اهمیت و ضرورت استفاده از ضد آفتاب کودکان
همانطور که گفته شد پرتوهای فرابنفش خورشید مهم ترین علت سرطان پوست به عنوان یک سرطان بدخیم و خطرناک هستند. متاسفانه این پرتوها بیشتر از هر کس دیگری، سلامتی کودکان ما را تهدید می کنند.
در واقع ضرورت استفاده از کرم ضد آفتاب بچه گانه در دوران نوزادی و کودکی، چندین برابر دوران بزرگسالی است زیرا:
- سیستم حفاظتی پوست در نوزادان به هنگام تولد هنوز کامل نبوده و به مرور زمان تکامل پیدا می کند. از این رو پوست نوزادان قدرت دفاعی کمی در برابر عوامل محیطی داشته و به شدت آسیب پذیر است.
- پوست کودکان بسیار نازک تر از بزرگسالان بوده و بسیار حساس تر است. از این رو به سادگی می سوزد و بعد از هر آفتاب سوختگی، احتمال بروز سرطان پوست در بزرگسالی بیشتر و بیشتر می شود.
- اشعه های فرابنفش علاوه بر پوست، به سیستم ایمنی بدن نیز آسیب رسانده و در عملکرد آن اختلال ایجاد می کنند. این مورد برای نوزدان و کودکان که هنوز سیستم ایمنی ناقصی دارند، یک فاجعه محسوب می شود.
- کودکان بسیار بیشتر از بزرگسالان در معرض آفتاب قرار دارند. آنها بیشتر وقت خود را به بازی کردن در محیط بیرون از خانه مشغول هستند بدون آنکه از خطرات آفتاب آگاهی داشته باشند. تحقیقات انجام شده نشان می دهند که هر فرد تقریبا ۸۰% از آفتاب کل عمرش را قبل از سن ۱۸ سالگی اش دریافت می کند. با این آمار به سادگی می توان به اهمیت و فواید ضد آفتاب در دوران کودکی و نوجوانی پی برد. براساس مقاله ای که در سایت سازمان بهداشت جهانی (WHO) منتشر شده است، با مصرف روزانه ضد آفتاب کودکان از هر ۵ مورد سرطان پوست در بزرگسالی، ۴ موردش قابل پیشگیری هستند. یعنی احتمال وقوع سرطان در بزرگسالی تا ۸۰% کاهش می یابد.
از چه سنی کرم ضد آفتاب برای کودکان مناسب است؟
شما بعد از سن ۶ ماهگی می توانید با خیال راحت از کرم ضد آفتاب مخصوص کودکان برای نوزاد خود استفاده کنید.بهترین راه محافظت از نوزاد زیر ۶ ماه، نگه داشتن او در سایه است. در محیط بیرون از خانه به عنوان مثل لب ساحل، می توانید از یک چتر برای ایجاد سایه استفاده کنید.اگر به هر دلیلی امکان فراهم کردن سایه نبود، بدن نوزاد زیر ۶ ماه را کاملا پوشانده و تنها به صورتش مقدار کمی کرم ضد آفتاب کودک با SPF 15 بزنید.
آیا کودکان به ضد آفتاب مخصوص نیاز دارند؟
هدف از ضد آفتاب جلوگیری از آفتاب سوختگی و عوارض جانبی طولانی مدت ناشی از اشعه خورشید، مانند پیری زودرس و افزایش خطر سرطان پوست است. بیشترین آسیب های ناشی از آفتاب در دوران کودکی اتفاق می افتد، بنابراین محافظت و مراقبت از پوست در دوران کودکی از اهمیت بیشتری برخوردار است. عملکرد ضد آفتاب ها برای کودکان و بزرگسالان یکسان است. به عنوان مثال، کرم ضد آفتاب با طیف گسترده SPF 30 برای کودکان همان سطح محافظت از کرم ضد آفتاب با طیف گسترده SPF 30 را برای بزرگسالان ایجاد می کند. بنابراین، مواد موثره موجود در آن ها اغلب یکسان هستند.
