با یاری خداوند متعال نخستین کنفرانس نقش آفرینان تعاونی های مسکن و انبوه سازی با همکاری فعالان حوزه تعاونی های مسکن، حوزه مدیریت، ساخت و... برگزار می گردد. این کنفرانس توسط مجموعه پیشرو مدیریت پیران با هدف افزایش دانش و آگاهی در حوزه صنف تعاونی مسکن برگزار می شود.
نخستین دوره این کنفرانس ها با محوریت تعاونی های مسکن در تاریخ 16 شهریورماه سال ۱۴۰۱ در سالن کنفرانس پژوهشگاه صنعت نفت برگزار خواهد شد.
برگزاری کنفرانس تعاونی مسکن باعث ایجاد ارزش های گوناگونی در تعاونی های مسکن می شود.
از جمله این ارزش ها می توانیم به موارد ذیل اشاره کنیم:
-
آشنایی بیشتر مردم با تعاونی مسکن
-
ایجاد شبکه ارتباطی مشاغل مرتبط
-
تعامل و شبکه سازی صنف های مختلف در صنعت ساخت وساز با محوریت تعاونی های مسکن و انبوه ساز
-
ایجاد بستری برای بالا بردن دانش تخصصی صنعت ساخت وساز در تعاونی های مسکن و انبوه سازان
-
ایجاد بستری برای بحث و گفت وگو در خصوص چالش های پیش رو برای فعالیت تعاونی های مسکن و انبوه سازان
امروزه یکی از نیازهای مبرم جوامع و صنوف مختلف در تمامی کشورها مساله تعاونی های مسکن است و از جمله دلایل اصلی توجه به مبحث تعاونی ها، می توان به نقش بسزای آن در اقتصاد و دستیابی به عدالت اقتصادی در کشور، امور مربوط به تولید و توزیع در راستای تحقق اهداف هم سو با قوانین بخش تعاونی، به بهبود اوضاع اقتصادی و رفاه شرکاء و نیز تامین نیازمندی های بخش خصوصی اشاره کرد. بهینه سازی شرکت های تعاونی مطابق با استانداردهای کشوری، یکی از مهم ترین ابزارها جهت مواجهه با چالش های فوق می باشد.
در این راستا می توان موارد زیر را به عنوان برخی از موضوعات محوری این نشست تخصصی برشمرد:
۱- نقش تعاون در تحقق عدالت اجتماعی و توسعه پایدار از طریق مشارکت عمومی
عدالت اقتصادی زمانی بسط و گسترش می یابد که بتوان زمینه «تعاون» و مشارکت مردمی را در خصوص فعالیت های گوناگون اجتماعی و اقتصادی فراهم آورد. بدون تعاون، همکاری، همدلی عمومی و برابری فرصت ها، نه تنها هرگز نمی توان به «عدالت اجتماعی» و «عدالت اقتصادی» دست یافت، بلکه همواره با ثروت اندوزی و عدم گسترش اقتصادی سرمایه ها، فقر و فواصل طبقاتی افزایش یافته و عرصه زندگی بر همگان تنگ و ناخشنود خواهد شد.
تاکنون سهم ۲۵ درصدی تعاونی ها در اقتصاد ملی محقق نشده و به دلیل فراهم نبودن زیرساخت ها، نبود فرهنگ تعاون و عدم باور و اعتقاد دست اندرکاران امر از این ظرفیت عالی جهت نجات کشور استفاده نشده است. برآیند اطلاعات موجود نشان می دهد که این سهم در زمان حاضر و در خوش بینانه ترین حالت از ۵/۵ درصد فراتر نمی رود.
تعاون با استفاده از سرمایه های خُرد شکل می گیرد و بر پایه عموم تئور ی های اقتصادی مدرن، تجمیع سرمایه از طریق جذب سرمایه های خرد دارای بیشترین میزان درجه مقاومت در برابر تکانه های اقتصادی است. پس از بررسی های انجام شده در دوران رکود اقتصادی مشخص شد که تعاونی ها در ایجاد اشتغال پایدار و درآمدزایی برتر بودند زیرا متکی به اعضا هستند و بر اساس آمار، بیش از ۴۳ درصد از مجموع ۱۹۸ هزار تعاونی ثبت شده در کشور باتوجه به داشتن مزیت های اقتصادی و اجتماعی غیرفعال هستند.

