ساعدنیوز
ساعدنیوز

انتصاب داماد و فامیل در دولت ریشه در ترجیح حقوق خواص بر حقوق عامه دارد

  سه شنبه، 25 آبان 1400   زمان مطالعه 8 دقیقه
مهندس سید محمد غرضی : انتصاب داماد و فامیل در دولت ریشه در ترجیح حقوق خواص بر حقوق عامه دارد
دامادسالاری و فامیل بازی در انتصابات اخیر در دولت سیزدهم با حواشی بسیاری همراه بوده است. فامیل بازی به عنوان یکی از سرمنشأهای فساد اداری همیشه حساسیت جامعه را برمی انگیزد. برخی به جای نقد این روند فاسد حتی تلاش می کنند با طرح بحث های انحرافی این مسأله را تئوریزه کنند. در گفتگوی اختصاصی با سید محمد غرضی وزیر دولت شهید رجایی به این موضوع پرداخته ایم.

این اعتماد اجتماعی است که منجر به موفقیت یک انتصاب می شود نه اعتماد شخصی. انتصاب باید بر اساس سوابق اجرایی مرتبط فرد مورد نظر و با در نظر گرفتن کارنامه کاری او صورت بگیرد نه بحث ارتباط فامیلی؛ این که فلانی داماد من است و من به او اعتماد دارم و فرد متخصصی است؛ این مغالطه است.

ساعد نیوز: یکی از بحث های داغ در محافل رسانه ای و در اجتماعات مردمی، انتصابات فامیلی اخیر در دولت سیزدهم است. از انتصاب داماد و برادر گرفته تا انتصاب خواهر زاده و برادر زن در پُست های مهم دولتی؛ یکی از دلایلی که از سوی محافل دولتی برای چنین انتصاباتی مطرح می شود، "اعتماد به نزدیکان" است. با توجه به سابقه طولانی حضرتعالی در دولت و حضور مداوم 16 ساله در دولت در پُست های مهم وزارتی، بفرمایید که چه نوع "اعتمادی" اصولاً باید مبنای انتخاب افراد جهت انتصاب در پُست های مهم اجرایی باشد؟

سید محمد غرضی: متأسفانه بحث انتصابات فامیلی در دولت سیزدهم رشد چشمگیری داشته هرچند این بحث مسبوق به سابقه است و همیشه هم منتقدان به حقی داشته است. وقتی شما از کار اجرایی صحبت می کنید این طور نیست که بگویید من چون به دامادم اعتماد دارم یا به فلان فامیلم اعتماد دارم، فلان پُست مهم را به او می دهم. این ادعای غلطی است. هرکس چنین ادعایی را مطرح می کند با کار اجرایی و دولت ناآشنا است یا قصدی برای حل مشکل مردم ندارد. "اعتماد" لازم برای انتصاب شخصی به یک مقام دولتی یا یک پُست اجرایی، "اعتماد اکتسابی" است. یعنی اعتمادی است که این فرد، از طریق عملکردش در اذهان مردم و حکمرانان ایجاد کرده است. فرض کنید یک شخصی، "معلم" است. سی سال در مدرسه معلمی کرده؛ مدیر مدرسه بوده؛ به فرزندان مردم درس داده و آنها را تربیت کرده و امروز به عنوان یک مسئول در امور تربیتی و آموزشی مورد اعتماد و معتمد مردم است. این می شود یک شخص قابل اعتماد برای انتصاب در امور آموزشی از وزارت گرفته تا مدیرکل. کسی هم به چنین انتصابی نقدی وارد نمی کند مگر این که بخواهیم برای فرد مورد نظر، به غلط رزومه ای درست کنیم! این طور نیست که اعتماد شخصی بتواند مبنای انتصابی قرار بگیرد. شما باید اعتماد اشخاص یعنی عموم مردم را اساس انتصاب قرار دهید نه اعتماد شخص را. اعتماد شخصی، کفایت امور حکومتی را نمی دهد. به بیان دیگر، این اعتماد اجتماعی است که منجر به موفقیت یک انتصاب می شود نه اعتماد شخصی. انتصاب باید بر اساس سوابق اجرایی مرتبط فرد مورد نظر و با در نظر گرفتن کارنامه کاری او صورت بگیرد نه بحث ارتباط فامیلی؛ این که فلانی داماد من است و من به او اعتماد دارم و فرد متخصصی است؛ این مغالطه است. شاید شما دامادت را به عنوان یک متخصص قبول داری ولی فرد مورد نظر، نتوانسته این اعتماد اجتماعی را از طریق عملکردش به دست آورد.