بزرگترین تفاوت (علاوه بر بسته بندی زیبا) این است که ضد آفتاب کودکان با توجه به پوست حساس آن ها ساخته شده است، بنابراین احتمال کمتری وجود مواد تحریک کننده و مواد شیمیایی در آن ها وجود داشته باشد. همچنین، ضد آفتاب مخصوص کودکان معمولا در برابر آب مقاوم تر هستند.
ضد آفتاب کودکان باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟
- اولین و مهم ترین مورد فیزیکی بودن ضدآفتاب کودکان است. ضدآفتاب های فیزیکی بر خلاف ضدآفتاب های شیمیایی، جذب پوست و وارد بدن نمی شوند. این نوع ضدآفتاب تنها روی سطح پوست باقی مانده و همانند آیینه اشعه های خورشید را منعکس می سازد. علاوه بر این ترکیبات تشکیل دهنده ضدآفتاب های فیزیکی کاملا غیرحساسیت زا بوده و ایمنی آنها توسط سازمان غذا و دارو آمریکا به تایید رسیده است. چنین ضدآفتابی به هیچ عنوان پوست نوزاد و کودک شما را تحریک یا آزرده نمی کند و ضرر احتمالی به همراه ندارد.
- ضد آفتاب مناسب کودکان باید در برابر آب و تعریق مقاوم باشد. از آنجا که کودکان علاقه زیادی به آب بازی در محیط بیرون از خانه دارند، رعایت این مورد بسیار مهم است.
- کرم ضد آفتاب مخصوص کودکان باید طیف اثر گسترده ای داشته باشد. یعنی از پوست در برابر هر دو نوع اشعه UV (UVA و UVB) محافظت کند. البته لازم نیست نگران این مورد باشید زیرا فیلترهای حفاظتی در ضدآفتاب های فیزیکی یعنی زینک اکساید و تیتانیوم دی اکساید، طیف اثر گسترده ای دارند.
- طبق توصیه آکادمی درماتولوژی آمریکا، SPF ضد آفتاب کودک باید حداقل ۳۰ باشد.
- تا حد امکان از اسپری ضدآفتاب استفاده نکنید زیرا اسپری نمی تواند پوست را کاملا پوشش دهد و از آن به درستی محافظت کند. علاوه بر این امکان استنشاق اسپری نیز وجود دارد که چندان توصیه نمی شود. لوسیون و کرم ضد آفتاب برای تمام قسمت های بدن قابل استفاده و بهترین انتخاب برای پوست کودک است.
-
پرهیز از کرمهای دارای اسانس زیرا عطر و رایحه های شیمیایی موجود در کرم های ضد آفتاب میتواند برای نوزادان و کودکان مضر و تحریک کننده ی پوست باشد.
- مارکهای معروف لوازم بهداشتی را انتخاب کنید زیرا به توصیه کارشناسان این محصولات از قدمت و تجربه بیشتری برخوردارند.
در خرید کرم از چه موادی باید پرهیز کرد؟
در خرید کرم های ضد آفتاب از کرمهایی که دارای موارد زیر هستن باید اجتناب کنید:
- در بعضی از کرمها دو ماده ی Oxybenzone و avobenzone وجود دارد از خرید این کرمها پرهیز کنید، این مواد با جذب شدن از راه پوست میتوانند باعث تولید هورمون های متعدد در بدن شوند.
- ترکیباتی که به نام پارابن که اغلب بعنوان نگهدارنده برای جلوگیری از آلودگی به باکتری یا قارچ به لوسیون ها اضافه میشوند. در حالی که تحقیقات نشان داده است استفاده طولانی مدت از پارابن بدن را در معرض سرطان قرار میدهد .
- اسید Para-aminobenzoic (PABA)، همچنین به عنوان 4-Aminobenzoic acid شناخته میشود، ترکیبی است که به طور طبیعی در دانه های خوراکی و قارچ وجود دارد. تولیدکنندگان اغلب PABA رو به لوسیون ضد آفتاب اضافه میکنند، چون دارای ویژگی جذب UV هست، با این جال بهتر است بدانید این ماده کمی سمی است و ممکن است پوست کودک واکنش آلرژیک نشان بدهد.
- فتالات، نام شیمیایی دی اتیل هگزیل فتالات (DEHP)، به عنوان یک روان کننده در لوسیون و کرم پوست به کار میرود. تحقیقات نشان داده است که قرار گرفتن مداوم در معرض فتالات ممکن است بر سیستم تولید مثل اثر بگذارد.
- متیل کلرویزوتیازولینون و متیل ستیازولینون مواد نگهدارنده هستند که اغلب به لوسیون ها و کرم ها اضافه میشوند تا ماندگاری بیشتری داشته باشند. در برخی مطالعات، دو ترکیب گفته شده با آلرژی های پوستی در نوزادان مرتبط است. این ترکیبات به دلیل اینکه اسم طولانی دارند اغلب مورد بی توجهی واقع می شوند. بنابراین هنگام خرید کرم ضد آفتاب برای نوزاد و کودکتان بررسی کنید که این مواد را نداشته باشند.
- پروپیلن گلیکول به عنوان عطر و همچنین برای ایجاد رطوبت اضافی روی سطح پوست، به کرم اضافه میکنند. اما این ماده شیمیایی باعث تحریک پذیری پوست میشود که با استفاده طولانی مدت مواد سمی وارد پوست میشود و اثر منفی روی بدن میگذارد. این ماده را روی کرمها با نامهای پروپیلن گلیکول، متیل اتیل گلیکول و پروپانیدیول جستجو کنید.
سایر نکات مهم برای در امان ماندن کودک از مضرات اشعه آفتاب
- اهمیتی ندارد که هوا بارانی یا برفی است. تا زمانی که خورشید در آسمان قرار دارد و کودک شما در محیط بیرون از خانه است، باید در برابر اشعه های فرابنفش محافظت شود. به خاطر داشته باشید که ۸۰% پرتوهای خورشید از ابرها و مه عبور می کنند و برف نیز ۸۰% این اشعه ها را بازتاب می دهد.
- اشتباهی که اکثر والدین مرتکب می شوند، عدم استفاده کافی از کرم ضد آفتاب کودک است. متاسفانه نمی توان مقدار مشخصی ضدآفتاب برای کودک در حال رشد تعیین کرد. اما به طور کلی مقدار ضدآفتاب باید به اندازه ای باشد که تمامی سطوح بدن که در معرض آفتاب قرار دارند را کاملا پوشش دهد.
- ضدآفتاب کودکان را هر دو تا سه ساعت یک بار تمدید کنید. در صورت شنا کردن این فاصله زمانی را کاهش دهید.
- لب های کودک شما نیز در معرض آفتاب سوختگی قرار دارند. برای جلوگیری از این اتفاق می توانید از یک بالم لب SPF دار استفاده کنید.
- از ساعت ۱۰ صبح تا ۴ بعداظهر که آفتاب در شدیدترین حالت ممکن قرار دارد، کودک خود را از منزل خارج نکنید.
- برای کودک خود عینک آفتابی و کلاه لبه دار تهیه کنید تا از پرتوهای خورشید بیشتر در امان باشد. در صورت امکان لباس کامل به او بپوشانید. حتی می توانید از لباس هایی استفاده کنید که فاکتور حفاظتی در برابر آفتاب (UPF) داشته باشند.
- به یاد داشته باشید که حداقل ۳۰ دقیقه قبل از اینکه کودک در معرض آفتاب قرار بگیرد، به پوست او ضد آفتاب بزنید.
آیا استفاده از ضدآفتاب کودکان برای بزرگسالان نیز امکان پذیر است؟
به طور کلی ضدآفتاب ۳ گروه از افراد، ویژگی های کاملا یکسانی دارد:
- کودکان
- خانم های باردار
- بزرگسالان دارای پوست حساس
هر ۳ گروه این افراد باید از ضدآفتابی استفاده کنند که از نوع فیزیکی باشد. با این تفاوت که فقط کودکان نباید از ضدآفتاب فیزیکی رنگی یا کرم پودری استفاده کنند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که ضد آفتاب کودکان برای بزرگسالان دارای پوست حساس و خانم های باردار قابل استفاده است. عکس این قضیه نیز صادق بوده و کودکان هم می توانند از ضدآفتاب بزرگسالان استفاده کنند. به شرط آنکه این ضدآفتاب از نوع فیزیکی، مقاوم در برابر آب، غیر رنگی یا کرم پودری و دارای SPF حداقل ۳۰ باشد.