۲- نقش تعاونی های مسکن در چشم انداز توسعه کشور و اثر آن ها در رونق اقتصادی
توجه و تأکید بر بخش تعاون، به شکلی آشکار در اصول ۴۳ و ۴۴ قانون اساسی ایران مورد توجه قرار گرفته است. طبق اصل ۴۴ قانون اساسی، تعاون یکی از پایه های سه گانه نظام اقتصادی کشور و طبق اصل ۴۳ قانون اساسی، بخش تعاون ملزم به تامین شرایط و امکانات کار برای تمامی افراد با هدف اشتغال کامل و جلوگیری از تمرکز ثروت در دست افراد و گروههای خاص و ممانعت از کارفرمایی مطلق دولت است.
گسترش کمی و کیفی تعاونی ها با هدف شناسایی، ترغیب و توانمندسازی اقشار متوسط و کم درآمد به ویژه سه دهک پایین درآمدی جامعه در جهت ایجاد تعاونی ها برای تأمین نیازهای شان به ویژه اشتغال مولد، تأمین مسکن مناسب و مصارف و خدمات رفاهی و نیز توانمندسازی صاحبان حرفه، مشاغل آزاد، صنوف و خود اشتغالی و واحدهای اقتصادی خرد و کوچک و متوسط، در قالب تشکل های تعاونی در جهت حضور مقتدرانه در صحنه اقتصاد از سیاست های کلی ابلاغی و محوری اعلام شده توسط رهبر انقلاب اسلامی است.
در حال حاضر بیش از ۳ میلیون تعاونی با ۱ میلیارد عضو در حدود ۱۰ درصد اشتغال جهان را به خود اختصاص داده اند و همچنین، تجربیات بزرگ کشورهای مختلف در استفاده از تعاونی ها در ساخت مسکن ارزان قیمت برای اقشار مختلف کم درآمد و تجربه فعالیت دهه ۶۰ کشورمان در حوزه ساخت مسکن اقشار پایین دست جامعه نیز نشان از اهمیت بهره گیری از این ظرفیت بزرگ اقتصاد و اشتغال در حوزه مسکن دارد.
تعداد تعاونی های حوزه مسکن ۹.۷۰۰، تعداد اعضای آن ها بیش از یک میلیون ۴۷۰ هزار نفر و شاغلان این حوزه بیش از ۳۶۰ هزار نفر هستند.
طبق گزارش رصد تعاونی در جهان که در سال ۲۰۲۰ بر اساس داده های مالی سال ۲۰۱۸ منتشر شده است، ۳۰۰ تعاونی برتر جهان به دو روش گردش مالی بر اساس نسبت و گردش مالی به سرانه تولید ناخالص داخلی رتبه بندی شده اند و بررسی های دیگر نشان می دهد که بخش های کشاورزی با ۱۰۴ بنگاه و بیمه با ۱۰۱ بنگاه اقتصادی به عنوان بزرگ ترین بخش اقتصادی معرفی شده اند.
گفتنی است که بر اساس گردش مالی، بیشترین تعاونی های بزرگ در کشورهای آمریکا با ۷۴ بنگاه، فرانسه با ۴۴ بنگاه، آلمان با ۳۰ بنگاه، ژاپن با ۲۴ بنگاه، هلند با ۱۷ و ایتالیا با ۱۲ بنگاه قرار دارند و در رتبه بندی های قاره ای نیز نشان می دهند که به ترتیب اروپا، آمریکا و آسیا و اقیانوسیه بیشترین تعداد تعاونی را در جهان به خود اختصاص داده اند.

۳- نقش تعاونی های مسکن در توسعه شهری و نوسازی بافت های فرسوده
وسعت بالای بافت های فرسوده شهری و آسیب پذیر بودن این بافت ها از یک سو و نوسازی آن ها از سوی دیگر، بحث مشارکت شهروندان را به یکی از مسائل اساسی حوزه شهرسازی تبدیل نموده است. در همین راستا سازمان های مردم نهاد به عنوان اهرم جدیدی برای ارتقای میزان مشارکت در بازسازی بافت های فرسوده و جایگزینی برای بخش دولتی در ارائه خدمات محسوب می شوند
در حال حاضر با توجه به عدم ارتباط دولت با اهالی محله، بهترین روش برای برقراری ارتباط ایجاد تعاونی است که با تجمیع مالکین بافت فرسوده در شرکت تعاونی مسکن محله، نوسازی بافت فرسوده به منظور ارتقاء شرایط زندگی توسط ساکنین محل به گونه ای بهتر انجام خواهد گرفت.

۴- حمایت از تعاونی های فعال حوزه مسکن برای نیل به سمت دانش بنیان
طبق اصل ۲۸ قانون اساسی دولت موظف است با رعایت نیاز جامعه به مشاغل گوناگون، امکان اشتغال به کار و شرایط مساوی احراز شغل را فراهم نماید. با توجه به قانون سیاست های اصل ۴۴ و قانون برنامه پنجم و روند کوچک سازی دولت و کاهش چشمگیر استخدام در دستگاه های اجرایی، دولت باید این وظیفه را در دو بخش دیگر اقتصادی یعنی بخش تعاون و بخش خصوصی اجرا نماید.
تعاونی های دانش بنیان، شرکت هایی هستند که با مشارکت حــداقل ۵۱ درصد از فارغ التحصیلان دانشگاهی، نخبگان، استعدادهای برتر، مخترعان یا مبتکران و برگزیدگان المپیادهای داخلی و خارجی و نیز با هدف تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات و توسعه و بومی سازی فناوری شکل می گیرند و از ریسک سرمایه گذاری پایینی برخوردار می باشند.

۵- نقش مدیریت پروژه اثر بخش و به روز در بهبود عملکرد تعاونی های مسکن
مدیریت پروژه عملی و موثر ریشه در سادگی دارد. این رویکرد برای اقتصاد حال حاضر حیاتی است. زمانی که منابع محدود هستند، بسیار مهم است که بدانید هدف چیست و باید چه چیزی را برنامه ریزی کنید. مدیریت پروژه موثر، دستیابی موفقیت آمیز به اهداف، از طریق برنامه ریزی و سازماندهی منابع است. همچنین ذی اثران پروژه می توانند الزاماتی بدون ابهام تنظیم نموده و انتظارات خود را بیان نمایند تا موفقیت پروژه را اندازه گیری کنند.
امید است به یاری پروردگار، این کنفرانس نقش موثری در رشد تعاونی ها و اقتصاد کشور ایجاد نماید.
علاقمندان می توانند با مراجعه به وبسایت کنفرانس نقش آفرینان تعاونی های مسکن و انبوه سازی اطلاعات تکمیلی این رویداد، فهرست سخنرانان، شرایط ثبت نام و ... را مشاهده نمایند. همچنین از طریق شماره تماس 02191070222 می توانید با دبیرخانه کنفرانس تماس بگیرید.