بحث اعتماد عمومی و اجتماعی به عنوان سرمایه یک انتصاب است. یک شخصی عمری را در وزارتخانه ای از سطح کارشناس تا مدیرکل به صورت سالم کار کرده است. یعنی تمام ترفیعاتی که گرفته بر پایه عملکردش بوده است. این فرد، با عملکردش، اعتماد عموم را جلب می کند و دیگر نیازی نیست که بگوید من داماد فلان آقا هستم یا عموزاده یا خواهرزاده بهمان شخص!

ساعد نیوز: حضرتعالی از یاران نزدیک حضرت امام (ره) بودید؛ در دولت شهید رجایی و مرحوم هاشمی رفسنجانی در وزارتخانه های نفت و پُست و تلگراف فعالیت داشته اید. نظر حضرت امام در این نوع انتصابات چه بود؟

سید محمد غرضی: امام به "جمهوری اسلامی" باور داشت؛ نه یک کلمه بیشتر نه یک کلمه کمتر؛ البته بودند کسانی که بر اضافه یا کم کردن تأکید داشتند. اقتضای این تفکر، یعنی تفکر برخاسته از "جمهوری اسلامی" همان بحث اعتماد عمومی و اجتماعی به عنوان سرمایه یک انتصاب است. یک شخصی عمری را در وزارتخانه ای از سطح کارشناس تا مدیرکل به صورت سالم کار کرده است. یعنی تمام ترفیعاتی که گرفته بر پایه عملکردش بوده است. این فرد، با عملکردش، اعتماد عموم را جلب می کند و دیگر نیازی نیست که بگوید من داماد فلان آقا هستم یا عموزاده یا خواهرزاده بهمان شخص؛ این فرد رزومه کاری خودش را دارد و دیگر نیازی ندارد که خودش را به کسی بچسباند تا انتصابش توجیه شود. اجازه دهید یک مثال از زندگی روزمره مان برایتان بزنم؛ شما وقتی می خواهید برای صبحانه حلیم یا عدسی تهیه کنید کجا می روید؟ طبیعتاً جایی که به آن اعتماد دارید یعنی هر بار از آنجا حلیم خریده اید کیفیتش عالی بوده است. به همین خاطر است که دم دکان این فرد همیشه صف بسته می شود. این یعنی این آقای حلیم پز، آدم کاردرستی است و تخصص حلیم پزی را دارد. وقتی بحث سرنوشت یک ملت است، چطور می شود که به صرف، انساب و نسبت فامیلی یک آدم، شما انتصاب را توجیه کنید؟ این با کدام منطق سازگار است؟

جریان اجتماعی مسیر خودش را می رود و جذب و دفع اش فرمایشی نیست بلکه بر اساس تجربه هایی است که در مسیر حرکت تاریخی اش به دست آورده است.

ساعد نیوز: اخیراً شاهد این بودیم که برخی اصحاب قلم تلاش می کنند تا با طرح بحث "انساب" این انتصابات را توجیه کنند؛ میگویند که حقوق افراد نخبه ای که در خانواده مسئولین زاده می شوند به خاطر همین بحث فامیل بازی زیر پا نهاده می شود. و از انتصابات دفاع می کنند. نظرتان درباره این موضوع چیست؟

سید محمد غرضی: جریان اجتماعی قوی تر از انساب است. کسانی که به جای دفاع از حقوق عامه، قلم زدن برای خواص را ترجیح می دهند اصولاً تعلق خاطری به جریان اجتماعی ندارند و آبی هم از این افراد برای اصلاح امور گرم نمی شود. دقت داشته باشید که جریان اجتماعی مسیر خودش را می رود و جذب و دفع اش فرمایشی نیست بلکه بر اساس تجربه هایی است که در مسیر حرکت تاریخی اش به دست آورده است. شما نمی توانید با بحث انساب، انتصاب غیرتخصصی را توجیه کنید. هیچ منطقی این بحث را قبول نمی کند. من معتقدم که جریان اجتماعی قوی تر است و مسیر خودش را طی خواهد کرد.

مشکل آقای رئیسی این است که دولت را نمی شناسد و تا با کار اجرایی آشنا شود زمان می برد./ دولتی که درآمدش زیر هزینه هایش است دولت فشلی است. این دولت هیچگاه موفق نمی شود. وقتی حقوق خواص بر حقوق عامه ارجحیت می یابد نتیجه اش همین می شود. بحث انتصابات فامیلی هم دقیقاً همین ترجیح حقوق خواص بر حقوق عامه است.

ساعد نیوز: حدود صد روز از عمر دولت سیزدهم می گذرد و با توجه به وضعیت خاص کشور و مشکلات عدیده اقتصادی، مسائل فرآوانی وجود دارد که منتظر تصمیم گیری است. حضرتعالی چه نمره ای به دولت میدهید و چه ارزیابی ای از عملکرد دولت آقای رئیسی در این مدت حضورش در پاستور دارید؟

سید محمد غرضی: مشکل آقای رئیسی این است که دولت را نمی شناسد و تا با کار اجرایی آشنا شود زمان می برد. کار قضا متفاوت از اجرا است. اجرا اقتضائات خودش را دارد. متأسفانه در این 43 سالی که از عمر انقلاب اسلامی می گذرد، دولت هایی که سرکار آمدند، سران شان با کار اجرایی ناآشنا بودند؛ یعنی با تشکیلات دولت انس نداشتند و نمی دانستند که مکانیسم مدیریت دولت با این همه شاخه و مسئولیت چگونه است. به همین دلیل هیچکدام هم نتوانستند در دوره دوم عملکرد موفقی داشته باشند. خداوند به آقای رئیسی کمک کند که بتواند اعتبار لازم و سرمایه اجتماعی لازم را برای دور دوم کسب کند. وقتی شما خارج از بدنه دولت هستید و وارد دولت می شوید، حداقل 4 سال زمان نیاز دارید تا با دولت و مکانیسم های اجرا آشنا شوید. به همین دلیل است که در دوره دوم هم عملاً نمی توانید کار آنچنانی صورت دهید. دوره دوم آقای روحانی پیش چشممان است. مدیران همکاری لازم را با رئیس جمهور نداشتند. آقای روحانی در دوره دوم سختی فرآوانی را متحمل شد و دلیل اش هم دقیقاً همین موضوع است. فردی که ریاست دولت را به دست می گیرد باید سابقه اجرایی کلان داشته باشد. به همین دلیل است که تصمیمات غیراصولی باعث شده است که دلار هفت تومانی بشود بیست و هشت هزار تومان! شما بقیه کشورها را ملاحظه کنید؛ آیا در این کشورها، تورم به این شکل افسارگسیخته است؟ اگر تورمی هم هست، این تورم جزئی است. دولتی که درآمدش زیر هزینه هایش است دولت فشلی است. این دولت هیچگاه موفق نمی شود. وقتی حقوق خواص بر حقوق عامه ارجحیت می یابد نتیجه اش همین می شود. بحث انتصابات فامیلی هم دقیقاً همین ترجیح حقوق خواص بر حقوق عامه است. دولت اسکناس بدون پشتوانه چاپ می کند و جیب مردم را خالی می کند. دولت وقتی موفق است که دستش را در جیب فقرا نکند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (513 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (244 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (207 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (71 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (59 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (58 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (47 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
خیانت مسی/ لیونل مسی : تمام زندگی‌ام را آنجا گذرانده‌ام ؛ احساس می‌کنم به بارسلونا تعلق دارم ؛ می خواهم روزی دوباره برای به آنجا برگردم
ماشین انسان‌شویی هم ساخته شد؛ راحت کردن کار افراد برای یک استحمام آسان و لذت‌بخش +عکس
هشدار! بیشتر از 10 دقیقه روی توالت ننشینید!
استریمر نوجوان 30 هزار دلار رمز ارز را به سرقت برد
از بازار چه خبر؟ | بهترین گوشی موبایل تا 15 میلیون تومان در بازار آذر ماه 1403
10 روش برای کاهش هزینه‌های خانواده در شرایط فعلی اقتصادی
نظر رهبر انقلاب نسبت به قانونی که استفاده از ظریف را در دولت مانع می‌شود، چیست؟
می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود
نخستین پیروزی تاریخ زنان پرسپولیس/مسیر سخت دختران قرمزپوش برای رسیدن به لیگ برتر
گلوریا هاردی: مشهد مرا یاد فرانسه می اندازد چون لهجه مشهدی ها عین فرانسوی ها است /فرانسوی ها هم تخت جمشید را خیلی دوست دارند
هر ایرانی در 13 سال اخیر 20 درصد فقیرتر شده است!
اشعار خواندنی؛ شاهنامه فردوسی: بخش 2 – ستایش خرد / متن صوتی و معنی اشعار + تصاویر نسخه های کهن
نیمکت‌نشینی بیرانوند به قیمت از دست دادن یک جام!/ عملکرد تراکتور در 10 فصل قبلی جام حذفی چگونه بود؟
بمب اتم چرا متولد شد و چه استفاده ای دارد؟
ماجرای کتک خوردن دانشجویان ایرانی در روسیه + فیلم / فقط کوفتگی در حاشیه چشم دارند!
منتخب روز   
می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود ارزان‌ترین و گران ‌ترین استان‌های ایران برای زندگی کدامند؟+عکس دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند